Bila dah musim durian, macam-macam menu boleh dibuat. Buat serawa durian, cucur durian atau nak lagi best kita buat serimuka durian. Lemak manis memang sempurna rasa. Boleh ikut resipi ni kalau nak hasilnya berseri-seri dan terlajak sedap.

SERIMUKA DURIAN

Lapisan Bawah (Pulut)

2 cawan beras pulut – direndam di dalam air selama 4 jam dan toskan

2 cawan santan

2 sudu teh garam halus

 

Lapisan Atas (Durian)

1 cawan isi durian

2 cawan santan

IKLAN

1 cawan gula pasir

1/2 cawan tepung gandum

1/2 cawan tepung kastad

1 sudu besar tepung beras

2 biji telur gred B

1/2 sudu teh garam halus

IKLAN

Pewarna kuning

 

Cara membuat:

1.Lapisan bawah (Pulut) Sapu loyang saiz 10″ dengan minyak dan alas plastik wrap. Satukan beras pulut, santan dan garam. Kacau rata. Kukus selama 30 minit di atas api sederhana.

2.Setelah pulut masak, gembur-gemburkan. Kemudian ratakan dan tekan pulut hingga padat.

3.Lapisan atas (Durian) Satukan semua bahan. Kisar hingga halus. Kemudian masak di atas api kecil hingga naik wap saja.

IKLAN

4.Tuang adunan durian ke atas pulut perlahan-lahan.

5.Kukus semula selama 30 minit di atas api sederhana kecil. Balut penutup pengukus dengan tuala untuk elakkan wap air menitik di atas kuih. Lepas tu, kukus 5 minit lagi tanpa penutup supaya permukaannya licin dan kering daripada air.

6.Sejukkan 3-4 jam di dalam peti ais. Keluarkan daripada loyang dan potong dengan pisau plastik yang disapu sikit minyak untuk dapatkan potongan yang kemas.

Kredit: Nor Al Fatihah

Susah Dah Nak Jumpa Kuih Tepung Pasung. Ini Resipi Untuk Buatnya 

Resipi Apam Pisang Terlajak Gebu. Hanya Perlu Kukus 5 Minit Je

Apam Comel & Gebu Ni Memang Tak Cukup Satu