Nak makan ‘dessert’ istimewa sentuhan dari hotel terkemuka. Ni min kongsikan kompilasi pencuci mulut dari tiga hotel berprestij di ibu kota.

Hotel Royale Chulan KL, Kinrara Resort dan dari Hotel The Pearl Kl menampilkan manisan pencuci mulut yang diolah dan ‘dimodenkan’ dari manisan tradisi dan tempatan.

Jom cuba resipi yang super sedap…yummy…

1.PIR REBUS BERSAMA JALA EMAS DAN SOS VANILA PIC

BAHAN-BAHAN :

Bahan pir :

  • 2 biji buah pir
  • 1 batang kayu manis
  • 1 sudu teh serbuk buah pala
  • 200 gm gula perang
  • 500 ml air
  • Beberapa titik pewarna merah (jika suka)

Bahan jala emas :

  • 2 biji telur itik
  • 100 gm gula pasir
  • 50 ml air
  • 1 helai daun pandan

Bahan vanila sos :

  • 1 liter susu segar
  • 1 liter krim masakan
  • 300 gm gula
  • 60 gm tepung kastad
  • 1 sudu teh esen vanila
  • Beberapa titik perasa buah pic

CARA MEMASAK :
1. Bagi memasak pir, campurkan kayu manis, serbuk buah pala, gula perah dan didihkan sehingga larut kesemua bahannnya.
2. Masukkan buah pir dan rebus selama 18-20 minit sehingga empuk dan toskan
3. Bagi memasak jala emas, mula-mula sediakan air gula (air dan gula pasir dilarutkan) kemudian masukkan daun pandan dan masakkan dalam kuali sehingga ia berbuih dengan banyak.
4. Selepas itu buangkan daun pandan dan biarkan ia terus mendidih.
5. Bagi membuat jala emas pula, masukkan kuning telur ke dalam acuan roti jala dan kiraikan di atas air gula yang sedang mendidih tadi.
6. Dengan menggunakan penyepit , angkat jala dan jirus sedikit air panas dan kemudiannya di masukkan ke dalam penapis, ketepikan.
7. Bagi memasak sos vanila pula, ambil periuk dan masukkan semua bahan dan masak atas api yang sederhana sehingga ia menjadi sedikit pekat.
8. Boleh dituangkan ke atas sajian pencuci mulut pir rebus dan jala emas tadi.

INFO CHEF : Jika anda suka perisa buah-buahan yang lain seperti oren boleh sahaja dmasukkan dalam sos vanilla menggantikan pic.
Saiz hidangan : 2 orang
Waktu Memasak : 30 minit
Cara Memasak : Rebus dan didih
Keistimewaan : Jala emas menjadikan pencuci mulut ini menjadi sajian fusion
Anggaran kos :RM 20

Resipi : Hotel Royale Chulan KL

2. CINNAMON EGG PUDDING

BAHAN-BAHAN :
Bahan A:

  • 6 biji telur
  • 6 biji kuning telur
  • 2 liter krim masakan
  • 120 gm gula halus

Bahan B:

  • 500 gm gula
  • 200 ml air

Bahan C:
Sedikit serbuk kulit kayu manis (untuk ditabur)

CARA MEMASAK :
1. Cara membuat bahan A : Campurkan semua bahan dan kacau sehingga sebati dan tapis.
2. Cara membuat bahan B : Masak air dan gula sehingga menjadi keperangan
3. Cara membuat puding telur :Bahan B yang masih panas dituangkan ke dalam cawan anggaran satu sudu makan.
4. Selepas selesai tuang bahan B tuangkan pula bahan A tadi dan tabukan sedikit kulit kayu manis.
5. Kukus selama satu jam dan sejukkan di dalam peti ais dan sedia untuk dihidang.

INFO CHEF : Enak dihidangkan bersama hiasan buah-buahan seperti strawberri, mangga dan buah kiwi.

