Kalau biasa kita gunakan ubi kentang dalam masakan, apa kata gunakan ubi keledek. Selain rasanya yang enak, ia mempunyai khasiat yang pelbagai.Kajian menunjukkan daun keledek kaya dengan polifenol, lutein, vitamin A dan B, kalsium serta zink. Keledek juga kaya dengan protein dan boleh menambahkan keperluan protein harian yang diperlukan.
Keledek juga sumber vitamin C yang baik. Vitamin C penting untuk membantu imunisasi badan dan mengelakkan daripada diserang virus selsema. Namun begitu, tidak ramai yang tahu bahawa vitamin C juga memainkan peranan dlm pembentukan tulang dan gigi, sistem penghadaman dan pembentukan sel darah.
Ubi keledek biasanya digunakan dalam masakan sebagai hidangan petang dalam bentuk gorengan atau kuih seperti kuih keria dan sebagainya. Chef Alwi berkongsi dengan anda resipi berkhasiat olahan daripada ubi keledek. Pasti selepas ini anda akan lebih menghargai penggunaan ubi keledek dalam masakan.
Keledek tiga warna bersama ikan talapia bakar Bahan-bahan: 3 jenis keledek warna ungu, kuning dan putih 1kg ikan talapia Bawang Holland
Ads
Lada benggala hijau dan merah Daun pisang Lemon Minyak zaitun
Cara memasak: 1.Ikan talapia diasingkan isi dari tulang dan potong kiub. 2.Potong kiub 1/2 lada benggala warna hijau dan merah. 3.Potong kiub keledek 3 warna. 4.Potong kiub bawang Holland. 5.Alas kuali dengan daun pisang letak semua bahan yang dipotong kiub dalam kuali taburkkan dengan lada hitam, garam serta minyak zaitun. 6.Panaskan oven, masukkan kuali ke dalam oven selama 30 minit. 6.Selepas masak keluarkan kuali dan letak air lemon dan minyak zaitun.
Bubur cha-cha keledek Bahan-bahan Keledek 3 warna 1 tin laici -BELI ONLINE DI SINI Sago Susu segar Gula Melaka Madu lebah -BELI ONLINE DI SINI Garam -BELI ONLINE DI SINI Nenas Daun pudina Cara memasak: 1.Keledek dipotong dadu sama besar dan direbus hingga masak. 2.Gula Melaka dimasak dengan daun pandan dan masukkan secubit garam. 3.Laici dan nenas dipotong dadu. 4.Masukkan semua bahan ke dalam mangkuk. 5.Tuangkan susu segar dan gula Melaka atau madu. 6.Hiaskan dengan daun pudina.
Keledek lenyek bersama bawang putih dan minyak zaitun
Bahan-bahan: Keledek 3 warna Lada hitam Garam Minyak zaitun Cara memasak: 1.Rebus keledek dan bawang putih. 2.Lenyek keledek dan bawang putih. 3.Masukkan garam , lada hitam dan minyak zaitun. *enak dimakan bersama serunding
Menu bakeri dan pastri dari The Pearl Hotel, KL ini memang super enak.. Aroma harum dan ‘food presentation’ yang hebat sudah pun membuat sesiapa sahaja terliur melihatnya.
Ramuan tepung bermutu tinggi, kekacang, coklat, dan buatan roti yang gebu cukup menggambarkan betapa mahir dan seni sentuhan dari Pastri Chef Wan Kaisa Ibrahim dan Pembantu Chef Muhammad Syamsul Fitri Abdul Jalil. Jom cuba buat…
OLIVE HERB POTATO FOCCACIA
BAHAN-BAHAN :
800gm tepung roti | diayak
200gm kentang | direbus dan dilecek
40gm yis
20gm garam
20gm gula
6gm oregano
500ml susu segar
150ml minyak zaitun
Buah zaitun secukupnya | dihiris
CARA MEMASAK :
Masukkan tepung, kentang lecek, yis, garam, gula dan oregano ke dalam penguli. Campur dan gaulkan sebati.
Masukkan susu segar dan uli selama 5 minit lagi dalam kelajuan perlahan.
Masukkan minyak zaitun dan ulikan lagi selama 7 minit.
Ambil dan doh dan letakkan di dalam tin pembakar.
Rehatkan selama 2 jam, sehingga saiz doh naik dua kali ganda dari asal. Letakkan buah zaitun di atasnya
Panaskan oven dalam suhu 200 darjah celcius dan bakar selama 25 minit atau keperangan.
