
Sesuai dimakan bagi anda yang sedang diet sewaktu sarapan dan juga makan malam.

- 2 keping roti bijirin penuh (Wholemeal)
- 2 keping deli ayam
- 1 keping keju
- 1 biji tomato | dihiris
- Daun salad segar secukupnya
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Tip Goreng Sosej Supaya Tak Kecut & Berkedut

Sosej goreng selalu jadi pilihan bila nak buat hidangan yang cepat untuk sarapan. Makan dengan roti, dah cukup mengeyangkan.
Cuma kalau goreng sosej satu masalah yang biasa berlaku adalah sosej kecut dan berkedut selepas digoreng. Hasilnya tak cantik.
Dikongsi oleh Fareez Amy Shafie yang juga seorang katerer dan peniaga pasar malam beliau menurunkan beberapa cara menggoreng sosej bagi memastikan kulitnya tegang dan tak kecut selepas siap digoreng.
- Bagi memastikan kulit sosej tegang elok, jangan goreng sosej menggunakan minyak panas. Sebaliknya buka api terus saja masukkan sosej ke dalam minyak(bilas dulu sosej dengan air dan keringkan).
- Biarkan sosej masak bersama minyak yang baru nak panas. Apabila sosej timbul terus angkat. Sosej memang akan masak, jangan risau.
- Sosej mungkin akan sedikit berminyak tapi selepas tos, minyak akan hilang. Hasilnya sosej yang gebu gebas montok dan bergetah dapat anda nikmati.
Sumber:Artikel diolah daripada Vanilla Kismis & Siti Afifah
Resipi Prosperity Burger Ala McMing. Mudah & Sedap Menjilat Jari

Bila tibanya musim perayaan Tahun Baru Cina, hidangan Burger Prosperity ni antara yang ditunggu-tunggu. Bagi anda yang nak cuba buat sendiri burger ni di rumah, saudara Farid Sham Qaseh Pakcik ada kongsi resipinya. Mudah je. Jom cuba.
CARA BUAT BURGER PROSPERITY SEDAP SECARA HOMEMADE
BAHAN PATTY DAGING:
2kg daging kisar
300gm serbuk roti – beli online disini
3 biji bawang holland – kisar halus tanpa air
1 sudu makan oregano – beli online disini
1 sudu makan basil – beli online disini
1 sudu makan (rata) serbuk lada hitam – beli online disini
1/2 sudu makan serbuk lada putih – beli online disini
1 sudu makan serbuk perasa ayam
3 sudu makan sos tiram – beli online disini
2 cubit garam
CARA MEMBUAT:
1. Satukan kesemua bahan dan gaul rata.
2. Timbang berat patty ikut kegemaran masing-masing. Biasanya sekeping patty seberat 70gm. Jika suka yang tebal, boleh timbang 90gm sekeping.
3. Bentukkan ikut saiz yang digemari.
Nota: Jika buat dalam jumlah yang sedikit, boleh bahagikan jumlah bahan ikut berat daging kisar yang digunakan.
BAHAN SOS LADA HITAM:
1/2 biji bawang besar Holland – hiris halus @ kisar guna food processor.
2 hirisan mentega
1 sudu makan biji lada hitam – dikisar
1 cawan tepung gandum
2 sudu makan kicap pekat – beli online disini
2 sudu makan sos lada hitam
Serbuk pati ayam secukupnya
1 cawan air
CARA MEMASAK:
1. Panaskan mentega dalam kuali dan masukkan bawang Holland. Tumis hingga wangi dan agak kekuningan.
2. Masukkan serbuk lada hitam. Kacau lagi.
3. Seterusnya masukkan tepung gandum. Perlahankan api. Gaul sehingga sekata supaya tepung tidak berketul-ketul.
4. Gaul lagi dan sampai jadi seperti dalam gambar di bawah ini.
5. Masukkan air. Bolehlah tambah serbuk pati ayam, kicap pekat dan sos tiram. Boleh juga tambah susu full cream, sos tomato dan sos jika untuk rasa pedas dan masamkan lagi sos. Boleh tambah ikut citarasa. Dalam peringkat ni, pelbagai cara anda boleh ‘try & error’ untuk menyedapkan lagi sos.
6. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
7. Sentiasa kacau sos supaya tidak berketul. Bila sos mendidih, ia akan menjadi lebih kental dan pekat. Jika tidak pekat, boleh tambah bancuhan tepung jagung.
CARA MENYEDIAKAN BURGER PROSPERITY
BAHAN-BAHAN:
Patty daging burger
Sos lada hitam
Bawang Holland- dihiris
Roti oblong
CARA MEMASAK:
1. Masak daging burger hingga keperangan dan masak sepenuhnya.
2. Celupkan ke dalam sos lada hitam dan letakkan atas roti.
3. Tabur hirisan bawang Holland dengan secukupnya.
4. Sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: Farid Sham Qaseh Pakcik
Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
Dapatkan pelbagai resipi terkini yang mudah & enak di laman web RASA
Nasi Beriani Ayam Telur Rebus Sedap, Sebutir-Sebutir Nasinya Memang Gebu
Resipi Tauhu Bergedil Berlauk, Cicah Sambal Kicap Memang Padu
Chicken Chop Crispy & Sos Cendawan Sedap. Langsung Tak Guna Minyak
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official
Resipi Mudah Sesuai Untuk Si Bujang, Tak Sampai 30 Minit Dah Boleh Makan

Ada kala kita tak sempat nak memasak beria-ia sangat. Bahan mentah kat rumah pun terhad. RASA berikan resipi 3 masakan yang mudah untuk anda sediakan ala-ala orang bujang. Tak sampai 30 minit anda dah boleh makan kekenyangan. Jom cuba.
NASI GORENG AYAM KUNYIT
Bahan ayam kunyit
100 gram isi dada ayam (gaul dengan garam dan kunyit)
Sedikit hirisan kacang buncis
Sedikit hirisan lobak merah
1/2 biji bawang besar | hiris
1 ulas bawang putih | cincang
Sedikit hirisan cili padi dan merah
Garam dan gula secukup rasa
Minyak masak untuk menggoreng dan menumis
Bahan nasi
1 mangkuk nasi putih
1 biji telur ayam
1 sudu makan sos tiram
Sedikit minya masak untuk menumis
Cara membuat
1. Panaskan minyak, goreng isi ayam sehingga garing. Ketepikan.
2. Kemudian tumiskan bawang merah, bawang putih, cili sehingga wangi, diikuti sayuran dan kacau.
3. Masukkan semula isi ayam yang telah digoreng tadi.
4. Untuk sediakan nasi goreng. Panaskan sedikit minyak pecah telur dan hancurkan.
5. Masukkan nasi diikuti dengan sos tiram.
6. Gaul rata sehingga cukup rasa dan hidangkan bersama ayam kunyit.
SANDWIC TUNA GORENG
Bahan-bahan
4 keping roti
1 tin tuna
1 biji bawang besar (potong dadu)
1 biji cili merah (cencang halus)
100 gram tepung gandum
1/2 sudu teh garam
80 ml air
Sedikit mayones
Minyak untuk menggoreng secukupnya
Cara memasak
1. Campurkan hirisan cili, bawang dan tuna tadi dalam satu mangkuk. Gaul sebati. Sapukan di atas roti. Letakkan sedikit mayones dan lapiskan dengan sekeping roti lagi.
2. Bancuh tepung gandum bersama sedikit garam dan air. Celup roti ke dalam bancuhan tepung.
3. Panaskan minyak di dalam kuali dan goreng hingga kekuningan.
4. Angkat dan tos.
5. Potong roti menjadi bentuk tiga segi dan sedia dinikmati.
SPAGETI GORENG
Bahan-bahan
200 gram spageti | dicelur
150 gram campuran makanan laut
6 batang asparagus (dicelur dan direndam dalam air berais)
4 ulas bawang putih (diketuk)
1 sudu teh serbuk lada hitam
1 sudu teh emping cili
1/2 sudu teh oregano
2 sudu makan mentega
Garam secukup rasa
Cara membuat
1. Panaskan mentega dan tumis bawang putih sehingga kekuningan.
2. Masukkan campuran makanan laut dan goreng lagi hingga masak.
3. Tambahkan spageti. Gaul rata.
4. Kemudian masukkan serbuk lada hitam, emping cili, oregano dan perasakan dengan garam secukupnya.
5. Masukkan asparagus. Gaul rata.
6. Sedia untuk dinikmati.
Selamat mencuba!