Terdapat pelbagai jenis herba dan rempah ratus yang digunakan dalam masakan. Namun tujuh tumbuhan ini antara yang paling penting, banyak guna dan mudah ditanam. Kalau rumah anda tiada pokok-pokok ni, memang rugi. Jom lihat keistimewaan dan khasiat yang terkandung di dalamnya.

 

1. DAUN LIMAU PURUT

7 Tumbuhan Herba Paling Penting Dalam Masakan & Wajib Tanam Di Kawasan Rumah.

 Daun limau purut antara daun yang cukup terkenal kerana digunakan dalam pembuatan tomyam. Ia juga turut digunakan dalam menyedapkan lagi masakan rendang, sambal sardin, paprik dan bermacam-macam lagi. Rasa dan bau daun limau purut yang kuat tetapi harum menjadikan rasa masakan bertambah enak. Tidak seperti jenis pokok limau yang lain, tumbesaran pokok limau purut agak perlahan dan anda tidak memerlukan ruang yang besar untuk menanamnya. Tip untuk mengelakkan masakan yang menggunakan limau purut menjadi pahit adalah dengan membuang batang bahagian tengah daun sebelum dimasukkan ke dalam masakan.

 

2. DAUN KESUM

7 Tumbuhan Herba Paling Penting Dalam Masakan & Wajib Tanam Di Kawasan Rumah.

Daun kesum atau nama santifiknya ‘Polygonum minus’ merupakan tumbuhan yang cukup penting bagi penggemar masakan asam pedas dan laksa. Tanpanya rasa laksa dan asam pedas akan menjadi kurang enak dan seakan tidak cukup bahan. Selain itu, daun kesum juga enak dijadikan campuran kerabu atau aneka masakan yang menggunakan ikan terutamanya ikan darat. Ini kerana ia mampu membuang rasa dan bau hanyir ikan dan menjadikan hidangan lebih sedap. Jika diamati, terdapat dua jenis kesum, iaitu menjalar dan yang tumbuh agak menegak.  Daun kesum membekalkan khasiat pemakanan yang seimbang di mana ia kaya dengan beta karotena, kalsium, fosforus, vitamin A dan vitamin C.

 

3. DAUN PANDAN

IKLAN

7 Tumbuhan Herba Paling Penting Dalam Masakan & Wajib Tanam Di Kawasan Rumah.

Daun pandan atau nama botaninya ‘Pandanus odorus’ tergolong dalam keluarga ‘Pandanaceae. Murah dan nampak biasa-biasa je tapi ia sangat penting dalam penghasilan nasi, aneka kuih muih serta minuman. Haruman wangi dari rebusan daun pandan menjadikan nasi lemak serta bancuhan air sirap menjadi sedap.

Manakala dalam penyediaan kuih-muih pula, air kisaran daun pandan dijadikan pewarna semulajadi, pewangi serta perangsang selera. Antara aneka kuih-muih yang biasanya menggunakan daun pandan adalah seperti Kuih Seri Muka, Kuih Talam, Seri Ayu dan pelbagai jenis puding.

 

4. DAUN KUNYIT

7 Tumbuhan Herba Paling Penting Dalam Masakan & Wajib Tanam Di Kawasan Rumah.

IKLAN

Kunyit merupakan tanaman yang berasal dari India. Tanaman ini kemudiannya diperkenalkan ke negara Asia Tenggara dan Selatan Asia. Daun kunyit yang datangnya daripada rizom kunyit hidup ini sangat memerlukan cahaya matahari untuk kekal subur. Daunnya licin, besar dan bujur serta berwarna hijau.

Sebagai tumbuhan pemberi aroma yang hebat, daun kunyit sangat digilai tukang masak dan sangat penting dalam penyediaan masakan seperti gulai, rendang dan sambal. Malah, daun kunyit tua juga digunakan sebagai pembalut ikan atau daging bakar. Baunya memang cukup wangi dan mempengaruhi keenakan rasa masakan. Maka tidak hairanlah jika di musim perayaan, daun ini memang menjadi rebutan ramai.

 

5. DAUN KARI

7 Tumbuhan Herba Paling Penting Dalam Masakan & Wajib Tanam Di Kawasan Rumah.

Masakan kari pasti tidak lengkap tanpa adanya daun ini. Sangat mudah ditanam dan membiak, daun kari mempunyai bau yang kuat dan rasanya agak pahit . Daun ini mempunyai banyak kegunaan bagi masyarakat India kerana ia tidak hanya digunakan dalam masakan kari sahaja tetapi turut digunakan dalam masakan lain seperti Rasam, Chutney, Muruku dan sebagainya lagi.

IKLAN

Dari segi khasiat pula, daun kari bukanlah sekadar daun yang mengeluarkan bau, tetapi ia mengandungi 6.1% protein, 16% karbohidrat dan 6.4% serat. Malah ia turut mengandungi mineral dan vitamin seperti kalsium, fosforus,zat besi,asid nikotinik dan vitamin C.

 

6. BUNGA KANTAN

7 Tumbuhan Herba Paling Penting Dalam Masakan & Wajib Tanam Di Kawasan Rumah.   7 Tumbuhan Herba Paling Penting Dalam Masakan & Wajib Tanam Di Kawasan Rumah.

Bunga kantan atau nama saintifiknya ‘Pheaomeria imperialis’ membiak melalui dua cara iaitu pecahan rizom dan juga biji benih.  Setiap helaian bunganya memainkan peranan dan meninggalkan bau yang enak. Manakala batangnya pula turut mengeluarkan bau yang harum. Oleh sebab itulah dalam penyediaan laksa, batang bunga kantan tetap digunakan untuk meninggalkan aroma yang lebih hebat. Buahnya pula digunakan untuk menghasilkan rasa masam dalam masakan seperti gulai ikan bagi menggantikan asam keping atau asam jawa.

 

7. SERAI

7 Tumbuhan Herba Paling Penting Dalam Masakan & Wajib Tanam Di Kawasan Rumah.

Serai amat popular dalam masakan Thailand namun ia juga merupakan herba yang penting dan merupakan salah satu bahan asas utama dalam masakan Melayu. Ini kerana herba ini  memberikan aroma dan rasa kepada hidangan. Namun hanya bahagian bebuli putih sahaja yang digunakan untuk memasak. Antara masakan yang menggunakan serai adalah seperti rendang, sajian nasi ulam, aneka kerabu, penyedap dalam sup dan banyak lagi. Dari segi kesihatan, serai dikatakan mampu menyingkirkna kolesterol berlebihan, melancarkan sistem pencernaan, anti kulat serta mampu mengubati demam.

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI