Juadah negara Asia memang terkenal dengan penggunaan rempah dan rasa pedasnya. Di China masakan yang menggunakan rempah ratus dalam masakannya kebanyakannya berasal dari Sichuan dan Hunan,yang terkenal dengan penggunaan rempah ‘peppercorn’ Sichuan (Szechuan), campuran serbuk rempah lima sekawan iaitu kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang, peppercorn Sichuan dan jintan.

Berbeza dengan juadah China di wilayah lain, juadah di sini agak pedas dan kaya dengan rempah ratusnya. Jom kita lihat resepi dari barisan tenaga pengajar muda dari Institut Kemahiran Belia Negara (IKBN) Peretak iaitu Norshazila Mohamed Rahman,Norazilah Abd Rahman,dan Harmayah Argadan


.

1. MA PO TOFU


.

BAHAN-BAHAN :

  • 200gm daging cincang
  • 2 batang tauhu lembut | dipotong dadu
  • ½ cawan air stok ayam
  • 1 sudu makan tepung jagung
  • 2 sudu makan kicap cair
  • 1 sudu makan gula
  • 1 sudu makan minyak bijan
  • 3 ulas bawang putih | dicincang
  • 2 sudu makan halia | dicincang halus
  • 2 tangkai daun bawang | dihiris halus
  • 1 sudu makan taucu
  • ½ sudu teh Sichuan pepper corn | dikisar halus
  • 2 sudu makan minyak cili
  • 3 sudu makan minyak masak
  • Garam secukup rasa

CARA MEMASAK :
1. Panaskan minyak masak. Tumiskan bawang putih, halia, tauchu peppercorn Sichuan, minyak cili, minyak bijan dan kicap cair. Masukkan daging cincang serta perasakan dengan garam dan gula. Biarkan hingga daging masak dan sebati dengan kuah sos yang dimasak tadi.
2. Masukkan tauhu yang telah dipotong dadu.
3. Kemudian masukkan tepung jagung yang telah dicampur dengan stok ayam. Masak hingga pekat.
4. Tabur dengan daun bawang untuk dimakan bersama nasi panas

Saiz hidangan : 3 orang
Waktu memasak : 30 minit
Cara memasak : Tumis
Jenis masakan : Sajian utama, China
Keistimewaan : Ma Po Tofu adalah kombinasi dari tauhu lembut dengan rasa pedas
Anggaran kos : RM 20

INFO CHEF : Tauhu perlu direbus dahulu dengan sedikit garam supaya tauhu tidak hancur ketika digaul bersama sos.

2. HOT & SOUR GLASS NOODLES


.

BAHAN-BAHAN :

  • 250gm suhun (glass noodles)
  • 2 sudu makan kacang tanah | digoreng terlebih dahulu
  • 1 sudu makan minyak kacang tanah
  • 3 ulas bawang putih | dicincang halus
  • 2 tangkai daun bawang | dihiris
  • 2 sudu makan cuka
  • 1 sudu teh peppercorn Sichuan | dikisar halus
  • 50gm daun ketumbar | dihiris
  • 1 sudu teh serbuk rempah 5 sekawan
  • 1 sudu makan minyak cili
  • 1 sudu makan minyak bijan
  • 1 sudu makan jeruk lobak masin
  • 1 sudu makan kicap cair
  • 500ml stok ayam
  • Garam secukup rasa

CARA MEMASAK :
1. Panaskan minyak kacang tanah dan tumiskan bawang putih sehingga naik bau.
2. Ambil satu mangkuk dan masukkan minyak bawang putih tadi, peppercorns Sichuan, minyak cili, serbuk rempah 5 sekawan, kicap, minyak bijan, jeruk lobak masin, cuka dan garam secukupnya.
3. Panaskan air stok ayam, celur suhun ke dalamnya sehingga lembut dan kemudian masukkkan suhun dan air stok ayam ke dalam mangkuk tadi, gaul hingga sebati.
4. Hias dengan daun bawang, daun ketumbar dan kacang tanah.

Saiz hidangan : 2 orang
Waktu memasak : 35 minit
Cara memasak : Tumis dan celur
Jenis masakan : Sajian utama, China
Keistimewaan : Suhun berempah yang kaya dengan rasa kacang tanah
Anggaran kos : RM20

INFO CHEF : Suhun tidak perlu dicelur terlalu lama untuk mengelakkan daripada hancur.

3. CHICKEN WITH CHINESE MUSHROOM


.

BAHAN-BAHAN :

  • 350gm ayam
  • 50gm cendawan shitake
  • 2 sudu makan cuka
  • 3 kuntum bunga lawang
  • 2 tangkai daun bawang | ambil batang yang putih di pangkal
  • 5sm halia | potong batang mancis, halus (fine julienne)
  • 2 sudu teh serbuk lima sekawan
  • 1 sudu makan minyak bijan
  • 2 sudu makan kicap cair
  • 2 sudu makan kicap pekat
  • Garam secukup rasa
  • Gula secukup rasa
  • 2 tangkai cili kering | digunting pendek
  • 4 ulas bawang putih | dicincang halus
  • 2 cawan air

CARA MEMASAK :
1. Di dalam mangkuk rendam cendawan shitake dalam 20 minit dengan air panas sehingga kembang dan lembut. Ketepikan seketika
2. Panaskan minyak, tumis bawang putih yang telah dicincang. Kemudian masukkan ayam, cuka, bunga lawang, serbuk rempah 5 sekawan, kicap cair, kicap pekat, cili kering, minyak bijan dan perasakan dengan garam dan gula. Masak hingga sebati
3. Masukkan air dan cendawan shitake kemudian tutup seketika dalam 10-15 minit sehingga ayam empuk. Biarkan ia mereneh
4. Angkat dan taburkan daun bawang dan hirisan halia sebagai hiasan. Sedia untuk dihidangkan.

