
Selalu ubi keledek ini kita goreng, rebus atau diolah untuk buat kuih. Tapi ubi manis ini juga sedap kalau dibuat bubur. Letak pula sagu memang enak.
Pencuci mulut ini juga mudah untuk dibuat, potong keledek dan masuk semua bahan dalam periuk. Tunggu 15-20 minit dah siap kalau ikut cara perkongsian Ameera ini.
Cara buat ubi keledek bersagu
Ini resipi bubur ubi keledek merah bersagu cara saya. Tak perlu masa yang lama, 10 minit boleh siap untuk pencuci mulut ini.
1. Potong ubi ikut cara masing-masing. Bersihkan Potong kecil senang nak makan.
2. Masukkan air dalam periuk bersama dengan keledek dipotong. Masukkan sekali 1 ketul gula kabung.
3. Letak 2-3 helai daun pandan dan masak sehingga ubi lembut.
4. Bila ubi keledek sudah lembut, masukkan santan. Saya guna santan segar. Biar pekat barulah sedap. Masukkan juga sedikit sagu.
5. Kemudian, masukkan empat sudu gula putih. Kacau sehingga menggelegak dan sagu jernih. Siap.
Selamat mencuba.
Sumber: Ameera
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Hidangan Pencuci Mulut Sempena Aidil Adha

Tidak lengkap hari anda tanpa peneman hidangan minum petang. Setiap dari kita mempunyai citarasa yang berbeza , ada yang menggemari kuih manis dan sebaliknya. Apa-apa pun makan manis biarlah berpada- pada, jangan sampai potong kaki pula gara-gara gula yang tinggi. Lebihan roti boleh diolah menjadi pemanis mulut yang ringkas dan senang. Puding roti yang lembut dan gebu dengan rasa lemak keju dan coklat yang enak buat anda rasa puas tatkala menikmatinya.
PUDING ROTI BERKEJU
BAHAN-BAHAN
- 10 keping roti
- 2 cawan susu segar
- 1/2 cawan gula perang
- 250 gram krim keju
- 1 biji telur
- Coklat cip
- Vanila Essence
CARA MENYEDIAKAN:
- Potong 4 roti dan susun dalam loyang hingga habis.
- Tuangkan susu segar atas roti. Rendam dalam 15 minit.
- Pukul cheese sampai gebu dan masukan telur. Pukul lagi.
- Dalam bekas yang lain masukkan gula perang dan essen vanila. Pukul lagi hingga sebati.
- Masukkan adunan cheese ka atas roti dalam loyang tadi.
- Taburkan coklat cip diatas roti
- Bakar suhu 180 darjah, lepas 20 minit, turunkan ke 150 darjah. Bakar dalam masa 40 minit.
Kredit: Maslina Meor Radhi
SANGKHAYA FAK THONG (KASTARD LABU)
BAHAN-BAHAN:
- 1 biji labu bersaiz sederhana
- 4 biji telur
- 350ml santan
- 250gm gula
- 1 sudu teh esen vanila
CARA MEMASAK:
- Potong bahagian tangkai labu dan buang bijinya dengan menggunakan sudu. Ketepikan seketika.
- Dalam mangkuk adunan, pecahkan telur dan kacau sebati.
- Masukkan santan dan kacau bersama gula sehingga gula larut. Kemudian masukkan esen vanila. Kacau rata.
- Masukkan adunan telur tadi ke dalam labu dan kukus lebih kurang 1 jam 20 minit sehingga puding menjadi kental.
- Sedia untuk dihidangkan.
Info chef: Santan boleh digantikan dengan susu cair.
UBU KAYU KARAMEL GULA MELAKA
BAHAN-BAHAN:
- 2 batang ubi kayu bersaiz sederhana
- 250gm gula perang
- 100gm gula Melaka
- 1 helai daun pandan
- 400ml air
CARA MEMASAK:
- Ubi kayu dibersihkan dan dibuang kulit. Potong sepanjang 10cm.
- Masukkan kesemua bahan-bahan di atas ke dalam periuk yang bersesuaian.
- Rebus sehingga ubi empuk dan gula menjadi pekat. Kacau bahagian bawah bagi mengelakkan gula menjadi hangus.
- Setelah ubi empuk, angkat dan sedia dihidangkan.
Info chef: Boleh juga dihidangkan bersama santan.
