Raya semakin dekat, kemeriahan makin terasa. Pastinya kuih raya menjadi tumpuan. Sama ada buat sendiri atau beli, memang kuih raya menjadi hidangan wajib ada atas meja.
Jom kita buat 3 resipi biskut raya lejen iaitu biskut Arab atau biskut Makmur,biskut tart nenas dan biskut dam.
BISKUT ARAB @ MAKMUR
BAHAN-BAHAN:
*800gm -1kg tepung gandum (sangai kejap 5 minit) – beli online di sini *1 ½ cawan gula aising (½ cawan untuk salut) – beli online di sini *1 cawan susu tepung (½ cawan untuk salut) *400gm minyak sapi (apa-apa jenama pun okay) – beli online di sini
1. Satukan semua bahan, gaul (jangan lupa asingkan ½ cawan gula dan ½ cawan susu untuk salutan). 2. Uli hingga sebati menjadi doh dan bulat-bulatkan. Bakar api atas bawah 150°C selama 20 minit atau hingga masak. 3. Sejukkan dulu, ingat tu sejukkan dulu dan bolehlah salutkan dengan gula+susu, siap.
p/s: kalau rajin boleh letak inti kacang tumbuk/isi kurma
2. Kemudian bolehlah terap. Untuk inti nenas, saya sukat guna 1 sudu teh. 3. Sapukan sedikit kuning telur. Susun dalam loyang dan bakar pada suhu 170C selama 25 minit. Suhu dan masa bergantung pada ketuhar masing-masing.
1. Pukul marjerin dan gula ising hingga sebati. Kemudian, masukkan kuning telur dan esen vanilla. Kacau lagi.
2. Masukkan tepung gandum, tepung jagung dan baking powder yang sudah diayak. Masukkan sedikit demi sedikit. Kacau adunan sehingga menjadi doh.
Ads
3. Bahagikan doh kepada 2, satu bahagian letak serbuk koko yang sudah diayak dan satu bahagian lagi biarkan warna asal.
4. Doh kedua-dua warna dicanai panjang. Lepas dah canai, potong seperti dalam gambar. Nak panjang boleh, nak pendek macam ni pun boleh.
5. Kemudian, hiris panjang-panjang doh. Susun mengikut warna kuning coklat atau coklat kuning. Ni susunan dia, boleh jadi kuning coklat kuning atau coklat kuning coklat. Ulang untuk tiga lapisan.
6. Lepas dah siap, balut dengan plastik. Dah siap semua macam ni letak dalam peti ais untuk bagi dia keras, nanti senang nak potong.
7. Ni dah potong siap-siap pakai scrapper. Nanti susun je dalam loyang. Sementara tunggu yang dalam ketuhar tu masak, boleh je simpan sementara dalam peti ais semula sebab nanti dia lembik.
Paprik ayam yang dikongsikan wirawati negara ini cukup istimewa sekali. Penggunaan tiga sos iaitu sos cili, sos tiram, sos tomato dan kicap memberikan rasa sedap yang padu.
Ada pulak ramuan sayur-sayuran lobak merah , jagung muda dan bunga kubis, memang cukup berkhasiatlah. Jom cuba cepat dimasak, sedap dimakan
RESEPI PAPRIK AYAM
BAHAN-BAHAN :
6 ketul Ayam | boleh guna bahagian kepak dipotong kecil
Bahan A (dikisar semua dengan sedikit air): 👉 1 biji bawang merah besar 👉 3 ulas Bawang putih 👉 6 tangkai cili kering (rendam dgn air pnas)
Bahan B : 👉 2 sudu mkn sos cili 👉 2 sudu mkn sos tiram 👉 1 sudu mkn sos tomato 👉 2 sudu mkn kicap manis utk pewarna
BAHAN C:
👉 1 batang lobak merah 👉 bunga kobis (ikut byk mna nk letak) sy xda bunga kubis jd sy pkai brokoli😂 👉 2 batang Baby corn (anak jagung muda) 👉 2 batang serai dititik 👉 4 helai daun limau purut (buang urat tgh)
👉 2 tangkai cili padi merah (diketuk atau belah tgh) 👉 2 tangkai cili padi hijau (diketuk atau belah tgh) 👉 1 biji bawang holland potong bulat @ potong ikut suka😂
CARA MEMASAK:
1. Tumis bahan A dgn sedikit minyak sehingga masak @ pecah minyak, masukkkan semua bahan B tambah sedikit air. 2. Kemudian masukkan ayam. Biarkan didih sekejap, kemudian tmbahkan perisa garam, gula n ajinomoto(optional) secukup rasa biarkn menggelegak dulu. 3. Agak ayam dh separuh masak, baru masukkn semua Bahan C sayur, serai dan daun limau purut yg dibuang urat tengah. 4. Biarkan menggelegak seketika, kemudian masukkan bawang holland dan cili padi. dah masuklan semua bahan, biarkan bersatu dlm kuali dan biarkn semua mengelegak dlm 3 ke 4 minit. 5. Jangan masak lama² nanti sayur terlampau layu jadi tak sedap.. dah boleh tutup api.. siap blh hidang..
