Korang suka makan Shellout? Puaskan kalau dapat makan shellout yang kaw kaw sedap , pendek kata hingga menjilat jari. Apa yang penting ialah kuah yang diolah pada makanan laut ini. Boleh cuba buat dengan resipi yang satu ni.Terbukti memang sedap sehingga menjilat jari.

SHELL OUT

Bahan-bahan:

Bawang holland setengah biji

Bawang merah 6 biji

Bawang putih 10 ulas

Halia 1 inci

Buttercup

Daun kari

Sos tiram

Sos ikan

Rempah kari

Black pepper

Belacan

Cabai kering 5 tangkai

Udang kering

Kiub pati ayam

Lemon

Seafood

Vege ( brokoli, kentang,jagung – tapi tadek jagung ,so guna anak jagung jer ).

Bahan kisar :
Cabai kering rebus..blend dengan bawang putih, sedikit belacan and udang kering.kat sini,korang kena pandai agak-agak.kalau nak buat untuk ramai atau nak lebih pedas,lebihkan cili kering tu.belacan dalam seinci jer.udang kering dalam sesudu.di larang guna cili yang dah siap blend and jual tu.nanti rasa lain sebab cili tu selalu dah siap blend dengan bawang bagai.

Bahan tumis :
Bawang holland,bawang merah ,bawang putih and halia di hiris halus.untuk masakan ni,aku guna bawang holland setengah biji,bawang putih dalam 6 ulas ( lagi banyak lagi sedap ) ,halia seinci and bawang merah

Bahan perap:
Lepas tu,dah boleh la basuh segala jenis seafood yang korang ada.semalam sy masak udang besar 10 ekor,ketam 5 ekor,lala setengah kilo dan sotong 4 ekor.Lepas tu perap kejap dengan black pepper and kunyit.sebab kejap lagi nak rebus.tujuan nya supaya dia half cook,so that bila sos dah masak,tak payah tunggu lambat masak,especially ketam.

Cara memasak :
1. Rebus seafood yang dah diperap tu.sy rebuskan air dulu bagi mengelegak,baru masukkan ketam.tutup pan dalam 5 mins macam tu.pastu masukkan lala kejap dalam 5 mins.tutup api,and celurkan udang and sotong.ingat yer,shell out ni konsep nya seafood,jangan pulak nak letak daging ke apa pulak.nanti dah tak ikut tema :).udang and sotong tu,kalau tak nak masukkan pun takper,sebab air manis tu akan sebati nanti ( di step akhir )..

2. Dalam kuali yang berlainan,panaskan buttercup and sedikit minyak.Masukkan bahan tumis dan daun kari.tengok dah kuning,naik bau,masukkan pulak bahan kisar.masak lagi.dah nampak layu sikit,masukkan serbuk kari.tambahkan sedikit air.serbuk kari tu,dalam 2 sudu penuh jer.kalau banyak seafood ,boleh letak lebih sebab tak nak rasa dia lari.kang nanti rasa kari pulak.

3. Bila dah pecah minyak,masukkan kiub pati ayam,sos tiram 2 sudu and sos ikan.garam tak guna sebab sos ikan dah cukup umphh.nampak kalau kuah sikit,tambahkan sikit lagi. Kemudian boleh masukkan sayuran.ni pun sama,kalau nak cepat,sayuran tu boleh la dicelur dahulu.aku lupa nak celur,so bagi la dia masak terus dengan kuah tu.jangan la gelabah tengok macam cair,kejap lagi mesti pekat.

4. Last sekali baru masuk seafood.ingat seafood tadi dah rebus sekejap kan.balik-balikkan aje.Agak kuah sikit,masukkan air sikit.tapi jangan la sampai cair,tak best wooo..just nice jer kuah dier.kata nak ikut style shell out kan.jangan terlebih atau terlalu banyak.biar la depa masak mesra gitu,nanti kuah akan pekat and meresap.nyummmsss.boleh adjust rasa dengan tambahkan black pepper.

5.Siap untuk dihidang ala ala shellout stail.