Miang Kham merupakan makanan tradisional Thailand dan Laos, ia merupakan makanan appetizer yang sedap dan mudah untuk disediakan. Boleh menjadi hidangan istimewa untuk tetamu yang datang beraya di rumah terbuka. Selamat mencuba!
RESIPI MIANG KHAM / MEANG KHUM
BAHAN-BAHAN:
- 30 helai daun kaduk
- 1/4 cawan kacang tanah atau gajus panggang*
- 1/4 cawan udang kering | cuci dan sangai hingga kering*
- 1/4 cawan halia muda | potong dadu*
- 1/4 cawan limau nipis | potong dadu*
- 1/4 cawan bawang merah| potong dadu*
- 1/4 cawan kelapa sagat, sangai hingga perang*
- 5 tangkai cili merah/hijau | potong kecil
Simpan sedikit bahan bertanda* untuk diadun bersama sos
BAHAN SOS:
- Dalam kuali non-stick, sangai hirisan serai, lengkuas, bawang merah, halia dan belacan hingga perang dan naik bau. Ketepikan.
- Tumbuk udang kering, kacang tanah dan kelapa sangai hingga halus.
- Campurkan bahan-bahan yang disangai tadi dan tumbuk hingga lumat.
- Dalam periuk didihkan gula melaka, air dan sos ikan.
- Bila gula larut, masukkan bahan tumbuk tadi.
- Reneh dengan api perlahan sehingga sos menjadi pekat.
- Angkat dan biarkan sejuk. Sos mesti pekat, manis dan masin.
- Untuk hidangan, ambil sehelai daun kaduk, isikan dengan bahan-bahan hiris dan kacang akhir sekali tuang 1/2 sudu kecil sos, balut rapi dan sedia di kunyah!
Kongsi resipi: resipicitarasawan
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI