Anak-anak suka makan pizza? Apa kata anda cuba hasilkan sendiri. Tak susah pun nak buat sendiri adunan doh pizza ni. Malah toppingnya juga boleh dipelbagaikan ikut citarasa masing-masing.
PIZZA HOMEMADE
BAHAN-BAHAN:
1/2 kg tepung gandum
220ml air biasa
1biji telur
Sedikit garam
20gm susu tepung
100gm gula kastor
1 sudu besar yis
BAHAN-BAHAN TOPPING (CADANGAN)
Ads
Satu labu besar bawang holland
Sosej
Keju Mozarella
Sos pasta original
Daun oregano
Isi ayam (sudah direbus terlebih dahulu)
CARA MEMASAK:
1. Bancuhkan dulu yis, air, gula sekata (Bancuh secara manual). Biarkan hingga 10 minit
2. Kemudian baru campurkan dengan bahan-bahan lain.
3. Uli sampai dapat doh elastik (biarkan rehat dalam 30 minit)
4. 1/2 kg tepung dapat 4 keping pizza. Bahagikan 4 bahagian.
Ads
5. Ambil satu bahagian dan canai dalam pan (ratakan seperti dalam gambar). Cucuk-cucukan doh pizza tadi dengan garfu (supaya udara senang keluar dan doh tidak menggelembung ketika dibakar)
6. Isikan topping ikut kegemaran anda.
Ads
7. Bakar suhu 160c dalam masa 16 min (Bergantung pada oven masing-masing)
Bayangkan kulit paratha yang lembut dan sedikit rangup di luar, diisi pula dengan inti samosa yang penuh rempah, kentang dan rasa yang mengenyangkan. Itulah kombinasi padu dalam resipi Samosa Paratha – menu fusion yang makin viral dan digemari ramai!
Resipi ini sesuai sangat untuk dijadikan snek petang, menu potluck, atau sarapan istimewa hujung minggu. Tak perlu doh susah, tak perlu bentuk tiga segi – gulung, leperkan dan goreng je! Jom kita cuba resipi mudah tapi gerenti puas hati ni.
SAMOSA PARATHA
BAHAN-BAHAN:
10 keping paratha segera
200g daging cincang
1 biji bawang merah – kisar kasar
3 ulas bawang putih – kisar kasar
1 tangkai daun kari
1-2 biji ubi kentang – potong dadu
1 sudu besar serbuk kari daging
½ sudu serbuk cili
1 sudu kecil kunyit
1 sudu kecil jintan putih
Garam dan serbuk perasa secukupnya
Air secukupnya.
Cara penyediaan boleh tonton di video. Selamat mencuba!
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Hotel Crystal Crown PJ memang kaya dengan idea bakeri dan pastrinya. Chef Pastri, Chef Mohd Shafeeq Shahrom Nuwi berkongsi resipi pistachio biscotti dan karipap pastri ayam yang sungguh enak.
.
Biscotti dibakar dua kali untuk rasa rangup dan ringan berongga. Manakala karipap ayam penuh berperisa dengan kulit pastri puff memang terbaiklah. Berbaloi untuk dicuba, boleh dijadikan sajian petang yang menambat selera.
PISTACHIO BISCOTTI BAHAN-BAHAN :
3 biji telur
200gm tepung gandum
140gm gula
3gm tepung penaik
150gm kacang pistachio | panggang
CARA MEMASAK: 1. Masukkan tepung dan gula dan pukul sehingga rata. 2. Masukkan tepung dan pistachio, kacau hingga sebati. Masukkan ke dalam acuan. 3. Panaskan oven dalam suhu 160 darjah celcius dan bakar selama 30 minit 4. Biarkan sejuk seketika dan kemudian masukkan dalam peti sejuk selama 3 jam atau lebih. 5. Kemudian keluarkan, dan potong adunan nipis nipis 6. Panaskan oven dan bakar sekali lagi selama 15 minit pada suhu 150 darjah celcius, sehingga menjadi rangup. 7. Sejukkan seketika dan sedia untuk dihidangkan
Saiz hidangan : 10 orang Waktu memasak : 1 jam Cara memasak : Bakar selama dua kali Jenis masakan : Biskut berasal dari Itali Keistimewaan : Ringan dan rangup Anggaran kos : RM 20
Info Chef : Perkataan biscotti bermaksud dari perkataan Latin bermaksud dua kali bakar . Biskut ini teksturnya rangup kering dan ringan, sedap dimakan dengan mencicahnya dalam air kopi atau teh
CHICKEN CURRY PUFF BAHAN-BAHAN :
6 keping puff pastri | siap dijual di pasaraya
1 cawan isi ayam | dibuang tulang
1 biji bawang besar | dicincang
1 biji telur | dipukul
1/4 cawan air | untuk memasak inti
2 sudu besar minyak masak | untuk menumis inti
1 sudu teh garam | atau secukup rasa
1 sudu teh serbuk kari
3 biji telur rebus | dibelah dua.
