Hidangan ini, bukan hanya popular di bulan Ramadan tetapi ia juga menjadi hidangan pemanis mulut kenduri kendara zaman dulu. Hanya menggunakan tiga bahan utama, tepung, santan dan gula. Sangat mudah disediakan dan kebanyakan bahan sudah sedia ada dalam dapur anda. Apa lagi anda yang suka pemanis mulut yang lemak manis jom bauta. Resipi RASA kongsikan di sini.

SUMSUN GULA MELAKA
BAHAN-BAHAN:

IKLAN
IKLAN
IKLAN
  • BAHAN HIJAU:
  • 1 cawan tepung beras
  • 2 sudu makan tepung jagung
  • 1 cawan santan
  • 3 1/2 cawan air + 6 helai daun pandan | kisar jadikan jus pandan
  • 1 sudu teh perasa pandan
  • 1 sudu teh garam
  • 1/2 cawan gula
    BAHAN SUMSUM:
    1 cawan tepung beras
    2 sudu makan tepung jagung
  • 4 ½ cawan santan
  • 1 sudu kecik garam
  • Daun pandan
    BAHAN AIR GULA:
    1 ketul gula melaka,
    Sedikit gula putih | ikut kemanisan diinginkan
    Air secukupnya
    Daun pandan

CARA MEMBUAT:

  1. Masukkan semua bahan hijau dalam periuk, kacau sebati.
  2. Kemudian renehkan atas api perlahan di atas dapur, sentiasa kacau sehingga pekat jernih.
  3. Tutup api, sudukan 2  sudu makan adunan dalam acuan dan ketepikan.
  4. Seterusnya sediakan bahan lapisan putih. Masukkan semua bahan dalam periuk. Kacau sebati.
  5. Hidupkan api sederhana.
  6. Kacau tanpa henti supaya tidak berketul sehingga tepung masak dan pekat.
  7. Padam api dan sudukan ke dalam acuan yang berisu adunan hijau tadi hingga 3/4 acuan.
  8. Sejukkan dalam simpan dalam peti sejuk.
  9. Cara buat air gula: Campur semua bahan dan masak atas api sederhana.
  10. Keluarkan daun pandan dan sejukkan.
  11. Apabila ingin dihidang, tuang air gula melaka di atas sumsum.
  12. Sumsum Gula Melaka sedia dihidangkan.