Saiz hidangan : 10 orang
Waktu memasak: 30 minit
Cara memasak : Bakar
Jenis masakan : roti
Keistimewaan : Sedap dimakan bersama sup dan keenakan minyak dan buah zaitun yang sihat
INFO CHEF : Buah zaitun boleh juga diganti dengan tomato ceri atau bawang putih.
CINNAMON APPLE FRIES
BAHAN-BAHAN :
3 biji epal hijau | dikupas kulitnya
50gm tepung
100gm gula
20gm serbuk kulit kayu manis
Minyak masak secukupnya
Krim segar secukupnya
CARA MEMASAK :
Kupas kulit epal dan potong memanjang. Buang bijinya
Salutkan dengan tepung
Goreng dalam minyak penuh, hingga perang keemasan
Kemudian salutkan dengan serbuk kulit kayu manis dan gula
Hidangkan dengan krim segar
Saiz hidangan : 2 orang
Waktu memasak: 10 minit
Cara memasak : Goreng
Jenis masakan : Kudapan manis
Keistimewaan : Tekstur rangup dan manis epal yang lazat
INFO CHEF : Gunakan epal rangup granny smith untuk tekstur lebih rangup. Dan goreng dalam minyak penuh supaya gorengan tidak melekat.
CHOCOLATE MOUSSE
BAHAN-BAHAN :
Bahan chocolate mousse :
456gm krim
116gm gula
349gm coklat gelap
40gm serbuk gelatin
100gm krim putar | dikaup balik
Bahan coffee custard :
110ml susu
100ml kopi espresso
100gm kuning telur
40gm gula
*500gm coffee custard dimasukkan ke dalam :
250gm coklat gelap
10gm serbuk gelatin
CARA MEMASAK :
Cara masak chocolate mousse :
Didihkan krim dengan gula.
Masukkan coklat dan gelatin yang dicairkan
Masukkan dalam peti sejuk dan biarkan sejuk beku selama 20 minit
Masukkan krim putar, kaup balikkan.
Cara masak coffee custard :
Didihkan susu dan kopi
Masukkan ke dalam mangkuk dan satukan dengan putih telur dan gula, kacau hingga sebati
Tuangkan larutan susu kopi mendidih tadi ke dalam campuran telur. Biarkan masak hingga pekat dan masukkan pula coklat dan gelatin
Kacau hingga sebati, masukkan dalam acuan bulat dan bekukan selama 1 jam
*Anda boleh sapukan topping coklat untuk melazatkan mousse bila dikeluarkan dari peti sejuk
Saiz hidangan : 1.2 kg
Waktu memasak: 2 jam termasuk tempoh sejuk beku
Cara memasak : Dingin dan beku
Jenis masakan : Pencuci mulut
Keistimewaan : Lemak berkrim dan kaya dengan rasa coklat dan kopi
INFO CHEF : Gunakan biji kopi segar dan coklat berkualiti untuk memastikan rasa yang lebih enak.
HONEY GOLDEN RAISIN LOAF
BAHAN-BAHAN:
500gm tepung roti
20gm gula perang
8gm garam
10gm yis kering
30ml madu
50gm mentega
250ml air
150gm kismis kuning
CARA MEMASAK :
Di dalam mangkuk penguli, satukan tepung roti, gula perang , garam dan yis.
Masukkan air dan madu, ulikan lebih kurang 5 minit.
Masukkan mentega dan teruskan menguli selama 7 minit dan akhir sekali masukkan kismis.
Biarkan rehat selama 30 minit ,hingga ia naik kali pertama.
Bentukkan doh dan masukkan ke dalam dulang pembakar.
Biarkan rehat dan naik sehingga dua kali ganda.
Panaskan oven selama 10 minit dalam suhu 200 darjah celcius, dan bakar selama 20 minit
Saiz hidangan :2 buku roti, 4 orang
Waktu memasak: 20 minit
Cara memasak : Bakar
Jenis masakan : Roti
Keistimewaan : Roti manis buah dengan rasa kismis, enak dimakan disapu jem atau mentega
INFO CHEF : Boleh tambah kekacang seperti badam, pistachio atau walnut jika suka. Boleh tahan seminggu, jika disimpan dalam peti sejuk.
SUGAR DOUGH (TART SHELL)
BAHAN-BAHAN :
Bahan sugar dough :
1000gm tepung gandum
250gm gula
250gm mentega
3 biji telur
Bahan inti badam :
300gm mentega
300gm gula
300gm serbuk badam
5ml esen vanilla
100gm tepung kek
Pistachio panggang secukupnya | hiasan
Krim segar secukupnya | hiasan
CARA MEMASAK :
Cara buat sugar dough :
Campurkan tepung dan gula dan tambahkan tepung.
Kemudian masukkan mentega, adunkan jadi doh
Masukkan dalam acuan tart dan tekan rata doh dan di sekeliling acuan
Panaskan oven dalam suhu 180 darjah celcius, dan bakar 15 minit.
Cara buat inti badam:
Pukul gula dan mentega selama 5 minit.
Tambahkan serbuk badam, esen vanila dan tepung kek
Panaskan oven dan tuangkan dalam acuan tart berisi doh dan bakar selama 20 minit.
Hiaskan dengan pistachio panggang atau badam panggang
Saiz hidangan : 3 acuan tat, 8 orang
Waktu memasak : 25 minit
Cara memasak : Bakar
Jenis masakan: Tat
Keistimewaan: Sesuai dimakan sebagai sajian petang, doh rapuh dan inti badam yang enak.
INFO CHEF : Anda boleh juga meletakkan hirisan nenas atau epal di atasnya sebelum membakar.
RESIPI : CHEF WAN KAISA IBRAHIM DAN ASST CHEF MUHAMMAD SYAMSYUL FITRI ABDUL JALIL
Terima kasih : NORA ISMAIL, THE PEARL HOTEL KL, Batu 5, Jalan Klang Lama, Kuala Lumpur
Bagi penggemar sajian Nasi Goreng, pastinya akan terliur melihat menu Nasi Goreng Kambing ni. Sangat ringkas cara pembuatannya namun rasanya memang sangat membuka selera. Menerusi perkongsian saudari Nurul Ateekah, beliau menunjukkan cara-cara memasak Nasi Goreng Kambing yang sedap yang boleh anda cuba. Sesuai untuk hidangan 3-4 orang makan.
Beberapa hari lagi kaum India akan menyambut perayaan Deepavali. Tak salah juga jika kaum lain turut mengambil mood cuti perayaan ini dengan menghidangkan menu kari kambing yang sinonim kaum India untuk santapan sekeluarga.
Caranya dikongsi sendiri oleh Sheena Supramaniam. Bagusnya, beliau turut berkongsi cara yang dipraktikkan untuk menghilangkan bau hamis daging kambing sebelum dimasak.
Cara buat kari kambing pekat, Indian style
1. Sediakan daging kambing lebih kurang 1kg – 1.5kg. Cara hilangkan bau hamis kambing; cuci dengan serbuk kunyit yang banyak. Cuci sebanyak empat kali.
2. Kisar 10 ulas bawang putih, halia saiz ibu jari 4 – 5 ketul, bawang kecil dalam 6 hingga 10 biji. Tambah cili hijau 2 tangkai waktu kisar.
3. Panaskan minyak, tumis rempah 4 sekawan bersama jintan manis.
4. Masukkan daun kari dan tuang sekali bahan yang dikisar.
5. Bila naik bau, masukkan daging kambing.
6. Masukkan serbuk kunyit lebih kurang 1 sudu besar untuk 1kg to 1.5kg kambing.
7. Masukkan air, sukatan agak-agak sampai daging kambing tenggelam separuh. Kalau air dah kering tapi daging belum masak, boleh tambah air lagi kemudian.
8. Bila sudah mendidih masukkan tomato.
9. Alihkan dalam periuk dan tutup. Cara ini klasik dan cepat masak. Guna api sederhana, setiap 15-20 minit buka dan kacau. Selepas daging masak boleh ikut langkah seterusnya.
10. Masukkan serbuk kari ayam/daging dalam 3-5 sudu besar (boleh guna jenama Rajas, Alagappas atau Lingams). Masukkan juga serbuk cili ikut selera masing-masing.
11. Masukkan kentang diikuti dengan garam.
12. Kemudian akhir sekali masukkan lagi tomato. Tomato yang dimasuk awal tadi sudah hancur dan sebati dalam kari. Ia akan pekat dan beri rasa masam-masam dalam kuah. Tomato ini akan nampak bentuknya.
Cucur badak montok ini memang buat kita teruja untuk makan. Bentuknya yang bulat comel Bersama inti homemade tak dinafikan cukup sedap.Kuih tradisi ini tak...