Ramai orang tak makan Salmon kerana tidak tahu bagaimana nak masak ikan yang kaya dengan Omega-3. Tetapi, disebabkan harganya mahal ramai orang mengabaikan dan tidak memasak salmon, ini sangat rugi kerana kandungan Omega -3 nya baik untuk tubuh. Malahan menu salmon sesuai untuk anda yang mengamalkan diet sihat, lagipun kena cara masak salmon sangat sedap.

Anda yang ingin mencuba salmon, ini ada tip boleh bantu anda memilih salmon  sebelum membelinya dan cara memasaknya sekali agar ia sedap dan anda mendapat manfaat Omega-3 nya.

4 Tip Pilih & Masak Salmon Paling  Senang

IKLAN
  1. Pilih Salom segar jika ingin terus memasaknya.

Jika ingin terus memasak, anda boleh terus beli salmon segar. Sampai rumah terus perapkan dengan bahan perapan dan simpan dalam peti sejuk sementara menunggu masa untuk dimasak.

  1. Masak salmon jangan lebih dari 6-8 minit.

Apapun cara anda memasak salmon, sebaiknya jangan lebih dari 6-8 minit, ia bertujuan untuk mengekalkan kandungan zat dan memberikan rasa yang lazat. Jika dipanggang, sebaiknya selepas tiga minit segera terbaikkan. Jika dimasak dengan kuah, masukkan salmon selepas kuah mengelegak.

IKLAN
  1. Sediakan salmon dengan rempah ratus sebagai penambah rasa.

Jangan makan salmon begitu sahaja seperti panggang tanpa garam atau kukus begitu sahaja. Sebaiknya anda tambah perisa dengan campuran rembah ratus, herbs dan sos. Atau boleh juga ia dijadikan campuran dalam salad mahupun dijadikan inti untuk sandwich atau pasta.

IKLAN

4 Tip Pilih & Masak Salmon Paling  Senang

  1. Frozenkan Salmon jika tidak segara digunakan.

Apabila anda membeli salmon dan tidak bercadang untuk menggunakannya terus, sebaiknya simpan salmon di dalam freezer dan letakkan di dalam peti sejuk biasa bila ingin memasaknya. Ia bertujuan untuk mengekalkan kesegaran ikan salmon.

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI