
Bila dah musim durian, macam-macam menu boleh dibuat. Buat serawa durian, cucur durian atau nak lagi best kita buat serimuka durian. Lemak manis memang sempurna rasa. Boleh ikut resipi ni kalau nak hasilnya berseri-seri dan terlajak sedap.
SERIMUKA DURIAN
Lapisan Bawah (Pulut)
2 cawan beras pulut – direndam di dalam air selama 4 jam dan toskan
2 cawan santan
2 sudu teh garam halus
Lapisan Atas (Durian)
1 cawan isi durian
2 cawan santan
1 cawan gula pasir
1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung kastad
1 sudu besar tepung beras
2 biji telur gred B
1/2 sudu teh garam halus
Pewarna kuning
Cara membuat:
1.Lapisan bawah (Pulut) Sapu loyang saiz 10″ dengan minyak dan alas plastik wrap. Satukan beras pulut, santan dan garam. Kacau rata. Kukus selama 30 minit di atas api sederhana.
2.Setelah pulut masak, gembur-gemburkan. Kemudian ratakan dan tekan pulut hingga padat.
3.Lapisan atas (Durian) Satukan semua bahan. Kisar hingga halus. Kemudian masak di atas api kecil hingga naik wap saja.
4.Tuang adunan durian ke atas pulut perlahan-lahan.
5.Kukus semula selama 30 minit di atas api sederhana kecil. Balut penutup pengukus dengan tuala untuk elakkan wap air menitik di atas kuih. Lepas tu, kukus 5 minit lagi tanpa penutup supaya permukaannya licin dan kering daripada air.
6.Sejukkan 3-4 jam di dalam peti ais. Keluarkan daripada loyang dan potong dengan pisau plastik yang disapu sikit minyak untuk dapatkan potongan yang kemas.
Kredit: Nor Al Fatihah
Susah Dah Nak Jumpa Kuih Tepung Pasung. Ini Resipi Untuk Buatnya
Resipi Apam Pisang Terlajak Gebu. Hanya Perlu Kukus 5 Minit Je
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi Kari Ayam Tanpa Santan Yang Sedap & Tak Muak

Isi Kandungan
ToggleJom cuba resipi Kari Ayam tanpa santan. Selalunya bila masak kari, mesti masukkan santan untuk menjadikan rasa berlemak dan sedap.Rupanya, boleh juga masak kari tanpa menggunakan santan dan rasanya tetap sedap dan berlemak! Malah boleh tahan lama lagi tau.
Resipi kari ayam tanpa santan yang dikongsikan Hajar Mohd ini, sesuai buat mereka yang inginkan hidangan secara sihat dan menjaga kesihatan.
CARA MASAK KARI AYAM TANPA SANTAN
BAHAN-BAHAN:
3 tangkai daun kari
1 biji bawang besar – beli online di sini
Sejemput cili kering | potong pendek-pendek – beli online di sini
Herba empat sekawan
1 sudu besar jintan manis – beli online di sini
1 batang serai – beli online di sini
BAHAN KISAR:
Halia sebesar ibu jari – beli online di sini
5 ulas bawang putih – beli online di sini
1 batang serai
1 labu bawang besar
1 biji tomato
BAHAN REMPAH:
2 sudu makan rempah kari ayam
1 sudu makan rempah kari ikan – beli online di sini
1 sudu makan serbuk kunyit – beli online di sini
2 sudu makan serbuk cili – beli online di sini
*masukkan air * kacau jadi seperti pes
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak. Tumis daun kari, serai, bawang besar, jintan manis dan cili kering sampai garing.
2. Bila dah garing yang tumis tadi. Masukkan bahan kisar macam dalam gambar ya.
3. Bila dah masak bahan kisar tu sampai terbit minyak, masukkan pes kari kari tadi. Nanti pinggan tu kan ada saki baki pes kari kari tu kan, letak sikit air goyang-goyang dan masuk air tu dalam periuk ya. Waktu ni guna api perlahan. Kita tidak mahu rempah hangit nanti tak sedap.
4. Bila kari dah masak. Terbit minyak gitu, masukkan ayam dan ubi kentang. Saya guna ayam sebelah jer.
5. Nak bagi cepat masak isi ayam, tutup periuk ya. Ni teknik kawalan haba je. Kalau tak ada penutup pun tak apa.
6. Sekali sekala kena tengok supaya tak hangit ayam. Nampak dah nak kering tu, bolehlah tambah air. Biarkan masak sempurna ya.
7. Sempurnakan rasa dengan garam dan perasa yang anda suka. Anda suka masam, bolehlah letak asam keping atau asam jawa. Saya tak letak asam pun.
8. Anda boleh ganti asam asam tu dengan perahan lemon.
9. Kemudian, masukkan tomato. Potong dan masukkan. Kacau-kacau sekejap. Bila Kari Ayam tanp santan dah masak, boleh tutup api.
Kredit resipi: Hajar Mohd
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
Kek Kelapa Mudah & Sedap Tanpa Tepung, Mentega, Tak Guna Mesin
Kuih Lejen Puteri Mandi, Sedap Dimakan Dengan Nangka & Kelapa
Wanita Ini Kongsi Tip Rahsia Buat Bahulu Menjadi Cantik & Lembut
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official
5 Resipi Kuih Talam Wajib Cuba Dan Pasti Laku Keras

Memang best kalau pandai buat kuih talam, setiap petang pasti ada menu minum petang. Kunci kejayaan buat kuih talam ni kena rajin mencuba dan jangan derhaka resipi je sebenarnya. Saya nak kongsikan 5 resipi kuih talam yang mudah dan menarik untuk dicuba. Mana tahu boleh cuba jual guna resipi kuih talam yang saya share ni. Jom kita cuba!
Surirumah yang suka keadaan dapur yang kemas wajib ada Haushalt Origami 3-Tier Folding Shelves
di rumah sebab barang-barang dekat dapur mesti tersusun rapi je. Dapatkan dengan harga istimewa menggunakan code RASGSP5 DISINI!
KUIH TALAM LAPIS KACANG MERAH
Bahan A:
525gm gula halus – tak suka manis boleh kurangkan
1100ml Air
5 helai daun pandan – digunting pendek
Bahan B:
500gm tepung beras
50gm tepung ubi
1 ½ sudu kecil garam
500ml santan pekat
1100ml Air
Bahan C:
300gm kacang merah kecil – direndam 1 malam, basuh dan rebus hingga empuk kemudian timbang selepas direbus
Pewarnna Pink
Cara Penyediaan:
1. Masak bahan A sehingga mendidih.
2. Satukan semua bahan B dan campurkaan dengan bahan A.
3. Bahagikan kepada 2 bahagian.
4. Pastikan putih 800ml.
5. Selebihnya untuk warna merah rose pink lebih kurang 4 atau 5 titik.
6. Mulakan melapis 500ml merah, 400ml putih, 350ml merah. Dikukus setiap satu lapis lebih kurang 5 minit.
7. 700ml merah tambah kacang merah (dikisar sekejap je) kemudian kukus 7 minit.
8. Melapis sehingga habis, akhir sekali warna merah yang ditambahkan sedikit lagi pewarna. Kukus hingga masak.
9. Sejukkan dahulu sebelum dipotong.
TALAM KASTARD JAGUNG
Bahan lapisan bawah:
1 1/2 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung jagung
1/2 cawan tepung kastard
1 cawan gula
1 cawan jagung krim manis
3 1/2 cawan santan
Sedikit perwarna kuning
Sedikit garam
Cara Penyediaan:
1. Satukan kesemua jenis tepung dalam sebuah mangkuk.
2. Masukkan sedikit garam, gula dan santan.
3. Gaul sebati dan tapiskan. Masukkan ke dalam periuk dan masak diatas api kecil sehingga naik wap. Masukkan jagung krim dan gaul lagi sehingga sebati.
4. Alaskan loyang dengan plastik dan sapukan sedikit minyak. Tuang adunan tadi dan kukus selama 20 minit. Setiap 10 minit saya buka penutup kukus dan lapkan air yang terdapat di penutup kukus. Tutup semula dan kukus lagi selama 10 minit untuk mengelakkan air bertakung di permukaan kuih.
