Lauk Singgang tidak boleh dipisahkan dengan orang Terengganu. Ada beberapa jenis singgang yang popular di Terengganu.

Lauk singgang, memang resipi yang paling mudah dimasak dan cepat siap. Sesuai buat mak-mak yang inginkan menyediakan lauk simple tapi sedap hingga menjilat jari.

Koleksi resipi singgang pelbagai jenis yang dikongsikan Muliadi Ramli ini, lagi sedap dimakan dengan budu. Memang padu habis!

*Untuk resipi ini, terdapat perbezaan bahan sedikit sebanyak mengikut daerah dan kawasan ye.

 

SINGGANG IKAN AYA

5 Resipi Singgang Mudah, Sedap & Menyelerakan

BAHAN-BAHAN:

Ikan aya hitam (tuna)
2 biji bawang merah | mayang – beli online di sini
2 ulas bawang putih | mayang – beli online di sini
1 inci lengkuas | ketuk
1 inci kunyit hidup | potong (kalau nak bagi nampak kuning, boleh letak sedikit serbuk kunyit)
Cili burung (letak lebih kalau nak pedas)
Bendi (optional)
Garam & gula secukupnya
Serbuk perasa
3 asam keping

CARA MEMASAK:

1. Masukkan air dalam periuk. Kemudian masukkan semua bahan.
2. Bila air mendidih, masukkan ikan, bendi dan cili. Jangan lupa masukkan garam dan perasa.
3. Tutup periuk selama 5 ke 8 minit. Siap untuk dihidangkan.

 

SINGGANG SOTONG

5 Resipi Singgang Mudah, Sedap & Menyelerakan

BAHAN-BAHAN:

300gm sotong segar (dibuang kulitnya & dibersihkan. Kalau dapat sotong bertelur lagi sedap)
2 biji bawang merah | mayang*
2 ulas bawang merah | mayang*
1 inci lengkuas | ketuk*
1 inci kunyit hidup | potong*
Cili burung (letak lebih kalau nak pedas)
2 batang serai*
Garam & gula secukupnya
Serbuk perasa
3 asam keping*
Lada hitam (optional)*
Halia (optional)*

IKLAN

[Jangan Terlepas Resipi Menarik Di Channel Rasa]

CARA MEMASAK:

1. Masukkan air dalam periuk.
2. Masukkan bahan bertanda *.
3. Bila air dah mendidih, masukkan sotong dan cili. Kacau sekejap.
4. Masukkan garam, gula dan serbuk perasa.
5. Tutup periuk selama 5 minit dan tutup api. Siap untuk dihidangkan.

 

SINGGANG TELUR IKAN

5 Resipi Singgang Mudah, Sedap & Menyelerakan

BAHAN-BAHAN:

500gm telur ikan aya @ tenggiri
2 biji bawang merah | mayang
2 ulas bawang putih | mayang
2 inci lengkuas | potong nipis
1 sudu kecil lada hitam (letak banyak pun tak apa, tumbuk sikit bagi pecah-pecah)
1 inci kunyit hidup | potong nipis
Cili burung
Bendi
Garam & gula secukupnya
Serbuk perasa
3 asam keping
1 biji tomato | potong 6
2 batang serai | diketuk

CARA MEMASAK:

1. Masukkan air dalam periuk. Kemudian masukkan semua bahan.
2. Bila air mendidih, masukkan telur ikan, sayur bendi, tomato dan cili.
3. Jangan lupa masukkan garam dan perasa. Tutup periuk 5 ke 8 minit. Siap untuk dihidangkan.
*resipi lain tempat mungkin beza sikit bahan-bahannya.

 

IKLAN

SINGGANG DAGING TERENGGANU

5 Resipi Singgang Mudah, Sedap & Menyelerakan

BAHAN-BAHAN:

1.3kg daging cincang & tulang | basuh bersih & boleh basuh dengan tepung gandum. Tos & ketepikan
5 biji bawang merah | mayang
3 ulas bawang putih | mayang
2 inci lengkuas | hiris nipis
1 inci kunyit hidup | hiris nipis
1 sudu besar lada hitam | tumbuk kasar
1 sudu besar biji ketumbar | disangai & ditumbuk kasar
1 sudu kecil jintan manis | disangai & tumbuk kasar
2 batang serai | diketuk
6 asam keping (kalau suka masam, letak lebih)
10 biji cili thai
5 tangkai lada kering | dibuang biji & dipotong
Bawang holland | potong 6 untuk hiasan
Bawang goreng
Garam & gula secukupnya
Serbuk perasa

[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]

CARA MEMASAK:

1. Saya gunakan pressure cooker, jadi kerja memasak agak mudah. Masukkan daging dan semua bahan ke dalam periuk tekanan, kecuali cili thai, bawang holland dan bawang goreng.
2. Masak selama 15 ke 20 minit. Gunakan mode stir fry.
3. Masukkan cili, bawang holland, bawang goreng, garam, gula dan perasa. Siap.

 

SINGGANG PEDAS KERISI

5 Resipi Singgang Mudah, Sedap & Menyelerakan

IKLAN

BAHAN-BAHAN:

3 ekor ikan kerisi | disiang & dibersihkan
Gula melaka sebesar ibu jari
3 asam keping
6 biji bendi
1 ikat daun kesom
1 biji tomato | potong 6
Air asam jawa
Garam & gula
Serbuk perasa

BAHAN KISAR HALUS:

5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci lengkuas
1 inci kunyit hidup
Sedikit belacan (optional)
2 biji cili besar
12 biji cili padi (suka pedas, boleh tambah)
1 biji tomato

CARA MEMASAK:

1. Masukkan air ke dalam periuk. Kemudian masukkan bahan kisar halus dan serai, kacau.
2. Tunggu hingga mendidih. Masukkan asam keping dan gula melaka. Kacau sekejap.
3. Masukkan ikan kerisi, sayur bendi, daun kesom dan tomato.
4. Masukkan garam dan gula serta bahan perasa.Tutup periuk selama 8 ke 10 minit. Tutup api. Siap untuk dihidangkan.

Kredit resipi: Muliadi Ramli

Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa

Nampak Susah, Tapi Sebenarnya Mudah Je Nak Buat Sausage Bread Roll Ni

6 Resipi Masakan India Yang Sedap & Kaya Aroma Rempah Ratus

Sotong Rebus Serai, Resipi Paling Mudah & Sedap

Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap Dailymotion @Rasa dan YouTube @Majalah Rasa Official