Sedapnya teh ais pekat yang ada black pearl ni. Teksturnya yang kenyal-kenyal apabila digigit membuatkan kita asyik sedut minuman. Bagi anda yang gemarkan minuman yang ada bebola kristal ni, tetapi kurang yakin kalau beli di kedai, boleh cuba hasilkan sendiri secara homemade. Mudah je. Hanya guna 3 bahan mudah, anda boleh hasilkan dalam kuantiti yang banyak.
RESIPI BLACK BUBBLE PEARL
BAHAN-BAHAN:
Tepung ubi kayu
Serbuk kopi secukupnya – bergantung pada jumlah tepung yang anda guna
Air panas
Air gula – kena manis sebab nanti nak buat rebus pearl
CARA MEMBUAT:
Ads
Bancuh serbuk kopi dengan air panas secukupnya. Lebih gelap warna kopi, lebih gelaplah warna bubble pearl anda.
Masukkan bancuhan kopi ke dalam bekas berisi tepung sedikit demi sedikit. Uli sampai doh tidak melekat.
Bulat-bulatkan doh menjadi bebola kecil.
Panaskan air gula dan rebus bubble pearl hingga terapung. Angkat.
Bolehlah dimasukkan ke dalam minuman kegemaran anda.
Untuk menyimpan lebihan bubble pearl, masukkan ke dalam bekas bersama dengan sedikit air gula. Simpan di dalam peti sejuk.
Selain black bubble pearl, anda juga boleh menghasilkan bebola ini mengikut warna lain yang anda suka. Sebagai contoh di bawah ni, empunya resipi hasilkan bubble pearl guna pewarna merah. Pun cantik juga kan?
RESIPI PINK BUBBLE PEARL
BAHAN-BAHAN:
1 cawan tepung ubi
Air panas mendidih
Pewarna merah
CARA MEMBUAT:
1. Masukkan air panas yang mendidih ke dalam tepung sedikit demi sedikit dan gaul dengan senduk. ( adunan akan jadi melekat seperti gam).
2. Tambahkan pewarna dan uli sebati. Tambah tepung jika adunan terlalu melekit.
3. Panaskan air dalam periuk dan biarkan mendidih.
4. Sambil itu boleh uli adunan tepung tadi menjadi bebola-bebola kecil. Saiznya ikut kegemaran asalkan tak tersangkut di straw. Boleh salut bebola dengan tepung agar tak melekat.
Ads
5. Masukkan ke dalam air yang telah mendidih tadi.
6. Biar sampai biji pearl terapung dan angkat. Toskan dan masukkan ke dalam bekas berisi air sejuk.
7. Boleh diisi ke dalam minuman kegemaran.
Ads
Selamat mencuba!
Kredit resipi & gambar ( black bubble pearl): KuPot Amanz
Kredit resipi & gambar ( pink bubble pearl): Aqema Fazri
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi. Download seeNI sekarang!
Nikmati kesegaran jus dan minuman sejuk yang enak untuk meredakan rasa dahaga. Pastinya jika disediakan sendiri di rumah lebih jimat dan menepati cita rasa keluarga.
1. BANDUNG STRAWBERI LAICI
BAHAN-BAHAN:
2 sudu makan gula
2 sudu makan sirap
5 sudu makan susu cair
1 biji strawberi ] dibelah 4
5 biji laici dalam tin
Air secukupnya
Ais secukupnya
CARA MEMBUAT:
1.Larutkan gula dalam air.
2.Masukkan sirap dan susu cair. Kacau sebati.
3.Masukkan strawberi dan laici.
4.Tambahkan air dan ais. Sedia diminum.
INFO: Masam strawberi membantu mengurangkan muak sirap bandung
2. SODA SERAI BERMADU
BAHAN-BAHAN:
2 sudu makan madu
1 cawan soda
1 batang serai (diketuk)
CARA MEMBUAT:
1.Letakkan madu di keliling dinding gelas.
2.Masukkan soda.
3.Masukkan serai. Biarkan seketika.
4.Letakkan ais (jika suka). Sedia untuk diminum.
Info Chef: Harum serai memberikan rasa segar pada minuman.
3. AIR KATIRA
BAHAN-BAHAN:
1 sudu makan sirap hijau
2 helai daun pandan
1 liter air
1 tin susu cair
250 ml soda
Sedikit katira ] getah anggur
Sedikit sagu
1 sudu makan cendol
1 sudu makan cincau
1 sudu makan gajus
1 sudu makan badam
1 sudu makan kacang tanah ] digoreng
1 sudu makan kurma
3 biji buah kabung
1 sudu makan kismis
1 csudu teh biji selasih
Sedikit buah semangkuk
Gula batu secukupnya
CARA MEMBUAT:
1.Jerang sirap hijau, gula batu dan daun pandan dalam 1 liter air.
