Kuih ini antara yang popular di Kelantan. Dihasilkan dari parutan ubi kayu segar dan dinikmati bersama kepala santan, semamngnya ia sangat sukar untuk ditolak. Manis, lembut dan rasa sangat enak. Bagi yang belum pernah rasa, bolehlah cuba. Anda pasti sukakan rasanya.
TEPUNG BOKO UBI KAYU
BAHAN-BAHAN:
- 2 cawan ubi kayu yang sudah diparut
- 1 cawan gula merah*
- 1 cawan air*
- 3 helai daun pandan *
CARA-CARA:
- Masak bahan bertanda(*) sampai larut. Kemudian tapis dan sejukkan.
- Dalam loyang, campurkan parutan ubi dengan bahan-bahan yang dimasak tadi. Kacau rata.
- Kukus sampai masak. ANgkat dan ketepikan.
BAHAN UNTUK BUAT KEPALA SANTAN ( SOS PUTIH):
- 1 cawan santan pekat (1 kotak) – pakai santan segar lagi sedap
- 1 cawan air
- 3 sudu besar tepung beras
- 1 sudu kecil gula
- 1/2 sudu kecil garam
CARA MEMASAK:
- Satukan semua bahan diatas dam periuk. Kacau hingga semua bahan sebati dan larut.
- Buka api perlahan dan masak hingga pekat.
- Angkat dan nikmati bersama ubi kayu kukus tadi.
Kredit resipi & foto: Zaiman Zakaria
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Cara Langkah Demi Langkah Masak Kuih Pulut Sekaya @ Tok Aji Serban
Ramai yang suka makan Kuih Pulut Sekaya atau juga dikenali dengan nama Kuih Tok Aji Serban tetapi tak berani nak cuba masak sendiri di rumah kerana risau kuih ini sukar untuk dihasilkan. Jangan bimbang, sebenarnya mudah sahaja. Anda boleh rujuk resipi langkah demi langkah perkongsian saudari Asmida Nor. Lengkap dengan gambar. Barulah mudah untuk dirujuk. Jom cuba! Hasilnya memang enak dan beliau guna resipi ini untuk jualan juga. Selamat mencuba!
RESIPI KUIH PULUT SEKAYA @ TOK AJI SERBAN
BAHAN-BAHAN PULUT:
2 cawan beras pulut – beli online disini
250ml santan – beli online disini
Sedikit garam
Baking paper
BAHAN LAPISAN ATAS:
2 biji nisan kerek @ gula melaka – beli online disini
1/2 cawan gula perang – beli online disini
1/2 cawan air
Daun pandan
6 biji telur gred A
1 cawan santan
Sedikit garam
Esen vanilla – beli online disini
CARA MEMASAK:
1.Rendam beras pulut selama 1 jam. Tos dan ketepikan.
2. Satukan santan bersama sedikit garam. Kacau sebati hingga santan larut. Ketepikan.
3. Seterusnya dalam periuk berasingan, satukan nisan kerek @ gula melaka, gula perang, air dan daun pandan. Masak sehingga semua bahan larut.
4. Lapik baking paper dalam loyang bersesuaian (empunya resipi guna loyang saiz 7 inci).
5. Letak beras pulut yang direndam tadi. Masukkan santan, kalau tak cukup, tambah sedikit air. Agak-agak sahaja jumlahnya biar beras pulut terendam sedikit.
6. Kukus pulut selama 30 minit.
7. Dalam bekas lain, satukan telur, santan, sedikit garam dan esen vanilla. Pukul sebati.
8. Masukkan air nisan kerek @ gula melaka tadi. Pastikan ia ditapis terlebih dahulu.
9. Kacau guna whisk hingga sebati sahaja tak perlu hingga kembang.
10. Bila pulut sudah masak, gemburkan.
11. Kemudian mampatkan pulut tadi kembali.
12. Cucuk pulut menggunakan garpu supaya bila bahan lapisan atas dimasak nanti, ia akan melekat elok bersama pulut.
13. Tuang adunan telur. Pastikan ditapis terlebih dahulu.
14. Kukus selama 45 minit.
15. Bila sudah masak, sejukkan kuih terlebih dahulu sebelum diterbalikkan. Pulut Sekaya @ Tok Aji Serban siap dimasak dan sedia untuk dinikmati.
TIP MASAK PULUT SEKAYA @ TOK AJI SERBAN
1.Kalau nak masak pulut yang tebal seperti yang dimasak oleh empunya resipi, guna loyang saiz 7.
2. Jika tak suka pulut yang tebal, guna loyang saiz 8.
3. Kuih harus dibiarkan sejuk terlebih dahulu sebelum dikeluarkan dari loyang.
Kredit resipi & foto: Asmida Nor
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Aneka Resipi Berasaskan Ubi Kentang U.S. Sedap & Memang Wajib Cuba
Resipi Maggi Ketam Boleh Masak Sendiri Di Rumah. Sedap & Lebih Jimat
Masak Gulai Ketam Berapi Cara Orang Penang. Sedap Menjilat Jari
Kek Pandan Gebu Adun Guna Blender. Bakar @ Kukus Semua Boleh
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official
5 Kuih Muih Resepi Orang ‘Lama’Terengganu. Dahlah Ringkas Murah Pulak
Kuih muih tradisi yang sudah zaman berzaman memang sedap. Kosnya pun murah berbanding kuih moden. Bahannya pun ringkas sahaja.
Rugilah kalau kita tak mencuba resipi kuih muih orang ‘lama’ini. Jom kita ikuti 5 resipi kuih muih tradisi dari Terengganu ini.
1. TOK AJI SERBAN
BAHAN-BAHAN :
BAHAN LAPISAN ATAS :
- 2 cawan pulut
- 1/2 sudu makan garam
- 1 1/2 sudu teh gula
- 1/2 cawan santan
BAHAN LAPISAN BAWAH :
- 5 biji telur
- 1/2 tin susu pekat
- 1/2 tin susu cair
- 2 ketul gula melaka @ gula merah |dicairkan
CARA MEMASAK :
Cara masak lapisan atas:
1. Kukus pulut dan masukkan semua bahan di atas dan tambahkan sedikit air dalam 1 1/2 cawan air hingga masak.
2. Setelah pulut masak masukkan ke dalam loyang dan tekan-tekan sehingga mampat dan padat.
3. Semasa pulut panas tuangkan adunan lapisan atas.
Cara masak lapisan bawah :
1. Masukkan semua bahan dalam bekas dan kacau hingga sebati.
2. Kemudian tuangkan di atas lapisan pulut tadi.
3. Kemudian kukus balik selama 45 minit hingga sejam
4. Setelah sejuk Tok Aji Serban siap dipotong untuk dihidang.
INFO CHEF : Ada persamaan dengan seri muka, yang berbeza lapisan atasnya. Bahan telur, santan dan gula perlu seimbang untuk mendapatkan lapisan atas yang cantik (tidak keras dan tidak lembik)
Saiz hidangan : 10 ketul
Masa memasak :Satu jam
Cara memasak : Kukus
Jenis masakan : Pencuci mulut
Keistimewaan : Rasa lemak dan manis, pencuci mulut popular di Terengganu. Lapisan atas tidak menggunakan tepung.
Anggaran kos : RM 15
2. KAYU KERAMAT
BAHAN-BAHAN :
- 1/2 kg tepung gandum
- 1 camca teh soda birkabonat
- 1/2 sudu makan yis segera
- 6 camca makan gula
- 1 3/4 cawan air suam
- 1 sudu makan majerin/dicairkan
CARA MEMASAK :
1. Masukkan yis dan gula ke dalam air suam dan kacau sedikit. Biarkan yis naik berbuih.
2. Tepung digaulkan dgn majerin sehingga sebati kemudian masukkan soda bikabonat dan gaul rata.
4. Kemudian masukkan air gula dan yis yang dibancuh tadi.
5. Uli sehingga doh sebati dan biarkan doh mengembang satu kali ganda (anggaran dlm sejam))
6. Gorenglah hingga kuih bertukar warna perang dan ia boleh hidangkan bersama teh panas atau dicicah dengan kuah gulai atau kari.
