Tinggal jauh dari kampung halaman tentunya mengundang pelbagai memori lebih-lebih lagi di bulan Ramadan yang mulia ini. Salah satu yang teringat-ingat tentunya pelbagai sajian istimewa air tangan ibu di kampung.
Bagi Atu Zero, bila tiba bulan puasa, aneka sajian dari kampung halaman tercinta di Sabah menjadi pilihan beliau. Walau tak dapat merentas Laut China Selatan untuk pulang berbuka bersama insan tercinta, sekurangnya masih boleh masak sendiri dan makan waktu berbuka bersama keluarga.
Terasa nak cuba menu-menu istimewa yang dikongsi oleh Dato’ Chef Wan dan Atu Zero dalam rancangan Rasa Nostalgia Ramadan? Jom lihat resipi-resipinya. Sangat mudah, sedap dan anda boleh masak untuk berbuka di sepanjang bulan Ramadan ni. Selamat mencuba!
1. MEE UDANG (SABAH)
BAHAN-BAHAN:
Mee kuning
1 kg udang | dibuang kulit
125ml minyak
Stok udang
2 liter air
2 sudu teh serbuk lada sulah
3 sudu makan sos tomato
3 sudu makan sos cili
3 sudu makan sos tiram
Kicap
1 biji telur
15 biji bawang merah kecil | kisar
4 ulas bawang putih | kisar
BAHAN SAMBAL MANIS:
4 sudu makan minyak masak
25 biji cili kering | potong pendek & rendam
8 biji bawang merah kecil
2 sudu makan gula
BAHAN HIASAN:
Ads
Bawang goreng
Telur rebus
Daun bawang
Limau kasturi
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak dan tumis bawang hingga wangi. Masukkan cili. Tumis lagi hingga masak.
2. Masukkan sos cili, sos tomato, sos tiram dan kicap. Kacau rata.
3. Masukkan air rebusan dan mi. Tambahkan air untuk lembutkan mi.
4. Masukkan udang dan biarkan sekejap sehingga mi menjadi lembut.
5. Masukkan lada sulah kemudian masukkan telur. Gaul rata.
6. Hiaskan dengan bawang goreng, daun bawang dan telur rebus.
7. Sedia untuk dihidang.
2. PASTEL (KARIPAP MI SABAH)
BAHAN-BAHAN:
1kg tepung gandum
2 sudu makan marjerin
Air garam
Bihun
Bawang holland
Sos cili
Kicap
Minyak
Air
BAHAN AIR LADA:
Cili merah
Bawang putih
Cuka
Garam
Ajinomoto
Air
BAHAN TUMIS:
Bawang merah
Bawang putih
Udang / isi ayam
Sos cili
Sos tomato
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak.
2. Tumbuk cili serta bawang putih. Kemudian tumis.
Ads
3. Masukkan bawang dan tumis sampai garing.
4. Masukkan sos cili, sos tiram dan kicap.
5. Masukkan bihun. Gaul rata hingga semua bahan sebati. Angkat.
CARA MEMBUAT DOH KARIPAP:
1. Campurkan tepung, marjerin dan air garam.
2. Uli sampai jadi tekstur yang diingini.
3. Leperkan tepung dan tekapkan dengan cawan untuk mendapat bentuk bulat.
4. Letakkan inti bihun di tengah, kemudian bentukkan ia menjadi karipap.
5. Goreng dalam minyak panas (deep fry) hingga garing dan kekuningan.
Ads
PETUA BUAT KULIT KARIPAP
TONTON RASA NOSTALGIA RAMADAN SEPANJANG BULAN RAMADAN INI
Jangan lupa saksikan rancangan terbaru Rasa Nostalgia Ramadan Musim Kedua yang bersiaran sepanjang bulan Ramadan ini. Menampilkan chef selebriti terkenal, Datuk Redzuan Ismail atau Chef Wan sebagai hos, beliau akan bergandingan bersama selebriti jemputan popular tanah air yang akan berkongsi resipi-resipi nostalgia mereka..
Nak tahu siapa tetamunya? Kenalah tunggu dan tonton Rasa Nostalgia Ramadan setiap Isnin hingga Jumaat pada jam 5 petang di saluran Astro Prima & Prima HD (105 & 125).
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi. Download seeNI sekarang!
Pasta biasanya ramai memilih untuk dimakan bersama sos citarasa Itali seperti Bolognese, Carbonara dan sebagainya. Bagi anda kurang gemar, boleh je nak guna pasta ni untuk masak hidangan yang kena dengan Melayu seperti goreng dan juga sup. Sedap! Walaupun ringkas, tapi bila dah tambah macam-macam bahan enak seperti sayur, daging, cendawan dan macam-macam lagi, hasilnya pasti anda kagum. Jom cuba.
Sebut sahaja Laksa Lemak Putih, terus mengimbau kenangan ketika menikmatinya di Kelantan suatu ketika dahulu. Sedap betul rasa lemak ikannya dan kuahnya yang pekat. Dimakan pula dengan ulaman dan sambal belacan. Padu betul.
Jika sesekali teringin, tak perlu lagi ke Kelantan semata-mata untuk menikmatinya. Boleh saja buat sendiri menerusi resipi hasil perkongsian daripada Roselinda Jd ini. Jom kita cuba.
Peminat mi goreng basah menyukai kerana seakan rasa berkuah tapi tidak terlalu cair. Mi goreng basah kalau tidak kena dengan cara dan bahan boleh dapat hasil yang tawar serta mi yang kembang.
MI GORENG BASAH
BAHAN-BAHAN:
1 bungkus mi kuning-dibilas dan tos
10 ekor sotong-dibersihkan potong dan tos
1 paket Fish ball-dibersihkan potong dan tos
1 ikat sayur sawi jepun-dibersihkan, potong dan tos
1 biji tomato-dibersihkan dan dibelah 6
4 sudu hesar cili kisar
5 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos ikan
1 sudu besar kicap pekat
5 sudu besar kicap manis
2 sudu besar kicap mi
1 cawan kecil air
2 sudu besar minyak masak untuk menumis
BAHAN-BAHAN TUMBUK
10 biji cili api
3 ulas bawang putih
Tumbuk bagi pecah ataupun sampai lumat
CARA MEMASAK:
1.Panaskan kuali, masukkan minyak 2 sudu besar.
2. Tumiskan cili kisar dengan bahan-bahan tumbuk tadi sampai garing sedikit.
3. Masukkan Sos cili, sos tiram, sos ikan, kicap pekat, kicap manis, kicap mi, dan masukkan sotong dan fish ball.
4. Masukkan air 1 cawan kecil.
5. Masak dan kacau sehingga sebati. Masukkan sayur dan kacau lagi.
6. Selepas itu masukkan mi kuning dan tomato. Kacau bagi sebati dan masak. Siap.
INFO:
Masak mi goreng basah ini tidak guna garam gula dan serbuk perasa sebab rasa kicap-kicap itu semua sudah cukup.
Anda boleh tambah bahan-bahan lain seperti udang, hirisan daging, kerang dan sebagainya.