Rupa macam karipap tapi sebenarnya apam puri. Tapi yang paling best intinya kastad, wow sedapnya.
Bahannya pun tak rumit, lembut aje teksturnya, kalau tak nak manis boleh kurangkan gula dalam inti kastad tu. Berbaloi untuk dicuba, boleh buat warna warni barulah nampak menarik dan menambat selera.
APAM PURI INTI KASTAD
BAHAN-BAHAN :
Bahan inti : 1 cawan tepung gandum – beli online DI SINI 2 sudu besar tepung kastard – beli online DI SINI 1 cawan gula (taknak manis boleh kurangkan) 3 cawan air Pewarna kuning -beli online DI SINI
Bahan kulit : 2 cawan tepung gandum – beli online DI SINI 2 setengah cawan air 1 biji telur 1 sudu kecil baking powder – beli online DI SINI sedikit garam Pewarna ikut suka -beli online DI SINI
CARA MEMASAK : Penyediaan inti : 1. Satukan semua bahan kacau sebati lepas itu tapis. 2. Tuang dalam periuk atau kuali. 3. Masak dengan api perlahan. 4. Kacau sampai pekat lepas itu angkat ketepikan.
Penyediaan kulit : 1. Satukan semua bahan kemudian tapis. 2. Kemudian panaskan pan sapu minyak sikit, dah panas boleh la tuang sikit adunan tepung tadi. 3. Bila dah masak boleh letak pada acuan karipap dan letak inti tadi. 4. Lepastu siap dikapit.
Selamat mencuba
Kredit Masni Bahari Via : FB Resepi Masakan Terkini
Anda dan keluarga suka makan migoreng? Mungkin sudah jemu dengan resipi sedia ada jadi bolehlah cuba masak mi goreng menggunakan resipi dari Indonesia ni pula. Semuanya kelihatan sedap dan membuka selera. Malah nak masak pun senang. Jom cuba. Anda pasti sukakannya.
1. MI GORENG JAWA
BAHAN-BAHAN:
1 bungkus mi telur – boleh beli di pasaraya bahagian mi kering
1 ikat sawi hijau – dipotong
2 biji telur – dipukul
5 biji bebola daging – dihiris
1 tangkai daun bawang – dipotong kasar
Kicap manis secukupnya
Serbuk lada hitam secukupnya
1 sudu makan sos tiram
1 sudu teh serbuk pati ayam
Garam secukup rasa
BAHAN TUMBUK HALUS:
5 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
2 biji buah keras
CARA MEMASAK:
Didihkan air dan celur mi hingga lembut. Toskan airnya.
Letakkan mi dalam bekas dan campurkan dengan kicap manis, sos tiram, serbuk lada hitam, garam, serbuk pati ayam dan 2 sudu makan minyak masak. Gaul rata dan ketepikan seketika.
Panaskan sedikit minyak dalam kuali. Kemudian masukkan telur. Kacau hingga hancur. Sisihkan ke tepi kuali.
Dalam kuali yang sama, tumiskan bahan tumbuk hingga wangi.
Gaulkan kembali telur dan hirisan bebola daging bersama bahan tumis. Gaul rata.
Seterusnya masukkan sawi, mi dan juga daun bawang. Adun semua hingga rata dan semua bahan masak sempurna.
Rasa supaya rasanya sempurna dengan selera. Angkat dan sedia untuk dinikmati.
1 bungkus mi telur – boleh beli di pasaraya bahagian mi kering
1 biji telur
2 batang saderi – hiris panjang
5 helai kubis – hiris kasar
2 sudu makan kicap manis
5 biji cili padi
Garam, gula, serbuk lada hitam dan perasa secukupnya
BAHAN TUMBUK HALUS:
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
2 biji buah keras
1 sudu makan udang kering – direndam air terlebih dahulu
CARA MEMASAK:
Rebus mi hingga lembut kemudian toskan airnya. Kemudian campurkan dengan 1 sudu makan kicap manis dan 1 sudu makan minyak masak. Adun dan ketepikan.
Tumis bahan tumbuk hingga wangi. Kemudian masukkan telur. Gaul hingga hancur.
Tambah hirisan daun kubis dan saderi. Perasakan juga dengan garam, gula, serbuk lada hitam dan perasa. Gaul rata sekali lagi.
Jika mi kelihatan terlalu kering, tambahkan sedikit air. Jika kurang manis atau kurang masin, tambah dengan secukupnya mengikut citarasa masing-masing.
Setelah semua bahan sekata, angkat dan nikmati segera. Lebih enak jika ditabur hirisan bawang goreng sebelum dinikmati.
INFO: Selain menggunakan mi telur, boleh juga gunakan aneka mi kering lain yang bersesuaian.
Tengah usha BLENDER baru ke tu? Meh pilih dekat SINI. RASA senaraikan pilihan blender terbaik buat anda. Ada banyak pilihan & pastinya pada harga mampu milik.
Jom cuba resipi bawah ni. Memang mudah, sedap & gerenti jadi.
Resipi kek mentega sedap & mudah. 15 variasi moden (pandan, strawberi, lemon, nenas, marble, oreo & banyak lagi). Ikut langkah satu per satu, confirm jadi!