Dulu masa kecil, saya selalu bermain di rumah jiran Cina, India di Felda Bukit Rokan. Antara makanan mereka yang masih kekal dengan saya hingga kini ialah SUP TEPUNG. Alhamdulillah. Jadi fav family. Boleh buat sarapan, boleh juga buat sebagai makan malam. Berkhasiat, sedap, lembut dan mengenyangkan. Sesuai untuk orang sakit, orang tua dan kanak-kanak. Bahan paling mudah dan murah. Budak-budak asrama pun boleh masak dalam rice cooker. Cubalah sendiri.
SUP TEPUNG
BAHAN-BAHAN:
- 3 cawan tepung gandum
- 2 biji bawang putih
- 4 biji bawang merah
- 3 sudu ikan bilis
- Seikat sawi (rm3- sawi kampung lagi best)
- Minyak untuk menumis
- Garam secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Uli tepung, sedikit garam dan air hingga lembut dan tak melekat pada tangan.
2. Mayang bawang putih, bawang merah dan tumis bersama ikan bilis hingga kekuningan.
3. Masukkan air 1 liter. Biarkan mendidih.
4. Dalam masa yang sama, cubit tepung secubit, tarik guna dua-dua tangan hingga jadi sekeping nipis.
5. Masukkan tepung ke dalam periuk. Buat hingga tepung habis. Biar menggelegak sekejap, agar tepung masak.
6. Sawi dihiris, basuh, tos. Masukkan dalam periuk. Letak garam secukup rasa. Saya tak guna sebarang perisa lain.
7. Masak hingga sawi empuk. Tutup api, sedia dimakan.
Kredit resipi & foto: Joriah Jue
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi Aneka Hidangan Kuey Teow!
Pelbagai jenis hidangan boleh dihasilkan dengan menggunakan kuey teow.. Siapa penggemar kuey teow bolehlah cuba resipi-resipi ni! Selamat mencuba!
KUEY TEOW GORENG CHINESE STYLE
BAHAN (A)
- 1/2 kg kuey teow
- 3 biji telur – pukul hancur sahaja
BAHAN (B)
- 5-7 ulas bawang putih – cincang halus
- Udang dan sotong jika suka
- Minyak secukupnya untuk menumis
BAHAN (C)
- 1/2 sdm sos tiram
- 1/2 sdt kicap cair
- 1sdt kicap pekat manis
- 1/2 sdt kicap pekat – untuk warna sahaja
- 1/2 sdt pitis otak udang
- 1 sdm sos cili *Satukan sebati*
- Tauge secukupnya
- Daun kucai jika suka
CARA PENYEDIAAN
- Tumis bahan (B), bawang dahulu sehinnga kuning dan masukkan udang. Biarkan sekejap sehinnga udang bertukar warna.
- Kemudian masukan bahan (A) kuey teow terlebih dahulu. Goreng sekejap sehingga minyak serap pada mee dan baru masukkan telur. Biarkan sekejap sehingga telur kering.
- Kemudian masukkan bahan (C) dan goreng lagi sehingga sebati pada mee dan akhir sekali masukan tauge dan daun kucai. Goreng seminit dan tutup api.
*Penggunaan api mesti sedang besar supaya kuey teow tidak hancur*
Kredit resipi & foto: Sue Norrman
KUEY TEOW LADNA
BAHAN-BAHAN
- Kicap pekat secukupnya (untuk digaul bersama kuew teow)
- 1 bungkus kuey teow
- 2 ulas bawang putih | ketuk
- 4 biji cili padi | ketuk
- 1 biji kiub ayam
- Sotong/ udang/ayam secukupnya
- Sawi, lobak merah, putik jagung, bunga kobis (sawi asingkan batang)
- 1 sudu besar sos tiram
- 2 sudu kecil tepung jagung (tambahkan air untuk pekatkan kuah)
- Air secukupnya
CARA PENYEDIAAN
- Gaul kuey teow dengan sedikit kicap. Panaskan minyak sedikit dalam kuali, masukkan kuey teow gorengkan sekejap anggaran 2 minit. Angkat dan masukkan dalam pinggan.