INFO CHEF: Kuih kayu keramat ini seakan kuih cakoi . Walau kelihatan serupa tetapi ia sedikit berbeza. Cakoi lebih lembut dan ringan, manakala Kayu Keramat agak padat dan berat dan amat
mengenyangkan.
Saiz hidangan : 50 ketul
Masa memasak : 20 minit
Cara memasak : Goreng
Jenis masakan : Kudapan kuih muih
Keistimewaan : Sajian ringan yang mengenyangkan
Anggaran kos : RM 10
3.CHE MEK MOLEK
BAHAN-BAHAN :
- 4 ketul ubi keledek (warna oren)(saiz sederhana)
- 1 cawan tepung gandum
- Gula secukupnya
*Satu sudu makan gula untuk inti setiap ketul che mek molek
*Ubi keledek direbus dengan sedikit garam dan dilecek,buang kulitnya
CARA MEMASAK :
1. Gaul ubi keledek dengan tepung gandum sehingga menjadi doh yang lembut.
2. Bentukkan kuih cek mek molek. Masukkan sesudu gula dan dibentuk membujur.
3. Goreng dalam minyak panas yang banyak dengan api perlahan agar gula hancur menjadi air gula semasa digoreng.
4. Angkat bila kekuningan.
INFO CHEF : Doh perlu lembut jadi jangan gunakan terlalu banyak tepung gandum. Kuih akan menjadi keras.
Saiz hidangan : 15 ketul
Masa memasak : 20 minit
Cara memasak : Goreng
Jenis masakan : Kuih muih
Keistimewaan : Tinggi fiber dan karbohiderat.
Anggaran kos : RM 10
4. PULUT NYOR/NYIOR
BAHAN-BAHAN :
- 2 cawan pulut
- 2 cawan air
- Garam secukupnya
- Kelapa parut digaul garam dan gula | secukupnya
- Garam dan gula
*Ikan kering (dihidang bersama)
CARA MEMASAK :
1. Masak pulut bersama dua cawan air sehingga masak. Boleh tanak menggunakan ‘rice cooker’.
2. Setelah masak dan sejuk., Pulut yang sudah dimasak, dibentukkan menjadi bulat-bulat.
3. Apabila hendak dimakan gaulkan atau taburkanbersama kelapa parut yang sudah dicampur garam dan gula secukup rasa.
4. Enak dimakan bersama ikan kering
INFO CHEF: Anda juga boleh menabur bertih di atasnya. Ambil sedikit beras pulut dan goreng tanpa minyak (sangai) jadi lah bertih.
Saiz hidangan : 10- 12 ketul
Masa memasak : 20 minit
Cara memasak : Kukus atau tanak dalam periuk elektrik
Jenis masakan : Beras pulut
Keistimewaan : Pulut nyor asli ditanak dengan air sahaja tanpa menggunakan santan
Anggaran kos : RM 10
5. AKOK BERLAUK
BAHAN-BAHAN :
BAHAN INTI:
- 1 kg isi ayam
- 2 sudu rempah nasi minyak ( boleh juga guna rempah kurma)
- 2 biji bawang besar |dikisar
- 1 labu bawang putih | dikisar
- 2.5 sm halia
- 1 sudu makan serbuk kunyit
- 3 sudu makan kerisek
- 1 kotak kecil santan kotak (220 ml)
- 3 sudu makan gula
- Garam secukup rasa
- 220 ml air
- 4 biji bawang besar | dipotong dadu
BAHAN KULIT AKOK :
- 10 biji telur
- 8 sudu makan tepung gandum
- 2 sudu makan gula
- Sedikit esen vanilla (jika suka)
CARA MEMASAK :
Cara masak inti :
