Adakala buntu nak masak apa buat bekalan anak ke sekolah. Apa kata kita buatkan sandwic telur simple untuknya. Penyediaannya pun cepat dan ringkas. Makanan pun berkhasiat.
Menurut Shima Bakar yang sudi berkongsi resipi Sandwic Telur Simple ini, jika nak buat pagi, malam sebelum tidur dah boleh kukuskan siap-sipa 2 biji telur selama 10 minit. Jika buat telur saiz kecil, buat 3 biji. Nak rebus macam biasa pun boleh. Menjimatkan masa, bukan? Jom kita buat.
Ambil satu bahagian inti, letakkan di atas roti dan ratakan. Paipkan mayones dan tutup dengan satu lagi kepingan roti.
Sapu marjerin di atas kepingan roti kedua. Letakkan satu bahagian inti dan ratakan.
Paipkan mayones dan sos cili.
Tutup dengan kepingan roti ketiga. Siap 1 set sandwic.
Ads
Ulang langkah 1 hingga 5 untuk set sandwic kedua.
CARA POTONGAN YANG KEMAS
Ambil 2 lidi sate, cucukkan di kiri kanan roti. (Boleh juga guna pencungkil gigi, tapi kalau roti 3 layer, pencungkil gigi akan tenggelam dalam roti. Risau pula kalau terlupa keluarkan, boleh mendatangkan bahaya.)
Potong roti kepada 2 bahagian. Lidi sate berfungsi sebagai pemegang kepada roti, jadi roti tak “berlari ke sana ke mari” semasa dipotong.
Kemudian, potong lagi kepada 4 bahagian.
Untuk kelihatan kemas, alas potongan sandwic dengan paper cup yang cantik.
Hotel Crystal Crown PJ memang kaya dengan idea bakeri dan pastrinya. Chef Pastri, Chef Mohd Shafeeq Shahrom Nuwi berkongsi resipi pistachio biscotti dan karipap pastri ayam yang sungguh enak.
.
Biscotti dibakar dua kali untuk rasa rangup dan ringan berongga. Manakala karipap ayam penuh berperisa dengan kulit pastri puff memang terbaiklah. Berbaloi untuk dicuba, boleh dijadikan sajian petang yang menambat selera.
PISTACHIO BISCOTTI BAHAN-BAHAN :
3 biji telur
200gm tepung gandum
140gm gula
3gm tepung penaik
150gm kacang pistachio | panggang
CARA MEMASAK: 1. Masukkan tepung dan gula dan pukul sehingga rata. 2. Masukkan tepung dan pistachio, kacau hingga sebati. Masukkan ke dalam acuan. 3. Panaskan oven dalam suhu 160 darjah celcius dan bakar selama 30 minit 4. Biarkan sejuk seketika dan kemudian masukkan dalam peti sejuk selama 3 jam atau lebih. 5. Kemudian keluarkan, dan potong adunan nipis nipis 6. Panaskan oven dan bakar sekali lagi selama 15 minit pada suhu 150 darjah celcius, sehingga menjadi rangup. 7. Sejukkan seketika dan sedia untuk dihidangkan
Saiz hidangan : 10 orang Waktu memasak : 1 jam Cara memasak : Bakar selama dua kali Jenis masakan : Biskut berasal dari Itali Keistimewaan : Ringan dan rangup Anggaran kos : RM 20
Info Chef : Perkataan biscotti bermaksud dari perkataan Latin bermaksud dua kali bakar . Biskut ini teksturnya rangup kering dan ringan, sedap dimakan dengan mencicahnya dalam air kopi atau teh
CHICKEN CURRY PUFF BAHAN-BAHAN :
6 keping puff pastri | siap dijual di pasaraya
1 cawan isi ayam | dibuang tulang
1 biji bawang besar | dicincang
1 biji telur | dipukul
1/4 cawan air | untuk memasak inti
2 sudu besar minyak masak | untuk menumis inti
1 sudu teh garam | atau secukup rasa
1 sudu teh serbuk kari
3 biji telur rebus | dibelah dua.
2 biji kentang
CARA MEMASAK :
Untuk inti : 1. Panaskan minyak dalam kuali, masukkan bawang besar dan tumis hingga naik bau. 2. Masukkan serbuk kari dan tumis hingga pecah minyak 3. Masukkan kentang hingga empuk, dan masukkan ayam. Perasakan dengan garam 4. Tutup kuali dan biarkan mereneh dengan api perlahan 4. Masukkan air, dan tutup semula dan biarkan hingga inti betul-betul masak. 5. Potong telur rebus belah dan ketepikan.