2.Kemudian masukkan semua bahan. Biarkan 30 minit supaya semua bahan sebati.
3.Sejukkan dalam peti sejuk atau tambah ais. Sedia diminum.
INFO CHEF: Selain gula batu, boleh juga gunakan gula pasir.
4. JUS MANGGA PUDINA
BAHAN-BAHAN:
2 biji mangga
2 sudu besar yogurt
2 gelas air
1 biji limau kasturi
Sedikit daun pudina
CARA MEMBUAT:
1.Kupas mangga dan hiris buahnya. Kisar mangga dan yogurt bersama 2 gelas air.
2.Tuangkan jus mangga ke dalam gelas.
3.Hiris limau kasturi dan masukkan ke dalam gelas.
4.Tambah air gula jika suka.
5.Masukkan ais dan letakkan daun pudina.
INFO: Mangga harumanis lebih sedap digunakan kerana rasanya yang sedap dan baunya pula harum.
5. PEPPERMINT LEMONADE
BAHAN-BAHAN:
4 sudu makan gula
Secubit garam
3 tangkai pudina
500ml air
2 biji lemon ] di perah jus dan tapis
Ais secukupnya
CARA MEMBUAT:
1.Masukkan gula, garam dan pudina ke dalam bekas. Isikan air. Kacau sehingga gula larut dan daun pudina agak hancur.
2.Masukkan jus lemon.
3.Tambahkan ais. Siap untuk diminum.
INFO CHEF: Renyuk-renyukkan daun pudina untuk lebih membangkitkan aroma mint dalam minuman.
6. JUS STRAWBERI LAICI
BAHAN-BAHAN:
5 biji strawberi
1 cawan air
4 sudu makan gula
5 biji laici
Air secukupnya
Ais secukupnya
CARA MEMBUAT:
1.Kisar halus strawberi dengan 1 cawan air dan gula.
2.Masukkan jus yang telah dikisar ke dalam cawan.
3.Tambah air jika perlu.
4.Masukkan laici dan ais. Kacau sekejap. Sedia diminum.
INFO CHEF: Selain laici, boleh gunakan buah manis lain seperti ceri, mangga atau rambutan.
7. AIR KELAUT
BAHAN-BAHAN:
2 sudu makan gula
2 gelas air
1 sudu teh pewarna biru
50gm tembikai ] potong dadu
1/2 biji epal hijau ] potong dadu
1/2 biji belimbing ] potong dadu
1/2 biji oren ] dipotong dadu
2 keping nanas dalam tin
1 sudu makan biji selasih ] direndam
Ais secukupnya
CARA MEMBUAT:
1.Masukkan gula ke dalam air dan kacau sehingga larut. Masukkan pewarna.
2.Masukkan semua buah yang dipotong dadu, nanas dan biji selasih. Kacau sebati.
3.Masukkan ais. Sedia diminum.
INFO CHEF: Boleh pelbagaikan buah-buahan mengikut kegemaran anda.
8. JUS LIMAU ASAM BOI
BAHAN-BAHAN:
2 sudu makan gula
3 biji asam boi
3 biji limau kasturi
Air secukupnya
Ais secukupnya
CARA MEMBUAT:
1.Buat air gula dalam periuk kecil. Ketepikan.
2.Rebus asam boi dalam sedikit air. Ketepikan.
3.Belah dua limau kasturi. Kisar bersama secawan air dengan kulitnya. Tapis.
4.Masukkan air yang telah ditapis dalam cawan.
5.Masukkan air gula, asam boi dan ais. Sedia diminum.
INFO: Jangan guna air rebusan asam boi dalam minum. Bimbang jika terlalu masam.
9. CINCAU MILO TABUR
BAHAN-BAHAN:
4 sudu makan serbuk Milo
3 sudu makan susu pekat manis
1/2 cawan air panas
1/2 cawan air sejuk
3 sudu makan cincau
Ais secukupnya
3 sudu makan Milo ] untuk tabur
CARA MEMBUAT:
1.Masukkan Milo, susu pekat manis dan air panas. Kacau sehingga larut.
2.Tambah air sejuk. Kacau lagi.
3.Masukkan cincau. Biarkan 30 minit supaya rasa cincau sebati dengan rasa Milo.
4.Tambahkan ais. Sedia diminum.
INFO: Tidak perlu masukkan gula kerana Milo sudah sedia manis.
10. SIRAP LONGAN MASAM MANIS
BAHAN-BAHAN:
2 sudu makan gula
1 sudu makan sirap
2 gelas air
6 biji longan dalam tin
1 biji lemon
Ais secukupnya
CARA MEMBUAT:
1.Larutkan gula di dalam air.