Saiz hidangan : 2 orang
Waktu memasak : 45 minit
Cara memasak : Tumis dan reneh
Jenis masakan : Sajian utama, China
Keistimewaan : Sajian sihat ayam dan cendawan menggunakan kaedah mereneh
Anggaran kos : RM20

INFO CHEF : Pastikan api perlahan masa mereneh.

4. STIR FRY SZECHUAN BEEF AND BROCCOLI


.

BAHAN-BAHAN :

  • 350gm daging batang pinang | dihiris nipis
  • 100gm brokoli | dipotong floret *teknik memotong
  • 3 ulas bawang putih | dicincang
  • ½ labu bawang Holland | dihiris
  • 2 sudu makan peppercorns Sichuan | dikisar halus
  • 2 sudu makan kicap cair
  • 1 sudu makan kicap pekat
  • 3 tangkai cili kering | dipotong pendek
  • Garam secukup rasa
  • 2 batang daun bawang | ambil batang yang berwarna putih
  • 1 sudu makan minyak bijan
  • 1 sudu teh bijan putih | disangai
  • 20gm gajus | disangai
  • 3 sudu makan minyak masak

CARA MEMASAK :
1. Panaskan minyak dalam kuali dan tumiskan bawang putih, peppercorn Sichuan, kicap cair, kicap pekat, cili kering sehingga naik bau.
2. Kemudian masukkan daging batang pinang yang sudah dihiris nipis, minyak bijan dan sayur brokoli, perasakan garam.
3. Taburkan gajus dan bijan putih. Hias dengan hirisan daun bawang.

Saiz hidangan : 2 orang
Waktu memasak : 40 minit
Cara memasak : Tumis dan goreng
Jenis masakan : Sajian utama, China
Keistimewaan : Rasa pedas peppercorn Sichuan dan lada kering sungguh melazatkan
Anggaran kos : RM40

INFO CHEF : Memasak cara stir fry ini menggunakan hanya minyak yang sedikit.

5. STIR FRY DUMPLING INTI UDANG DAN BAYAM (China)


.

BAHAN-BAHAN :

Bahan inti dumpling :

  • 200gm isi udang | dihancurkan
  • 100gm bayam | dicincang
  • 1 sudu makan minyak bijan
  • 1 sudu makan lobak masin
  • 1 sudu makan peppercorns Sichuan | dikisar halus
  • Garam secukup rasa
  • 2 sudu makan cuka
  • 2 sudu makan tepung jagung
  • 1 sudu makan air
  • 2 sudu makan minyak masak
  • 15 keping kulit wonton

Bahan menumis :

  • 50gm lobak merah | dipotong halus batang mancis (fine julienne)
  • 50gm lobak merah | dipotong halus fine julienne
  • 1 sudu makan halia | disagat halus
  • 3 ulas bawang putih | dicincang halus
  • 2 sudu makan kicap cair
  • 2 sudu makan minyak masak
  • 1 sudu makan minyak bijan

CARA MEMASAK :
1. Mula-mula sediakan bahan-bahan inti dumpling, gaulkan kesemua bahan-bahan kecuali tepung jagung dan air.Perasakan dengan garam secukupnya.
2. Ambil sekeping kulit wonton dan satu sudu teh inti dumpling, kemudian lipat dua. Gunakan tepung jagung yang telah dicampur dengan sedikit air sebagai pelekeat kulit wonton.
3. Panaskan minyak dalam kuali, gorengkan dumpling dalam 10 minit dan ketepikan
4. Kemudian panaskan minyak tumiskan bawang putih yang telah dicincang halus, tumis sayur lobak merah, timun dan halia sehingga masak.
5. Masukkan kicap cair, minyak bijan dan perasakan dengan garam.
6. Kemudian masukkan dumpling yang telah digoreng sebentar tadi, kacau sebati.
7. Sedia untuk dihidangkan.

Saiz hidangan : 2 orang
Waktu memasak : 40 minit
Cara memasak : Tumis dan goreng
Jenis masakan : Sajian pembuka selera, China
Keistimewaan : Enak dimakan begitu sahaja dengan ramuan peppercorn Sihuan sungguh berperisa
Anggaran kos : RM 30

INFO CHEF : Terdapat pelbagai kaedah memasak dumpling selain menggoreng , boleh juga dididihkan atau direbus dan juga dikukus.

RESIPI : NORSHAZILA MOHAMED RAHMAN, NORAZILAH ABD RAHMAN & HARMAYAH ARGADAN
Terima kasih : Institut Kemahiran Belia Negara (IKBN), Jalan Ampang Pechah, Kampung Ampang Pechah, Kuala Kubu Baru, Selangor. http://kemahiran.kbs.gov.my/index.php/ms/ikbn-peretak-laman-utama