- Tumis bawang putih dan cili api sampai naik bau.
- Kemudian masukkan kiub ayam, sos tiram, lobak merah, putik jagung, bunga kobis, ayam, batang sawi dan sotong. Kemudian masukkan air secukupnya. Biarkan mendidih.
- Masukkan garam, sawi dan udang. Kemudian masukkan bancuhan tepung jagung, biarkan sedikit pekat.
- Setelah siap, tuangkan ke atas kuey teow tadi.
Kredit resipi & foto: Rohah
KUEY TEOW CANTONESE
BAHAN-BAHAN
- 300 gram kuey teow
- 5 ketul ayam -dipotong kecil
- 8 ekor udang
- 2 ulas bawang putih – dicincang
- 1 biji telur -dipukul sedikit
- Sayur paksoy
BAHAN A
- 2 sudu kecil kicap soya
- 1 sudu kecil tepung jagung
- Secubit serbuk lada sulah
BAHAN B
- 1 sudu besar sos tiram
- 1 sudu besar kicap soya
- 1 sudu kecil gula
- 2 cawan stok ayam (resipi ni guna 2 cawan air + 1 kiub ayam)
BANCUHAN TEPUNG JAGUNG
- 1 sudu besar tepung jagung
- 2 sudu besar air
CARA PENYEDIAAN
- Perap ayam yang telah dipotong kecil dengan kicap soya dan sedikit lada sulah. Biarkan sekejap.
- Panaskan kuali dan letak 1 sudu besar minyak. Masukkan satu sudu besar kicap soya dan kemudian masukkan kuey teow. Balik-balikkan sehingga keperangan. Angkat.
- Panaskan kuali dan letakkan 1 sudu besar minyak. Tumis bawang putih sehingga keperangan dan naik bau. Masukkan ayam yang telah diperap dan kacau rata. Masukkan udang. Biarkan seminit dan kemudian masukkan bahan B.
- Tunggu sehingga mendidih. Masukkan sayur paksoy dan bancuhan tepung. Kacau dan rasa kuah secukup rasa. Padamkan api. Masukkan telur yang telah dipukul.
- Kacau kuah dengan laju dan curahkan kuah di atas kuey teow. Sedia untuk dimakan.
Kredit resipi & foto: lilly
KUEY TEOW KUNGFU
BAHAN-BAHAN (KUEY TEOW)
- 1 paket kuey tiow – basuh dan toskan
- 2-3 biji telur untuk celup
- ½ sudu kecil lada sulah
- Minyak untuk menggoreng 3 senduk
BAHAN-BAHAN (KUAH)
- 1 bahagian dada ayam – potong dadu
- 10 ekor udang
- 3 biji bawang putih – cincang
- 4 baby corn – hiris serong
- 1 batang lobak merah – hiris
- 1 ikat kailan – potong panjang
- 2 sudu besar sos tiram
- 1 kiub ayam
- 2 sudu besar tepung jagung- dibancuh dengan air
- Air – agak-agak berapa banyak
- Garam secukup rasa
CARA PENYEDIAAN
- Panaskan minyak.
- Pukul telur dan masukkan lada sulah.
- Bahagi kuey tiow kepada 4-5 bahagian. Ambil 1 bahagian dan masukkan ke dalam telur.
- Kaup kuey tiow dengan senduk supaya dapat telur sekali. Masukkan dalam minyak yang dah panas.
- Goreng hingga perang dan balikkan.
- Angkat setelah kedua belah masak.
CARA PENYEDIAAN (KUAH)
- Panaskan 1 sudu minyak masak.
- Masukkan bawang putih dan tumis hingga naik bau.
- Masukkan sos tiram, air dan kiub ayam.
- Masukkan isi ayam, lobak merah dan baby corn. Masak hingga isi ayam masak.
- Masukkan udang dan kailan dan tunggu hingga masak.
- Masukkan lada sulah, dan garam secukup rasa.