2.Masukkan sirap. Kacau sebati.
3.Masukkan longan.
4.Belah 2 lemon. Sebelah diperahkan ke dalam sirap. Sebelah lagi hiris untuk hiasan.
5.Tambah ais. Sedia diminum.
INFO CHEF: Buat sendiri sirap menggunakan gula, pewarna merah dan daun pandan lebih menyedapkan minuman anda.
5. Ini saya buat hot cappuccino. Panaskan susu. Letak mixture coffee tadi. Bancuh hingga sebati. Sedap smooth texture coffee ni.
6. Guna susu segar macam farm fresh atau dutch lady ye. Bukan susu pekat manis. 7. Adunan coffee ini boleh disimpan dalam peti sejuk dan tahan selama seminggu. Jadi kalau nak minum, boleh ambil 1 sudu dan bancuh dengan susu segar.
Bila penat dan cuaca panas, aneka minuman yang menyegarkan ini memang sangat laris. Bagi anda yang baru balik mengundi, boleh cuba buat minuman-minuman ni. Sejuk dan memang sedap!
1. JUS LIMAU ASAM BOI
BAHAN-BAHAN:
2 sudu besar gula
3 biji asam boi
3 biji limau kasturi
Air secukupnya
Ais secukupnya
CARA MEMBUAT:
Buat air gula dalam periuk kecil. Ketepikan.
Rebus asam boi dalam sedikit air. Ketepikan.
Belah dua limau kasturi. Kisar bersama secawan air dengan kulitnya. Tapis.
Masukkan air yang telah ditapis dalam cawan.
Masukkan air gula, asam boi dan ais. Sedia diminum.
INFO CHEF: Jangan guna air rebusan asam boi dalam minum. Bimbang jika terlalu masam.
2. JUS MANGGA PUDINA
BAHAN-BAHAN:
2 biji mangga
2 sudu besar yogurt
2 gelas air
1 biji limau kasturi
Sedikit daun pudina
CARA MEMBUAT:
Kupas mangga dan hiris buahnya. Kisar mangga dan yogurt bersama 2 gelas air.
Tuangkan jus mangga ke dalam gelas.
Hiris limau kasturi dan masukkan ke dalam gelas.
Tambah air gula jika suka.
Masukkan ais dan letakkan daun pudina.
INFO CHEF: Mangga harumanis lebih sedap digunakan kerana rasanya yang sedap dan baunya pula harum.
3. SIRAP LONGAN MASAM MANIS
BAHAN-BAHAN:
2 sudu makan gula
1 sudu makan sirap
2 gelas air
6 biji longan dalam tin
1 biji lemon
Ais secukupnya
CARA MEMBUAT:
Larutkan gula di dalam air.
Masukkan sirap. Kacau sebati.
Masukkan longan.
Belah 2 lemon. Sebelah diperahkan ke dalam sirap. Sebelah lagi hiris untuk hiasan.
Tambah ais. Sedia diminum.
INFO CHEF: Buat sendiri sirap menggunakan gula, pewarna merah dan daun pandan lebih menyedapkan minuman anda.
4. PEPPERMINT LEMONADE
BAHAN-BAHAN:
4 sudu makan gula
Secubit garam
3 batang pudina
500 ml air
2 biji lemon (perah jus dan tapis)
Ais secukupnya
CARA MEMBUAT:
Masukkan gula, garam dan pudina ke dalam bekas. Isikan air. Kacau sehingga gula larut dan daun pudina agak hancur.
Masukkan jus lemon.
Tambahkan ais. Siap untuk diminum.
INFO CHEF: Renyuk-renyukkan daun pudina untuk lebih membangkitkan aroma mint dalam minuman.
5. SODA SERAI BERMADU
BAHAN-BAHAN:
2 sudu makan madu
1 cawan soda
1 batang serai (diketuk)
CARA MEMBUAT:
Letakkan madu di keliling dinding gelas.
Masukkan soda.
Masukkan serai. Biarkan seketika.
Letakkan ais (jika suka). Sedia untuk diminum.
INFO CHEF: Jika suka, boleh tambah bilangan serai dalam minuman untuk lebih membangkitkan rasa serai.
6. JUS STRAWBERI LAICI
BAHAN-BAHAN:
5 biji strawberi
1 cawan air
4 sudu makan gula
5 biji laici
Air secukupnya
Ais secukupnya
CARA MEMBUAT:
Kisar halus strawberi dengan 1 cawan air dan gula.
Masukkan jus yang telah dikisar ke dalam cawan.
Tambah air jika perlu.
Masukkan laici dan ais. Kacau sekejap. Sedia diminum.
INFO CHEF: Selain laici, boleh gunakan buah manis lain seperti ceri, mangga atau rambutan.