Untuk menyediakan curry puff : 1. Ambil kepingan pastri puff dan potong tiga segi atau bentuk yang dikehendaki. 2. Masukkan 1 1/2 sudu besar inti dan letakkan ditengah,masukkan hirisan telur rebus, ambil lagi sekeping pastri dan tutup di atasnya 3. Tekan keliling pastri, boleh gunakan garfu sampai melekat. 4. Sapukan telur yang dipukul di atasnya, agar ia masak emas keperangan. 5. Bakar di dalam ketuhar, selama 12 minit (atau sampai keperangan) dalam ketuhar bersuhu 160 darjah C.
Saiz hidangan : 4 orang Waktu memasak : 1 jam Cara memasak : Bakar Jenis masakan : Paf dan pastri Keistimewaan : Inti kari ayam dan telur rebus mengenakkan pastri puff Anggaran kos : RM 20
INFO CHEF : Jika anda memilih untuk membuat pastri sendiri, simpan dalam peti sejuk dan buat sehari lebih awal.
RESEPI : CHEF PASTRI, CHEF MOHD SHAFEEQ SHAHROM NUWI TERIMA KASIH : Crystal Crown Hotel Petaling Jaya, No. 12, Jalan Utara, PJS 52, Petaling Jaya, Selangor
Sedapnya Tosai. Sajian tradisi masyarakat India ni memang membuka selera. Kalau nikmati masa sarapan, memang best. Bagi anda yang tercari-cari resipi Tosai yang mudah dan asli, resipi perkongsian saudari Gogilah Kerisnan ni antara yang terbaik yang boleh dicuba. Bahan-bahannya pun ringkas sahaja. Cubalah. Pasti puas hati.
RESIPI TOSAI HOMEMADE
BAHAN-BAHAN:
1 tin susu beras
½ tin susu kacang uluthu ( dhal putih yang digunakan untuk buat Tosai) (beli ONLINE)
2 genggam / 2 sudu nasi sejuk
1 sudu makan garam
CARA MEMASAK: 1. Basuh beras dan kacang uluthu. Kemudian masukkan nasi sejuk dan rendam selama 5-6 jam.
kacang uluthu
2. Bila cukup waktu rendaman, kisar bahan-bahan tadi sedikit demi sedikit. Pastikan kisaran tidak terlalu cair dan tidak terlalu pekat. Buat macam adunan roti jala. Tuang kisaran dalam bekas bersesuaian. 3. Teruskan kisar bahan rendaman tadi. Bila kisaran terakhir, masukkan garam. Kisar sekali lagi. 4. Tuang adunan dalam bekas besar yang bersesuaian kerana adunan akan kembang. Campurkan dan sebatikan menggunakan tangan. Pastikan tangan dibasuh terlebih dahulu. 5. Tutup bekas dan biarkan bahan kisaran selama 5-6 jam sehingga adunan jadi kembang dan masam.
6. Untuk memasaknya, ambil kuali leper dan sapukan sedikit minyak. (empunya resipi guna minyak bijan kerana rasa lebih sedap) 7. Tuang adunan dan ratakan. Tutup 2 minit dan Tosai sudah masak serta boleh diangkat. Pastikan jaga api supaya Tosai tidak hangit.
Kadang kita jadi blur tak tahu apa nak dihidangkan pada keluarga untuk sarapan atau minum petang. Jadi kalau korang nak sesuatu yang ringkas tapi sedap, jomlah try buat roti telur sardin ni.
ROTI TELUR SARDIN VIRAL
Bahan-bahan
1 tin kecil sardin
4 biji telur
Garam
3 biji cili padi (dicencang)
Lada sulah
½ biji bawang holland (dicencang)
Sedikit daun sup dan daun bawang (dicencang)
Roti keping
Minyak masak untuk menggoreng
Cara membuat
1. Lenyek ikan sardin dan sedikit sosnya.
2. Gaul ikan sardin tadi dengan telur, garam, cili padi, lada sulah, bawang holland, daun sup dan daun bawang sampai sebati.
3. Celup roti dalam adunan sardin.
4. Goreng dalam minyak masak panas seperti menggoreng roti telur biasa tu. Siap.
Cucur badak montok ini memang buat kita teruja untuk makan. Bentuknya yang bulat comel Bersama inti homemade tak dinafikan cukup sedap.Kuih tradisi ini tak...