Sesekali teringin juga nak tukar selera kan? Buat kuih gaya Inggeris pulalah. Selalunya kuih Inggeris ni rasanya manis-manis. Tak macam kuih kita yang lebih berempah dan pedas misalnya karipap. Jom try buat Tart Walnut.

TART WALNUT

IKLAN

Bahan Doh
25 gram mentega
500 gram tepung gandum
20 gram kuning telur
60 gram air sejuk
½ sudu teh garam

Bahan Inti
3 biji telur ayam ayam
1 sudu besar susu UHT
50 gram gula perang
175 gram golden syrup
50 gram mentega (lembutkan)
½ sudu teh serbuk kayu manis
½ sudu teh esen vanilla
1 biji buah oren (parut kulit)
175 gram kacang walnut

Cara memasak
1. Untuk menyediakan doh, putar mentega dan masukkan kuning telur ayam.
2. Masukkan tepung dan putar hingga menjadi seperti serbuk roti.
3. Garam dicampurkan dengan air dan tuangkan dalam adunan tepung tadi.
4. Gaul sebati dengan tangan atau mesin.
5. Seterusnya, pukul telur ayam dan susu. Ketepikan.
6. Dalam bekas lain, satukan gula perang dan golden syrup. Panaskan sehingga sebati.
7. Masukkan mentega, serbuk kayu manis, esen vanila dan kulit oren. Kacau sebati dan sejukkan.
8. Tuangkan adunan (3) dalam adunan (1). Kacau sebati.
9. Taburkan walnut dalam tart dan tuangkan sirap tadi. Bakar hingga perang selama 30 minit.

Selamat mencuba!