Dulu masa kecil, saya selalu bermain di rumah jiran Cina, India di Felda Bukit Rokan. Antara makanan mereka yang masih kekal dengan saya hingga kini ialah SUP TEPUNG. Alhamdulillah. Jadi fav family. Boleh buat sarapan, boleh juga buat sebagai makan malam. Berkhasiat, sedap, lembut dan mengenyangkan. Sesuai untuk orang sakit, orang tua dan kanak-kanak. Bahan paling mudah dan murah. Budak-budak asrama pun boleh masak dalam rice cooker. Cubalah sendiri.

SUP TEPUNG

Sup Tepung. Idea Menu Makan Malam Ringkas, Sempoi & Mudah Buat.

BAHAN-BAHAN:

  • 3 cawan tepung gandum
  • 2 biji bawang putih
  • 4 biji bawang merah
  • 3 sudu ikan bilis
  • Seikat sawi (rm3- sawi kampung lagi best)
  • Minyak untuk menumis
  • Garam secukupnya

Sup Tepung. Idea Menu Makan Malam Ringkas, Sempoi & Mudah Buat.

 

CARA MEMASAK:

1. Uli tepung, sedikit garam dan air hingga lembut dan tak melekat pada tangan.

IKLAN

Sup Tepung. Idea Menu Makan Malam Ringkas, Sempoi & Mudah Buat.

Sup Tepung. Idea Menu Makan Malam Ringkas, Sempoi & Mudah Buat.

2. Mayang bawang putih, bawang merah dan tumis bersama ikan bilis hingga kekuningan.

Sup Tepung. Idea Menu Makan Malam Ringkas, Sempoi & Mudah Buat.

3. Masukkan air 1 liter. Biarkan mendidih.

IKLAN

4. Dalam masa yang sama, cubit tepung secubit, tarik guna dua-dua tangan hingga jadi sekeping nipis.

Sup Tepung. Idea Menu Makan Malam Ringkas, Sempoi & Mudah Buat.

5. Masukkan tepung ke dalam periuk. Buat hingga tepung habis. Biar menggelegak sekejap, agar tepung masak.

Sup Tepung. Idea Menu Makan Malam Ringkas, Sempoi & Mudah Buat.

IKLAN

6. Sawi dihiris, basuh, tos. Masukkan dalam periuk. Letak garam secukup rasa. Saya tak guna sebarang perisa lain.

Sup Tepung. Idea Menu Makan Malam Ringkas, Sempoi & Mudah Buat.

7. Masak hingga sawi empuk. Tutup api, sedia dimakan.

Sup Tepung. Idea Menu Makan Malam Ringkas, Sempoi & Mudah Buat.

Kredit resipi & foto: Joriah Jue