PUDING BATIK KOKO KARAMEL
BAHAN-BAHAN:
BAHAN-BAHAN A
- 5 biji telur
- 5 keping roti
- 1 tin susu cair
- 1 tin susu pekat
- 1 tin air kosong
- 1 sudu teh sen vanila
- Secubit garam
BAHAN-BAHAN KARAMEL
- 5 sudu gula
BAHAN-BAHAN ADUNAN B
- 2 sudu serbuk koko
CARA-CARA:
- Masukan kesemua bahan-bahan A di dalam mesin pengisar (blender) dan kisar sehingga halus.
- Adunan yang tadi di asingkan kepada dua bahagian. Satu adunan biasa dan lagi satu adunan (B) di tambah dengan serbuk koko.
- Untuk karamel masakkan 5 sudu gula sehingga keperangan. Anda boleh masak karamel terus dalam loyang atau didalam periuk yang berasingan.
- Masukkan adunan A ke dalam loyang dan kukus dahulu selama 20 minit. Kemudian masukkan aduna B, kukus juga selama 20 minit.
Kredit: Zuraidah Abdullah
Info Chef: Masak gula dengan api yang perlahan dahulu dan tinggikan suhu api bila karamel mula cair.
PULUT PISANG
BAHAN-BAHAN:
- 2 mangkuk pulut masak
- 3 biji pisang berangan
- 1 helai daun pandan
- 3 mangkuk santan pekat
- 4 sudu makan gula
- Secubit garam
CARA MEMASAK:
- Masukkan santan dalam periuk bersama pisang dan daun pandan.
- Masak atas api sederhana, Sentiasa kacau supaya santan tidak pecah.
- Setelah pisang empuk, masukkan gula dan secubit garam sebagai penambah rasa.
- Apabila secukup rasa. Matikan api.
- Untuk menghidangkannya, skopkan pulut tawar ke dalam mangkuk.
- Kemudian tuangkan santan pisang tadi.
- Pulut pisang sedia dihidangkan.
Info Chef: Hidangan ini enak dihidangkan panas atau sejuk, terpulang pada cita rasa anda.
PUDING SUSU TEH HIJAU
BAHAN-BAHAN:
- 2 1/2 sudu teh serbuk teh hijau
- 40gm gula kastor
- 300ml susu segar
- 2 + 1/4 sudu teh serbuk gelatin (halal)
- 2 sudu makan air
CARA MEMASAK:
- Rendam gelatin bersama air. Biarkan sehingga kembang.
- Panaskan susu segar dan gula kastor sehingga mendidih sedikit.
- Kecilkan api, masukkan serbuk teh hijau yang telah diayak. Kacau sekata.
- Campurkan gelatin tadi dan kacau rata. Angkat dari api.
- Tapis adunan dan masukkan ke dalam jar kecil. Sejukkan beberapa jam sebelum dihidangkan.
Info Chef: Boleh menggunakan serbuk teh hijau daripada jenama apa sekali pun.
Kek Coklat Kukus Paling Ringkas, Hasil Sedap, Lembut & Moist.
6 Idea Kuih Goreng Yang Tetap Win Sampai Bila-Bila

Isi Kandungan
Toggle
Ada peminat kuih yang dimasak menggunakan kaedah goreng? Sedap kuih goreng ni sebab rangup je rasanya. Ada yang pedas, ada yang manis.
Paling menarik, kuih goreng sesuai dimakan pada bila-bila masa. Sarapan, makan tengah hari dan petang pun boleh je kalau nak dimasak. Goreng dan makan panas-panas, fuhhh
terangkat.
RASA tampilkan 6 resipi kuih goreng iaitu karipap inti daging, karipap inti kentang, donut, keria, sardin roll dan cheese roll.
KARIPAP PUSING INTI DAGING
Bahan Adunan A
700 gram tepung gandum
3 sudu besar mentega (dicairkan)
