Hidangan anda pasti menjadi lebih lengkap dengan adanya pemanis pulut yang menyegarkan ini. Aneka puding yang bukan sahaja cantik dipandang, bahkan sedap dimakan. RASA kongsikan 15 jenis puding yang anda boleh cuba dan hidangkan kepada keluarga atau para tetamu yang datang.
PANNA COTTA BUAH MARKISA DENGAN PURI MANGGA
BAHAN-BAHAN:
600ml krim putar
375ml susu segar
185ml isi buah markisa (jika tidak mahu biji, boleh ditapis)
115gm gula kastor
1 sudu makan air panas mendidih
3 sudu teh serbuk gelatin
2 biji mangga bersaiz sederhana
1 sudu teh perahan limau nipis
3 sudu makan gula
CARA MEMASAK:
Satukan krim putar, susu segar, isi buah markisa dan gula kastor di dalam periuk, masak di atas api sederhana selama 15 minit sambil selalu dikacau (elakkan daripada mendidih). Setelah adunan panas, matikan api dan ketepikan.
Masukkan air panas ke dalam gelas dan campurkan serbuk gelatin. Kacau menggunakan garpu hingga gelatin larut.
Masukkan air gelatin ke dalam adunan susu tadi dan kacau sebati.
Masukkan adunan ke dalam bekas yang bersesuaian. Simpan di dalam peti ais selama sekurang-kurangnya 6 jam untuk panna cotta mengeras.
Untuk puri mangga, masukkan isi mangga ke dalam mesin pengisar dan kisar hingga menjadi puri.
Masak puri bersama perahan limau nipis dan 3 sudu makan gula hingga gula larut. Ketepikan.
Apabila panna cotta sudah keras, paipkan puri mangga di atasnya dan sedia untuk dihidang.
INFO CHEF: Anda boleh menggunakan apa-apa isi buah dan puri untuk menggantikan markisa dan mangga.
Saiz hidangan: 10 orang
Waktu masak: 20 minit
Jenis hidangan : puding
Keistimewaan : Rasa mangga yang sedap dan manis.
Jenis masakan : Pencuci mulut
Cara memasak : Rebus
Anggaran kos: RM30
PUDING CHIA SEED DENGAN BUAH KUNDANG DAN OREN
BAHAN A (PUDING):
1 1/2 cawan susu segar
½ cawan air kelapa
5 sudu makan isi buah kundang
5 sudu makan isi buah oren
100gm chia seed
1 sudu makan madu
5 sudu makan gula
BAHAN B (TOPPING):
50gm isi buah kundang | potong kasar
50gm isi buah oren | potong kasar
3 sudu makan gula
CARA MEMASAK:
Satukan semua bahan A kecuali chia seed ke dalam mesin pengisar dan kisar hingga gula larut dan adunan menjadi halus.
Masukkan adunan ke dalam mangkuk dan campurkan chia seed. Kacau sebati dan tuang ke dalam bekas yang diingini. Simpan di dalam peti sejuk semalaman.
Untuk topping; campurkan semua bahan B dan kacau sebati. Simpan di dalam peti ais.
Untuk menghidang, letakkan topping di atas puding dan taburkan kelapa parut jika mahu. Atau boleh juga paipkan krim putar di atasnya dan hiaskan dengan hirisan oren, blueberi dan strawberi untuk warna.
INFO CHEF: Untuk yang sedang berdiet, boleh tukarkan susu segar kepada susu rendah lemak dan gula kepada madu.
Saiz hidangan: 12 orang
Waktu masak: 10 minit
Jenis hidangan : Puding
Keistimewaan : Hidangan sihat kerana mengandungi chia seed
Jenis masakan : Pencuci mulut
Cara memasak : Rebus dan didih
Ads
Anggaran kos: RM35
PUDING AISKRIM OREO
BAHAN-BAHAN:
8gm serbuk agar-agar
100gm gula
500gm air
250gm krim putar
200gm susu segar
4 sudu makan aiskrim vanila
200gm biskut Oreo | buang krim dan hancurkan bahagian biskut
CARA MEMASAK :
Serbuk agar-agar, gula dan air dimasak sehingga serbuk agar-agar larut.
Tutup api dan masukkan krim putar, susu segar, aiskrim vanila dan serpihan biskut Oreo.
Tuangkan ke dalam bekas dan sejukkan sehingga beku.
Keluarkan dan sedia dinikmati.
Size Hidangan : 4-5 orang
Jenis Hidangan : Puding
Keistimewaan : Kerangupan serpihan biskut Oreo memberi kontra tekstur pada puding yang lemak manis berkrim.
Jenis Masakan : Pencuci mulut
Cara Memasak : Rebus
Anggaran Kos : RM 15-20
INFO CHEF : Untuk hidangan yang lebih menarik, pukul krim putar bukan tenusu sehingga kental, paipkan ke atas puding dan hiaskan dengan biskut Oreo sebagai hiasan.
