Pejam celik pejam celik, bulan April nanti, kita akan menyambut Ramadan. Sambil-sambil tu, bolehlah intai-intai resipi biskut raya kan.
Kalau bab biskut tart nanas, memang jadi kegemaran kebanyakan orang. Lagi-lagi tart nenas klasik.
Kali ini, apa kata kita buat biskut tart nenas ala Frozen buat anak-anak. Mesti mereka teruja nak makan. Senang je nak buatnya dengan resipi daripada Aisyah Humaira.
1. Ayak tepung beras, tepung jagung dan ketepikan. 2. Dalam bekas besar satukan mentega, minyak sapi, gula kastor dan kacau pakai senduk, sekadar sebatikan jangan sampai kembang.
3. Masukkan esen vanilla, kuning telur dan santan ayam brand, kacau rata. 4. Akhir sekali, masukkan tepung separuh dahulu, kacau rata dan masuk sikit-sikit hingga terhasil adunan yang tidak melekat pada tangan. Jika adunan masih lembik, boleh masukkan tepung gandum.
6. Bakar selama 25 minit atau sehingga masak dengan suhu 160C api atas bawah.
*untuk bentuk di bawah, saya guna acuan biasa. Yang bentuk bintang tu, saya beli acuan di kedai bakery bahan-bahan buat kek biskut. Cakap pada tuan kedai, nak beli acuan biskut frozen.
Sedapnya dapat menikmati nasi kerabu. Memang kenyang dapat sepinggan.Siapa yang tiada bunga telang,boleh buat nasi kerabu kuning ni.Kalau ada yang teringin, bolehlah cuba resipi ini.
NASI KERABU KUNING
Bahan untuk nasi:
Beras
Air
Kunyit hidup atau serbuk
Serai sebatang diketuk
Daun limau yang dibuang tulang tengahnya
Ade 3 teknik boleh buat untuk warnakan nasi:
1. Rendam beras dalam air kunyit
2. Rebus air, kunyit, serai sampai mendidih kemudian masukkan beras dan daun limau.
3. Pakai pewarna saja
Tanak nasi sampai masak.
Sambal kelapa:
Ikan selayang / kembung sesuai selera. Kalau ikan besar 2 ekor dah cukup.
Kalau kecil ambil 5-6 ekor
1 biji kelapa parut putih
4-5 biji bawang merah kecil
3-4 ulas bawang putih
Garam dan gula
Cara memasak:
1.Rebus ikan dengan sedikit garam.
2.Dah masak, perisi buang tulang.
3.Sangai kelapa sehingga hampir kekuningan, agak-agak 10min lebih kurang.Jangan lama sangat kita tak nak dia kering. Ketepikan.
4.Tumbuk isi ikan, kelapa parut, bawang. Agak-agak pecah je kecuali bawang ditumbuk biar lumat.
5.Masuk balik semua bahan yang kita tumbuk dalam kuali, perasakan garam dan gula secukupnya. Buka api sederhana, kacau semua sebati agak-agak dalam 5 minit. Tutup api. Siap.
Kuah tumis:
4 biji bawang merah besar
3-4 ulas bawang putih
1 biji bawang Holland
Cili kering sesuai kepedasan masing-masing
Cara memasak:
1.Kisar semua bahan sehingga lumat
2. Angkat sikit bahan kisar untuk perap ayam.
3.Tumis bahan kisar sampai pecah minyak macam nak buat sambal.
4.Masukkan sebatang serai yang diketuk, 200ml santan dan air secukupnya.Biar mendidih sambil dikacau sampai santan masak cantik.Agak-agak tambah air jangan banyak sangat, kuah tumis ni nak kena sedikit pekat.
5.Perasakan garam dan gula.
6.Ada orang titiskan sedikit budu. Sesuai selera
7.Siap untuk dihidang.
Ayam percik
1.Perap ayam dengan garam dan bahan kisar yang kita asingkan sikit tadi.
2.Bakar ayam. Ayam dah hampir masak, ambil sikit kuah tumis dan lumurkan pada ayam.
Kemudian sambung bakar smpai masak.
*Tapi cara saya buat ayam tu, sediakan kuali, letak minyak sikit,
letak ayam yang diperap. Terbalikkan supaya tak melekat.
*Agak dah separuh masak,masukkan kuah tumis tadi sikit, masukkan air
biar mendidih kedua sisi ayam sehingga masak. Biar sampai kuah tadi jadi pekat. Siap.
Hiris ulam sesuai selera.
