Orang kata, lelaki ni kalau dah masuk dapur, air tangan dia tu jarang tak sedap. Memang sedap dan boleh bertambah-tambah nasi! Padahal menu lauk sama dengan mak-mak kita masak.
Haa, siapa di sini macam ni? Kalau anak-anak pula, silap haribulan lagi suka ayah yang masak daripada mak. Betul tak?
Melalui perkongsian reseipi daripada Wan Iskandar ini, menunya nampak menyelerakan walaupun jenis yang simple. Tapi yang simple tu lagi sedap kan?
1.Lumur udang dengan kunyit dan garam. Kemudian, goreng udang sehingga keemasan. Angkat dan toskan. Ketepikan.
2. Goreng garing bawang putih, merah dan daun kari. Kemudian, masukkan sos cili, sos tomato dan sos tiram. Kacau rata.
3. Letak sedikit air dan kacau lagi hingga sekata. Masukkan garam secukup rasa dan cili. Gaul lagi.
4. Masukkan udang yang digoreng tadi. Kacau rata. Akhir sekali, taburkan cili merah. Siap untuk dihidangkan.
DAGING MASAK KICAP
Ads
BAHAN-BAHAN: Daging 2 sudu teh sos cili 2 sudu teh sos tomato 2 sudu teh sos tiram ¾ sudu kicap manis – beli online di sini Bawang putih Bawang merah Halia – beli online di sini Cili besar merah/hijau
CARA-CARA:
1.Lumur daging dengan serbuk kunyit dan garam.
2. Panaskan minyak. Masukkan daging, bawang putih, bawang merah dan halia.
3. Goreng sehingga daging keluarkan air. Kemudian, masukkan sos tiram, sos cili dan sos tomato. Kacau sehingga daging kelihatan sekata dan lembut.
4. Akhir sekali, masukkan cili besar. Kacau lagi. Dah siap untuk dihidangkan.
Sos pencicah keropok boleh dikatakan kita gunakan hampir setiap ari. Bukan saja untuk makan dengan keropok lekor, keropok keping malah pisang atau keledek goreng pun turut kita gunakan pencicah.
Boleh kata ia sos yang wajib ada di rumah kita. Boleh saja nak gunakan sos cili yang banyak terjual tapi sos pencicah ini sebenarnya lagi sedap jika dibuat sendiri.
Ini kerana kita boleh hasilkan sos ini mengikut citarasa, nak pedas, kurang manis dan sebagainya. Cara membuat sos pencicah ini juga tak susah.
Buat sendiri sos pencicah keropok
Bahan-bahan
3 cawan air (cawan metrik)
10 sudu besar cili giling (cili boh)
3 keping nisan kerek/melaka
5 sudu besar gula pasir
Sedikit belacan
Air asam jawa secukupnya
Garam dan perasa secukupnya
Cara penyedian sos pencicah
1. Masukkan air dalam periuk bersama cili boh.
2. Seterusnya masukkan nisan atau gula kerek dan juga belacan. Kalau sehingga gula larut.
3. Selepas larut, masukkan air asam jawa atau boleh juga diganti dengan cuka makan.
4. Kemudian masukkan gula pasir, bagi yang tak suka manis boleh kurangkan kuantiti gula.
5. Selepas itu perasakan dengan garam dan bahan perasa. Biarkan sos mendidih.
6. Apabila mendidih, kecilkan pi dan biarkan sos merenih sehingga sedikit pekat.
7. Bila dapat kepekatan sos yang diingini boleh tutup api. Sejukkan kemudian bolehlah disimpan.
Siapa kata masak daging susah dan lama? Bukan semua ye..banyak menu yang senang dan boleh siap dalam 10-15 minit. Anda hanya perlu goreng atau tumis ala-ala je kemudian angkat, memang sedap berbaloi. Sesuai sangat dengan anda yang sibuk dan tak ada masa lama di dapur. Kalau tak sempat nak fikir menu, ini ada lima resipi mudah yang RASA kongikan.
1. DAGING GORENG KURMA
BAHAN-BAHAN:
500gm daging | hiris nipis
2 sudu makan rempah kurma
2 sudu makan yogut
1 sudu teh serbuk lada sulah
1 biji ubi kentang | potong memanjang
2 pokok daun ketumbar | hiris
3 biji cili hijau | hiris 2cm
4-5 biji tomato ceri
1 biji bawang besar | belah lapan
3 ulas bawang berah | hiris
5 ulas bawang putih | hiris
3cm halia | hiris
2 batang serai | hiris
Garam dan gula secukup rasa
Minyak masak untuk menumis
CARA MEMASAK:
Panaskan minyak dalam kuali, tumiskan hirisan bawang merah, bawang putih, halia dan serai.
Masukkan rempah kurma yang dicampur dengan sedikit air, kacau hingga pecah minyak.
Seterusnya masukkan hirisan daging, kacau rata dan biarkan mereneh sehingga air daging kering.
Masukkan yogurt, hirisan cili dan daun ketumbar.
Kemudian lengkapkan rasa dengan garam dan gula secukupnya.
Sebelum angkat, masukkan tomato ceri.
Sedia dihidangkan.
2. DAGING YOUGRT BEREMPAH
BAHAN-BAHAN:
1kg daging | hiris nipis
1 cawan yogurt
1 sudu makan mayones
1 cawan susu rendah lemak
3 sudu makan rempah kari
1 sudu teh serbuk kunyit
1 pokok ketumbar | hiris
4-5 biji tomato ceri
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menumis
BAHAN HIRISAN:
8 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
4cm halia muda
2cm lengkuas
BAHAN KISAR:
2 biji tomato
2 tangkai daun pudina
4 pokok daun ketumbar bersama akarnya sekali
6 biji cili hijau
6 biji cili padi
CARA MEMASAK:
Panaskan minyak, tumis bahan hirisan hingga wangi.
Kemudian masukkan bahan kisar bersama rempah kari, kacau rata sehingga pecah minyak.
Masukkan daging, kacau rata dan masak hingga kuah kering.
Seterusnya masukkan yogurt, mayones dan susu rendah lemak, biarkan kari mereneh hingga kuah agak pekat.
Akhir sekali masukkan garam, gula secukup rasa.
Kecilkan api, terus renehkan kari sehingga timbul minyak.
Sebelum angkat, masukkan hirisan daun ketumbar dan tomato ceri.
Seketika kemudian tutup api
Kari sedia dihidangkan.
3. DAGING GORENG KICAP
BAHAN-BAHAN:
300gm daging
3 ulas bawang putih | ketuk
1cm halia| hiris nipis
5 biji cili padi| hiris kasar
1 biji lada merah | hiris
1 sudu makan sos tiram
1 sudu makan kicap manis
1 sudu teh lada sulah
1 biji kentang| potong dan goreng
1 biji bawang besar | hiris
Sedikit garam dan gula
Sedikit serbuk kunyit
Minyak masak secukupnya
CARA MEMASAK:
Daging dihiris nipis dan gaul dengan serbuk kunyit.
Panaskan minyak di dalam kuali. Goreng daging sehingga empuk.
Masukkan bawang putih, halia dan cili padi.
Kemudian masukkan sos tiram, kicap dan lada sulah.
Akhir sekali masukkan kentang yang telah digoreng, bawang besar dan lada sulah. Kacau sebati.
Angkat dan sedia dihidangkan.
4. DAGING MASAK MERAH
BAHAN-BAHAN:
300gm daging | rebus dan hiris nipis
2 ulas bawang putih | ketuk
1 sudu makan cili giling
1 sudu makan sos tiram
1 sudu makan sos ikan
1 sudu makan sos tomato
1 biji bawang besar
1 biji lada benggala
Minyak masak secukupnya
CARA MEMASAK:
Panaskan minyak di dalam kuali dan goreng daging hingga sedikit garing. Angkat dan ketepikan.
Tumis bawang putih sampai terbit bau dan masukkan cili goreng.
Masukkan semua sos dan tambah sedikit air. Kacau sebati.
Masukkan daging dan kacau lagi.
Akhir sekali, masukkan bawang besar dan lada benggala yang telah dihiris.
Gaul seketika dan angkat.
Sedia dihidangkan.
5. DAGING GORENG LADA HITAM
BAHAN-BAHAN:
300gm daging
1 sudu teh serbuk lada hitam
1 sudu teh sos lada hitam
1sudu teh sos tiram
1 sudu teh sos tomato
1 sudu teh sos cili
1 sudu makan kicap manis
1 biji lada benggala
1biji bawang besar
Sedikit garam dan gula
Sedikit cuka
Minyak masak secukupnya
BAHAN TUMBUK:
2 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1cm halia
CARA MEMASAK:
Perap daging bersama lada hitam selama satu jam. Ketepikan.
Panaskan minyak di dalam kuali dan tumis bahan tumbuk hingga terbit bau.
Masukkan kesemua sos dan diikuti daging yang telah diperap.
Masukkan kicap manis, kemudian perasakan dengan garam dan gula secukup rasa. Kacau sekata.
Masukkan lada benggala dan bawang besar yang telah dipotong.
Siapa peminat Chawanmushi? Chawanmushi ni makanan Jepun yang dibuat daripada campuran telur ayam dan dashi yang dikukus di dalam mangkuk. Makanan ini dihidangkan bersama mangkuknya dan dimakan sebagai makanan pembuka selera. Teksturnya lembut seperti puding kastard. Nak cuba? Saudari Arina Rashid ada kongsikan resipinya. Selamat mencuba!
RESIPI CHAWANMUSHI @ TELUR KUKUS ALA RESTORAN SUSHI
BAHAN-BAHAN:
3 biji telur
260g air
½ sudu teh garam
CARA MEMASAK:
1. Satukan semua bahan dan kisar sampai sebati.
2. Sediakan bekas. Kalau guna ramekin dapat 4 bekas. Dalam bekas tu, isilah segala bahan yang anda suka. Ikut resipi ni, hanya letak cendawan shitake dengan crabstick.
3. Tuang bancuhan telur tadi perlahan-lahan ke dalam bekas. Kalau ada buih, kaup buih tu dan buang. Tujuannya adalah untuk bagi telur kukus ini nampk cntik bila dimasak.
4. Jika suka, boleh tabur hirisan daun bawang atau daun sup. Kemudian, kukus selama 20 minit. Dah siap!
5. Sangat pantas dan berbaloi untuk dicuba. Kalau Chawanmushi asli Jepun, ia menggukan Dashi sebagai perisa. Jika tiada, boleh gantikan dengan garam.
*Sebenarnya resepi asal dari cookidoo ni. Yang ada TM6 boleh rujuk resipi steamed egg dekat resipi Hainan Chicken Rice.
*Setting tm6 untuk kisar bahan-bahan atas tu ialah 6 sec, speed 4. Untuk kukus pulak, guna varoma tray, set kan masa 20 minit, suhu varoma, speed 3.
Rahsia dapur tenang tanpa letupan! Ketahui 6 bahan semula jadi paling berkesan untuk elak minyak meletup ketika goreng ikan. Petua mudah, murah dan selamat yang wajib cuba di dapur anda.