Yeayyy…sekarang durian tengah musim ni. Kalau ada durian berbaki atau buah yang tak sempurna, isinya jangan dibuang tau. Boleh buat lempuk durian.
Bila musim durian ni bermacam juadah berasaskan durian yang boleh dibuat.Lempuk ni ramuannya mudah sangat, isi durian tu dimasak bersama gula atau nisan sehingga sebati. Ada juga yang memasukkan sedikit santan, kalau tak ada pun tak apa. Ada juga yang sila menggunakan gula melaka atau gula kerek, pokoknya masak hingga pekat dan kerap kacau.
Lempuk yang sempurna dimasak, (agak kering) boleh disimpan agak lama. Ia boleh dimakan begitu sahaja atau bersama roti.
LEMPUK HOMEMADE
.
BAHAN-BAHAN:
.
15 biji durian – ambil isinya sahaja
Gula secukup rasa – agak2 ikut manis yg kita nak
CARA MEMASAK: 1. Masukkan kedua2 bhn kedalam kuali dan kacau dgn api perlahan. 2. Sentiasa kacau ye, kalau tak nnt dia hangit kat bahagian bawah tu.
.
Ads
3. Kacau hingga durian dah bertukar warna kecoklatan dan likat, maknanya berat bila dikacau..
4. Bubuh dalam bekas dan sejukkan..
5. Lempuk ni akan tahan lebih lama kalau simpan dlm freezer..
Masih dalam mood Tahun Baru Cina, jom kita buat Dim Sum, ia adalah sejenis menu pembuka selera yang sihat dan bervariasi jenis. Masakan popular di kalangan masyarakat Cina ini, kini turut digemari oleh seluruh masyarakat Malaysia. Kepada pengembar Dim Sam, apa kata korang cuba sendiri masakan ini di rumah dengan berpandukan resipi RASA kongsikan ini.
DIM SUM AYAM CENDAWAN
BAHAN-BAHAN:
30gm isi ayam | cincang
30gm isi udang | buah kulit dan celur seketika
10gm cendawan | cincang
5gm kulit wantan secukupnya
Garam, gula dan perasa secukupnya
Sos Cili | sebagai pencicah
LANGKAH DEMI LANGKAH:
LANGKAH 1:
Campurkan isi ayam, udang dan cendawan yang telah dicincang digaul sebati). Ambil kulit wantan, kemudian masukkan campuran isi ayam, udang dan cendawan.
LANGKAH 2 :
Bentuk kulit wantan seperti cawan di dalan genggaman tangan.Tekan-tekankan isian sambil eratkan genggaman supaya Dim Sum padat.
LANGKAH 3:
Kemudian letakkan telur ikan di atas Dim Sum.Inilah hasil Dim Sum yang telah siap.
LANGKAH 4:
Masukkan Dim Sum di dalam pengukus.Kukus lebih kurang 6-10 minit. Kemudian buka pengukus dan keluarkan. Dim Sum yang sudah masak dan sedia dinikmati.
Sardin antara makanan dalam tin yang menjadi kegemaran ramai. Tapi anda pernah tak terfikir untuk buat sendiri secara homemade sardin seperti yang dijual dalam tin tu? Serius memang tak susah kalau nak buat. Anda boleh cuba buat sendiri stok sardin untuk hidangan ahli keluarga. Sekali cuba, pasti anda akan jarang beli sardin tin dah lepas ni.
Setelah sardin masak, sejukkan sardin betul-betukl. Letakkan dalam bekas kering dan simpan di dalam peti sejuk (boleh di frozenkan juga) selama sebulan atau lebih tanpa bahan pengawet.
CARA BUAT IKAN SARDIN TIN SECARA HOMEMADE
BAHAN-BAHAN:
5-6 ekor ikan sardin segar (bersihkan buang kepala & ekor)
2 biji tomato ranum
2 labu bawang besar merah
4 ulas bawang putih
1 cawan tomato purée
1/2 cawan sos tomato
1 cawan air + secukupnya
Garam & gula secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Bawang besar, bawang putih dan tomato dikisar halus.
2. Dalam periuk, panaskan sesudu makan minyak lalu tumis bahan kisar beberapa minit.
3. Masukkan tomato purée dan sos tomato. Tambah air dalam secawan.
4. Masukkan ikan dan tenggelamkan dalam kuah.
5. Tambah garam dan gula secukup rasa.
INFO CHEF:
Jika selepas 60 minit ikan belum cukup lembut, boleh tambah masak 30 minit lagi. Tambah sedikit lagi air jika kuah terlalu pekat.
Kalau guna periuk biasa pun boleh cuma kena selalu kacau supaya ikan tak melekat dan kena jaga api. Guna api yang tak terlalu besar. Masa memasaknya pun lebih kurang sejam lebih bergantung kepada kuantiti ikan.
Setelah sardin masak, sejukkan sardin betul-betul. Letakkan dalam bekas kering dan simpan di dalam petisejuk (boleh di frozenkan juga) selama sebulan atau lebih tanpa bahan pengawet.
Kalau simpan dalam freezer, letakkan dalam bekas yang kecik (portion untuk sekali masak).
Kredit gambar & resipi sepenuhnya : Chef Sue M. Arukin
Sana sini ramai yang up di facebook mengenai pengalaman masing-masing makan oden. Kebanyakan oden memang pedas dan menyengat rasanya. Orang kata, lagi pedas, lagi sedap. Jadi kalau korang buat sendiri, bolehlah masak ikut tahap kepedasan yang korang taham. Nah, min belanja resipinya.
ODEN
BAHAN-BAHAN
• Air secukupnya
• 2 pes asam pedas
• 2 perencah tomyam
• Sedikit gula melaka
• Garam
• Sepeket steamboat mix
• 1 peket sosej
• Mi (mihun, mi kuning, mi segera, kuetiau)
CARA MEMBUAT
1. Masukkan air (agak jangan cair sangat, jangan pekat sangat).
2. Masukkan pes asam pedas dan pes tomyam.
3. Masukkan gula melaka dan garam.
4. Tunggu kuah menggelegak. Masukkan steamboat dan sosej.
5. Akhir sekali masukkan mi ikut cita rasa anda.
* Kalau hendak kurangkan pedas, boleh kurangkan jumlah pes asam pedas dan tomyam.
Ketahui kebaikan belimbing buluh yang menakjubkan untuk kesihatan — dari menurunkan tekanan darah hingga membantu detoks hati. Superfood tempatan yang kecil tapi penuh khasiat!