Bosan dengan menu berlemak dan berminyak, cuba pulak menu tomyam yang memang sedap, ringkas, mudah disediakan dan digemari ramai, sesuai sangat kalau tekak tengah tak berselera nak makaan. Untuk itu, RASA kongsikan resipi Tomyam Poktek yang popular di Thai dan memang terangkat sedapnya wei..
TOMYAM POKTEK
Ads
BAHAN-BAHAN:
2 ekor ketam | belah empat
100gm lala | bersih dan tos
250gm udang | bersih dan tos
200gm sotong | hiris bulat
1 ekor ikan kembung | siang & potong dua
1 batang seleri | hiris
1 biji tomato | belah empat
1biji bawang besar | hiris bulat
3 sm halia | titik
6-7 tangkai cili padi | titik
3 sm lengkuas | titik
3 batang serai | titik
3 ulas bawang merah | cincang
2 ulas bawang putih | cincang
4 helai daun limau purut
3 sudu besar pes tomyam
2 sudu besar jus limau nipis
Air secukupnya
Garam dan perasa secukupnya
Sedikit hirisan daun bawang, sup dan bawang goreng
Sedikit minyak masak
CARA MASAK:
Panaskan minyak, tumis bahan cincang, kemudian masukkan air, pes tomyam, halia, lengkuas dan serai. Biarkan sehingga mereneh.
Kemudian masukkan ketam, udang dan sotong, ikan. Biarkan lebih kurang 2-3 minit.
Masukkan pula cili, daun limau purut, hirisan bawang besar, hirisan batang seleri, jus limau, garam dan perasa secukupnya.
Akhir sekali hias dengan hirisan daun bawang, daun sup dan bawang goreng sebelum dihidangkan.
Ads
Ads
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi. Download seeNI sekarang!
Kek Batik Indulgence ni tengah hangat viral di laman-laman sosial dan grup masakan. Bagi anda yang nak cuba buat sendiri manisan enak ini, resipi perkongsian saudari Ainie Syeema ni boleh dicuba. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
CARA BUAT KEK BATIK INDULGENCE
BAHAN KEK BATIK (LOYANG SAIZ 6 INCI):
125gm mentega – boleh ganti dengan marjerin
100gm milo
90gm susu pekat manis
2 sudu makan serbuk koko
Esen vanilla secukupnya
150gm biskut Marie – boleh guna perisa coklat atau biasa
Tambahan 150ml sudu perisa coklat untuk kek batik versi lembut
CARA MEMASAK: 1. Pertama sekali, sediakan asas kek batik terlebih dahulu. Panaskan mentega dalam kuali / periuk. Lagi senang guna Non Stick Pan.
2. Bila mentega cair sepenuhnya, masukkan susu pekat manis dan bahan kering. Ada penambahan disitu, rahsia untuk boost flavour dengan meletakkan secubit garam dan sedikit serbuk Coffee / Nescaffe. Tambahan susu perisa coklat jika mahu buat kek batik versi lembut.
3. Masukkan Vanilla Flavour @ esen vanilla.
4. Akhir sekali masukkan Biskut Marrie yang dah dipatah-patahkan. Gaul hingga sebati dan masukkan ke dalam loyang.
5. Lapik loyang ‘loose base’ ( tapak boleh buka) dengan baking paper. Masa tengah panas ni, tekan adunan kek batiksupaya padat. Sejukkan pada suhu bilik, baru masukkan dalam peti ais. Biarkan mengeras selama 2 jam.
WHITE CHOCOLATE MOOSE
BAHAN-BAHAN:
200gm dairy whipping cream ( krim putar tenusu)
80gm coklat compound putih ( white chocolate)
1 sudu teh gelatin+ 1 sudu makan air sejuk
1 sudu teh Chef Amer Silky Vanilla Flavour – boleh ganti dengan esen vanilla
CARA MEMASAK: 1 . Pukul Dairy Whipping Cream pada kelajuan sederhana, sampai soft peak sahaja. Jangan over beat sampai kental, nanti mousse akan jadi ketul ketul. Ketepikan.
2. Cairkan coklat putih guna kaedah double boiler atau guna microwave sahaja. Ketepikan.
3. Cairkan gelatin yang dicampur dengan air sejuk tadi menggunakan microwave atau kaedah double boiler. Kacau sampai larut. Ketepikan.
4. Masukkan coklat putih ke dalam whipping cream. Coklat kena masukkan masa masih suam. Kaup balikkan hingga sebati. Jangan kacau lama sangat nanti terlebih pukul.
5. Masukkan gelatin dan esen vanilla. Kacau sebati.
6. Tuang White Chocolate Moosse ke atas Kek Batik yang sudah disejukkan tadi. Ratakan. Pastikan Kek Batik telah dibuat awal sekurang-kurangnya 2 jam sebelum membuat mousse.
7. Sejukkan dalam peti sejuk sekurang-kurangnya selama 30 minit.
8. Bila mousse dah betul-betul ‘set’, curahkan Chocolate Ganache diatasnya. ( resipi ada di bawah)
9. Sejukkan Kek Batik Indulgence selama 2 jam supaya kek betul-betul set’.
10. ‘Bila kek dah sejuk, keluarkan dari loyang, potong dan nikmati.
INFO: Untuk potongan kek yang cantik dan kemas, guna pisau yang telah dilayur diatas api atau dicelup dengan air suam.
CHOCOLATE GANACHE
BAHAN-BAHAN:
300gm dairy whipping cream
30gm sirap glukos – boleh beli di kedai bakeri
500gm coklat gelap
20gm mentega
CARA MEMASAK: 1. Didihkan sirap glukos bersama dengan whipping cream. 2.Tuang ke dalam bekas berisi coklat gelap. Kacau hingga coklat larut sepenuhya. 3. Tambahkan mentega. Kacau sehingga adunan menjadi licin dan berkilat.
Penggemar kacang mesti sukakan resipi ni, apa kata beralih arah pulak cuba resipi viral kacang kuda bersira ni, kalau dulu suka buat rebus kan. Nampak menarik, rangup walaupun bersira. Perkongsian dari Zana Mokhtar sangat berbaloi. Selamat mencuba!
KACANG KUDA BERSIRA
Bahan A:
Kacang Kuda rendam semalaman.
Tepung bestari.
Bahan B (kisar):
cili kering
bawang putih
serbuk kunyit
Bahan C:
serbuk jintan manis
serbuk jintan putih
serbuk ketumbar
serbuk kari
garam
gula
Cara cara:
Kacang kuda tu toskan air dia dan salutkan dengan tepung bestari tu ye. Lepas tu gorengkan dan letak tepi dulu hokey.
Tumiskan bahan B sampai wangi. Lepas tu baru masukkan bahan C.
Biarkan masak sampai wangi, garing dan kering. Baru masukkan kacang kuda yang dah goreng tadi.
Gaulkan bagi rata dan biarkan seketika betul betul kering ye.
Angkat dan sejukkan dulu. Lepas tu baru masuk dekat balang ye.
Umum tahu khasiat kacang kuda memang banyak untuk kesihatan kita. Berikut maklumat pemakanan untuk kacang kuda.
Secawan kacang kuda yang telah dimasak mengandungi
269 kalori
45 gram karbohidrat
15 gram protein
13 gram serat
4 gram lemak
0 gram kolesterol
Selain itu, seperti yang dinyatakan di atas, kacang kuda mengadungi vitamin K, folat, fosforus,zink, manganese, choline dan selenium.
Khasiat kacang kuda kepada kesihatan memang banyak. Akan tetapi anda haruslah tidak mengambilnya secara berlebihan untuk mengelak kesan sampingan kepada kesihatan. Pelbagai resepi terdapat di internet yang boleh anda amalkan bagi dimasukkan dalam diet anda. Sekiranya anda mempunyai alahan pada kekacang, anda haruslah berjumpa denga doktor anda untuk rujukan supaya tiada perkara buruk berlaku.
Chili oil ini memang boleh jadi penyedap hidangan, kalau buat bubur atau hidangan sup Chinese stail, kena ada. Tapi bukan saja dengan bubur atau sup, makan dengan apa saja pun sesuai.
Chili oil ini akan jadi penambah keenakan, dapat pula yang pedas. Memang ketagih dan elok sangat buat sendiri untuk kegunaan di rumah. Bagi yang suka pedas guna cara yang dikongsi oleh Mary Teo Lee Na.
Cara buat Chinese chili oil yang pedas sedap
Homemade Chinese Chili Oil dah siap. Makan bersama pau goreng atau makan dengan apa saja pun sedap. Warning, pedas giler!
Bahan-bahan
100gm cili kering pedas
1 sudu kecil biji bijan putih
*1 1/2cawan besar minyak
*1 batang kayu manis
*2 bunga lawang
*3 daun salam kering
*6 biji cengkih
*1 sudu kecil lada hitam kasar
*1/2 sudu besar garam
*1/2 sudu kecil jintan manis
*1/2 sudu kecil jintan hitam
*1/2 inci halia dihiriskan
Bekas kaca – ‘sterilized’ untuk simpan cili
Guna cili ini, memang pedas
Cara membuat
1. Cili kering pedas dibasuh dan sangai di atas kuali sehingga merah gelap. Sejukkan dan kisar sehingga jadi cili flakes. Bahagikan kepada dua, satu bahagian dimasak dalam minyak dan satu bahagian dalam bekas kaca
2. Biji bijan putih disangai sehingga kuning, kemudian masukkan dalam bekas cili tadi.
3. Masukkan semua bahan bertanda dalam periuk dengan minyak. Masak guna api sederhana dalam 5 minit sehingga minyak mendidih. Matikan api dan tapiskan minyak dari rempah-rempah.
4. Masukkan semula minyak tadi dalam periuk dan masukkan sebahagian cili tadi dan masak dengan api kecil sehingga mendidih dan keluar bau wangi cili.
5. Matikan api dan tuangkan terus panas-panas ke dalam bekas yang diisi dengan sebahagian cili dan biji bijan tadi.
6. Gaul dengan sudu bersih dan kering. Masukkan garam. Tunggu sehingga sejuk baru tutup dan simpan.