PUDING TEH HIJAU
BAHAN-BAHAN:
10gm serbuk gelatin
2 sudu makan air sejuk
300gm susu segar
50gm gula
1 ½ sudu makan serbuk teh hijau
CARA MEMASAK :
Taburkan serbuk gelatin ke dalam air sejuk. Biarkan selama 10 minit sehingga kembang. Panaskan ke dalam ketuhar gelombang mikro teknik ‘double-boil’ sehingga gelatin mencair. Sejukkan seketika tetapi jangan sampai memekat.
Panaskan susu segar dan gula. Masukkan serbuk teh hijau dan kacau sehingga sebati. Tapis adunan.
Masukkan larutan gelatin ke dalam sebatian teh hijau. Tuangkan ke dalam bekas dan sejukkan. Hidangkan sejuk di dalam bekas puding.
Sedia dinikmati.
INFO CHEF : Hidangan mesti disajikan sejuk-sejuk kerana gelatin akan cair semula pada suhu bilik. Boleh gantikan dengan serbuk agar-agar untuk puding yang lebih stabil.
Size Hidangan : 4-5 orang
Jenis Hidangan : Puding
Keistimewaan : Memberi keunikan cita rasa ala Jepun dalam hidangan
Jenis Masakan : Pencuci mulut
Cara Memasak : Double boil
Anggaran Kos : RM 10-RM15
PUDING SUMI KASTARD
BAHAN-BAHAN:
*10gm serbuk agar-agar
*200gm gula pasir
*1000gm air
*4 sudu makan tepung kastard
*400gm susu cair (1 tin)
1 bungkus sumi atau secukupnya
BAHAN UNTUK SOS KASTARD:
400ml susu cair
200ml air
2 sudu makan gula
2 sudu makan tepung kastard
1 sudu teh esen vanila
CARA MEMASAK:
Susun sumi di dalam bekas dan bekukan sebentar (15-20 minit) di dalam peti sejuk dingin beku.
Satukan semua bahan bertanda * di dalam periuk dan kacau sebati. Masak di atas api sehingga agar-agar larut.
Angkat periuk dan biarkan adunan sedikit suam (tidak terlalu panas). Boleh bahagikan kepada beberapa bahagian dan warnakan jika suka. Tuang adunan kastard ke dalam bekas yang berisi sumi beku. Sejukkan semula sehingga kastard mengeras.
Untuk membuat sos kastard untuk dituang di bahagian atas; satukan kesemua bahan untuk sos kastard dan masak di dalam periuk. Kacau dan masak hingga sos memekat. Angkat dan sejukkan.
Untuk menghidang, keluarkan puding dan tuangkan sos kastard di atasnya hingga meleleh untuk lebih sedap dan lemak.
Hiaskan dengan strawberi segar untuk warna yang lebih menarik.
INFO CHEF : Tujuan sumi dibekukan adalah untuk mengelakkan sumi mencair apabila kastard panas dituang.
Saiz Hidangan : 10-15 orang
Jenis Hidangan : Puding
Keistimewaan : Hidangan rasa lemak dan berwarna-warni
Jenis Masakan : Pencuci mulut
Cara Memasak : Rebus
Anggaran Kos : RM 10-15
PUDING PISANG COKLAT
BAHAN-BAHAN (UNTUK MEMBUAT LAPISAN PUDING COKLAT):
500gm susu segar
80gm gula halus
25gm mentega
120gm coklat hitam | dipotong kecil
25gm tepung jagung | dibancuh dengan sedikit susu
UNTUK MEMBUAT LAPISAN KASTARD PISANG:
5 biji pisang emas | kupas dan potong kecil
200gm gula
1 sudu makan tepung gandum
1 sudu makan tepung jagung
500gm susu segar
4 biji kuning telur
2 sudu makan mentega
1 sudu teh esen perasa pisang
CARA MEMASAK:
Untuk membuat lapisan puding coklat; masak semua bahan kecuali tepung jagung sehingga mendidih. Pastikan adunan sentiasa dikacau. Perlahankan api dan masukkan larutan tepung jagung. Masak sehingga licin dan tuangkan ke dalam bekas. Sejukkan. Ketepikan.
Untuk membuat lapisan kastard pisang; kuning telur, tepung gandum, tepung jagung, dan esen pisang dikacau menggunakan whisk tangan sehingga sebati.
Panaskan susu segar dan gula di atas api sehingga menggelegak sedikit di bahagian tepinya. Tuangkan separuh adunan susu ke dalam adunan telur sambil dikacau laju bagi mengelakkan telur masak. Kembalikan semua adunan ke dalam periuk dan masak sehingga adunan agak likat.
Tutupkan api dan masukkan mentega serta pisang. Kacau sebati menggunakan senduk kayu dan tuangkan ke atas lapisan puding coklat yang telah disejukkan.
Sejukkan di dalam peti sejuk sehingga beku dan sedia untuk dihidangkan.
Boleh hiaskan dengan sedikit krim putar, hirisan pisang dan strawberi di atasnya untuk lebih menarik.
INFO CHEF : Puding ini merupakan puding lembut dan seeloknya dihidangkan di dalam bekas puding yang sesuai. Bukan jenis agar-agar yang boleh dipotong.
Saiz Hidangan : 8-10 orang
Jenis Hidangan : Puding
Keistimewaan : Gabungan rasa pisang dan coklat sedap dimakan sejuk
Jenis Masakan : Pencuci mulut
Cara Memasak : Masak dan sejukkan
Anggaran Kos : RM 20-RM25
Ads
PUDING COKLAT HERSHEY’S
BAHAN-BAHAN:
50gm gula
400ml susu penuh krim
30gm krim putar (pekat/thicked) | dipukul sehingga kembang
1 sudu makan serbuk agar-agar
1 sudu makan serbuk koko | dibancuh dengan sedikit air panas
½ sudu makan coklat Hershey’s
UNTUK HIASAN:
Sedikit krim putar
Sedikit kepingan coklat
CARA MEMASAK:
Didihkan susu, gula dan serbuk agar-agar. Kacau sehingga larut.
Campurkan serbuk koko dan coklat Hershey’s.
Tapis dan tuang adunan ke dalam mangkuk. Masukkan krim putar dan kacau sehingga sebati.
Tuang adunan ke dalam bekas kaca kecil dan sejukkan di dalam peti sejuk.
Selepas adunan keras, tuangkan sedikit coklat Hershey’s cair di bahagian atasnya bersama krim putar.
Sedia dinikmati ketika sejuk.
Info chef: Hiaskan dengan kepingan coklat dan sedikit parutan coklat untuk lebih menarik.
Saiz Hidangan : 8-10 orang
Jenis Hidangan : Puding
Keistimewaan : Rasa coklat yang sangat lazat
Jenis Masakan : Pencuci mulut
Cara Memasak : Didih
Anggaran Kos : RM20-RM30
PUDING PADDLE POP
BAHAN-BAHAN:
1 cawan susu tepung
1 cawan susu segar
1 sudu teh serbuk agar-agar
1000ml air
½ cawan gula halus
Pewarna dan perisa makanan /esen makanan
(Strawberry paste/emulco, Pandan paste, mangga)
CARA MEMASAK:
Satukan agar-agar, gula halus, susu tepung, susu segar, air ke dalam periuk dan kacau rata.
Pastikan ia dimasak sehingga mendidih.
Bahagikan kepada beberapa warna dan letakkan perisa. Sebagai contoh pewarna kuning untuk mangga, pink dengan strawberi, hijau dengan pandan atau epal.
Tuang satu adunan satu perisa/warna ke dalam botol dan sejukkan.
Jika ingin pelbagai lapisan warna dalam satu botol; tuangkan satu lapisan warna contohnya kuning dan sejukkan. Bila lapisan tersebut mengeras tuangkan pula lapisan yang lain dan ulang proses tersebut sehingga habis.
Info chef: Anda boleh membuat lapisan pelbagai warna dalam satu botol atau satu warna sahaja untuk setiap botol. Terpulang pada cita rasa anda.
Saiz Hidangan : 8-10 orang
Jenis Hidangan : Puding
Keistimewaan : Rasa manis dan pelbagai perisa
Jenis Masakan : Pencuci mulut
Cara Memasak : Didih
Anggaran Kos : RM20-RM30
PUDING BLUEBERI
Ads
BAHAN-BAHAN:
5gm serbuk agar-agar
2 ½ cawan air
4 sudu makan gula
200ml susu cair/ susu segar
300gm buah blueberi
UNTUK HIASAN:
Sedikit krim putar
Sedikit buah blueberi
Sedikit daun pudina
CARA MEMASAK:
Kisarkan buah blueberi bersama susu dan tapiskan.
Satukan gula dan serbuk agar-agar ke dalam periuk berisi air sehingga mendidih.
Masukkan susu cair dan buah blueberi yang telah dikisar dan ditapis.
Kacau rata dan tuangkan ke dalam bekas kaca kecil. Simpan di dalam peti sejuk sehingga mengeras.
Keluarkan dan hiaskan dengan sedikit krim putar, buah blueberi dan daun pudina untuk lebih menarik.
sedia dinikmati.
Info chef: Sedap dimakan ketika sejuk.
Saiz Hidangan : 8-10 orang
Jenis Hidangan : Puding
Keistimewaan : Rasa masam manis blueberi yang sedap
Jenis Masakan : Pencuci mulut
Cara Memasak : Didih
Anggaran Kos : RM20-RM30
PUDING FRUITS DELIGHT
BAHAN-BAHAN A:
15gm serbuk agar-agar
600ml air
150gm gula
2 biji putih telur
BAHAN B:
10gm serbuk agar-agar
600ml air
120gm gula
UNTUK HIASAN:
Sedikit buah strawberi dipotong nipis
Sedikit buah blueberi, pic atau buah-buahan lain
CARA MEMASAK:
Atur hirisan buah strawberi di sekeliling bekas atau acuan plastik bersegi. Ketepikan.
Masak bahan A sehingga mendidih kecuali putih telur. Ketepikan seketika dan biarkan suam.
Putar putih telur sehingga kembang. Masukkan adunan agar-agar tadi sedikit demi sedikit sambil diputar dengan kelajuan sederhana.
Tuang agar-agar putih telur ke dalam bekas atau acuan sehingga paras hirisan strawberi. Biarkan beku.
Susun buah-buahan yang anda sukai di atas permukaan lapisan yang telah beku tadi.
Masak bahan B hingga mendidih, biarkan suam dan tuang ke atas buah-buahan sehingga penuh.
Sejukkan terlebih dahulu dan enak dinikmati ketika sejuk.
Saiz Hidangan : 8-10 orang
Jenis Hidangan : Puding
Keistimewaan : Aneka buah-buahan
Jenis Masakan : Pencuci mulut
Cara Memasak : Didih
Anggaran Kos : RM20-RM30
Selamat mencuba!
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi. Download seeNI sekarang!
Bentuk cupcake kukusyang comel, pelbagai perisa dan dihiasi cantik membuatkan ia sering mencuri perhatian. Cupcake atau kek cawan ini bukan sahaja digemari oleh kanak-kanak, bahkan orang dewasa juga ramai yang menggemarinya. Kalau teringin nak buat, jangan jadikan alasan tiada tak boleh buat cupcake. Gunakan je pengukus, cupcake tetap menjadi malah lebih moist. Kalau nak cuba, ini ada 10 resipi yang korang boleh cuba salah satu,
1. KEK CAWAN OREN
BAHAN-BAHAN:
240gm tepung red rose/kek
1 sudu teh serbuk penaik
3 biji telur
190gm gula kastor
175gm minyak jagung
15gm parutan kulit oren
2 sudu makan jus oren
Acuan kek cawan secukupnya
Sedikit hirisan buah oren untuk hiasan
Acuan kek cawan secukupnya
BAHAN KRIM MENTEGA (BUTTERCREAM):
450gm mentega
360gm gula ising
1 sudu makan esen vanila
CARA MEMASAK:
Pukul telur dengan gula hingga kembang.
Masukkan minyak jagung dan gaul sebati.
Kemudian masukkan jus oren dan parutan kulit oren.
Satukan serbuk penaik dengan tepung dan masukkan sedikit demi sedikit ke dalam adunan dan kaup balik hingga adunan sebati.
Tuangkan ke dalam acuan kek cawan ¾ penuh.
Kukus lebih kurang 45-50 minit hingga masak.
Sejukkan dulu sebelum letakkan krim atau topping dan hidang.
Untuk membuat krim mentega; Satukan kesemuanya dan pukul hingga kembang. Kurangkan kandungan gula jika terlalu manis.
Tambahkan perisa jika mahu. Kurangkan adunan jika perlukan sedikit sahaja krim mentega.
Untuk menghias; paipkan sedikit krim mentega di bahagian atas kek. Letakkan hirisan oren di atasnya. Ulangi langkah hingga selesai.
Sedia untuk dinikmati.
2. CHOCOLATE MOIST
BAHAN-BAHAN:
100gm tepung kek superfine
50gm serbuk koko
1 sudu teh serbuk penaik
¼ sudu teh soda bikarbonat
2 biji telur
112gm gula kastor
65gm minyak jagung
100gm air suam
65gm susu pekat
1 sudu teh esen vanila
Acuan kek cawan secukupnya
CARA MEMASAK:
Satukan tepung, serbuk koko, serbuk penaik dan soda bikarbonat dan ketepikan.
Pukul telur hingga sedikit kembang dan masukkan gula dan esen vanila, pukul lagi hingga kembang. Masukkan minyak dan gaul sebati.
Masukkan susu pekat dan gaul sebati.
Kemudian masukkan tepung diselang seli dengan air suam dan kaup balik hingga adunan sebati.
Tuangkan ke dalam acuan kek cawan ¾ penuh dan kukus selama lebih kurang 1 jam hingga adunan masak.
Sejukkan dulu dan hidang.
3. KEK CAWAN PANDAN
BAHAN-BAHAN:
3 biji telur | asingkan putih dan kuning
220gm gula kastor
100gm santan
90ml air
1/2 sudu teh pandan emulco
240gm tepung red rose/kek
1 sudu teh serbuk penaik
1/2 sudu teh soda bikarbonat
Acuan kek cawan secukupnya
BAHAN UNTUK SOS KARAMEL:
4 sudu makan mentega
200gm gula perang
100gm heavy cream
1 sudu makan esen vanila
BAHAN KRIM MENTEGA (BUTTERCREAM):
450gm mentega
360gm gula ising
1sudu makan esen vanila
CARA MEMASAK:
Pukul putih telur bersama gula hingga kembang dan masukkan kuning telur dan teruskan pukul lagi hingga kembang.
Masukkan santan dan pandan emulco, gaul hingga sebati.
Satukan serbuk penaik, soda bikarbonat dan tepung, sedikit demi sedikit dan kaub balik hingga adunan sebati.
Tuangkan ke dalam dalam acuan kek cawan ¾ penuh.
Kukus lebih kurang 45-50 minit hingga masak.
Sejukkan dulu sebelum letakkan krim putar titiskan atau picit sos karamel di atas krim putar dan hidang.
Untuk membuat krim mentega; Satukan kesemuanya dan pukul hingga kembang. Kurangkan kandungan gula jika terlalu manis.
Tambahkan perisa jika mahu. Kurangkan adunan jika perlukan sedikit sahaja krim mentega
Untuk membuat sos karamel pula; Satukan semua bahan dan masak api sederhana hingga mendidih. Perlahankan api dan kacau perlahan selama lebih kurang 4-5 minit. Tutup api dan biarkan sos sejuk sebelum digunakan.
Untuk menghias kek cawan; paipkan krim mentega di bahagian atas dan kemudian tambah sos karamel di atasnya.
Sedia dihidangkan.
4. KEK CAWAN SARANG SEMUT
BAHAN-BAHAN:
110gm gula kastor
100gm air panas
1 sudu makan mentega
2 biji telur
130gm susu pekat
120gm tepung red rose/kek
1 sudu teh serbuk penaik
½ sudu teh soda bikarbornat
½ sudu teh esen vanila
Acuan kek cawan secukupnya
BAHAN UNTUK SOS KARAMEL:
4 sudu makan mentega
200gm gula perang
100gm heavy cream
1 sudu makan esen vanila
BAHAN KRIM MENTEGA (BUTTERCREAM):
450gm mentega
360gm gula ising
1sudu makan esen vanila
CARA MEMASAK:
Panaskan gula di dalam pan hingga perang dan tuang air panas. Biar hingga gula melarut.
Masukkan mentega, gaul sebati dan ketepikan.
Pukul telur hingga kembang dan masukkan susu pekat. Pukul sebati.
Satukan tepung, serbuk penaik dan soda bikarbonat kemudian masukkan ke dalam adunan telur dan susu tadi.
Tuang esen vanila dan gaul sebati.
Seterusnya tuang gula yang diperangkan tadi ke dalam adunan dan gaul sebati.
Tuangkan ke dalam acuan kek cawan ¾ penuh.
Perapkan adunan selama 3 jam.
Kukus lebih kurang 1 – 1 jam 30 minit hingga adunan masak sempurna.
Sejukkan dulu sebelum paipkan krim mentega dan sos karamel di bahagian atasnya.
Untuk membuat krim mentega; Satukan kesemuanya dan pukul hingga kembang. Kurangkan kandungan gula jika terlalu manis.
Tambahkan perisa jika mahu. Kurangkan adunan jika perlukan sedikit sahaja krim mentega
Untuk membuat sos karamel pula; Satukan semua bahan dan masak api sederhana hingga mendidih. Perlahankan api dan kacau perlahan selama lebih kurang 4-5 minit. Tutup api dan biarkan sos sejuk sebelum digunakan.
Untuk menghias, paipkan krim mentega di atas kek, diikuti dengan sos karamel. Sedia untuk dihidangkan.
5. BUTTER CHEESE CUPCAKE
BAHAN-BAHAN:
40gm krim keju
40gm mentega
60ml susu segar
2 biji telur
50gm gula perang
100gm tepung red rose/kek
1 sudu teh serbuk penaik
½ sudu teh soda bikarbonat
Sedikit buah strawberi dan parutan coklat untuk hiasan
Acuan kek cawan secukupnya
RESIPI KRIM KEJU (TOPPING):
250gm krim keju
250gm mentega
100gm gula ising
250gm krim putar
1 sudu teh jus lemon
CARA MEMASAK:
Pukul krim keju, mentega dan susu hingga sebati dan ketepikan.
Pukul telur dan gula perang hingga kembang dan masukkan adunan krim keju, mentega dan susu tadi. Kaup balik hingga sebati.
Satukan tepung, serbuk penaik dan soda bikarbornat, masukkan ke dalam adunan. Kaup balik hingga sebati.
Masukkan adunan ke dalam acuan kek cawan ¾ penuh dan kukus 40-50 minit hingga masak.
Sejukkan dulu sebelum letakkan krim atau topping.
Untuk membuat topping krim keju; Pukul mentega dan krim keju hingga kembang.
Masukkan gula ising dan pukul lagi hingga sebati.
Kurangkan atau tambahkan gula mengikut kesesuaian cita rasa.
Tambahkan jus lemon dan pukul lagi hingga sebati.
Tambah krim putar yang dipukul berasingan untuk mendapatkan krim yang lebih gebu.
Untuk menghias kek cawan; Letak krim keju di atasnya dan bentukkan mengikut cita rasa. Boleh hias dengan hirisan strawberi dan sedikit parutan coklat.
Sedia dihidangkan.
6. KEK CAWAN PISANG
BAHAN-BAHAN:
2 biji telur
90gm gula kastor
200gm pisang berangan (lebih kurang 2 biji)
150gm tepung superfine
2 sudu teh serbuk penaik
1 sudu makan minyak jagung
Acuan kek cawan secukupnya
RESIPI COKLAT GANACHE:
400gm coklat masakan
200gm heavy cream
CARA MEMASAK:
Satukan tepung dan serbuk penaik. Ketepikan.
Pukul telur dan gula hingga kembang.
Kemudian masukkan pisang dan adun sebati.
Masukkan tepung. Kaup balik diikuti minyak jagung. Adun sebati.
Masukkan ke dalam acuan kek cawan ¾ penuh.
Kukus 30-40 minit hingga masak.
Sejukkan dulu sebelum letakkan krim atau topping.
Untuk membuat coklat ganache untuk topping; Parut atau cincang halus coklat. Panaskan heavy cream dan tuangkan ke dalam coklat yang dicincang halus tadi.
Gaul sebati hingga semua coklat larut.
Biarkan betul betul sejuk sebelum digunakan.
Untuk menghias; paipkan coklat ganache di bahagian atas kek coklat membentuk seperti bunga kecil dan tambah coklat M&M warna-warni untuk lebih cantik.
Sedia dihidangkan.
7. KEK CAWAN SUSU
BAHAN-BAHAN:
2 biji telur
20ml gula kastor
20ml susu segar (lebih kurang 2 sudu makan)
2 sudu makan minyak jagung
50ml susu pekat
100gm tepung red rose/kek
1 sudu teh serbuk penaik
½ sudu teh soda bikarbonat
Biskut coklat Oreo untuk hiasan
Acuan kek cawan secukupnya
RESIPI KRIM MENTEGA:
450gm mentega
360gm gula ising
1 sudu makan esen vanila
CARA MEMASAK:
Pukul telur hingga sedikit kembang, masukkan gula dan adun sebati.
Masukkan minyak, diikuti susu segar dan susu pekat. Adun sebati.
Satukan tepung, soda bikarbornat dan serbuk penaik. Masukkan ke dalam adunan dan kaup balik hingga sebati.
Masukkan ke dalam acuan kek cawan ¾ penuh dan kukus 30-40 minit.
Sejukkan dulu sebelum letakkan krim atau topping.
Untuk membuat topping krim mentega; Satukan kesemuanya dan pukul hingga kembang. Kurangkan kandungan gula jika terlalu manis.
Tambahkan perisa jika mahu. Kurangkan adunan jika perlukan sedikit sahaja krim mentega.
Untuk menghias: masukkan krim mentega ke dalam piping bag dan paip ke atas kek. Hiaskan dengan kepingan coklat oreo dan coklat warna-warni.
Sedia dihidangkan.
8. RASPBERRY LEMON CUPCAKE
BAHAN-BAHAN:
2 biji telur
30gm gula kastor
20ml susu segar
12ml minyak jagung
40ml susu pekat
10gm mentega
½ sudu teh jus lemon
30gm jem rasberi
80gm tepung kek
1 sudu teh serbuk penaik
Acuan kek cawan secukupnya
Sedikit hiasan badam untuk hiasan
RESIPI KRIM KEJU:
250ml krim keju
250gm mentega
100gm gula ising
250gm krim putar
1 sudu teh jus lemon
CARA MEMASAK:
Pukul putih telur hingga kembang kemudian baru masukkan kuningnya diikuti susu segar.
Kemudian masukkan minyak jagung, mentega, susu pekat dan lemon jus gaul sebati.
Masukkan jem rasberi dan gaul sebati.
Satukan tepung dan serbuk penaik. Masukkan ke dalam adunan tadi dan kaup balik hingga sebati.
Tuang ke dalam acuan kek cawan ¾ penuh dan kukus lebih kurang 30-40 minit hingga masak.
Sejukkan dulu sebelum letakkan krim atau topping.
Untuk membuat topping krim keju, pukul mentega dan krim keju hingga kembang.
Masukkan gula ising dan pukul lagi hingga sebati.
Kurangkan atau tambahkan gula mengikut kesesuaian cita rasa.
Tambahkan jus lemon dan pukul lagi hingga sebati.
Tambah krim putar yang dipukul berasingan untuk mendapatkan krim yang lebih gebu.
Untuk menghias, masukkan adunan krim ke dalam piping bag dan paipkan di atas kek cawan. Boleh tambah sedikit hirisan badam jika suka.
9. ESPRESSO CUPCAKE
BAHAN-BAHAN:
125gm tepung red rose / kek
1 sudu teh serbuk penaik
1 biji telur
25gm minyak jagung
25gm gula kastor
100gm susu segar
sudu teh perasa espresso
Acuan kek cawan secukupnya
Biskut wafel coklat dan coklat M&M untuk hiasan
RESIPI COKLAT GANACHE:
400gm coklat masakan
200gm Heavy cream
CARA MEMASAK:
Satukan tepung dan serbuk penaik. Ketepikan.
Pukul gula kastor dan telur hingga kembang.
Masukkan susu segar dan minyak jagung. Gaul sebati.
Masukkan adunan tepung tadi dan kaup balik hingga sebati.
Tuangkan ke dalam acuan kek cawan ¾ penuh.
Kukus selama 30-40 minit.
Sejukkan dulu sebelum letakkan krim atau topping.
Untuk membuat topping coklat ganache; Parut atau cincang halus coklat.
Panaskan heavy cream dan tuangkan ke dalam coklat yang dicincang halus tadi.
Gaul sebati hingga semua coklat larut. Biarkan betul-betul sejuk sebelum digunakan.
Untuk menghias kek, masukkan adunan coklat ganache ke dalam piping bag dan paipkan ke atas kek.
Hiaskan dengan cip coklat M&M dan potongan biskut wafel coklat.
Sedia dihidangkan.
10. KEK CAWAN LABU
BAHAN-BAHAN:
180gm tepung red rose/kek
1 sudu teh serbuk penaik
½ sudu teh soda bikarbonat
¼ sudu teh garam
1 sudu teh serbuk kulit kayu manis
¼ sudu teh serbuk buah pala (nutmeg)
¼ sudu teh serbuk halia
90gm gula kastor
60gm gula perang
86gm minyak jagung
2 biji telur
100gm puri labu
1 sudu teh esen vanila
Acuan kek cawan secukupnya
RESIPI KRIM KEJU:
250ml krim keju
250gm mentega
100gm gula ising
250gm krim putar
1 sudu teh jus lemon
CARA MEMASAK:
Satukan kesemua bahan kering dan ketepikan.
Pukul telur dengan gula perang dan gula kastor hingga kembang.
Kemudian masukkan minyak jagung. Pukul sebati.
Masukkan puri labu dan gaul sebati.
Masukkan bahan kering yang disatukan sedikit demi sedikit. Kaup balik hingga sekata
Tuang adunan ke dalam acuan kek cawan ¾ penuh dan kukus selama 30-40 minit.
Sejukkan dulu sebelum letakkan krim atau topping.
Untuk membuat topping krim keju; Pukul mentega dan krim keju hingga kembang.
Masukkan gula ising dan pukul lagi hingga sebati.
Kurangkan atau tambahkan gula mengikut kesesuaian cita rasa.
Tambahkan jus lemon dan pukul lagi hingga sebati.
Tambah krim putar yang dipukul berasingan untuk mendapatkan krim yang lebih gebu.
Siapa peminat sambal goreng garing di sini? Memang sumpah sedap sambal goreng garing ni. Nak jadi kudap-kudap pun boleh, nak buat makan dengan nasi panas pun boleh.
Di sini, kita sertakan resipi sambal goreng garing ni daripada Masfaliza Ab Jaafer. Lagipun tak lama lagi kita dah nak puasa, bolehlah siap-siap buat persediaan untuk juadah bersahur dan berbuka nanti.
Untuk sambal goreng garing ini, ada campuran ikan bilis, bawang goreng dan bawang putih crispy.
SAMBAL GORENG GARING
BAHAN-BAHAN:
Cili kering – beli online di sini *Pada sapa yang suka pedas, tak perlu campur dengan cili kering yang jenis besar tu. Tapi saya suka campur sedikit supaya rasanya tak begitu pedas sangat. Sesuai untuk semua golongan untuk menikmati sambal ni. Kanak-kanak pun suka tau sambal ni. 2 sudu gula halus – beli online di sini 1 kiub pati ayam – beli online di sini *maaf saya tak ada sukatan untuk buat ini, hanya main agak-agak saja.
1. Gunting cili kering atau masukkan ke dalam food processor untuk buang biji cili. Basuh cili kering.
2. Jemur cili kering sehingga cili menjadi rapuh. Kena alih-alihkan cili semasa proses menjemur. 3. Goreng cili kering dengan sedikit minyak menggunakan api kecil. Agak-agak cili kering dan rangup, boleh tutup api. Letakkan cili dalam penapis. 4. Masukkan cili ke dalam food processor atau chopper. Letakkan kiub ikan bilis. Letakkan 2 sudu gula halus.
5. Ini hasil cili yang telah dikisar (lihat gambar). Semakin kering cili kering kita, semakin cantik hasil kejadian sambal nanti. Kalau cili kurang kering, sambal nanti akan jadi basah dan sedikit lembab.
6. Akhir sekali, di dalam talam atau dulang besar, campuran ikan bilis, bawang goreng rose dan bawang putih krispi. Gaulkan bersama.
7. Letakkan cili kisar ke dalam campuran kita tadi. Ikut tahap kepedasan yang kita mahu. Cara saya, suka kering-kering untuk kekalkan kerangupan bahan-bahan 3 sekawan tadi.
8. Dah siap. Boleh simpan di dalam bekas kedap udara. Makan dengan maggi cup dan bubur pun sedap juga.
UNTUK BUAT BAWANG GORENG
1. Bawang goreng guna food processor atau sagat tupperware. Mana-mana cara pun boleh digunakan. 2. Buang kulit, cuci dan toskan seketika. Saya sagat menggunakan food processor Phillips.
3. Goreng menggunakan api kuat sehingga warna keemasan. Bila nampak bawang dah timbul, perlahankan sedikit api. Jangan tunggu sampai warna coklat, nanti bawang akan jadi pahit. 4. Angkat dan toskan. Sejukkan, lapikkan tisu untuk membuang lebihan minyak.
1. Pilih bawang yang besar-besar bagi memudahkan kerja nanti. Leraikan, kemudian rendam dengan air selama 15 minit dan toskan. 2. Kopekkan semua bawang. Kemudian, bawang putih disagat. 3. Bawang yang telah siap disagat, rendam dengan air + garam (6 sudu kecil). Sambil itu, ramas manja-manja untuk buang getah bawang. 4. Rendam selama 15 minit. Selepas itu, bilas dengan air paip sebanyak 3 kali dan toskan. 5. Tuang minyak ke dalam kuali. Sebelum goreng, boleh taburkan sedikit tepung, atau digoreng begitu sahaja. Mana-mana kaedah boleh digunakan, insya-Allah bawang jadi rangup.
6. Gunakan minyak yang banyak dan api yang kuat untuk dapatkan tekstur bawang yang garing. 7. Bila bawang dah masak, dia akan timbul begini (macam dalam gambar). Cepat-cepat angkat dengan menggunakan penapis seperti dalam gambar. 8. Sejukkan. Saya taburkan sedikit perasa Hilal (boleh google) dan ikan bilis. 9. Bila dah sejuk, boleh masukkan ke dalam balang atau bekas kedap udara.
*TIP nak dapat bawang putih goreng yang cantik:-
*Masak dengan menggunakan api yang besar. *Masa mula letak bawang tu, minyak jangan panas, nanti terus masak layu. *Semasa bawang dalam proses nak masak, balik-balikkan bawang dan kecilkan sedikit api.
Masakan air tangan ibu tentunya sajian terbaik buat keluarga. Walau ringkas, tetap terasa enaknya. Tidak berapa lama lagi, Ramadan juga bakal menjelang tiba. Semestinya tugas memasak jadi lebih mencabar berbanding biasa.
Inilah masanya dimana para ibu sibuk mencari seleksi resipi yang mudah dan cepat masak. Paling penting ia sedap serta digemari suami dan anak-anak.
Jangan risau. Tidak perlu makan di luar lebih-lebih lagi di musim pandemik yang merisaukan ini. Ini kerana ada ‘trick’ untuk memudahkan kerja-kerja di dapur.
Masakan anda jadi lebih sedap, mudah dan cepat dengan Bestari. Ditubuhkan pada tahun 2004, Bestari menawarkan pelbagai pilihan produk yang boleh anda gunakan dalam masakan harian.
Antara produk Bestari yang menjadi pilihan para surirumah di Malaysia adalah:
Aneka Tepung Kanji (Ubi Kentang, Ubi Kayu, Gandum & Jagung)
Tepung Goreng Pisang
Garam Kristal Himalaya Beriodida
Ianya adalah produk sedia guna yang sangat mudah, menjimatkan masa dan kos menjadikan aktiviti memasak anda jadi lebih menyeronokkan dan juga bertambah lazat!
Istimewa buat anda, RASA ingin berkongsi seleksi resipi mudah, sedap dan cepat masak yang boleh dihasilkan menggunakan aneka produk Bestari yang sesuai digunakan di sepanjang bulan Ramadan ini. Cubalah. Pasti anda dan keluarga sukakannya.
1. JEJARI AYAM RANGUP BERSAMA SOS MADU BAWANG PUTIH
Resipi sambal paru ini boleh disediakan buat peminat hidangan ini tapi pada masa yang sama tak berapa rajin nak masak selalu.Sebabnya sambal paru yang...