Bahan lapisan atas:
2 cawan santan pekat
1 cawan air pandan – 3 helai daun pandan kisar bersama air dan jadikan 1 cawan jumlahnya
1 cawan tepung gandum
2 sudu besar tepung jagung
1 sudu besar tepung ubi
2 biji telur
2 sudu besar gula pasir
Secubit garam
Pewarna hijau/pandan
Cara Penyediaan:
1. Masukkan kesemua bahan dalam sebuah mangkuk. Gaul sebati, nak mudah blend kesemuanya.
2. Masukkan adunan ke dalam periuk dan masak hingga naik wap, guna api kecil je.
3. Cakar-cakarkan sedikit permukaan bawah tadi dan tuangkan adunan pandan ke atas lapisan jagung tadi dan kukus selama 20 minit. Saya kukus 10 minit dan buka penutup kukus, lapkan air yang terdapat pada penutup kukus dan kukus lagi selama 10 minit untuk mengelakkan air bertakung di permukaan kuih.
4. Tunggu kuih betul-betul sejuk baru dipotong menggunakan pisau plastik.
5. Jangan lupa like dan share, terima kasih dan selamat mencuba
KUIH TALAM LAPIS COKLAT PISANG
Bahan A:
2 cawan tepung beras
1 cawan tepung gandum
2 sudu besar tepung jagung
2 cawan santan pekat
1 sudu kecil garam
Bahan B:
1 1/4 cawan gula halus
1 helai daun pandan – disimpul
1 cawan santan pekat
2 cawan santan cair
Bahan C:
3 sudu besar serbuk koko*
4 sudu besar air suam*
1 sudu kecil pewarna hijau
1 sudu kecil esen pisang
Cara Penyediaan:
1. Mula-mula satukan bahan B dan masak di atas api kecil hingga gula larut sepenuhnya. Tutup api dan biarkan suam. Ketepikan.
2. Sementara itu, satukan kesemua bahan A dan kacau rata. Ketepikan.
3. Panaskan pengukus, sediakan loyang sapu sedikit minyak dan lapik dengan plastik supaya kuih mudah keluar. Balut penutup pengukus dengan kain bersih atau guna aluminium foil.
4. Setelah air mendidih, masukkan acuan ke dalam pengukus dan panaskan seketika.
5. Setelah adunan B suam, tuangkan ke dalam adunan A. Kacau rata.
6. Sediakan 2 biji bekas berasingan dan tapis adunan A + B sama rata ke dalam kedua-dua bekas itu.
7. Satukan bahan bertanda *.
8. Satu bekas dicampur dengan campuran serbuk koko dan satu bekas lagi dicampur dengan pewarna hijau dan esen pisang.
9. Tuangkan sedikit adunan hijau ke dalam loyang, tutup pengukus dan kukus selama 5-6 minit. Tuangkan pula adunan coklat ke dalam loyang, tutup pengukus dan kukus selama 5-6 minit. Ulang kedua-dua proses sehingga habis berselang-seli. Untuk lapisan terakhir, kukus selama 20 minit.
10. Sejukkan dahulu sebelum dipotong.
11. Jangan lupa like dan share ye, terima kasih dan selamat mencuba.
KUIH TALAM CENDOL
Bahan A lapisan bawah:
200gm tepung beras*
250ml santan pekat*
450ml air*
1 tbsp tepung jagung*
150gm gula caster
1 tsp garam
Bahan B:
200gm cendol – 1 paket kecil
Cara Penyediaan:
1. Satukan bahan bertanda * dan tapis kedalam periuk. Masukkan bahan lain dibahagian A.
2. Masak bahan A sehingga naik wap (jangan sampai pekat sangat, sekejap sahaja atas api, guna senduk kayu utk mengacau. Kacau sentiasa dan bila terdapat ketulan tepung disenduk kayu, tutup api dan guna hand whisk untuk ratakan adunan tersebut).
