Sardine roll. Buat banyak sekali gus, boleh frozen. Kalau nak makan, keluarkan dan goreng. Mudah kan?
Lagi satu, bila buat sendiri, lebih jimat dan kita boleh adjust rasa ikut selera kita sendiri. Betul tak?
Boleh cuba resipi yang dikongsikan oleh puan Izz Aisyah ini ye. Selamat mencuba.
Sardine Roll
Bahan-Bahan Untuk Kulit:
3 cawan tepung gandum – boleh beli online di sini
1 sudu besar tepung beras – boleh beli online di sini
2 sudu besar marjerin – boleh beli online di sini
1 sudu besar tepung jagung – boleh beli online di sini
1/4 cawan minyak masak/minyak jagung– boleh beli online di sini
Sedikit garam – boleh beli online di sini
Air sedikit (uli nanti agak-agak je sampai tepung tak lekat)
Bahan-Bahan Untuk Inti Sardin:
1 biji bawang merah ( potong dadu ) – boleh beli online di sini
2 ulas bawang putih ( cincangkan ) – boleh beli online di sini
1 tin sardin (buang tulang, isi ikan dilenyek sampai hancur )
2 sudu sos cili – boleh beli online di sini
Ads
Garam – boleh beli online di sini
Gula – boleh beli online di sini
Ajinomoto (pilihan) – boleh beli online di sini
Minyak masak – boleh beli online di sini
Cara Memasak:
Untuk memasak inti sardin; Tumiskan bawang merah dan bawang putih tadi sampai kuning. Masukkan sardin tin yang dilenyek tadi bersama kuahnya.
Masukkan sos cili. Perasakan dengan gula, Ajinomoto ( tak nak bubuh pun tak apa) dan garam secukup rasa. Gaul rata , biarkan inti tadi masak dan kering. Boleh tutup api. Inti ni kalau ada yg nak letak kentang pun boleh. Ketepikan.
Untuk membuat doh; Cairkan marjerin bersama minyak di atas api, masak sampai marjerin larut. Tutup api.
Ads
Masukkan tepung gandum,tepung beras, tepung jagung dan garam dalam mangkuk, gaulkan sampai jadi macam serbuk roti.
Lepas itu tuangkan marjerin dan minyak tadi. Uli sampai rata. Kemudian Masukkan air sedikit demi sedikit sampai adunan tadi tak melekat. Rehatkan doh dalam 10 minit.
Bulatkan doh tadi ikut besar mana yang kita nak dan gelekkan sampai nipis. (Pastikan gelek sampai nipis, supaya nanti dah masak kulit dia tak tebal)
Kemudian masukkan inti dan toreh hujung kulit sardin roll ni dengan pisau ( tengok gambar).
Ads
Dah siap semua, panaskan minyak dan bolehlah goreng. Api perlahan je tau supaya masak sekata luar dan dalam. Siap.
Lebihnya boleh masukkan dalam bekas bertutup dan simpan sejuk beku. Nak makan, keluarkan dan goreng.
Rindu nak makan roti macam dekat kafe mahal tu, jom kita tiru caranya dengan resipi yang dikongsi oleh Chef Ritz. Resipi ni mudah, tak perlu nak renyah-renyah kata orang utara.
Roti jenis ni dah jadi satu trend. Kebanyakan kafe hipster gemar gunakan roti ni untuk dijadikan sandwic. Boleh juga dicicah denganmushroom soup atau pun rendang daging. Memang terbaik.
Masukkan semua bahan ke dalam bekas dan uli sehingga doh terbentuk (doh masih lembik masa ni)
Tutup bekas dengan plastik atau kain dan simpan di dalam peti sejuk.
3.Setiap 30 minit, lakukan ‘stretch n fold’. (saya buat sebanyak dua kali)
4Bentukkan doh (saya buat bentuk oval) dan pindahkan ke dalam basket
5.Rehatkan doh (final fermentation) lebih kurang 4 jam
6.Scoring doh dan pindahkan ke dalam bekas (saya gunakan pyrex) yang sudah dipanaskan terlebih dahulu di dalam oven, 230 darjah selsius.
7.Bakar dalam oven selama 20 minit (dengan penutup) dan lagi 20 minit tanpa penutup) pada suhu 230 darjah selsius
8.Selepas bakar pindahkan ke atas jaring.
OK… kalau makan saja macam tak best pulak kan? Chef Ritz bagi idea. Letak cheddar cheese, salad, tuna spread, dan susun telur rebus atas roti. Pipekan sedikit lite mayo dan taburkan sikit lada hitam untuk perasa.
Ramai yang suka makan piza. Tahu tak piza ni kalau korang kreatif, boleh buat kat rumah. Sebenarnya ada cara senang nak buat piza. Jadi lepas ni sesiapa yang suka makan piza, boleh cuba buat sendiri tau. Tak perlu kelengkapan macam chef pun. RASA kongsikan cara buat piza dengan mudah. Tak perlu uli pun. Hanya tekan-tekan dengan tangan saja.
DOH PIZA TANPA ULI
Doh piza.
BAHAN-BAHAN
500 gram bread flour (tepung gandum pun boleh).
350 – 370 gram air
1 sudu kecil garam
2 sudu besar minyak zaitun
2 sudu besar gula
1 sudu besar yis
2 gram pelembut roti
BAHAN TOPPING
Sedikit keju mozarella
Peppercorn
pizza fb.
CARA MEMBUAT
1. Satukan semua bahan. Masukkan dalam bekas bertutup yang dah disapu minyak. Tutup dan setiap 30 minit tarik dan lipat doh (stretch and fold). Buat 4 set. Tangan basahkan dengan air terlebih dahulu.
2. Sapu piza pan dengan mentega atau minyak masak. Tekan-tekan doh guna tangan sehingga memenuhi pan.
3. Cucuk bahagian tengah piza dengan garpu. Doh memang lembik (high hydration).
4. Sapukan sos piza dan tabur keju mozarella. Boleh tabur sikit pappercorns.
5. Perap setengah jam. Bakar suhu 180°C sehingga masak.
Jom kita meroti. Ni dia resipi roti sosej pintal yang biasa korang nampak kat kedai bakeri. Nak letak atau tambah sos cili dan mayonis pun boleh jugak. Bagi penggemar keju bolehlah tabur keju mozzarella atasnya. Kita yang buat dia kan,Tapi roti tu kenalah menjadi…
.
Pintal ikut kreativiti anda.
Jika anda adalah penggemar roti, anda patut mencuba resepi roti sosej pintal ini.
1. Masukkan bahan-bahan seperti yis, garam dan gula bersama air suam. 2. Biarkan selama 10 minit. Kemudian campur adunan tadi dengan tepung dan mentega. 3. Uli sampai menjadi doh. Jika masih melekat, tambahkan tepung. 4. Biarkan doh selama 45 minit.
CARA MEMINTAL ;
1. Ambil adunan doh tadi dan leperkan untuk membalut sosej. 2. Potong balutan sosej secara sekata tetapi jangan sampai putus. Kemudian, pintal potongan tersebut ke kiri dan kanan. 3. Selesai memintal, sapu roti dengan sos cili, mayonis dan taburan keju mozzarella. 4. Bakar pada suhu 160 darjah Celsius selama 20 minit.
Ada roti sandwic yang hampir tamat tempoh? Jangan buang! Cuba 6 resipi roti sandwic sedap ini termasuk lasagna, apple pie dan puding roti. Mudah dan menjimatkan!