2 biji kentang
CARA MEMASAK :
Untuk inti : 1. Panaskan minyak dalam kuali, masukkan bawang besar dan tumis hingga naik bau. 2. Masukkan serbuk kari dan tumis hingga pecah minyak 3. Masukkan kentang hingga empuk, dan masukkan ayam. Perasakan dengan garam 4. Tutup kuali dan biarkan mereneh dengan api perlahan 4. Masukkan air, dan tutup semula dan biarkan hingga inti betul-betul masak. 5. Potong telur rebus belah dan ketepikan.
Untuk menyediakan curry puff : 1. Ambil kepingan pastri puff dan potong tiga segi atau bentuk yang dikehendaki. 2. Masukkan 1 1/2 sudu besar inti dan letakkan ditengah,masukkan hirisan telur rebus, ambil lagi sekeping pastri dan tutup di atasnya 3. Tekan keliling pastri, boleh gunakan garfu sampai melekat. 4. Sapukan telur yang dipukul di atasnya, agar ia masak emas keperangan. 5. Bakar di dalam ketuhar, selama 12 minit (atau sampai keperangan) dalam ketuhar bersuhu 160 darjah C.
Saiz hidangan : 4 orang Waktu memasak : 1 jam Cara memasak : Bakar Jenis masakan : Paf dan pastri Keistimewaan : Inti kari ayam dan telur rebus mengenakkan pastri puff Anggaran kos : RM 20
INFO CHEF : Jika anda memilih untuk membuat pastri sendiri, simpan dalam peti sejuk dan buat sehari lebih awal.
RESEPI : CHEF PASTRI, CHEF MOHD SHAFEEQ SHAHROM NUWI TERIMA KASIH : Crystal Crown Hotel Petaling Jaya, No. 12, Jalan Utara, PJS 52, Petaling Jaya, Selangor
Roti kukus gebu ini boleh dijadikan sajian minum petang. Intinya boleh dipelbagaikan sama ada kaya, coklat, sambal bilis dan sebagainya. Teksturnya memang cukup lembut.
Dikongsi oleh empunya resipi Juliana Jue Cullen yang sudah mencuba dan mendapat hasil memuaskan, ia juga boleh dijadikan bahan jualan.
Pesannya kalau nak jimat, boleh guna tepung gandum dulu sebelum ‘upgrade’ ke tepung pau untuk hasil yang lebih putih dan halus. Nak cuba? Jom tengok cara penyediaannya.
Cara Buat Roti Kukus Gebu
Bahan-Bahan
425g tepung pau (boleh juga guna tepung gandum, tapi warna roti kekuningan sikit)
75g tepung tang mien (jika ada)
125g gula halus
5g yis kering
5g baking powder
50g shortening (lemak sayur)
±225g–240g air sejuk
Cara Penyediaan
1. Campurkan semua bahan dan uli menggunakan mixer (contohnya mixer 7 liter Golden Bull) selama lebih kurang 30 minit pada kelajuan rendah. Kalau uli tangan, cuma ambil masa lebih lama.
2. Doh yang siap diuli boleh dibahagi kepada 4 bahagian, setiap satu dalam bekas saiz kod 4573, anggaran berat 225g–228g setiap satu.
3. Perap doh selama 1 hingga 1 jam 30 minit, bergantung kepada suhu bilik atau cuaca, hingga doh mengembang cantik.
4. Kukus roti dalam pengukus selama 25–30 minit. Pastikan tutup pengukus dibalut dengan kain bersih supaya air tak menitis atas roti.
5. Bila dah masak, sejukkan dulu sebelum potong. Gunakan pisau bergigi halus untuk potongan yang kemas.
Tip Ekstra
Roti lebih gebu & putih jika guna tepung pau. Tapi kalau nak jimat, boleh mulakan dengan tepung gandum dulu.
Tepung tang mien membantu hasilkan tekstur lebih halus dan lembut, tapi tak wajib.
Lebihan roti boleh dibekukan. Bila nak makan semula, kukus balik dan roti akan kembali lembut.