1. Kisar nasi sejuk dengan air sampai betul-betul hancur. Tapis ke dalam bekas. Ketepikan. 2. Ayak tepung beras dan tepung gandum bersama. Ketepikan. 3. Kemudian, satukan semua bahan di dalam satu bekas, termasuklah nasi sejuk yang sudah dikisar tadi. 4. Bancuh adunan tu biar betul-betul sebati dan tidak berketul (guna whisk pun boleh). 5. Peram selama 1 jam. Pastikan tutup bekas adunan. 6. Panaskan air dalam pengukus, sampai mendidih. 7. Untuk acuan kecil molek ni, saya kukus 10-15 minit. 8. Jangan lupa sapu sedikit minyak masak pada acuan sebelum tuang adunan ke dalam acuan.
Ads
BAHAN UNTUK KUAH:
3 ekor ikan saiz sederhana (ikan selayang, ikan sardin atau apa-apa ikan yang sesuai, rebus & perisikan) 2 cawan santan 1 biji bawang merah besar 1 ulas bawang putih Sedikit halia & lengkuas Sedikit kunyit 1 sudu besar ketumbar 1 sudu kecil jintan manis 1 sudu kecil lada hitam Gula melaka@nise Garam secukupnya
CARA MEMASAK: Kisar semua bahan hingga sekata. Masukkan dalam periuk, kacau selalu. Jangan tinggal, kacau sampai mendidih dan terus kacau. Kalau tak kacau, nanti pecah minyak tak sedap. Kredit resipi: Fineey Hai
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Kuih sagu atau lopes sagu ini antara boleh dikatakan antara kuih tradisi yang mudah disediakan.
Cuma masalah bila buat kuih ini adakalanya sagu tak jernih atau masak tak sekata. Masih ada yang berbiji putih. Bila jadi begini, kuih sagu jadi tak cantik.
Bagi menghasilkan kuih sagu yang jernih, masak sekata tanpa biji putih, Mas Cotek menurunkan caranya.
Cara buat kuih sagu dan tip dapatkan sagu jernih sekata
Bahan-bahan:
1 cawan sagu
3/4 cawan gula pasir
4 cawan air
Sedikit pes minuman berperisa ros
2 helai pandan disimpul
Kelapa parut digaul dengan garam
Cara membuat
Dalam periuk panaskan air, pandan dan perisa ros hingga mendidih
2. Keluarkan pandan kemudian masukkan sagu. Kacau sebati.
3. Masukkan gula dan kacau rata.
4. Perlahankan api dan tutup periuk. Biarkan bertutup dalam 15 minit. Kacau sesekali saja. Ini cara untuk jadikan sagunya jernih sekata.
5. Apabila sudah agak pekat dan kesemua sagu jernih, tuang dalam loyang.
6. Biarkan sejuk dan barulah dipotong.
7. Gaul dengan kelapa parut tadi, sedia untuk dihidangkan.
Donat yang gebu dan lembut memang jadi kegemaran ramai. Makan sebiji memang tak cukup. Bagi anda yang nak buat donut yang sedap, resipi perkongsian saudari Zurina Kifli ni boleh dicuba. Hasilnya memang gebu macam span. Kalau tiada mesin, uli dengan tangan pun boleh. Janji kena rajin menguli hingga dapat doh yang cantik. Jom cuba. Boleh buat untuk minum petang atau sarapan.
RESIPI DONAT GEBU
BAHAN PERAPAN YIS:
1 1/2 cawan air suam – isi dalam gelas besar @mangkuk untuk elak buih yis melimpah
2 sudu makan gula pasir
1 sudu makan yis Mauripan@Saf
1 biji kuning telur gred A@2 biji kuning telur B yang dibuang pusat & dikacau terlebih dahulu (rahsia lembut gebu)
BAHAN-BAHAN LAIN:
4 cawan tepung gandum – ayak (Empunya resipi guna 2 cawan tepung gandum + 2 cawan tepung high protein (tepung roti).
1/2 sudu teh garam halus
2 sudu makan shortening
2 sudu makan marjerin (kalau tak ada Shortening boleh guna 3 sudu makan marjerin,cairkan dan biar sejuk)
2-3 sudu makan susu tepung Nespray
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh Bread Softener @sebarang pelembut roti yang ada ( empunya resipi guna pelembut serbaguna Cream Super).
