Snek pastinya menjadi kegemaran ramai terutamanya kanak-kanak. Terdapat banyak jenis dijual di pasaran. Namun, pengambilan secara berlebihan tidak digalakkan kerana kebanyakan makanan segera sejukbeku yang dijual mengandungi kadar garam, lemak, MSG serta pengawet yang tinggi.
Untuk keluarga tercinta, anda boleh hasilkan makanan-makanan ini secara homemade. Oleh itu anda boleh mengawal kandungan bahan yang digunakan malah hasilnya juga lebih enak. Jom cuba!
1. DAGING BURGER
BAHAN-BAHAN:
2 ketul dada ayam @ daging
2 ketul kentang@carrot
2 biji telur
1 labu bawang besar
1 sudu teh lada hitam
1 sudu teh lada putih
1 sudu teh garam
1 sudu teh hilal @ kiup ayam
1 sudu teh serbuk soda *
3 sudu teh tepung gandum *
2 sudu teh tepung ubi.*
CARA MEMASAK:
1. Kisar semua bahan-bahan kecuali yang bertanda ( * ).
2. Gaul sebati dan masukkan dalam bekas. Kemudian campurkan dengan bahan-bahan yang bertanda (*).
3. Masukkan adunan ke dalam acuan bulat ( yang biasanya digunakan untuk menggoreng telur ). Lapik di bawah acuan dan kukus 15-20 minit.
4. Setelah masak, sejukkan daging burger dan bolehlah dibakar atau digoreng.
Nota: jika mahu simpan frozen, lapik setiap kepingan daging dengan menggunakan plastik agar ia mudah dikeluarkan dan tidak melekat.
1 tangkai cili kering ( nak pedas letak lebih, yang serbuk pun boleh )
1 gelas air / stok ayam
* Anda boleh tambah atau tukar bahan mengikut kreativiti masing-masing.
Saiz gelas plastik untuk menyukat air / stok ayam
CARA MEMASAK:
1. Kisar semua bahan hingga halus dan sebati.
2. Masukkan dalam piping bag, picit memanjang diatas cling flim. Gulung kemas, pusingkan hujung cling flim hingga ketat dan padat. Ikat kuat kanan dan kiri.
3. Didihkan air, rebus dalam 10 minit. Angkat dan rendam dalam air ais sebentar.
4. Tos dan buka balutan cling flim tadi. Bolehlah di goreng atau pan fried. Sosej ini juga boleh disimpan beku.
Sekiranya anda ke Seksyen 3, Shah Alam pasti mata tertumpu melihat kafe berwarna merah jambu. Aroma semerbak bau bakeri dan pasteri yang dibakar segar di dapur kafe menjadi tarikan pelanggan ke sini.
Pemiliknya yang juga blogger dan pengajar kelas online bakeri dan pastri Zalina Zainal sudi berkongsi lima menu bakeri dan pasteri yang menjadi tarikan dan cukup laris di sini.
Jom kita semak resipi dari Zalynz Oven ini…
1. BOMBOLINI BISCOFF CREAMCHEESE
BAHAN-BAHAN :
Bahan doh :
500gm tepung protein tinggi (tepung roti)
100gm gula kastor
100gm margerin atau mentega
2 biji telur gred B (100gm)
210ml air suam kuku | untuk uli tangan
1 sudu teh @ 5gm garam halus
2 sudu teh @ 10gm susu tepungg
1 sudu teh bread improver
1 paket yis kering (11gm)
Bahan krim keju biscoff :
250gm krim keju
120gm gula ising | yang telah diayak
50gm Lotus Biscoff Spread
200gm non dairy whipping cream
Snow powder secukupnya (sejenis serbuk gula untuk menyalut bombolini)
CARA MEMASAK :
Cara Penyediaan Doh : 1. Masukkan semua bahan-bahan dalam satu bekas kecuali air, yis dan gula. 2. Sebelum itu bancuh gula dalam air suam dan kacau, selepas itu baru letakkan yis.Kacau dan biarkan hingga berbuih. 3. Kemudian masukkan air bancuhan gula dan yis dalam bekas tadi,gaul rata dan kemudian kita keluarkan dan uli kat atas alas silikon untuk menyenangkan kerja menguli.Kalau dirumah ada meja aluminium atau meja marmar pun boleh. 4. Uli guna tangan lebih kurang 15 minit atau sampai doh betul-betul licin. 5. Tutup doh dengan plastik, biarkan rehat selama 30 minit. 6. Lepas 30 minit, doh pun dah kembang, tepuk-tepuk doh untuk buang angin. 7. Timbang doh 40gram. Susun doh atas dulang pembakar yang telah ditabur dengan sedikit tepung. 8. Tunggu doh cukup kembang. Panaskan minyak dalam kuali. Goreng hingga perang kedua-dua bahagian atas dan bawah Bombolini. 9. Toskan atas tisu dapur, Bila dah sejuk boleh salut bombolini dengan snow powder. 10. Paipkan dengan krim keju Biscoff Cream. 11. Hias dengan biskut Lotus Biscoff. Sedia untuk dihidang.
Cara penyediaan krim keju biscoff : 1. Pukul krim keju dan gula icing. 2. Masukkan biscoff spread dan pukul rata. 3. Dalam bekas berasingan pukul non dairy whipping cream hingga kental. 4. Campurkan keduanya dan kaup balik hingga kental
Masa penyediaan : 3 jam Kos : RM15 INFO CHEF : Pastikan bombolini usah kerap dibalikkan dalam kuali. Cukup 2 atau 3 kali sahaja.
2. ROTI CREAMCHEESE OREO
.
BAHAN-BAHAN :
500gm tepung protein tinggi (tepung roti)
100gm gula kastor
100gm margerin atau mentega
2 biji telur gred B (100gm)
210ml air suam kuku | untuk uli tangan
1 sudu teh @ 5gm garam halus
2 sudu teh @ 10gm susu tepungg
1 sudu teh bread improver
1 paket yis kering (11gm)
Bahan krim keju :
250gm krim keju
120gm gula ising | yang telah diayak
CARA MEMASAK : 1. Masukkan semua bahan-bahan dalam satu bekas kecuali air, yis dan gula. 2. Sebelum itu bancuh gula dalam air suam dan kacau, selepas itu baru letakkan yis.Kacau dan biarkan hingga berbuih. 3. Kemudian masukkan air bancuhan gula dan yis dalam bekas tadi,gaul rata dan kemudian kita keluarkan dan uli kat atas alas silikon untuk menyenangkan kerja menguli.Kalau dirumah ada meja aluminium atau meja marmar pun boleh. 4. Uli guna tangan lebih kurang 15 minit atau sampai doh betul-betul licin. 5. Tutup doh dengan plastik, biarkan rehat selama 30 minit. 6. Lepas 30 minit, doh pun dah kembang, tepuk-tepuk doh untuk buang angin. 7. Timbang doh seberat 50gram setiap satu. Bulatkan doh dan rehatkan doh 15 minit. 8. Gelek doh dan boleh masukkan doh dalam acuan roti saiz 15sm. Biar doh naik kembang ¾ cup. Tekan bahagian tengah doh dengan jari. 9. Sapu susu cair atas doh dan paipkan inti krim keju. 9. Tabur sekeliling atas doh dengan serbuk oreo, tunggu doh kembang paras acuan. 10. Bakar di dalam oven pada suhu 180 selama 12 hingga 15 minit atau sehingga cukup perang. 11. Selepas bakar boleh dihias bahagian tengah roti dengan serbuk biskut Oreo.
Masa penyediaan : 3 jam Kos : RM12 INFO CHEF : Satu adunan ini boleh dapat 20 biji roti.
300gm whipping cream ( non dairy,zalina guna Value Pride)
Bahan coklat ganache (topping) :
300gm coklat coin
250gm whipping cream UHT ( dairy,Zalina guna Anchor atau Emborg)
200gm whipping cream (non dairy)
CARA MEMASAK :
Cara memasak kek coklat : 1. Ayakkan tepung, serbuk koko,baking powder dan bikabonat. 2. Pukul telur dan gula hingga kembang pada kelajuan tinggi. 3. Perlahankan kelajuan. Masukkan minyak jagung. 4. Masukkan susu cair . 5. Berhentikan mixer. Kemudian masukkan tepung. Sambung pukul pada kelajuan perlahan. 6. Berhentikan mixer lagi sekali. Masukkan air panas. Kacau dulu guna spatula. 7. Kemudian baru pukul dengan mixer pada kelajuan perlahan. 8. Tuangkan adunan ke dalam acuan atau loyang. 9. Kalau guna loyang, sapukan marjerin dan alaskan loyang dengan baking paper. 10. Kalau tuang pada acuan aluminium, hanya tuang separuh bekas. 11. Bakar pada suhu 170 darjah celcius selama 30 – 35 minit (ikut adunan dan saiz loyang ) atau hingga masak. 12. Berat adunan lebih kurang 1680 gram.
Langkah menyediakan kek coklat dengan krim coklat: 1. Sediakan kek dan sediakan krim coklat 2. Lepa krim pada lapisan kek 3. Simpan dalam peti chiller lebih kurang satu jam 4. Sediakan coklat ganache, sejukkan sekejap 5. Curah coklat ganache atas kek.
Cara penyediaan krim coklat: 1. Masukkan coklat coin dan whipping cream UHT ke dalam bekas aluminium. 2. Panaskan secara double boiler sehingga coklat cair sepenuhnya, dikacau selalu. 3. Sejukkan sebentar. 4. Pukul whipping cream (non dairy) hingga kental. 5. Coklat ganache dan whipping cream digaul rata menggunakan spatula.
