Zaman kanak-kanak riang dulu, memang kita selalu makan biskut ini kan? Biskut ni memang sedap. Sangat terkenal pada tahun 1980-an dulu. Boleh dianggap sebagai biskut lejen ni. Tapi dulu kalau makan kadang suka makan aising saja. Selalu kena marah dengan emak. Nah, kali ni melalui facebook, Ismail Abdul berkongsi resipi biskut lejen ni. Jomlah try buat. Boleh kembalikan nostalgia.

 

BISKUT LEJEN GULA AISING

BAHAN A
4 cawan tepung gandum (BELI DI SINI)
1/4 cawan tepung jagung (BELI DI SINI)
1/2 sudu kecil garam (BELI DI SINI)

BAHAN B
1 buku mentega (BELI DI SINI)
1 cawan gula
2 biji telur
2 sudu kecil esen vanila (BELI DI SINI)

IKLAN

TOPPING ICING
500 gram gula aising
3 biji telur putih
Piping bag dan pewarna

CARA MEMBUAT
1. Dalam mangkuk, ayakkan tepung gandum, tepung jagung dan garam. Ketepikan.
2. Ambil mangkuk lain. Masukkan mentega. Putarkan sampai gebu. Masukkan gula dan putar lagi.
3. Masukkan telur ayam dan esen vanila. Masukkan tepung dan garam yang sudah diayak tadi. Putar lagi.
4. Kemudian leperkan dan balut dengan plastik. Simpan dalam peti sejuk selama 30 minit.
5. Kemudian leperkan jadi setebal 1 inci dan cetak guna acuan.
6. Bakar dalam oven pada suhu 180 darjah selama 10 minit.
7. Untuk membuat aising, ambil satu mangkuk dan isikan gula aising dan putih telur. Kacau sehingga gebu.
8. Kemudian bahagikan kepada bahagian ikut jumlah warna yang hendak dibuat.
9. Letakkan pewarna dan kacau sebati.
10. Masukkan dalam piping bag. Paipkan atas biskut yang sudah dibakar tadi.
11. Biarkan mengeras. Siap.

 

Kredit resipi: Ismail Abdul

ANDA MESTI SUKA RESIPI INI

Kuih Seri Muka Paling Senang & Sedap
Manisan Dari Vietnam Yang Sangat Sedap
Biskut Cornflakes Rangup