- Masukkan bancuhan tepung jagung. Kacau hingga kuah pekat.
- Angkat dan hidangkan kuah bersama kuey tiow yang digoreng tadi.
Kredit resipi & foto: Farah Sanusi
Resipi Bihun Goreng Singapura, Sedap Penuhi Cita Rasa
Kalau kita lihat bihun warna putih, itu adalah salah satu ciri-ciri bihun goreng Singapura. Bihun ini digoreng tanpa menggunakan cili kering yang dikisar menjadi pes. Inilah yang membezakan antara bihun biasa dengan bihun Singapura.
BIHUN GORENG SINGAPURA
Bahan-Bahan
1 bungkus bihun (400g)
Minyak masak untuk menumis
1 mangkuk kecil isi udang
1 mangkuk kecil isi ayam (potong dadu)
3 batang fish cake (potong dadu)
1 kiub ikan bilis
2 biji telur ayam
Kobis (cencang kasar)
Sawi
Lada sulah
Garam dan gula secukup rasa
Bahan-bahan tumbuk halus
6 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
2 sudu besar lada hitam
Bahan hiasan
Bawang goreng
Daun bawang
Cili besar
Telur rebus (potong bulat)
Cara memasak
1. Rendam atau celur bihun sehingga lembut. Tapis dan ketepikan.
2. Panaskan minyak masak. Tumis bahan tumbuk halus.
3. Masukkan isi udang, isi ayam dan fish cake. Kacau rata sehingga masak.
4. Masukkan pula kiub ikan bilis dan pecahkan telur. Kacau seketika.
5. Masukkan bihun dan kacau sehingga sebati.
6. Akhir sekali, masukkan sayur-sayuran seperti kobis dan sawi.
7. Taburkan lada sulah, garam dan gula.
8. Kacau sehingga rata dan semuanya masak.
9. Angkat dan hias dengan bahan hiasan. Hidang bersama kopi panas melengkap cita rasa.
Resipi daripada facebook Wan Norma
Lima Sajian Korea Popular, Pedas Berempah Sedap Sangat Nih.
Masakan Korea memang kaya dengan penggunaan rempah dan cilinya tersendiri.Sajiannya Korea memang banyak menggunakan kimchi, gochujang ( pes cili Korea), Gochugaru (serbuk cili Korea) dan lada hitam dalam ramuan masakannya.
Kalau anda peminat drama Korea, sajian ini pasti tidak asing lagi. Nah, 5 resipi ni adalahair tangan tenaga pengajar IKBN, Peretak, Kuala Kubu Baru , Selangor.
Jom cuba resipi dari Norshazila Mohamed Rahman, Norazilah Rahman dan Harmayah Argadan, ‘follow’ resipinya ternyata lazat berempah.
.
1. SEAFOOD JAPCHAE (Korea)
BAHAN-BAHAN :
Bahan japchae :
- 200gm dangmyeon @ suhun Korea
- 1 sudu makan minyak masak
- 1 sudu makan minyak bijan
- 1 sudu makan gochugaru *serbuk cili Korea
Bahan seafood :
- 2 ekor sotong | dihiris
- 10 ekor udang saiz XL | dibuang kulit
- ¼ biji bawang Holland | dihiris nipis
- 3 keping cendawan shitake | rendam sampai kembang dan dihiris
- 1/3 batang lobak merah | dipotong nipis fine julienne
- Daun bawang secukupnya | untuk hiasan
- Garam secukup rasa
- Lada sulah secukup rasa
Bahan sos :
- 2 sudu makan kicap cair
- ½ sudu makan gula
- 2 sudu teh bawang putih | dicincang halus
- 1 sudu makan minyak bijan
CARA MEMASAK :
1. Rendam dangmyeon (suhun Korea) dengan air suam, kemudian tos kering dan ketepikan seketika.
2. Panaskan minyak masak, kemudian tumiskan bawang Holland dan bawang putih cincang hingga naik bau. Kemudian masukkan minyak bijan dan gochuru.