Saiz hidangan : 2- 3 orang
Waktu Memasak : 15 minit, kukus 1 jam
Cara Memasak : Kukus
Jenis masakan : Pencuci mulut

Resipi : Kinrara Resort

3. PUDING JAGUNG KOKTEL

BAHAN-BAHAN :

  • 70 gm tepung kastad
  • 1 cawan jagung berkrim
  • 5 gm sudu makan serbuk agar-agar
  • 500 ml santan kotak
  • 400 ml air
  • 100 gm gula pasir
  • Garam secukup rasa

Bahan koktel :

  • 1 tin buah-buahan koktel campuran
  • 390 gm (1 tin) susu cair

CARA MEMASAK :
1. Masakkan air dan agar-agar hingga larut.
2. Masukkan santan, gula dan garam, di atas api sederhana
3. Masukkan kastad dan kacau atas api perlahan hingga pekat
4. Tuangkan campuran puding ke dalam loyang atau acuan dan biar keras.
5. Simpan di dalam peti sejuk.
6. Hias bersama buah-buahan koktel.

Saiz hidangan : 5 orang
Masa memasak : 15 minit
Cara memasak : Didih dan ‘chill’/dingin
Keistimewaan : Enak dimakan sejuk, rasa lemak berkrim
Anggaran kos : RM 7

INFO CHEF: Anda boleh menambahkan buah-buah beri jika suka. Pilih agar-agar tali jika mahu cepat keras.

Resipi : Kinrara Resort

4. LOMPAT TIKAM VELVET

BAHAN-BAHAN : 

Bahan lapisan kek velvet :

  • 2 cawan tepung naik sendiri
  • 2 sudu makan serbuk koko
  • 1 sudu teh baking powder
  • 1 sudu teh garam
  • 1 cawan buttermilk
  • 1 cawan gula halus
  • 1 sudu makan pewarna merah
  • 1 cawan minyak masak
  • 1/2 cawan air panas
  • 2 biji telur
  • 1/2 sudu teh esen vanilla
    Bahan lapisan bawah :
  • 1 cawan tepung beras
  • 3 1/4 cawan air daun pandan /dikisar dengan air

Bahan lapisan atas :

  • 1 1/2 cawan tepung beras
  • 4 1/3 cawan santan sederhana pekat
  • 1 1/2 sudu teh garam

Bahan air gula :

  • Gula merah/kerek secukupnya
  • Air secukupnya
  • 1 helai daun pandan /disimpul

CARA MEMASAK :
1. Red Velvet : Untuk membuat buttermilk campurkan 1 cawan susu segar dengan 1 sudu makan cuka. Biarkan sebentar.
2. Sediakan mangkuk dan ayak tepung, serbuk koko, baking powder dan garam.
3. Di mangkuk yang lain satukan gula, minyak dan juga telur. Pukul hingga kembang dan masukkan buttermilk tadi. Masukkan pewarna merah dan esen vanilla dan pukul lagi.
4. Masukkan bahan yang telah diayak tadi sedikit demi sedikit sambil putar perlahan hingga semua sebati. Akhir sekali masukkan air panas dan gaul sebati.
5. Griskan loyang pembakar dengan mentega dan tepung. Tuang adunan dan bakar 45 minit dalam oven yang sudah dipanaskan suhu 170 celcius
6. Bancuh bahan lapisan bawah hingga rata dan tapiskan. Masak di dalam kuali atau periuk dengan api sederhan dengan sentiasa dikacau sehingga pekat dan berkilat.
7. Tuangkan ke dalam loyang dan ratakan.
8. Bancuh bahan lapisan atas hingga rata dan tapiskan.
9. Masak seperti lapisan bawah tadi dengan sentiasa dikacau sehingga menjadi pekat dan berkilat.
10. Tuang di atas lapisan pertama tadi dan ratakan.Biarkan seketika.
11. Masak gula merah dengan air secukupnya, tapisan dan letak dalam gelas.
12. Tuangkan air gula sebelum dihidangkan

Saiz hidangan : 12 orang
Masa memasak : 30 minit
Cara memasak : Kek dibakar dan lapisan dimasak atas api.
Keistimewaan : Dihidang sejuk dan rasa manis berkrim dengan kelembutan rasa kek
Anggaran kos : RM 15

INFO CHEF : Lompat tikam ialah sejenis kuih dan ‘dessert’ tradisional yang diberi sentuhan barat dengan menggunakan kek velvet, ilham dam inovasi kreatif daripada Chef Hotel The Pearl.

Resipi : Hotel The Pearl Kl