Menu berasaskan udang memang jadi kesukaan ramai. Sama ada digoreng biasa, dimasak bercili, dibuat kari , masak lemak dan sebagainya. Pendek kata memang tidak menjemukan. Begitu juga menu udang mentega susu ni. Kalau nak lebih pedas boleh tambah lebih cili padi.

Udang mentega susu

Bahan-bahan:
Udang 1 kg perap sejuk 20min
Perap dengan:
1 sudu makan tepung gandum – beli online DI SINI
1 sudu makan serbuk kari -beli online DI SINI
secubit garam

Bahan tumis:
2 tangkai daun kari
3 ulas bawang putih cincang halus
3 cili padi racik(ikut suka nak pedas mana)
1 sudu teh serbuk kunyit(untuk warna):

Ads

1.Goreng udang sekejap agak-agak garing angkat letak tepi.

2.Ambil 1 sudu besar minyak, goreng udang +Buttercup(ikut nak kuah banyak mana)

3.Dah naik bau, masukkan secawan susu cair dan 1 sudu besar tepung jagung(untuk pekatkan kuah)
4.Kacau sekejap jangan bagi pecah susu.
5.Tutup api dan masukkan udang.
6.Balik-balikkan sekejap dan angkat.

Ads

Kredit: chef Khai

Ayam Cili Berserai Buat Bertambah Nak Makan

Ads

https://www.rasa.my/kacang-kuda-pedas-nyum-nyum/

Resipi Lempeng Legend. Bahan Simple Je Tapi Sedap.

Dapatkan resipi, perkongsian dan info menarik. Free jer!
Dengan ini saya bersetuju dengan Terma Penggunaan dan Polisi Privasi

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi. Download sekarang!

KLIK DI SEENI