Cara penyediaan coklat ganache : 1. Masukkan coklat coin dan whipping cream (dairy) dalam bekas aluminium 2. Masukkan whipping cream yang sudah dipukul kental. Masukkan ke dalam bekas aluminium tadi 3. Panaskan secara double boiler hingga coklat cair sepenuhnya. 4. Sentiasa dikacau selalu, sejukkan sebentar sebelum dituang pada kek.
Masa penyediaan : 5 jam Kos : RM30 INFO CHEF : Kek yang telah dilepa hendaklah disimpan dalam peti sejuk sehingga krim betul-betul keras sebelum dituang coklat ganache atas kek.
4. NUTELLA CHESSE TART
(Hidangan 75 biji)
BAHAN-BAHAN :
Bahan doh tartlet :
500gm tepung gandum
250gm mentega
125gm gula icing
50gm telur
1 sudu teh esen vanila
Bahan inti krim keju :
250gm cream cheese
50gm gula icing (diayak)
20gram daripada telur yang telah dikocok (atau boleh tambah sedikit sedikit mengikut kesesuaian)
½ sudu teh esen vanilla
CARA MEMASAK :
Cara penyediaan doh : 1. Masukkan tepung ke dalam bekas. 2. Ayakkan gula icing. 3. Masukkan mentega yang telah dipotong kecil. 4. Ramas semua bahan hingga menjadi serbuk roti. 5. Masukkan telur dan esen vanilla. 6. Uli hingga menjadi doh licin dan tak melekat di tangan. 7. Bungkuskan doh dan simpan dalam peti sejuk minimum 2 jam atau seeloknya sehari semalam. 8. Bentukkan doh ke dalam acuan. Cucuk doh dengan garfu. 9. Bakar selama 25 minit pada suhu 180 darjah celcius atau hingga nampak keperangan.
Cara penyediaan krim keju(filling) : 1. Putar krim keju hingga tidak berketul dan licin. 2. Masukkan gula icing yang telah diayak. Pukul lagi hingga licin. 3. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi. Kaup balik adunan. Angkat sptatula dan buat pengiraan 1 hingga 10. Kalau adunan masih agak pekat, kita masukkan sedikit sedikit baki telur tadi. Adunan krim keju harus tidak terlalu cair. 4. Masukkan Nutella ke dalam kulit tart. 5. Paipkan krim keju ke atasnya. Bakar selama 12 minit pada suhu 180 darjah celcius atau mengikut kesesuaian oven masing-masing. 6. Bila tart keju dah sejuk boleh paipkan Nutella atas tart keju dan boleh dihias dengan cip coklat.
Masa penyediaan : 3 jam Kos : RM15 INFO CHEF : Kulit tart boleh dibuat awal dan disimpan di dalam balang kedap udara.
5. ECLAIRS
(ANGGARAN 25 BIJI)
BAHAN-BAHAN
Bahan doh :
275ml air
100gm mentega
1/2 sudu teh gula
1/4 sudu teh garam halus
150gm tepung gandum
225gm telur gred B (ditimbang)
Bahan inti (filling) :
40gm kastad segera
100ml air sejuk
300gm Whipping Cream ( Zalina guna Value Pride)
CARA MEMASAK : 1. Panaskan air, mentega, gula dan garam dalam periuk hingga mendidih. 2. Kecilkan api. Masukkan tepung gandum. Kacau hingga doh tak melekat kat periuk lebih kurang 5 minit. 3. Masukkan terus doh ke dalam mixer. Pasang mixer pada kelajuan sederhana. Biarkan sehingga adunan sejuk sedikit. 4. Masukkan telur satu persatu. Putar sehingga adunan nampak licin. 5. Hidupkan oven dan panaskan selama 15 minit. Set suhu 200 darjah celcius. 6. Alas dulang dengan parchment paper(warna putih,kalau baking paper warna hitam creampuff akan melekat lepas bakar) Boleh juga sapu margerin pada dulang kalau tak nak guna baking paper. 7. Masukkan nozzle dalam plastic kon. 8. Masukkan adunan dan paipkan. 9. Bakar pada suhu 200 darjah celcius selama 15 – 20 minit kemudian turunkan suhu pada 180 darjah celcius dan bakar lagi selama 5 minit atau hingga nampak garing. 10. Jangan buka oven selagi belum cukup 25 minit. Kalau masak tak rata, selepas turunkan suhu 5 minit, boleh buka oven dan pusingkan tray dan sambung bakar lagi 3 atau 4 minit atau sehingga cukup perang.