3. Masukkan sotong, udang, lobak merah dan cendawan shitake. Kacau sekata.
4. Kemudian masukkan kicap cair, gula, minyak bijan dan dangmyeon. Kacau sebati dan perasakan dengan garam dan lada sulah.
5. Angkat dan hias dengan hirisan daun bawang.
Saiz hidangan : 2 orang
Waktu memasak : 20 minit
Cara memasak :Tumis dan goreng
Jenis masakan : Sajian pembuka selera, Korea
Keistimewaan : Gochugaru memberikan rasa pedas manis
Anggaran kos : RM 15
INFO CHEF : Pastikan dangmyeon direndam sehingga lembut, dalam anggaran masa 30 – 40 minit dalam air suam.
2. TTEOKBOKKI @ STIR FRIED RICE CAKES
BAHAN-BAHAN :
- 130gm tteokbokki * kek beras panjang
- 1 keping ikan | dihiris
- 2 keping fucuk ikan | dihiris
- 113gm kobis | dihiris
- 3 cawan stok ikan bilis @ air
- 3 sudu makan Gochujang * pes cili korea
- 1 sudu makan kicap cair
- 1 sudu makan gula
- 1 sudu makan bawang putih | cincang
- Daun bawang secukupnya | dihiris serong
- Garam secukup rasa
CARA MEMASAK :
1. Ambil periuk dan renehkan stok ikan bilis
2. Masukkan pes gochujang dan renehkan selama 5- 8 minit.
3. Kemudian masukkan kek ikan, fucuk ikan, tteobokki, kobis, kicap cair dan perasakan dengan gula dan garam
4. Angkat dan tabur dengan daun bawang.
Saiz hidangan : 3 orang
Waktu memasa : 20 minit
Cara memasak : Tumis dan reneh
Jenis masakan : Sajian pembuka selera @ snek street food, Korea
Keistimewaan : Sajian street food yang sangat mudah dibuat. Rasa pedas dan manis
Anggaran kos : RM 20
INFO CHEF : Tteokbokki (kek daripada beras) ini boleh dibeli yang sudah siap di pasaraya. Untuk tambah rasa pedas lagi boleh ditambah dengan serbuk cili.
3. CHIJEU-BULDAK @ FIRE CHICKEN (Korea)
BAHAN-BAHAN :
- 450gm dada ayam | dipotong dadu
- ¼ cawan gochugaru * serbuk cili Korea
- 2 sudu makan gochujang *pes cili Korea
- 2 sudu teh kicap cair
- 2 sudu teh minyak bijan
- 3 sudu makan minyak masak
- ¼ sudu teh serbuk lada hitam
- 2 sudu makan madu
- 3 ulas bawang putih | dicincang halus
- 1 sudu teh halia dipotong halus
- 2 keping keju
- 3 sudu makan air
- Bawang Holland secukupnya | dihiris nipis untuk hiasan
- Garam secukup rasa
CARA MEMASAK :
1. Ambil mangkuk dan masukkan gochugaru, gochujang, kicap cair, minyak bijan, serbuk lada hitam, madu, bawang putih, halia dan garam secukup rasa.
2. Masukkan ayam dan gaul hingga sebati, perapkan seketika. Ketepikan.
3. Panaskan minyak masak di dalam periuk dan masukkan ayam yang telah diperap
4. Masukkan air dan tutup periuk seketika, masak ayam dalam 10 minit
5. Buka tudung periuk dan gaulkan ayam, letakkan keju di atas ayam dan kemudian taburkan engan hirisan bawang Holland. Tutup semula tudung, dan biarkan keju cair dalam 5 minit.
6. Sedia untuk dihidangkan.
Saiz hidangan : 2 orang
Waktu memasak : 40 minit
Cara memasak : Tumis dan goreng
Jenis masakan : Sajian utama, Korea
Keistimewaan : Gandingan rasa keju serta pedas lazat yang membangkitkan selera
Anggaran kos : RM 25
INFO CHEF : Pastikan api dikawal supaya jangan terlalu besar. Jika tidak ayam akan jadi hangit dan keras.
