Bila bab makan pagi untuk anak-anak, mestilah kena yang mudah dan sedap. Anak-anak memang teruja nak makan tapi mak-mak kena pandai nak sesuaikan menu yang sesuai.
Jadi, apa kata kita kongsikan 4 resipi mudah sarapan untuk anak-anak, bagi menggalakkan mereka untuk makan pagi. Sangat senang resipi yang dikongsikan Afzal Sukasuki ni.
PAI CARBONARA
BAHAN-BAHAN:
Roti paratha (saya guna Royale Paratha Fatihah) Bawang holland | dipotong dadu – beli online di sini 400gm daging cincang | dicuci bersih 1 tin sos carbonara – beli online di sini 1 biji kuning telur (untuk disapu atas roti) Sayur campur (optional)
CARA-CARA:
1. Goreng daging cincang terlebih dahulu sehingga kering. Angkat dan dibiarkan sejuk seketika. Tumis bawang holland. Masukkan daging cincang yang siap digoreng tadi. 2. Kemudian masukkan sayur campur (optional). Masukkan sos carbonara. Masak sehingga mendidih sebelum diangkat dan dibiarkan sejuk seketika.
3. Potong roti paratha kepada 2 bahagian. Letak bahan-bahan carbonara tadi sebagai inti ke dalam doh roti paratha.
4. Boleh kelim tepi roti paratha tadi menggunakan garfu. Sapu kuning telur pada atas doh carbonara. 5. Masukkan ke dalam air fyer selama 15 minit pada suhu 180°C. Dah siap, boleh dihidang kepada anak-anak.
2. Gulung sosej tersebut dengan potongan-potongan kecil roti paratha tadi. Sapu setiap gulungan sosej dengan kuning telur. 3. Masak di dalam air friyer pada suhu 180°C selama 5 minit. Siap dan boleh dihidang kepada anak-anak.
1. Masak doh di dalam air fryer selama 10 minit pada suhu 180°C. 2. Susun salad, beacon dan sosej di atas roti paratha tadi. 3. Letak sos dan mayonnaise. 4. Siap dan boleh dihidang kepada anak-anak.
* Selain Roti Paratha Original, korang boleh juga guna Roti Paratha Garlic.
Menu apa yang paling simple dan bertambah makan. Bagi yang rindukan ayam goreng kunyit kat kedai tomyamtu,boleh cuba masak sendiri.Gerenti licin sepinggan
AYAM GORENG KUNYIT
Bahan-bahan perap:
Ayam yang telah diperap Garam Kunyit Tepung jagung Cili giling Gaul sehingga sekata. Biar selama sekurang-kurangnya setengah jam
Kacang Panjang Bawang Holland Cili besar
Cara memasak:
1.Panaskan minyak.
2.Masukkan ayam yang telah diperap, goreng hingga warna keemasan.
3.Masukkan kacang panjang, cili dan bawang Holland. Goreng selama 2 hingga 3 minit.
Sesekali dapat menikmati nasi Bukhari kambing memang puas rasanya. Aroma nasi dengan rempah ratusnya membuatkan rasanya enak. Jika anda ingin membuatnya sendiri, boleh ikut resepi mudah ini. Memang berbaloi cuba.
NASI BUKHARI KAMBING
Bahan-bahan: Minyak masak Daging kambing (dipotong dadu) Bawang besar/Holland (fdihiris nipis) Lobak merah-dipotong runcing Garam Jintan manis Mentega Daun bay 2 biji tomato
Cara memasak:
1. Mula-mula panaskan minyak dalam kuali. Jangan banyak sangat minyak dan tak terlalu sedikit.
2. Masukkan daging kambing yang dipotong kiub. Alih-alihkan daging tu dalam kuali selama lebih kurang 15 minit. Kemudian keluarkan. Daging kambing tu jangan letak apa-apa. Garam pun jangan letak. Biar kosong. 3. Masukkan bawang besar atau bawang Holland yang dihiris nipis. Goreng sampai garing dan masukkan lobak merah yang dipotong runcing. Terus goreng. 3. Masukkan garam jintan manis,mentega,daun bay dan masukkan tomata yang sudah dikisar. Saya guna dua biji sahaja sebab nasi dalam dua cawan. Masukkan sedikit air. Bila dah mendidih,masukkan semula daging yang digoreng tadi. Biar di atas api lebih kurang 15 minit.
4. Kemudian tuangkan semua yang ada dalam kuali tadi ke periuk beras yang sudah direndam lebih kurang setengah jam tadi. Tambah sedikit lagi garam jika perlu. Tutup permukaan periuk dengan aluminium foil bagi kemas dan masukkan dalam ketuhar dengan suhu (250c) selama setengah jam dan 200 selama setengah jam lagi. Semua sejam.
5. Siap dah boleh makan. Air jangan terlalu banyak. Masak nasi dalam ketuhar tak sama dengan yang biasa. 6. Rempah yang digunakan hanya satu sahaja, iaitu jintan manis. Memang sedap. Letak juga cili jika nak rasa pedas. Kredit: Ashafizrol Ab Hamid
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Bagi penggemar Tat Telur, pasti pernah merasa keenakan Tat Telur Portugis yang biasa dijual di kedai-kedai bakeri. Harga boleh tahan mahal. Jika nak beli dalam jumlah yang banyak, agak ‘gerun’ nak membayarnya. Jadi kalau nak puas makan, apa kata anda hasilkan sendiri. Resipi asal perkongsian dari saudari Faridah Ainuddin ni telah dicuba oleh saudari Cik Sue. Memang menjadi! Anda bolehlah cuba.
PORTUGESE EGG TART (DAPAT 25 BIJI TAT)
BAHAN-BAHAN:
Puff pastry segera – boleh dibeli di pasaraya di bahagian sejukbeku.
BAHAN KASTAD:
4 biji telur
Sedikit esen vanilla
150ml air
250ml susu penuh krim
120gm gula kastor
1 sudu makan tepung jagung
CARA MEMASAK:
1. Canai manja kulit pastri, jangan nipis sangat. Letak tepung sikit biar tak melekat.
2. Potong pastri lebih besar dari acuan. Sekeping pastri boleh buat 5 biji tart. Lebihan tepi-tepi pastri masih boleh digunakan. Satukan semua dan bulatkan. Kemudian canai semula. Kalau tak ada acuan, boleh guna cawan muffin yang keras.
3. Masukkan pastri ke dalam acuan, tekan-tekan bagi rapat ke dinding. Jangan bagi ada gelembung udara. Ketepikan sekejap. Panaskan ketuhar.
4. Untuk menyediakan kastad, campurkan semua bahan. Kacau hingga sebati. Susu penuh krim boleh diganti dengan susu cair.
5. Tapis adunan kastad kemudian tuang ke dalam acuan. Bakar pada suhu 200C selam 40 minit. Guna api atas bawah.
Nak hasil masakan garing di luar, lembut di dalam tanpa minyak banyak? Jom tengok Carta Cheat Sheet Air Fryer lengkap — panduan suhu & masa untuk semua jenis makanan, cepat dan sedap setiap kali!