Sajikan pai susu atau tart telur yang sedap dan gebu ini hanya dengan menggunakan periuk nasi. Tak ada pembakar bukan lagi alasan tak boleh masak, resipi yang dikongsikan ini sangat lengkap dan senang untuk di cuba. Anak dara dan mak dara pun boleh buat, gerenti jadi punya!

 

RESIPI PAI SUSU @ TART TELUR RICE COOKER

BAHAN KULIT PAI (Crust)

  • 2 cwn tepung gandum
  • 1/2 cawan majerin
  • 1 biji telor
  • Secubit garam

CARA MEMASAK:

IKLAN
  1. Gaul semua bahan sehingga menjadi doh yg lembut & tak melekat ditangan
  2. Bentuk ikut periuk masing2 (cth dlm pic)

BAHAN FILLING

  • 1/2 cwn susu pekat
  • 3 biji telor
  • 1 sudu makan tepung kastad
  • 1/2 cwn air
  • 1 penutup esen vanila
  • Sedikit pewarna kuning telor (klu x letak pewarna pun xpe, tp kaler filling agak pucat)

CARA MEMASAK:

IKLAN
  1. Gaul sekata
  2. Tuang atas kulit pai yg dh d bentuk dlm periuk

CARA PENYEDIAAN TART TELUR RICE COOKER:

  1. Buka api kecik. Masak 30 – 40 minit
  2. Lapik loyang. Loyang TAK PERLU letak air (Bukan kukus ye)

IKLAN

Nota: Kulit pai TAK MELEKAT ye. Dah masak, tunggu sejuk sikit. Cungkil2 tepi die. Sengetkan periuk dan buatla gaya mane pun nak bagi dia keluar

 

Kongsi resipi: Empayar Annur