3. Angkat dan masukkan cendol. Gaul rata
4. Masukkan ke dalam loyang 10 x 10 x 2 yang telah disapu dengan sedikit minyak dan dialas dengan plastik.
5. Kukus selama 25 minit, selepas masak, cakar-cakar dengan garfu.
Bahan A lapisan atas:
300gm gula merah – boleh guna gula melaka/gula kampung
50gm gula castor
500ml air
Bahan B:
150gm tepung gandum
3 biji telur – boleh guna 5 biji kalau nak banyak telur
250ml santan pekat
1/2 tsp garam
Cara Penyediaan:
1. Masak bahan A sehingga gula hancur dan sejukkan sebentar.
2. Satukan semua bahan B dan kacau sehingga sebati.
3. Masukkan bahan A kedalam B dan tapis dan masukkan ke dalam periuk.
4. Masak sehingga naik wap (jangan pekat sangat, masak sekejap sahaja).
5. Tuang ke atas lapisan bawah dan kukus selama 30 minit.
KUIH TALAM KELADI
BAHAN-BAHAN:
Bahan A lapisan bawah:
2 1/4 cawan tepung beras
1/4 cawan tepung ubi
300ml santan pekat – saya buat santan sederhana pekat 4 1/2 cawan
700ml air – campuran diantara santan pekat dan air
Bahan B lapisan bawah:
1 1/2 cawan keladi – buang kulit basuh, kukus dan toskan, supaya keladi tidak lebam semasa rebus masukkan sedikit garam.
Cara Penyediaan:
1. Bancuh semua bahan A sehingga sebati.
2. Masukkan kedalam periuk. Masak hinggan naik wap dan masukkan bahan B.
3. Kacau sekejap, dan masukkan ke dalam loyang 10×10, kukus selama 25 minit.
Bahan lapisan atas:
1 1/4 cawan tepung gandum
1 cawan gula pasir
1 biji telur
250ml santan pekat – saya guna santan sederhana pekat 3 1/2 cawan
500ml santan cair – campuran diantara santan pekat dan air
Sedikit warna purple
Cara Penyediaan:
1. Bancuh semua bahan diatas, tapis kedalam periuk.
2. Masak hingga naik wap. Tuang keatas lapisan bawah, jangan lupa cakar sedikit bahagian bawah sebelum tuang bahagian atas tu.
3. Kukus selama 30 minit. Bila dah siap, dah betul-betul sejuk baru potong.
SELAMAT MENCUBA!
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Resipi Strawberry Cheese Tart Paling Mudah Dan Sesuai Untuk Jualan
Resipi Roti Sosej Premium Hasil Air Tangan Sendiri Untuk Bekal Anak Ataupun Suami
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion RASA:
Enaknya Agar-Agar Gula Merah, Nikmat Dimakan Ketika Sejuk

Ada yang teringin makan makanan yang manis-manis? Enak juga kalau dapat makan agar-agar gula merah. Lebih sedap jika dimakan sejuk, nikmatnya terasa di tekak. Mudah sahaja cara penyediaan agar-agar ini, ikut sahaja resipi yang dikongsi oleh Mizah Ngatiman ini.
RESIPI AGAR-AGAR GULA MERAH
BAHAN-BAHAN:
- 18gm agar-agar tali
- Daun pandan
- 1 biji telur
- 1 cawan gula merah
- 3/4 cawan gula pasir
- 1 kotak kecil santan
- 5 cawan air
- Secubit garam
CARA PENYEDIAAN:
1. Masak air dan agar agar hingga larut. Simpulkan daun pandan sekali.
2. Masukkan gula merah.
3. Masukkan gula pasir. Kacau hingga semua hancur.
4. Sementara itu, satukan santan, telur dan garam. Kacau sebati.
5. Dah hancur gula tadi, tutup api dan tapis.
6. Masuk semula gula tadi ke dalam periuk dan masak lagi.
7. Selepas itu, masukkan santan yang sudah dikacau sebati sebentar tadi.
8. Sentiasa kacau supaya santan tidak bergentel. Tunggu sehingga mendidih. Tutup api dan sedia untuk dituang ke dalam loyang.
9. Tips, basahkan loyang terlebih dahulu supaya mudah untuk diterbalikkan. Masukkan ke dalam peti sejuk sehingga keras.
10. Selepas keluar dari peti, sisipkan sedikit bahagian tepinya. Kemudian terbalikkan.
11. Siap dipotong! Wangi. Cukup manis lemak rasanya.
Jika anda mencari barangan rumah, boleh cari DISINI.
KREDIT RESIPI & FOTO: MIZAH NGATIMAN
ANDA JUGA BOLEH CUBA RESIPI INI: