Rasanya lemak manis. Penampilannya pun sangatlah menawan. Boleh dijadikan pemanis mulut untuk sarapan nanti. Minum pula dengan kopi o tanpa gula. Memang sedap.
Melalui facebook, Hidayati Hana berkongsi resipi butir nangka. Pemanis mulut ini sangat sedap dijadikan juadah minum petang. Jom try buat.
BUTIR NANGKA
BAHAN KUAH SANTAN
1 kotak santan
2 cawan air
1/2 ketul gula kabung
3 sudu besar gula pasir
2 helai daun pandan (disimpul)
Sedikit garam
Ads
CARA MEMBUAT KUAH SANTAN
1. Dalam periuk, masukkan santan dan air. Tunggu panas sekejap.
2. Kemudian masukkan gula kabung, gula pasir, daun pandan dan garam.
3. Biarkan menggelegak. Tutup api.
BAHAN BUTIR NANGKA
1 cawan tepung pulut
2 sudu besar tepung gandum
Secubit garam
Air secukupnya
Pewarna
Air untuk merebus
2 helai daun pandan (disimpul)
CARA MEMBUAT BUTIR NANGKA
1. Satukan tepung pulut, tepung gandum dan garam.
2. Masukkan air sedikit demi sedikit. Bancuh sampai jadi doh yang lembut. Bahagikan kepada empat bahagian untuk empat warna berbeza.
3. Letakkan pewarna pada setiap bahagian doh. Bentukkan lonjong-lonjong.
4. Panaskan air dan masukkan daun pandan.
5. Apabila air mendidih, masukkan butir nangka tadi. Tunggu sampai timbul. Angkat dan masukkan sebekas air sejuk.
BAHAN LAIN
1/2 biji labu (dipotong dadu, direbus sampai empuk)
Sedikit sagu yang sudah dimasak
Ads
CARA MENGHIDANG
1. Dalam mangkuk, masukkan butir nangka, labu, nangka dan sagu.
2. Tuangkan kuah santan. Sedia dimakan.
Sedap Sup Dumpling halal homemade ni. Makan panas-panas memang membuka selera dan mengenyangkan. Bagi anda yang kurang gemar makan sajian yang berat, Sup Dumpling ni pastinya pilihan terbaik. Kalau beli di restoran, harga semangkuk boleh tahan mahal. Jadi cubalah buat sendiri dengan mencuba resipi perkongsian saudari Wany Lifani. Kos sangat murah dan boleh dapat 40 biji dumpling hanya dengan modal bawah dari RM10. Sangat berbaloi untuk hidangan keluarga. Jom cuba!
RESIPI SUP DUMPLING HOMEMADE SEDAP & PASTI HALAL
BAHAN-BAHAN:
Kulit dumpling (dumpling pastry segera) secukupnya – beli online disini
CARA MEMASAK: 1. Untuk menyediakan dumpling, satukan semua bahan inti dan gaul sebati. Perap selama 10 minit.
2. Letak inti pada pastri dan kelim ikut kreativiti. Boleh rujuk youtube untuk tengok cara-cara kelim dumpling yang mudah dan sempurna.
3. Susun dumpling dalam pinggan atau bekas bersesuaian. Kukus selama 10 minit. Elakkan letak dumpling terus pada periuk kukusan kerana nanti akan melekat.
4. Bila dumpling siap dikukus, boleh terus dinikmati bersama sos kicap atau digoreng. 5. Bagi menyediakan supnya, tumis bawang putih dan halia hingga naik bau. Kemudian tuang satu mangkuk air. 6. Masukkan bahan-bahan sup yang lain. Masak hingga mendidih. 7. Masukkan dumpling yang siap dikukus tadi. Biarkan selama 2-3 minit. 8. Tabur hirisan daun bawang dan boleh padamkan api. 9. Untuk rasa lebih enak, Sup Dumpling ini boleh dinikmati bersama sos cili thai yang telah dicampur dengan sedikit daun ketumbar yang dicincang halus atau sos kicap cair.
1. Satukan tepung gandum, tepung kek, baking powder dan gula. Gaul bagi serata. Ketepikan. 2. Dalam bekas lain, satukan telur, susu dan minyak. Gaul sekadar bagi telur hancur. Jangan gaul kuat sangat yer, manja-manja gitu je. 3. Buat lubang di tengah tepung, masukkan campuran telur, susu, minyak tadi. Gaul hanya sekadar bagi sebati semua bahan.
