Ada hari kita teringin nak makan nasi dengan lauk yang simple saja. Bila datang selera begini boleh buat telur hancur pedas ini. Makan dengan nasi panas dan kicap memang ngam.
Resipi Telur Hancur Pedas
Bahan-bahan
3-4 biji telur
8-10 tangkai cili kering -dibelah dua
2 ulas bawang putih
Ikan bilis
Garam
Gula
Serbuk perasa
Sos tiram (jika suka)
Cara membuat
1.Goreng cili kering yang dibelah dan ikan bilis hingga garing secara berasingan.
2. Kemudian tumbuk cili kering, ikan bilis dan bawang putih guna lesung batu. hingga hancur.
3. Panaskan minyak dalam kuali dan masukkan bahan yang dah ditumbuk tadi.
4. Pecahkan telur dan kacau rata dengan bahan tumisan dan perasakan dengan garam, gula, serbuk perasa dan sos tiram.
5. Bila telur sudah berketul-ketul boleh tutup api. Siap untuk dimakan nasi dan kicap. Boleh juga dimakan dengan roti.
Telur dadar sedap dimakan dengan apa sahaja. Boleh dimakan dengan nasi, bubur ataupun roti. Jom kita cuba buat telur dadar yang comel. Budak-budak pun boleh makan. Mesti mereka suka sebab comel. Tapi kalau nak buat untuk budak-budak, jangan letak cili padi tau.
TELUR DADAR BERKEJU
BAHAN-BAHAN
3 biji telur ayam
1/2 biji capsicum merah (potong dadu)
1 labu bawang besar (potong dadu)
5 biji cili padi (hiris halus)
1 tangkai daun sup (hiris)
3 keping keju (dikoyak-koyak)
Marjerin
CARA MEMBUAT
1. Pecahkan telur ayam satu demi satu. Kacau sebentar.
2. Masukkan capsicum, bawang, cili padi, daun sup dan keju.
3. Panaskan kuali rata. Sapukan marjerin pada kelongsong telur benjo.
4. Letakkan marjerin dalam kelongsong. Masukkan sedikit adunan telur.
5. Biarkan sehingga masak dan angkat.
6. Ulangi sehingga adunan habis.
Nampak macam ais krim Malaysia kan tapi inilah tofu telur atau tofu Jepun yang sedap dibuat lauk ni. Nak beli yang dah siap tentulah tak segar dan buatan homemade.Buat sendiri lagi jimat kan
.
Jom tengok resipi yang dikongsikan dalam FB:Resepi Isteri Viral ni. Korang boleh cuba memang terjamin kelazatan dan kesegarannya.
.
TOFU JEPUN @ TOFU JEPUN BAHAN-BAHAN :
2 cawan air soya | yang pekat
4 biji telur
Garam secukup rasa
3 sudu makan tepung jagung | untuk kentalkan tofu
Lada sulah secukup rasa | opsyen jika suka
CARA MEMASAK:
Telur dipukul sedikit tetap tidak perlu sampai kembang.
Kemudian masukkan air soya dan tepung jagung, kacau sampai rata.
Tapiskan bancuhan, kemudian masukkan bancuhan dalam plastik ais krim.
Tinggalkan sedikit ruang udara sebelum mengikat.
Masukkan dalam pengukus dan kukus dengan api perlahan selama 30 minit atau sehingga masak.
Mudah sangat buatnya, cubalah ya.
Kredit FB : Resepi Isteri Viral
Ni respi bonus untuk penggemar tofu atau disebut jugak tau foo .
STEW TAU FOO MERAH
.
BAHAN-BAHAN :
5 peket tau foo | potong bulat dan disalut dengan tepung jagung
2 batang saderi
1 peket sayur campuran
2 biji bawang merah besar | dipotong kiub
6 ulas bawang putih | dicincang
120gm halia | dimayang
4 sudu makan sos tiram
Sedikit tepung jagung | larutkan dengan sedikit air
1 biji telur
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
Sedikit serbuk perasa
Minyak masak secukupnya
Air secukupnya
CARA MEMASAK : 1. Pijarkan minyak dan tumiskan semua bahan bawang diikuti halia hingga naik bau, dan masukkan air secukupnya. 2. Masukkan sayur campuran, batang saderi.Campur sos tiram, garam, sedikit gula dan perasa . 3. Pekatkan sup dengan tepung jagung. Tuangkan telur dan kacau perlahan. Padamkan api. 4. Tau foo digoreng terlebih dahulu dengan tepung jagung, dan letakkan dalam satu bekas 5. Titiskan sedikit minyak bijan di atas stew/kuah ini tuangkan ke atas tau foo tadi.
Saiz hidangan : 5 orang Waktu memasak : 15 minit Cara memasak : Tumis dan reneh Jenis masakan : Lauk utama, stew Keistimewaan : Sup tau foo sesuai untuk mereka yang mengelakkan protein daging Anggaran kos : RM 8
INFO CHEF : Boleh menggunakan pelbagai jenis tau foo. Sesuai dijadikan juadah untuk mereka yang tidak mahukan juadah yang berat atau vegetarian.
Ayam goreng kari ini kalau diratah, makan panas-panas, memang tak cukup seketul. Boleh ketagih dibuatnya. Sedapnya berbeza dari ayam goreng biasa atau ayam goreng...