Cara memasak filling : 1. Pukul whipping cream hingga kental menggunakan mixer. 2. Bancuh instand custard dan air sejuk. 3. Bila whipping cream dah kental, masukkan bancuhan instant custad dan digaul/kaup balik menggunakan spatula. 4. Potong eclairs kepada 2 bahagian 5. Gunakan nozel bintang dan paipkan krim ke atas bahagian bawah Eclairs. 6. Bahagian atas eclairs dicelup dengan coklat bar atau coklat coin yang telah dicairkan secara kaedah double boiler. 7. Boleh hias bahagian atas eclairs dengan bebola manik.
Masa penyediaan : 3 jam Kos : RM10 INFO CHEF : Boleh simpan eclairs di dalam petisejuk supaya coklat yang dicelup cepat mengeras.
Terima kasih : Zalynz Oven
No. 10, Jalan Cendana 3/13b, Seksyen 3, 40000 Shah Alam, Selangor IG @ zalynz_oven
Nak beli bahan ramuan bakeri dan pastri jom beli online DI SINI
Popia Simpul Inti Serunding Ikan Bilis sangat sedap dimakan berulang-ulang. Kalau dah ‘start’ makan memang susah hendak berhenti. Macam ketagih pula bila sudah mula makan. Walaupun kudapan ini nampak ringkas namun ia tetap menjadi pilihan tetamu. Buktinya setiap kali tetamu datang, memang akan habis sebalang. Bagi anda yang nak cuba buat sendiri Popia Simpul Inti Serunding Ikan Bilis ini, boleh cuba resipi yang dikongsikan oleh Siti Hajar Hashim
RESIPI POPIA SIMPUL INTI SERUNDING IKAN BILIS
BAHAN-BAHAN:
1 mangkuk ikan bilis – BELI ONLINE 12 tangkai cili kering (rebus dulu) – BELI ONLINE 1 biji bawang besar (potong kecil) 5 ulas bawang putih (potong kecil) – BELI ONLINE 5 batang serai (potong kecil) Sedikit halia (agak-agaks sahaja) potong kecil – BELI ONLINE 1/2 cawan air 1/2 cawan santan pekat (boleh guna santan kotak) 2 sudu makan gula – BELI ONLINE 2 sudu makan minyak masak – BELI ONLINE 1 sudu teh garam – BELI ONLINE
CARA MEMBUAT:
1. Cuci ikan bilis dan rebus hingga mendidih. Toskan dan kisar guna pengisar (blender) kering.
2. Masukkan bawang besar, bawang putih, serai, halia, cili kering, santan dan air. Kisar hingga sebati.
3. Panaskan minyak dalam kuali. Masukkan bahan-bahan yang telah dikisar tadi. Kacau selama 5 minit. Masukkan gula dan garam.
4. Masukkan ikan bilis yang telah dikisar tadi. Kacau sehingga kering. Agak lama juga hendak tunggu kering, lebih kurang 40-45 minit.
5. Langkah seterusnya, sediakan kulit popia. Gunting kecil-kecil. Potong lapan bahagian untuk sekeping kulit popia.
6. Letakkan serunding di atas kulit popia tadi. Simpul kemas-kemas. Buat hingga habis.
7. Goreng hingga masak. Biarkan seketika kemudian bolehlah masukkan ke dalam balang kedap udara.
1. Kupas kulit ubi kayu dan potong lebih kurang 4 inci. 2. Sementara tubggu ubi empuk, kita sediakan perapan yang digunakan untuk beri rasa lebih nikmat kepada ubi kita nanti. Hiris bawang merah ros dan bawang putih. Biji ketumbar kita tumbuk!
3. Tumbuk pakai lesung. Letak garam secubit dua. Serbuk kunyit masuk sekali! Mohon jangan gunakan serbuk ketumbar, kerana ubi kita akan jadi gelap. Tak cantik.
4. Nampaknya ubi kita dah empuk. Kenapa nak kena rebus dulu? Sebab ubi rebus lebih menyerap rempah. Ubi rebus tu kita tos, rehatkan sekejap biar sejuk dan dipotong 4. Jangan kecil sangat. Ubi ni dah empuk kalau potong kecil, nanti dia mudah berderai.
5. Kemudian, campurkan bawang merah, bawang putih dan bumbu tumbuk tadi ke atas ubi. Kemudian, gaulkan semua bahan ni dengan tangan.
6. Biar ubi ni diperap dalam 10-20 minit. Biar ubi serap sikit rasa rempah tu. Sebenarnya, kalau kau orang nak ubi ni pedas pun boleh. Letak serbuk cili sikit. 7. Dah perap, maka masa untuk menggoreng! Gunakan api yang kuat. Goreng sampai ubi jadi keemasan, dan bawang jadi rangup! Oleh kerana ubi ni dah rebus, tak risau dia keras. 8. Lebih kurang macam ni! Saya jamin, luar rangup, tapi dalam empuk berlemak. Siap ada bau harum bawang goreng dan ketumbar.