Sedikit air jika perlu
CARA MEMASAK:
1. Satukan air suam dan gula. Kacau hingga gula larut.
2. Masukkan yis dan kacau sekejap. Biarkan selama 15 minit atau hingga berbuih.
3. Bila yis dah berbuih, campurkan kuning telur dan kacau sebati. Ketepikan.
4. Satukan tepung yang telah diayak bersama bahan-bahan lain dalam bekas besar. Gaul rata.
5. Tuang perapan yis yang sudah berbuih, gaul rata dan uli hingga sebati. Tambah sedikit air jika doh terlalu keras dan rasa berat. (Kalau doh rasa ok, tak perlu tambah air lagi. Doh mesti lembut dan sedikit melekit).
6.Terus uli dengan cara tarik tolak doh (seperti memberus baju) hingga doh yang melekit bertukar menjadi licin. (Boleh juga masukkan doh ke dalam plastik bersih dan ramas sekali sekala dan picit-picit hingga doh menjadi licin dan tak melekit).
7.Keluarkan doh dari plastik dan terus uli lebih kurang setengah jam hingga doh licin, elastik dan terasa lembut ringan. Pada masa ini doh sudah tak melekat pada tangan.
8.Tutup bekas doh dengan penutup@kain lembap @ plastik. Perap doh lebih kurang 1 jam hingga naik 3 kali ganda.
9.Apabila doh dah cantik kembang, tekan @ tumbuk perlahan-lahan untuk buang angin dan bolehlah dibentuk atau direrap guna acuan donat. (Sentiasa lumur tepung pada tangan supaya doh tak melekat.)
10. Dah siap bentuk, rehatkan doh lebih kurang 30 minit bergantung suhu ruang. (Dulang bekas letak donat mesti ditabur tepung agar donat tidak melekat pada dasar. Jangan rehat doh sampai terlebih kembang kerana nanti donat akan mengecut, lembik dan serap banyak minyak bila digoreng.)
11. Panaskan minyak dan goreng donat dengan api sederhana perlahan sehingga masak sepenuhnya. Toskan minyak dan salut gula.
GULA SALUT DONAT:
1/2 cawan snow Powder @dusting powder
Sedikit gula kastor
CARA-CARA: 1. Satukan kedua-dua gula dan kacau rata. 2. Letak donat yang telah digoreng dalam bekas besar bertutup rapat. Goncang perlahan-lahan hingga gula tersalut cantik.
Nak try buat DONAT tapi bahan tak cukup? Tak perlu keluar rumah pun, beli je secara onlineDISINI. Ada banyak pilihan & tak perlu susah ke kedai. Jimat masa dan tenaga.
Nak lebih banyak resipi mudah, sedap & cepat masak, boleh cuba resipi di bawah ni:
Kuih Tako Sengkungni memang jadi kegemaran ramai. Teksturnya yang lembut, manis dan ada rasa rangup sengkuang menjadikan ia antara kuih yang mendapat permintaan tinggi terutamanya jika di bulan puasa. Nak cuba buat sendiri Kuih Tako Sengkuang ni? Jom cuba resipi perkongsian saudari Maria Bentalib ni. Pasti menjadi dan puas hati.
RESIPI KUIH TAKO SENGKUANG
BAHAN BAHAGIAN BAWAH:
100gm tepung jagung
850ml air pandan – (beberapa helai daun pandan dikisar)
400gm gula pasir
5 biji sengkuang cina – dikupas dan dipotong dadu kecil
Sedikit pewarna hijau
Kisaran daun pandanSengkuang cina yang sudah dikupas kulit
CARA MEMASAK:
1. Satukan semua bahan dalam periuk. Kacau atas api hingga pekat dan jernih.
2. Kemudian, tuangkan ke dalam acuan bersesuaian hingga separuh acuan. Sejukkan.
BAHAN BAHAGIAN ATAS:
100gm tepung jagung
2 biji kelapa putih – jadikan 1520ml santan pekat
Daun pandan
Sedikit garam
CARA MEMASAK:
1. Satukan semua bahan dan kacau hingga sebati dan tidak berketul.
2. Kemudian masak atas api hingga pekat.
3. Tuang panas-panas ke atas bahagian hijau yang sudah disejukkan tadi. Buat hingga habis dan sejukkan kuih.
4. Bila kuih telah sejuk, barulah disimpan di dalam peti sejuk.