1. Panaskan kuali dengan sedikit minyak dan tumiskan bahan kisar hingga wangi.
2. Kemudian masukkan rempah kurma dan kesemua bahan lain dalam kuali hingga naik minyak.
3. Perasakan dengan garam dan gula.
4. Agak-agak nak kering masukkan bawang yang dipotong dadu
5. Masak hingga kering.
Cara masak kulit akok/bauhulu
1. Putarkan telur dan gula hingga kembang dan gebu.
2. Masukkan tepung sedikit sedikit dan kaup balikkan sahaja.
3. Lengserkan acuan kuih dengan sedikit mentega dan taburkan dengan tepung untuk mengelakkan akok melekat pada acuan.
4. Panaskan oven pada suhu 140 darjah celcius.
5. Sendukkan adunan setengah acuan, bakar separuh masak. Keluarkan dan masukkan inti.
6. Kemudian tuangkan lagi setengah adunan menutupi inti.
7 .Bakar lagi sehingga kekuningan
INFO CHEF :
Akok berlauk ini juga dikenali sebagai bauhulu berlauk.
Saiz hidangan : 60 biji
Masa memasak :40 minit
Cara memasak : Tumis dan bakar
Jenis masakan : Kuih tradisional
Keistimewaan : Rasa rempah ratus menyebabkan percik ayam berperisa.
Anggaran kos : RM 30
Tepung Talam Pandan Bergedik Ikut Sukatan Cawan.Lemak & Lembut.
Sedapnya dapat menikmati kuih talam pandan. Lapisan atasnya putih yang diperbuat daripada santan, lembut dan sedikit masin. Manakala bawahnya dilapisi oleh jus pandan, rasanya manis dengan tekstur yang kenyal. Sesiapa yang ingin mencuba “tepung talam pandan” versi goyang..😂 silakan resipinya seperti berikut.
TALAM PANDAN(loyang 10×10 cantik molek dah)nak tebal guna loyang 8*inci@9 inci
Bahan-bahan:
Bahagian bawah
1 cawan gula pasir
4 3/4 cawan air(kalau nak letak santan pun boleh juga)
2 cawan tepung gandum-BELI ONLINE DI SINI
2 sudu besar tepung ubi-BELI ONLINE DI SINI
Sedikit pewarna hijau-BELI ONLINE DI SINI
1 sudu teh garam
8- 10helai daun pandan
Cara memasak:
1.Panaskan kukusan hingga air mendidih. Sapukan minyak/marjerin dan lapik dalam loyang.
2.Kisar daun pandan dan air kemudian tapis.
3.Masukkan tepung gandum, tepung ubi, gula, garam, pewarna ke dalam air pandan tadi.
4.Kacau sebati masak seketika atas api perlahan(jangan lama sekadar sentuh periuk dah rasa panas satu hingga dua minit sambil kacau guna whisk) .
5.Kemudian tapis ke dalam loyang.
6.Kukus 20 minit. Kalau ada air bertakung, buang sikit-sikit guna sudu. Kukus sekejap tanpa tudung periuk kukus.. dalam 5 minit. Cakar-cakarkan sikit atasnya.
Bahagian Atas
1 1/2 cawan santan pekat
1 cawan tepung beras
1/2 sudu teh garam
Cara memasak:
1.Satukan semua bahan.
2.Kacau sebati dan tapis/ tuang atas adunan yang dah masak tadi. Kukus lagi 20 minit. Dah siap, buka penutup kukus dan kukus lagi 5 minit untuk mengelakkan air bertakung atas kuih. Biarkan sejuk. ( jangan letak dalam peti sejuk) bila dah betul-betul sejuk baru potong. Nak cantik, potong guna pisau plastik.
Tip- sebaiknya buat malam. Esok paginya baru potong. Setiap 7 minit buka tudung kukusan dan lap bawah tudung kukusan. Ulang hingga siap.
Kredit : Mariana Zainal
#mahn
Nak dapatkan peralatan memasak yang baru? Klik sini
Red Velvet Oreo Cheesecake Menggoda Selera, Resipi Sedap Nih