4. YANGNYEOM CHICKEN @ SPICY KOREAN CHICKEN WING
BAHAN-BAHAN :
Bahan perap kepak ayam:
- 6 keping kepak ayam
- ½ cawan buttermilk
Bahan campuran tepung :
- ½ cawan tepung ubi kentang
- 2 sudu makan tepung jagung
- 1 sudu teh lada hitam
Bahan sos :
- 1 sudu makan madu
- 4 sudu makan gochujang * pes cili Korea
- 3 ulas bawang putih | cincang
- ½ sudu makan kicap masin
- 1 sudu makan cuka
- 1 sudu makan minyak bijan
- ½ sudu makan bijan putih | sangai
CARA MEMASAK :
1. Perapkan ayam dengan buttermilk selama 20 minit.
2. Dalam mangkuk lain gaul tepung ubi kentang, tepung jagung dan lada hitam
3. Masukkan ayam dan salut dengan tepung.
4. Goreng ayam hingga keemasan, ketepikan seketika.
5. Panaskan minyak dan tumis bawang putih
6. Masukkan pes cili Korea (gochujang), kicap masin, madu, minyak bijan dan cuka, Gaulkan.
7. Apabila sudah masak, tutup api dan masukkan ayam yang sudah digoreng dan gaul.
8. Angkat dan hidangkan. Tabur dengan bijan sebagai hiasan.
Saiz hidangan : 3 orang
Waktu memasak : 40 minit
Cara memasak : Tumis dan goreng
Jenis masakan : Sajian pembuka selera, Korea
Keistimewaan : Rasa rangup ayam goreng disaluti dengan sos yang sungguh berperisa
Anggaran kos : RM 30
INFO CHEF : Jika tiada gochujang boleh juga digantikan dengan cili boh atau cili kering
5.CHAMCHI-KIMCHIJJIGAE @ KIMCHI STEW WITH TUNA (Korea)
BAHAN-BAHAN :
- 150gm tuna
- 340gm kimchi | dihiris
- 1 sudu makan mentega
- 2 ½ cawan air
- 1 sudu makan gochugaru
- ½ cawan jus air kimchi
- 230gm tauhu | dipotong dadu
- Garam secukup rasa
- Daun bawang secukupnya | dihiris
CARA MEMASAK :
1. Cairkan mentega di dalam periuk dan tumiskan tuna.
2. Masukkan kimchi dan gaul sebati. Masukkan air kimchi bagi mengelakkan ia melekat di periuk.
3. Masukkan air dan renehkan seketika dalam 10-15 minit. Masukkan gochugaru.
4. Masukkan tauhu dan perasakan dengan garam .
5. Angkat dan hiaskan dengan taburan daun bawang.
Saiz hidangan : 2 orang
Waktu memasak : 40 minit
Cara memasak : Tumis dan reneh
Jenis masakan : Sajian utama, Korea
Keistimewaan : Mudah disediakan dan ringkas bahan-bahannya
Anggaran kos : RM 30
INFO CHEF : Usah masak terlalu lama kerana ia akan menyebabkan tauhu hancur
RESIPI : NORSHAZILA MOHAMED RAHMAN, NORAZILAH ABD RAHMAN & HARMAYAH ARGADAN
Terima kasih : Institut Kemahiran Belia Negara (IKBN) Peretak, Jalan Ampang Pechah, Kampung Ampang Pechah, Kuala Kubu Baru, Selangor.
ANDA INGIN MENYIMPAN BAHAN BASAH AGAR SENTIASA SEGAR, JOM LAYARINYA DI SINI.
ANDA MUNGKIN JUGA MEMINATI RESIPI INI :
DAN JUGA RESIPI INI :
Sajian Sedap Dari 6 Negara Asia . Idea Inovatif Juadah Rumah Terbuka
RESIPI YANG INI PUN MENARIK JUGAK :
Kari Ayam Kampung Pekat Kerala Dari India & Langkah Buat Chapati Ori .