4. Jangan gaul terlalu laju dan beria sangat untuk elakkan muffin jadi mampat bila dibakar nanti. Gaul lemah lembut saja.
*Muffin bukan macam buat kek, bahan adunan tak perlu sehingga gebu dan kembang. Cukup sekadar serata semua bahan.
5. Masukkan adunan muffin ke dalam cup sikit dulu. Masukkan blueberry, kemudian masukkan lagi adunan hanya 3/4 je penuhnya. Bahagian atas muffin terpulanglah sama ada nak kosong atau nak topping blueberry.
*Bakar muffin dengan suhu yang betul-betul panas, ikut suhu ketuhar masing-masing. *Untuk dapatkan muffin yang gebu dan naik membukit, masa nak masukkan muffin ke dalam ketuhar, pastikan suhu betul-betul panas ye. Bukan panas nak rentung tapi kena pandai agak suhunya.
*Muffin tak perlu terlalu lama dibakar untuk elakkan muffin jadi kering. Dah nampak macam permukaan muffin kering, okey cukup dah. *Anggaran masak 15-20 minit. *Bila muffin dah masak, masa panas-panas terus letakkan muffin di atas piring atau redai kek untuk elakkan muffin menurun balik.
Kata orang jika mahu mengikat kasih sayang dalam keluarga ialah dari masakan yang dihidangkan. Kehebatan masakan isteri dan seorang ibu membuatkan suami dan anak-anak terkenang-kenang sampai bila-bila.
Buat Maria Ahmad, menjadi suri rumah tangga memberinya banyak ruang untuk memikirkan dan menyediakan apakah juadah yang terbaik untuk seisi keluarga. Minat memasak mendorong dirinya untuk mengolah resipi yang diminati keluarga.
Kreativitinya dalam menghasilkan masakan turut dikongsi di dalam instagram milik peribadi iaitu maria2810_kitchen. Dengan follower melebihi 52k, ternyata Maria mempunyai peminat yang sentiasa menanti-nanti apakah menu yang dimasak pada setiap hari.
Maria turut berkongsi resipi caranya yang menjadi kegemaran sekeluarga untuk pembaca RASA.
TauhuBegedil
Bahan-bahan:
1 bungkus tauhu kering
5 biji ubi kentang
1 cawan isi ayam/daging
3 biji bawang merah digoreng
Daun sup & daun bawang
Serbuk lada putih & hitam secukupnya
Garam secukup rasa
Bahan celup:
3 biji telur
Garam secukup rasa
Cara-cara:
1.Rebus kentang hingga masak. Kemudian lenyekkan
2.Isi ayam/daging dimasak sebentar hingga air kering
3.Campurkan isi ayam/daging ke dalam bahan-bahan yang lain
4.Gaul sebati
5.Gunting di bahagian atas tauhu kering
6.Keluarkan isinya dan digaul bersama bahan inti tadi
7.Sumbat semula inti ke dalam tauhu
8.Pukul telur bersama garam
9.Celupkan tauhu yang telah disumbat inti ke dalam telur
10.Goreng sehingga garing
Bahan Sos:
2-3 ulas bawang putih
1 cawan cili kisar
1 cawan sos cili
½ cawan sos tomato
½ cawan gula Melaka
1 cawan air asam jawa
½ cawan air
Cara memasak:
1.Tumbuk bawang putih hingga lumat
2.Tumis hingga kekuningan
3.Masukkan cili kisar dan masak hingga garing
4.Masukkan cili & tomato sos
5.Kacau hingga rata & masukkan air asam/air & gula merah
6.Masukkan garam secukup rasa
7.Masukkan sesudu tepung jagung yg telah dilarutkan bersama air(jika ingin pekat)- jika perlu sahaja
8.Taburkan sedikit bijan
LepatPisang
Bahan-bahan:
12 biji pisang berangan
½ cawan tepung gandum
½ cawan kelapa parut
2 sudu gula merah
sedikit garam
Cara memasak:
1.Pisang dilenyek hingga hancur
2.masukkan gula merah, garam dan kacau rata
3.masukkan tepung dan kelapa. Gaul sebati
4.layurkan daun pisang atas dapur gas supaya senang dilipat
Udang goreng sambal matah adalah antara resipi yang semakin popular kerana rasanya yang unik, gabungan tekstur rangup udang goreng dan kepedasan aromatik sambal matah dari Indonesia.