Wow, ini pertama kali min dengar nama Bolu iaitu kek span versi Indonesia. Memang nampak sedap.
Resipi bolu dan kek marble adalah perkongsian daripada Rini Handayani, manakala lapis tepung pula daripada Syafiqah Nasuha.
BOLU COKLAT KUKUS
Bolu ialah nama kek yang ada di Indonesia. Jika nama lainnya ialah kek span. Dimasak dengan menggunakan kaedah kukus, hidangan ini sedap dimakan untuk juadah minum petang.
CARA-CARA:
1. Masukkan semua bahan ke dalam mixer. Kacau sehingga sebati.
2. Kemudian, masukkan coklat chips. Gaul rata.
3. Masukkan adunan ke dalam acuan cawan kertas atau acuan plastik lain.
4. Panaskan pengukus. Kukus selama 10 minit.
CARA-CARA:
1.Kacau semua bahan kecuali telur dan tepung selama 20 minit atau sehingga sebati.
2. Kemudian, masukkan tepung, kacau lagi. Selepas itu, masukkan telur satu demi satu. Kacau rata.
3. Bahagikan mengikut warna yang disukai. Masukkan ke dalam loyang mengikut turutan warna. Boleh juga buat lorekan di bahagian atas.
4. Panaskan ketuhar. Bakar dengan menggunakan suhu 160C sehingga masak.
1.Satukan semua bahan dan kacau hingga gula larut dan tapiskan.
2. Bahagikn kepada 6 bahagian (boleh letak warna kesukaan anda)
3. Sapukan minyak atas loyang atau atas plastik.
4. Panaskan pengukus. Setiap lapisan kukus 7 minit, api jangan kuat sangat . Ulang lapis hingga habis bancuhan.. Kukusan yang terakhir kukus 20 minit..
5. Siap! Tunggu sejuk baru potong.
Simple, sedap dan berkhasiat. Patutlah resipi Ayam Kukus Halia yang dikongsi oleh Jo Isabelle Joannesni mendapat perhatian ramai di FB. Masakan yang paling sederhana dan cepat untuk di masak. Ada lauk ni, tak perlu dah lauk pauk utama yang lain. Cukup sekadar jamu selera dengan nasi putih sahaja. Kalau nak rasa pedas, boleh makan bersama cili potong atau sos thai. Bagi melengkapkan hidangan, anda juga boleh nikmatinya bersama sayur Bak Choy Sos Tiram dan Taugeh Celur. Jom cuba!
CARA MASAK AYAM KUKUS HALIA
BAHAN-BAHAN:
Ayam – dipotong kecil
BAHAN-BAHAN PERAP:
3cm halia – hiris kecil
2 ulas bawang putih – cincang
1/2 sudu makan kicap cair
Sedikit garam
Serbuk lada putih – jika suka
1/2 sudu makan minyak bijan
Daun bawang – dihiris
CARA MEMASAK: 1. Bersihkan ayam dan toskan airnya. Kemudian lumur ayam dengan bahan-bahan perap selama 30 minit. 2. Panaskan periuk kukusan dan kukus selama 10-15 minit. 3. Waktu kukusan juga berbeza bergantung kepada berapa banyak ayam yang digunakan. Jika banyak anda masak, lebihkan masanya supaya semua ayam masak sekata. 4. Setelah ayam masak, tabur hirisan daun bawang. Siap untuk dihidangkan.
Lauk yang simple seperti kembung masak pedas ala Thai inilah yang sering jadi rebutan .Cukup rasa, masam , manis, pedas yang seimbang ditambah dengan aroma daun limau purut memang makan tak cukup sepinggan. Cubalah buat kalau nak tahu penangannya.
Kembung Masak Pedas Ala Thai
Bahan-bahan: Ikan kembung -digoreng dengan garam dan sedikit kunyit. Ketepikan Cili merah Cili hijau Cili padi merah Cili padi hijau 3 batang serai 6 ulas bawang putih (Kisar semua bahan jangan hancur sangat) Sos ikan-BELI ONLINE DI SINI Sos tiram Sos cili Sos tomato-BELI ONLINE DI SINI Gula secukupnya Air secukupnya Daun limau purut Bawang Holland
Cara memasak: 1.Panaskan minyak .Tumis bahan kisar sampai pecah minyak. 2.Masukkan semua sos-sos dan gula, gaul rata. (Garam tak perlu, sebab semua bahan dah masin) 3.Masukkan sedikit air untuk kuahnya. 4.Biar mendidih. 5.Akhir sekali masukkan hirisan daun limau purut, bawang Holland dan ikan goreng. 6.Gaul rata siap untuk dihidang.
Sedapnya Asam Pedas Rebus Stail Utara perkongsian saudari Mariana Zainalni. Ringkas sahaja bahan-bahan serta cara memasaknya tetapi rasanya memang padu. Bagi anda yang suakkan juadah yang pedas, masam serta tidak berminyak, menu ini tentunya menjadi pilihan. Dijamin tidak muak. Jom cuba masak.
RESIPI MASAK ASAM PEDAS REBUS STAIL ORANG UTARA
BAHAN-BAHAN: 4-5 ekor ikan kembung 2-3 batang serai – diketuk Sedikit daun kesum 4 keping asam gelugur – beli online disini 1/2 sudu makan gula 1 sudu makan (penuh) garam Bahan perasa Bendi Sedikit air untuk kuahnya (boleh letak ikut selera. Empunya resipi letak air 1 1/2 jug blender)
CARA MEMASAK: 1.Masukkan semua bahan kisar ke dalam periuk dan masukkan air. 2. Masukkan juga gula, garam, bahan perasa, daun kesum, serai dan asam keping. Renehkan atas dapur hingga mendidih ganas. 3. Biarkan kuah mendidih lama supaya asam keping dapat kembang elok. 4. Kemudian masukkan bendi dan ikan. Biar hingga ikan dan bendi masak. 5. Bila keduanya telah masak dan perasa telah sempurna, tutup api dan sedia untuk dihidangkan.
Leganya tekak bila dapat minum Jus Limau Kasturi musim-musim panas begini. Bila musim panas, dapat pula minum minuman yang masam-masam, terasa segar seluruh tubuh....