Lauk pauk tradisi Melayu boleh aje dihidang pada bila-bila masa .  Sajian Melayu memang mudah dimasak dan kaya dengan penggunaan rempah ratus.

5 Lauk Pauk Tradisi Warisan Keluarga Mok Teh Kini Dikongsi. Sedap Dijamu Cuti Panjang 4 Hari Ni

Ni Min nak share 5 lagi resipi dari Zunita Adibah Mohamed Adib yang mesra dikenali sebagai Mok Teh. Restoran Moh Teh ni memang cukup dikenali dikalangan penduduk Pusat Bandar Wangsa Maju dan warga kota yang lain.

Lain orang lain resipi dan air tangannya. Sempena cuti hujung minggu yang bersambung dengan cuti umum Hari Keputeraan Agong dan Awal Muharram boleh lah ceriakan famili dengan hidangan ini. Walaupun ni lauk ‘favorite’ hari raya ok aje nak hidang di hari sambutan keputeraan Yang Di Pertuan Agong dan cuti awal Muharram ni kan.

1.NASI TOMATO

5 Lauk Pauk Tradisi Warisan Keluarga Mok Teh Kini Dikongsi. Sedap Dijamu Cuti Panjang 4 Hari Ni

BAHAN-BAHAN :

  • 750 gm beras | lebih kurang 3 mug|

BAHAN A:

  • 1 batang kayu manis
  • 5 biji buah pelaga
  • 5 biji cengkih
  • 1 biji bunga lawang
  • 3 biji bawang merah |dihiris nipis
  • 2 sm halia | dihiris nipis

BAHAN B:

  • 10 sudu makan tomato puri
  • 3 sudu makan susu cair
  • 2 sudu teh gula
  • 1 sudu teh garam
  • 3 helai daun pandan
  • 2 tangkai daun ketumbar
  • 1 sudu makan minyak sapi
  • 2 sudu makan minyak masak

CARA MEMASAK:
1. Basuh beras sehingga bersih dan toskan.
2. Masukkan 4 mug air dalam periuk elektrik. Hidupkan periuk elektrik, masukkan daun pandan.
3. Panaskan minyak dan miyak sapi dalam kuali. Bila minyak sudah panas, masukkan bahan A dan tumis sehingga garing, kemudian masukkan tomato puri dan teruskan tumis.
4. Bahan bahan yang ditumis, dimasukkan kedalam periuk elektrik, teruskan memasak.
5. Kemudian masukkan susu cair, garam dan gula. Apabila air mendidih masukkan beras yang dibasuh tadi. Bila nasi hampIr masak, letakkan daun ketumbar di atas nasi.

Saiz hidangan: 8 orang.
Waktu memasak 40 minit.
Cara Memasak : Tumis dan reneh
Keistimewaan: Enak dan berlemak

IKLAN

2. AYAM MASAK MERAH MOK TEH

5 Lauk Pauk Tradisi Warisan Keluarga Mok Teh Kini Dikongsi. Sedap Dijamu Cuti Panjang 4 Hari Ni

BAHAN-BAHAN:

  • 1 ekor ayam dipotong 12
  • 250gm cili boh

BAHAN A:
1 biji bawang besar |di hiris besar
10 biji bawang merah
3 biji bawang putih
2 sm halia
4 sudu makan sos tomato
2 sudu makan sos cili
Sedikit air asam
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
Minyak untuk menumis

CARA MEMASAK:
1.Ayam dibasuh bersih, gaul dengn garam dan kunyit, digoreng. Bila sudah masak, angkat dan toskan.
2. Panaskan minyak dalam kuali. Masukkan bawang besar yang dihiris , tumis, bila garing masukkan cili boh dan teruskan tumis.
3. Bawang merah, bawang putih dan halia di kisar, kemudian dimasukkan ke dalam kuali.
4.Tumis hingga garing , kemudian masukkan sos tomato, sos cili dan air asam.
5. Tumis lagi hingga masak, masukkan garam dan gula.
6. Apabila sambal ayam masak merah sudah masak, masukkan ayam yang digoreng tadi, masak kan untuk seketika.
7. Apabila dah cukup rasanya, boleh diangkat. Ketika menghidang, taburkan daun sup, daun bawang dan cili hidup ke atasnya.

Saiz hidangan: 6 orang.
Waktu memasak 30 minit.
Cara Memasak : Tumis dan reneh
Keistimewaan: Enak dan pedas

3. DALCA DAGING CINCANG

5 Lauk Pauk Tradisi Warisan Keluarga Mok Teh Kini Dikongsi. Sedap Dijamu Cuti Panjang 4 Hari Ni

IKLAN

BAHAN-BAHAN:

  • 250 gm kacang dhal
  • 250 gm daging cincang
  • 5 biji bawang merah
  • 3 biji bawang putih
  • 2.5sm halia
  • 2 sudu makan cili boh
  • 5 sudu makan serbuk kari daging
  • 2 biji kentang
  • 1 batang lobak merah
  • 2 batang terung
  • 20 urat kacang panjang
  • 2 biji cili hijau
  • 3 biji pisang muda(*optional)
  • ½ kg santan
  • 3 sudu besar minyak masak untuk menumis
  • Garam secukup rasa
  • Sedikit air asam jawa

CARA MEMASAK:
1. Rendam kacang dhal hingga kembang dan Daging cincang dipotong kecil.
2. Bawang merah, bawang putih dan halia dipotong halus.
3. Panaskan minyak dalam kuali , kemudian masukkan bahan bahan yang dihiris tadi. Tumis hingga garing, masukkan cili boh,tumis, bila agak garing, masukkan rempah kari.
4. Bila rempah sudah garing, masukkan daging cicang.tumiskan sebentar. Masukkan air, apabila mendidih masukkan kacang dhal.
5. Sementara itu, Ubi kentang, lobak merah, terung dan kacang panjang dipotong ikut saiz yang disukai.
6. Apabila mendidih, masukkan santan, masak lagi hingga mendiidih, masukkan ubi kentang.
7. Bila ubi kentang agak lembut, masukkan terung. Masak sekejap, kemudian masukkan lobak merah dan kacang panjang. Kemudian masukkan garam dan sedikit air asam. Sebelum tutup api, masukkan cili hijau yang sudah dipotong.

Saiz hidangan: 8 orang.
Waktu memasak :40 minit.
Cara Memasak : Tumis dan reneh
Keistimewaan: Enak dan berlemak

4. MASAK LODEH WARISAN IBU

5 Lauk Pauk Tradisi Warisan Keluarga Mok Teh Kini Dikongsi. Sedap Dijamu Cuti Panjang 4 Hari Ni

BAHAN A – dikisar

  • 5 biji bawang merah
  • 3 biji bawang putih
  • 2.5sm lengkuas
  • 10 biji cili api hijau
  • 2 biji cili merah
  • 3 sudu besar udang kering

BAHAN B:

IKLAN
  • 250gm udang basah

BAHAN C :

  • 2 keping tauhu basah
  • 2 paket tempe |potong gaul garam dan goreng
  • 1 paket tauhu kering |rendam hingga kembang
  • ½ biji sengkuang |dipotong
  • 15 batang kacang panjang |dipotong
  • 1 batang lobak merah |dipotong
  • 300gm kubis |dipotong
  • 1kg santan
  • Garam secukup rasa
  • Minyak untuk menumis

CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak dalam kuali. Masak bahan A yang sudah dikisar.
2. Tumis hingga agak garing, masukkan udang hidup yang sudah dibersihkan. Masak sekejap
3. Kemudian masukkan santan. Kemudian masukkan tauhu kering yang sudah kembang, masak seketika.
4. Masukkan sayur sayur sudah di potong. Bila sudah mendidih, masukkan tauhu dan tempe yang sudah digoreng.
5. Masak sehingga mendidih, tutup api dan boleh dihidang dengan lontong dan sambal sotong.

Saiz hidangan: 8 orang.
Waktu memasak :40 minit.
Cara Memasak : Tumis dan reneh
Keistimewaan: Enak dan berlemak

5. PARU PARU LADA HITAM KELUARGA WAN

5 Lauk Pauk Tradisi Warisan Keluarga Mok Teh Kini Dikongsi. Sedap Dijamu Cuti Panjang 4 Hari Ni

BAHAN-BAHAN :

  • 1 kg paru
  • 3 sudu besar lada hitam|dikisar halus
  • 2 kilo santan
  • Garam secukup rasa

CARA MEMASAK:

1.Paru direbus separuh masak. Sejukkan, kemudian di potong nipis.
2.Panaskan kuali masukkan paru yang sudah dipotong bersama dengan santan dan lada hitam yang sudah dikisar.
3.Apabila mendidih, masuk kkan garam secukup rasa.Teruskan masak sehingga kering.

Saiz hidangan: 8 orang.
Waktu memasak :40 minit.
Cara Memasak : Tumis dan goreng
Keistimewaan: Enak dimakan dengan lontong atau nasi putih
Anggaran kos: RM20

TERIMA KASIH : Restoran Mok Teh Nasi Dagang, Pusat Bandar Wangsa Maju, Kuala Lumpur.

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI