Anda peminat masakan Thai? Masakan Thai boleh dikatakan pedas-pedas belaka. Lagi pedas lagi kaw. Sempena cuti sekolah ni mungkin ada tetamu bakal berkunjung ke rumah, jom hidangan masakan istimewa yang pastinya buat tetamu anda menambah nasi dek kerana kesedapan menu ini.
UDANG MASAK THAI
Bahan-bahan:
Udang (dibasuh dan diletak garam dan kunyit) 15 biji bawang merah-kisar 4 biji cili padi-kisar 1 biji cili merah-kisar 4 ulas bawang putih-kisar Batang ketumbar-kisar 2 batang serai 2 sudu makan sos cili 2 sudu makan sos tiram 1 sudu makan sos ikan 6 helai daun limau purut 1 sudu makan gula Mushroom seasoning Daun ketumbar
Cara memasak:
1.Bedakkan udang kita dengan garam dan serbuk kunyit. Panaskan minyak Kemudian goreng sekejap sahaja.
2.Kisar bawang merah, cili padi, cili merah, bawang putih dan batang ketumbar.
3.Pakai minyak udang tadi. Kalau banyak sangat boleh buangkan sedikit minyak tu. Serai 2 batang, titikkan dan masukkan.
Ads
4.Masukkan bahan dikisar tadi. Tumis sehingga naik bau.
5.Masukkan sos cili.
6.Masukkan sos tiram.
7.Masukkan sos ikan ada gambar sotong ni sedap.
8.Letakkan air sedikit sahaja untuk menumis bahan tadi. Bagi ada kuah.
9.Masukkan daun limau purut.
10. Masukkan gula, tak ada gula perang boleh guna gula putih.
11. Masukkan mushroom seasoning sedikit bagi melazatkan lagi sambal kita.
Ads
12.Dah sebati semua masukkan udang. Gaul hingga mesra.
13.Dah mesra akhir sekali masukkan daun ketumbar. Kemudian gaul rata.Ini pilihan ye, kalau taknak letak daun ketumbar ni pun takpe, sebab ada orang suka, ada orang tak suka.
Kerabu maggi seafood ala Thai buat masam-masam dan pedas memang sedap. Nak jadikan kudapan atau makan malam pun sesuai. Makan macam ni memang tak cukup sepinggan.
Lagi sedap bila letak pelbagai jenis makanan laut seperti sotong, udang dan juga crab stick. Bagi masam dan pedas lagi membangkitkan selera.
Perkongsian daripada Ariana Sofia Ahmad ni memang nampak mengujakan. Paling penting ada mi segera dari Thailand barulah jadi!
RESEPI KERABU MAGGI SEAFOOD THAI
Maggi thai ni memang sedap bila buat kerabu maggi. Ni Ariana bagi resepi untuk korang cuba. Sedapnya macam duk negara sebelah
BAHAN-BAHAN:
Maggi thai 2 bungkus
3 ekor sotong sederhana dipotong kecik
8 ekor udang dibuang kulit
6 batang isi ketam dipotong 2@3
1 batang sosej dipotong nipis (pilihan)
1biji @ 2 sudu besar air perahan limau nipis
2 sudu besar cuka makan
2 sudu besar sos cili thai ( sos manis thai)
1/2 sk ajinomoto
1/2 sudu besar gula
1 biji tomato dipotong dadu
2 tangkai daun ketumbar di hiris halus(sedikit sahaja)
1 biji bawang merah dipotong dadu
4 biji cili padi dipotong kecik
1/2 batang lobak merah diparut halus
Kobis ungu di hiris nipis
Sos ikan 2 sudu besar
CARA MEMASAK:
Bahan-bahan utama yang wajib
Jangan lupa Maggi Thai Jenama, xda maggi ni tak jadi maggi thai
Mula-mula rebuskan maggi 1-2minit @ sehingga lembut
Dah masak angkat dan toskan
Rebus segala lauk pauk sotong, udang, isi ketam dan sosej. Boleh jugak tukar kepada ayam kalau tak makan seafood.
Dah masak kena toskan jugak. Masukkan dalam bekas maggi tadi.
Masukkan bawang, cili api, daun ketumbar, lobak, kobis, tomato ke dalam bekas
Perahkan air limau nipis ke dalam bekas
Masukkan cuka makan. Boleh kurangkan kalau taknak masam
Masukkan sos ikan
Masukkan sos cili thai
Masukkan ajinomoto dan gula. Boleh rasa dulu sebelum tambah gula. Manis ikut kesesuaian masing -masing
Akhir sekali masukkan semua rencah yang ada dalam maggi
Sekarang gaul semua bahan bagi rata @ sebati.
Dah siap letakkan dalam bekas. Dan tabur sedikit daun ketumbar atas maggi.
Wahhh!! Tak sabar nak makan. Nak buat makan-makan bolehlah buat kerabu maggi. Simple, cepat dan sudah tentunya sedap
Rendang Pedas Udang, antara rendang yang sedap dan cepat dimasak. Ia tidak menggunakan kerisik sebaliknya hanya menggunakan santan pekat dan lebih cili kering, baru bangkit rasa pedas dan lemaknya. Kalau anda ingin mencuba, resipi RASA kongsikan di sini:-
RENDANG PEDAS UDANG BAHAN-BAHAN:
1kg udang | buang kepala dan kulitnya, cuci dan tos.
500ml santan pekat
2 helai daun kunyit |carik-carik
5 batang serai | titik
1 keping asam gelugor
Garam dan gula secukup rasa BAHAN KISAR:
15 tangkai cili kering
10 ulas bawang merah
3cm halia
3cm lengkuas
4cm kunyit hidup
CARA MEMASAK:
Masukkan santan dalam kuali bersama bahan kisar, serai titik dan daun kunyit.
Renehkan atas api sederhana hingga kuah pekat, masukkan asam gelugor.
Apabila kuah agak kering, kecilkan api dan masukkan udang.
Sentiasa kacau dan perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
Kacau hingga kuah kering.
Angkat dan hidangkan.
INFO: Pastikan anda masukkan udang bila kuah pekat kerana seafood untuk memastikan kesegaran rasa udangnya.
Buat mereka yang suka membeli dan makan bubur nasi, boleh cuba resipi yang dikongsikan ini.
Tekstur yang lebih kurang ala Korea. Lebur tapi masih rasa sedikit nasinya dan berair bila makan taklah muak atau kering.
Resipi bubur nasi yang dikongsikan Aisyah Humaira ini, sedap dimakan dengan hidangan sampingan seperti ayam carik, cili garlic, minyak bijan, serbuk lada sulah, kangkung belacan, ikan bilis goreng, telur masin.
Gaul semua, suap! MasyaAllah letup-letup dalam mulut dengan pelbagai rasa. Kalau makan kosong, rasa bubur ala McD. Cubalah!
Ayam sambal untuk makan dengan nasi lemak lain cara memasaknya, tak sama dengan ayam sambal untuk hidangan nasi minyak, nasi tomato dan sebagainya.Ini yang...