250 ml air
Secubit garam
Cara membuat
Satukan bahan dan uli sehingga lembut ketepikan
Bahan Adunan B
1 cawan mentega
1 cawan minyak masak
300 gram tepung gandum
Cara Memasak
1. Cairkan mentega dalam periuk dengan api sederhana.
2. Masukkan mentega dan minyak masak ke dalam tepung gandum.
3. Masukkan air perlahan-lahan.
3. Uli sebati.
Bahan Inti
Minyak masak untuk menumis
1 biji bawang besar (dipotong dadu)
3 ulas bawang putih (dipotong dadu)
1 peket kecil serbuk kari
250 gram daging cencang
1 kg kentang (dipotong dadu)
Garam secukup rasa
Cara Memasak
1. Tumis bawang besar dan bawang putih.
2. Masukkan serbuk kari.
3. Letakkan daging cencang. Kacau sehingga sebati.
4. Masukkan kentang dan sedikit air. Biarkan kentang masak. Gaul perlahan.
5. Masak sehingga air kering.
Cara Penyediaan
1. Ambil Adunan A, leperkan.
2. Bulatkan Adunan B. Masukkan dalam Adunan A seperti inti kemudian bulatkan.
3. Gelekkan dan gulung tepung menjadi panjang.
4. Potong bulat-bulat dan canai leper.
5. Masukkan inti dan kelim tepinya.
6. Goreng karipap dalam minyak masak sehingga kekuningan. Angkat dan toskan.
KARIPAP INTI KENTANG
Bahan Doh
1 kg tepung gandum
3 sudu besar mentega (dicairkan)
250 ml air
Secubit garam
Cara Memasak
1. Cairkan mentega dalam periuk dengan api sederhana.
2. Masukkan mentega dan minyak masak ke dalam tepung gandum.
3. Masukkan air perlahan-lahan.
4. Uli sebati.
Bahan Inti
Minyak masak untuk menumis
1 biji bawang besar (dipotong dadu)
3 ulas bawang putih (dipotong dadu)
1 peket kecil serbuk kari
1 kg kentang (dipotong dadu)
Garam secukup rasa
Cara Memasak
1. Tumis bawang besar dan bawang putih.
2. Masukkan serbuk kari. Kacau sehingga sebati.
4. Masukkan kentang dan sedikit air. Biarkan kentang masak. Gaul perlahan.
5. Masak sehingga air kering.
Cara Penyediaan
1. Ambil doh dan leperkan.
2. Gelek doh dengan penggelek.
5. Masukkan inti dan kelim tepinya.
6. Goreng karipap dalam minyak masak sehingga kekuningan. Angkat dan toskan.
DONUT GEBU
Bahan-bahan
1 kg tepung gandum biasa
200 gram gula halus
1 camca teh garam halus
1 peket yis mauripan
15 gram bread improver
500 ml air
1 biji telur ayam gred A
100 gram marjerin
Cara Memasak
1. Masukkan tepung, gula dan garam halus dalam mangkuk adunan.
2. Pasang mixer. Masukkan air sikit demi sikit sambil pecahkan telur.
3. Masukkan marjerin dan adun sampai kental.
4. Keluarkan daripada mixer. Biar kembang dan tumbuk-tumbukkan.
5. Timbang atau anggar 40 gram. Buat bulat-bulat seperti buat roti.
6. Susun atas loyang. Tunggu sampai kembang dua kali ganda baru goreng.
7. Semasa hendak goreng, masuk jari telunjuk di tengah-tengah.
8. Apabila sudah kekuningan, angkat dan toskan minyak.
Cara Penyediaan
1. Salutkan dengan gula dan hidang bersama kopi panas.
KUIH KERIA
Bahan-bahan
600 gram keledek
1 ¼ cawan tepung gandum
1 camca teh garam
Minyak masak untuk menggoreng.
Bahan Sira
½ cawan gula
1 cawan air
Cara Memasak
1. Potong keledek kepada 2 bahagian kemudian rebus bersama garam.
2. Biarkan keledek empuk.
3. Buang kulit keledek. Lenyek sehingga tidak berketul.
4. Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Masukkan garam.
5. Bulatkan doh dan buat lubang di tengah.
6. Goreng, angkat dan toskan.
Cara Sira Gula
1. Masukkan gula dan air ke dalam periuk.
2. Masak hingga pekat.
3. Salut keledek dengan air sira.
4. Sejukkan dan hidang.
CHEESE ROLL
Bahan untuk doh
1 kg tepung
1 cawan minyak masak (dipanaskan)
1cawan mentega (cairkan dalam periuk)
