Boleh dikatakan ramai orang terutama kanak-kanak memang suka ayam panggang, terutamanya bahagiaan dada kerana  ia senang disediakan, tad ada tulang dan cepat masak. Cuma ramai emak-emak bila sebut ayam panggang macam rasa susah nak buat kat rumah, sebab sebut je panggang ingat masakan barat yang tak biasa masak. Sebenarnya tak susah pun, ia semudah goreng ayam  cuma bahan berbeza dan perlu dibakar je.

Jom kita buat sendiri di rumah dengan cara paling mudah, hanya 20 minit dada ayam panggang masak dan sedia dihidang bersama nasi ataupun dengan mashed potato, coslow mahupun salad.

IKLAN

Bahan perapan terpulang pada citarasa anda dan keluarga. Jika tidak mahu pening fikir soal resipinya,  ini bahan perapan paling mudah boleh korang cuba.

IKLAN

Ini dia bahan-bahan yang diperlukan untuk perapan:

IKLAN
  • 2 keping dada ayam tanpa tulang
  • 1 1/2 sudu makan mentega
  • 1 biji lemon | parut kulitnya
  • 1/2 sudu teh cajun
  • Garam secukupnya
  • Serbuk lada hitam secukupnya

Gaulkan bahan perapan ini dengan isi dada ayam perap seketika kemudian bakar.