Korang yang ada darah tinggi atau ada ahli keluarga menghidap darah tinggi, hari ni RASA ingin kongsikan petua mudah yang dikongsikan oleh Puan Rodziah Md. Nor. Cara ini sangat mudah dan jimat dan bebas sebarang bahan kimia. Nak Tau macam mana cara membuatnya ini bahan dan cara membuatnya:-
.
JUS CAMPURAN EPAL & BELALAI GAJAH
BAHAN-BAHAN:
2 biji epal hijau
2 tangkai daun Belalai Gajah
2 gelas air
CARA MEMASAK:
1. Belah buah epal kemudian masukkan dalam pengisar bersama daun Belalai Gajah.
2. Tambahkan air di dalamnya.
3. Kisar higgga halus.
4. Tapis airnya.
5. Jus sedia diminum.
Biskut pelbagai rasa dan rupa yang menarik ni memang sedap dinikamati bila-bila masa pun. Ambil sebalang kunyah sambal menonton tv tau-tau licin aje balang tu. Yang pasti hiasan dan corak biskut tu boleh membangkit selera sesiapa jua.
Nah ni 12 aneka biskut@cookies dari Nor Shahidah Mohd Mahayadin, Yummilicios Cakes n Cookies sudi berkongsi 12 resipi biskut bersama RASA. Laku keras ni kalau buat jualan lagi pulak secara online.
1. CEREAL & SUNFLOWER SEED COOKIES
BAHAN-BAHAN :
85 gm mentega
85 gm gula kastor
½ biji telur
½ sudu teh esen vanilla
142 gm tepung gandum | diayak
1 sudu teh serbuk penaik | diayak
30 gm biji bunga matahari
30 gm campuran ceri hijau dan merah
Bahan hiasan :
Serbuk nestum secukupnya
Biji bunga matahari panggang secukupnya
CARA MEMASAK :
Pukul mentega dengan gula hingga kembang.
Masukkan esen vanilla, telur, pukul rata
Masukkan tepung gandum,dan baking powder.
Masukkan biji bunga mata dan ceri.
Gaul rata hingga terbentuk doh.
Jemput sedikit dan salut dengan serbuk nestum, dan hiaskan kuaci di atasnya.
Panaskan oven, bakar pada suhu 170 darjah celcius, bakar sehingga perang keemasan.
INFO CHEF : Anda boleh juga menggunakan kuaci atau biji labu
2. MELTING MOMENTS COOKIES
BAHAN-BAHAN :
85 gm mentega
85 gm gula kastor
1/2 biji telur
1/2 sudu teh esen vanilla
142 gm tepung gandum | diayak
1 sudu teh serbuk penaik | diayak
30 gm corn flakes | dihancur
Bahan hiasan:
Cornflakes hancur secukupnya untuk hiasan.
CARA MEMASAK :
Pukul mentega dan gula hingga kembang.
Masukkan esen vanilla dan telur, pukul rata.
Masukkan tepung gandum dan serbuk penaik, gaulkan.
Masukkan cornflakes hancur, gaul rata hingga jadi doh
Jemput sedikit doh dan golekkan ke dalam cornflakes hancur.
Panaskan oven, bakar pada suhu 170 darjah celcius, bakar hingga perang keemasan.
INFO CHEF : Anda boleh juga memasukkan bahan campuran lain seperti biskut Marie hancur. Adunan ini sangat lembut.
3. PANDAN SNOW COOKIES
BAHAN-BAHAN :
85 gm mentega
85 gm gula kastor
1/2 biji telur
1/2 sudu teh esen vanilla
142 gm tepung gandum | diayak
1 sudu teh serbuk penaik | diayak
2 sudu teh perisa pandan
Beberapa titik pewarna hijau
Bahan hiasan:
Kelapa parut kering
CARA MEMASAK:
Pukul mentega dan gula hingga kembang.
Masukkan esen perisa pandan, pewarna hijau dan telur, kemudian pukul rata.
Masukkan tepung gandum dan serbuk penaik
Kemudian masukkan doh ke dalam beg piping.
Bentukkan ikut bentuk kegemaran, dan taburkan kelapa parut kering.
Panaskan oven dan bakar sehingga perang keemasan.
INFO CHEF: Gunakan kelapa parut yang dijual dalam tin.
4. TRIPLE M & M COOKIES
BAHAN-BAHAN :
100 gm mentega
1 sudu makan susu tepung
50 gm gula aising
½ biji telur
1 sudu teh esen vanilla
230 gm tepung gandum | diayak
1 sudu teh serbuk penaik | diayak
Bahan hiasan :
Coklat M & M secukupnya
CARA MEMASAK :
Pukul mentega dengan gula aising hingga kembang.
Masukkan telur, esen vanilla dan susu tepung, gaul rata.
Masukkan tepung gandum, dan hingga membentuk doh.
Simpankan sebentar di dalam peti ais lebih kurang 10 – 15 minit.
Bentukkan bulat dan tekan dengan garfu.
Susunkan coklat M & M diatasnya. Susun di atas dulang pembakar yang sudah digriskan dengan mentega.
Panaskan oven dan bakar pada suhu 170 darjah celcius, bakar sehingga perang keemasan.
INFO CHEF : Susun biskut jarak jauh sedikit kerana ia akan mengembang. Dohnya agak lembut.
5. HAPPINESS SHIP COOKIES
BAHAN-BAHAN :
100 gm mentega
1 sudu makan susu tepung
50 gm gula aising
½ biji telur
1 sudu teh esen vanilla
230 gm tepung gandum gandum | diayak
30 gm badam | dihancurkan kasar
Bahan hiasan :
Kacang badam, buah-buahan campuran dan coklat urai warna warni secukupnya
CARA MEMASAK :
Pukul mentega dengan gula aising hingga kembang.
Masukkan telur, esen vanilla dan susu tepung.
Masukkan tepung gandum dan masukkan badam hingga menjadi doh.
Simpankan doh sebentar di dalam peti ais selama 10 minit.
Bentukkan dengan acuan bentuk kapal.
Hiaskan dengan kacang badam, buah-buahan campuran dan taburkan coklat urai.
Panaskan oven, bakar pada suhu 170 darjah celcius dan perang keemasan.
INFO CHEF : Coklat M & M ini juga boleh dimasukkan dalam adunan jika suka, anggaran 30 gm
6. MILKY ALIEN COOKIES
BAHAN-BAHAN :
125 mentega
½ tin susu pekat manis
400 gm tepung jagung | diayak
4 sudu makan susu tepung | diayak
Bahan hiasan :
Cip coklat dan coklat urai
CARA MEMASAK :
Masukkan kesemua bahan ke dalam mangkuk adunan.
Adunkan semua bahan hingga menjadi doh.
Bentukkan menjadi seperti choc kiss.
Hiaskan dengan cip coklat dan coklat urai.
Panaskan oven pada suhu 170 darjah celcius, bakar api bawah sehingga 25 minit hingga di bawahnya perang keemasan.
INFO CHEF : Hanya dengan menggunakan empat bahan anda boleh membuat biskut alien yang sedap ini.
7. LEMON & CHERRY BUTTER COOKIES
BAHAN-BAHAN :
1 cawan mentega
1 ½ cawan gula kastor
2 biji telur
2/3 cawan jus lemon
4 cawan tepung naik sendiri | diayak
½ sudu teh garam halus
3 sudu makan parutan kulit lemon
1 sudu teh baking soda | diayak
Bahan hiasan :
Ceri merah dan ceri hijau
CARA MEMASAK :
1. Pukul mentega dengan gula hingga kembang.
2. Masukkan jus lemon dan telur, pukul rata
3. Masukkan tepung naik sendiri.
4. Masukkan garam halus dan baking soda
5. Akhir sekali masukkan kulit lemon, gaul dana adun hingga membentuk doh
6, Simpan adunan dalam peti sejuk dalam 10 minit.
7. Masukkan ke dalam piping beg, dan bentukkan serta hiaskan dengan buah ceri
8. Panaskan oven, bakar pada suhu 170 darjah celcius hingga perang keemasan.
INFO CHEF : Kaya dengan rasa lemon yang masam dan manis. Biskut ini tidak muak dimakan.
8. TANGY ORANGE BUTTER COOKIES
BAHAN-BAHAN :
1 cawan mentega
1 ½ cawan gula kastor
2 biji telur
2/3 cawan jus oren
4 cawan tepung naik sendiri | diayak
½ sudu teh garam halus
1 sudu teh baking soda | diayak
2 sudu makan parutan kulit oren
Bahan hiasan :
Parutan kulit oren secukupnya
CARA MEMASAK :
1. Pukul mentega dengan gula hingga kembang.
2. Masukkan jus oren dan telur dan pukul rata.
3. Masukkan tepung naik sendiri.
4. Masukkan garam halus dan baking soda
5. Akhir sekali masukkan parutan kulit oren
6. Simpan adunan dalam peti sejuk dalam 10 minit
7. Masukkan ke dalam piping beg, dan bentukkan serta hiaskan dengan kulit oren yang diparut
8. Panaskan oven, bakar pada suhu 170 darjah celcius hingga perang keemasan.
INFO CHEF : Boleh tambah pewarna oren untuk warna lebih menyerlah. Gunakan oren Sunkist atau jenama berkualiti untuk rasa lebih sedap.
9. ROSE VELVET COOKIES
BAHAN-BAHAN :
200gm mentega
30gm shortening
220gm gula kastor
1 biji telur
1 sudu teh cuka makan
300gm tepung gandum | diayak
30gm tepung koko | diayak
50gm tepung jagung | diayak
¾ sudu teh serbuk penaik | diayak
¾ sudu teh baking soda | diayak
¼ sudu teh garam halus
1 sudu teh esen vanilla
1sudu makan pewarna merah
Bahan hiasan :
Biji manik warna perak saiz sederhana secukupnya
CARA MEMASAK :
1. Pukul mentega danshortening dengan gula hingga kembang.
2. Masukkan cuka makan,vanilla,pewarna merah serta, telur, pukul rata
3. Masukkan tepung gandum,serbuk penaik,garam,tepung jagung dan tepung koko
4. Masukkan garam halus dan baking soda, gaul rata.
5. Masukkan adunan kedalam piping beg dengan nozzle bunga
6, Hiaskan dengan manik
7. Panaskan oven, bakar pada suhu 170 darjah celcius bakar lebih kurang 15-20min.
INFO CHEF : Adunannya agak lembut, jadi ia lebih sesuai dibentukkan secara piping.
10. CAPPUCINO BUTTER COOKIES
BAHAN-BAHAN :
240gm mentega
4sudu teh pes serbuk kopi
80gm gula aising
220gm tepung naik sendiri | diayak
80gm tepung jagung | diayak
25gm serbuk badam
1 sudu teh esen vanilla
Bahan hiasan:
Gula berbentuk hati warna merah secukupnya
CARA MEMASAK :
1.Pukul mentega, gula aising hingga kembang.
2.Masukkan pes kopi,vanilla dan telur, pukul rata
3.Masukkan tepung naik sendiri,tepung jagung dan serbuk badam
4.Masukkan kedalam piping beg, dan paipkan seperti semperit.
5. Hiaskan dengan gula hati warna merah
6. Panaskan oven, bakar pada suhu 170 darjah celcius bakar sehingga perang keemasan.
INFO CHEF : Serbuk kopi dijadikan pes dengan mencampurkan dengan air secukupnya hingga menjadi pes.
11. COFFEE AND CEREAL COOKIES
BAHAN-BAHAN :
50 gm mentega
1 biji telur | kuning sahaja
20 gm gula aising
80 gm tepung naik sendiri | diayak
30 gm instant coffee | diayak
½ sudu teh esen vanilla
Bahan hiasan :
Corn flakes hancur dan cip coklat putih, secukupnya
CARA MEMASAK :
Pukul mentega dan gula aising hingga kembang.
Masukkan vanilla dan kuning telur dan pukul rata.
Masukkan tepung naik sendiri serta pes serbuk kopi segera.
Adun menjadi doh hingga boleh diterap dengan acuan biskut @ cookie cutter
Hiaskan dengan corn flakes hancur dan cip coklat putih.
Panaskan oven, bakar pada suhu 170 darjah celcius, bakar sehingga perang keemasan.
INFO CHEF : Anda boleh memasukkan sedikit corn flakes untuk rasa yang lebih rangup
12. RAINBOW RING COOKIES
BAHAN-BAHAN:
200gm mentega
80gm gula aising
250gm tepung gandum | diayak
80gm gajus | dikisar
Bahan hiasan:
Manik biji warna warni @ thousand sprinkles, secukupnya
CARA MEMASAK :
Pukul mentega, gula icing hingga kembang.
Masukkan gajus kisar dan tepung gandum
Terapkan dengan acuan pemotong biskut
Hiaskan dengan thousand sprinkles.
Panaskan oven, bakar pada suhu 170 darjah celcius, bakar sehingga perang keemasan.
INFO CHEF : Anda boleh juga menggunakan jenis kacang yang lain seperti walnut dan pistachio.
RESEPI : NOR SHAHIDAH MOHD MAHAYADIN
Terima kasih : D’Kayangan , Seksyen 13, Shah Alam. Ig : shidamahayadin fb : Yummilicious cakes n cookies
Ayam goreng kari ini kalau diratah, makan panas-panas, memang tak cukup seketul. Boleh ketagih dibuatnya. Sedapnya berbeza dari ayam goreng biasa atau ayam goreng...