2 sudu besar gula pasir
1 sudu besar garam
2 biji telur ayam
250 ml air
Bahan inti
Sekeping keju
Cara Memasak
1. Sediakan tepung dalam bekas. Masukkan minyak masak.
2. Masukkan mentega. Uli sedikit.
3. Masukkan gula dan garam yang dilarutkan dalam air terlebih dahulu.
4. Masukkan telur ayam satu demi satu.
5. Masukkan air sedikit demi sedikit. Uli sehingga lembut dan tidak melekat di tangan.
6. Ambil sedikit doh dan uli memanjang.
7. Letakkan keju dan gulung rapi.
8. Goreng dengan minyak panas menggunakan api sederhana.
9. Angkat dan toskan.
SARDIN ROLL
Bahan untuk doh
1 kg tepung
1 cawan minyak masak (dipanaskan)
1cawan mentega (cairkan dalam periuk)
2 sudu besar gula pasir
1 sudu besar garam
2 biji telur ayam
250 ml air
Cara Memasak
1. Sediakan tepung dalam bekas. Masukkan minyak masak.
2. Masukkan mentega. Uli sedikit.
3. Masukkan gula dan garam yang dilarutkan dalam air terlebih dahulu.
4. Masukkan telur ayam satu demi satu.
5. Masukkan air sedikit demi sedikit. Uli sehingga lembut dan tidak melekat di tangan.
Bahan inti
Minyak masak untuk menumis
2 sudu besar cili kisar
3 ulas bawang putih (dicencang)
1 biji bawang besar (dicencang)
3 biji cili padi
1 biji kentang (potong dadu)
1 tin kecil sardin
Garam secukup rasa
Cara Memasak
1. Masukkan minyak masak ke dalam kuali.
2. Tumis cili kisar.
3. Masukkan bawang putih dan bawang besar.
4. Masukkan cili padi. Tumis sehingga agak kering.
5. Masukkan kentang. Kacau dan biarkan kentang masak.
6. Masukkan sardin dan garam. Biarkan masak. Angkat.
Cara Penyediaan
1. Ambil sedikit doh dan gelek gunakan penggelek secara memanjang.
2. Letakkan inti sardin. Gulungkan doh dengan kemas.
3. Panaskan minyak masak dan goreng sehingga kekuningan.
4. Angkat dan toskan.
Selamat mencuba!
Whipping Cream Homemade Segar, Guna Empat Bahan & Ais Aje.

Siapa yang berniaga kek mesti tahu kepentingan whipping cream atau krim putar ini. Harganya pun boleh tahan mahal jugak. Bagi orang yang buat bisnes bakeri dan kek memang terkesan jugak kan.
Ni ada cara membuat whipping cream cara homemade, gerenti sedap, segar dan halalan toyibban.Bagi Soleh Fattah dia lebih gemar membuat sendiri kerana krim putar ini adalah bahan yang selalu kena standby ada bila membuat kek.
Katanya, “Dapat juga teruskan niat berniaga sambil bersedekah dan jimatkan kos.”
Jom ikut langkah-langkah dari Soleh Fattah ini :
HOMEMADE WHIPPING CREAM
.
BAHAN-BAHAN:
1 sudu makan ovalette
5 sudu makan susu pekat manis
4 sudu makan susu tepung ( susu powder)
3 sudu makan gula – boleh kurangkan kalau tak suka manis
1 bekas ais – pastikan ais dalam ketulan kecil supaya senang nak pukul
.
CARA MEMASAK:
1. Masukkan semua bahan dalam bekas besar. Gaul hingga sebati.
.
2. Pukul campuran menggunakan mixer selama 1 minit menggunakan kelajuan paling rendah. Ia bagi mengelakkan ais terkeluar dari bekas.
3. Masuk minit kedua, tingkatkan kepada kelajuan sederhana. Pukul selama 3 minit sehingga tak nampak ais. Masa ni tekstur adunan sudah berkrim dan kembang.
4. Bila ais dah tak ada (boleh dengar bunyi ais masa sedang adun), boleh tingkatkan kelajuan pengadun kepada maksimum. Pukul selama 2 minit sahaja. Jangan overbeat.
5. Siap dan bolehlah digunakan. Masa penyediaannya hanyalah 5-6 minit sahaja.
Kredit resipi & foto: Soleh Fattah
INGIN MENCARI BLENDER DAN MIXER TERBARU DAN TERBAIK, JOM BELI SECARA ONLINE DI SINI.
JOM TENGOK VIDEO MASAKAN INI :
DAN JUGA RESIPI-RESIPI INI :
Tak Perlu Bakar. Ini Resipi Kek Keju Leleh Pandan Paling Mudah.
6 Cara Masak Kek Dari Kek Keju. Perrghh Meleleh & Cair Di Mulut.