
Isi Kandungan
ToggleSandwic avokado ini bukan sahaja penuh khasiat bahkan sedap dan mudah pula dimasak. Biasanya kita buat sandwich telur, sardin atau tuna je kan? Ha…boleh cuba resipi ini pula.
Boleh disediakan waktu sarapan. Tapi kalau nak makan waktu lain pun okay je. Sandwic ini juga mudah dan ringkas untuk keluarga tersayang. Cuba resipi yang dikongsikan oleh puan Khadijah Jaafar (cik Tie) ni ye. Gerenti tak menyesal.
Rasa avokado berlemak, bila dibuat sandwich, memang sedap. Buah avokado dikatakan boleh bantu kurangkan berat badan dan kolestrol.
Lepas ni selalulah beli avokado. Kalau nak beli avkcado cari yang berwarna hijau gelap. Bila picit rasanya lembut sedikit. Itu tandanya avokado itu sudah masak. Jom cuba!
Sandwich Avocado

Bahan-bahan:
Roti putih/wholemeal
Avocado ( yang telah masak)
Lemon
Garam – boleh beli online di sini
Serbuk lada hitam – boleh beli online di sini
Scrambled egg
Daun salad
Cara Membuat:
Lenyekkan avokado. Kemudian, perahkan sedikit lemon. Lemon ni tak perlu banyak hanya sedikit sahaja, nanti masam.
Masukkan garam dan serbuk lada hitam. Ini ikut selera masing-masing, Cik Tie letak sikit je. Lenyekkan avokado sampai hancur.
Ambil roti, letakkan daun salad dan diikuti dengan avokado di atas roti. Kemudian, letakkan pula scrambled egg.
Siap untuk dimakan! Selamat mencuba!
SERTAI TELEGRAM GENG RASA SHARE RESIPI
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Biskut Roti Kering Guna Roti Hampir Tamat Tempoh, Tak Bazir!
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @RASA dan Youtube Majalah RASA Official
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
5 Idea Donut Ala Perancis Dari Chef Frederic Oger, Kenakannya Bagai Berada di Kafe Paris

Ni dia resipi dan gaya donut ala Perancis. Resipi ori dari Chef Frederic Oger yang berasal dari Perancis, kini sudah berumahtangga dengan rakyat Malaysia serta menetap di sini.
Beliau adalah pemilik Pastry Institute of St Honore, di Taman Tun Dr Ismail. Variasi donutnya sungguh mempesona dan memikat selera.

Himpunan donut berwarna serta lembut gebu ini juga cukup membuatkan sesiapa yang melihat pasti terliur. Kalau nak tahu kelazatannya bolehlah mencuba resipi Chef tersohor ini.
GREEN TEA CHOCOLATE DOUGHNUT

BAHAN-BAHAN :
Bahan doh :
- 250gm tepung rose @ tepung gandum
- 5gm yis kering
- 30gm mentega cair
- 25gm gula aising
- 125ml susu
- 60gm kuning telur
- 2 gm garam
Bahan inti :
- 50gm coklat gelap 54% * kandungan koko/coklat
- 5gm serbuk teh hijau
- 100gm krim
CARA MEMASAK :
Cara buat doh :
- Masukkan tepung, garam, yis, gula dan mentega ke dalam mangkuk adunan.
- Kemudian masukkan susu dan kuning telur, sedikit demi sedikit
- Ulikan doh hingga tidak melekat di tepi mangkuk dan boleh meregang
- Bentukkan doh dan biarkan ia kembang dua kali ganda selama sejam.
- Ambil doh tumbuk untuk keluarkan angin, dan bulatkan bentuk donut masukkan inti,
- Kemudian biarkan selama 20 minit, untuk proses gebukan donut.
- Panaskan minyak di dalam kuali, dan goreng hingga keperangan dengan api yang sederhana.
- Toskan dan biarkan sejuk sebelum meletakkan /menaburkan bahan topping di atasnya di atasnya.
Cara masak inti :
- Didihkan krim bersama serbuk teh hijau, di dalam satu mangkuk
- Tutupkan api dan tuangkan coklat
- Kacau hingga sebati
Saiz hidangan : 15 keping, 33gm setiap satu
Waktu memasak : 25 minit
Cara memasak : Goreng minyak penuh
Jenis masakan : Donat
Keistimewaan : Teh hijau memberikan rasa yang sungguh nyaman
Anggaran kos : RM 20-RM 30
Info Chef : Untuk rasa yang lebih asli anda bolej memasukkan sedikit serbuk teh hijau ke dalam adunan doh donat.
STRAWBERRY ROSE JAM DOUGHNUT
BAHAN-BAHAN :
Bahan doh :
- 250gm tepung rose @ tepung gandum
- 5gm yis kering
- 30gm mentega cair
- 25gm gula aising
- 125ml susu
- 60gm kuning telur
- 2 gm garam
Bahan inti :
- 125gm puri strawberi
- 40gm gula
- 2gm esen ros
- 3gm pectin
CARA MEMASAK :
Cara buat doh :
- Masukkan tepung, garam, yis, gula dan mentega ke dalam mangkuk adunan.
- Kemudian masukkan susu dan kuning telur, sedikit demi sedikit
- Ulikan doh hingga tidak melekat di tepi mangkuk dan boleh meregang
- Bentukkan doh dan biarkan ia kembang dua kali ganda selama sejam.
- Ambil doh tumbuk untuk keluarkan angin, dan bulatkan bentuk donut masukkan inti,
- Kemudian biarkan selama 20 minit, untuk proses gebukan donut.
- Panaskan minyak di dalam kuali, dan goreng hingga keperangan dengan api yang sederhana.
- Toskan dan biarkan sejuk sebelum mencelupkan permukaan donat di atas inti strawberi yang sudah dimasak tadi.
Cara masak inti :
- Campurkan dan satukan gula dan pectin
- Kemudian masukkan puri dan esen
- Didihkan hingga suhu 106 darjah Celcius.
Saiz hidangan : 15 keping, 33 gm setiap satu
Waktu memasak : 25 minit
Cara memasak : Goreng minyak penuh
Jenis masakan : Donut
Keistimewaan : Kaya dengan rasa strawberi yang lazat.
Anggaran kos : RM 20-30
Info Chef : Pektin adalah bahan pemekat jam (ejen ‘gelling’). Mengurangkan waktu memasak.
TWIST DOUGHNUT WITH SESAME ALMOND TOPPING
BAHAN-BAHAN :
Bahan doh :
- 250gm tepung rose @ tepung gandum
- 5gm yis kering
- 30gm mentega cair
- 25gm gula aising
- 125ml susu
- 60gm kuning telur
- 2 gm garam
Bahan ‘topping’:
- 125gm coklat putih | dicairkan
- 40gm bijan putih
CARA MEMASAK :
Cara buat doh :
- Masukkan tepung, garam, yis, gula dan mentega ke dalam mangkuk adunan.
- Kemudian masukkan susu dan kuning telur, sedikit demi sedikit
- Ulikan doh hingga tidak melekat di tepi mangkuk dan boleh meregang
- Bentukkan doh dan biarkan ia kembang dua kali ganda selama sejam.
- Ambil doh tumbuk untuk keluarkan angin, dan bulatkan bentuk donut masukkan inti,
- Kemudian biarkan selama 20 minit, untuk proses gebukan donut.
- Panaskan minyak di dalam kuali, dan goreng hingga keperangan dengan api yang sederhana.
- Toskan dan biarkan sejuk sebelum mencelupkan permukaan donat di atas coklat putih dan taburkan bijan putih.
Saiz hidangan : 15 keping, 33 gm setiap satu
Waktu memasak : 25 minit
Cara memasak : Goreng minyak penuh
Jenis masakan : Donut
Keistimewaan : Rangup dengan taburan bijan yang lemak.
Anggaran kos : RM 20-30
Info Chef : Untuk lebih rasa bijan anda boleh menaburkan sedikit bijan ke dalam adunan doh.
DOUGHNUT WITH MANGO FILLING & COCONUT TOPPING
BAHAN-BAHAN :
Bahan doh :
- 250gm tepung rose @ tepung gandum
- 5gm yis kering
- 30gm mentega cair
- 25gm gula aising
- 125ml susu
- 60gm kuning telur
- 2 gm garam
Bahan inti manga :
- 125gm puri manga
- 40gm gula
- 3gm pectin
Bahan topping :
- Kelapa parut kering secukupnya
(Boleh disangai jika suka)
CARA MEMASAK :
Cara buat doh :
- Masukkan tepung, garam, yis, gula dan mentega ke dalam mangkuk adunan.
- Kemudian masukkan susu dan kuning telur, sedikit demi sedikit
- Ulikan doh hingga tidak melekat di tepi mangkuk dan boleh meregang
- Bentukkan doh dan biarkan ia kembang dua kali ganda selama sejam.
- Ambil doh tumbuk untuk keluarkan angin, dan bulatkan bentuk donut masukkan inti,
- Kemudian biarkan selama 20 minit, untuk proses gebukan donut.
- Panaskan minyak di dalam kuali, dan goreng hingga keperangan dengan api yang sederhana.
- Toskan dan biarkan sejuk sebelum menaburkan atau menekap permukaan donat di atas kelapa parut kering.
Cara buat inti mangga :
- Campurkkan gula dengan pectin
- Kemudian masukkan puri mangga
- Didihkan sehingga suhu 106 darjah Celcius
Saiz hidangan : 15 keping, 33 gm setiap satu
Waktu memasak : 25 minit
Cara memasak : Goreng minyak penuh
Jenis masakan : Donut
Keistimewaan : Gabungan rasa mangga dan coklat yang sungguh nikmat.
Anggaran kos : RM 20-30
INFO CHEF : Anda boleh juga memasukkan potongan dadu kecil mangga untuk rasa manga yang lebih sedap.
COFFEE CRUMBLE DOUGHNUT
BAHAN-BAHAN :
Bahan doh :
- 250gm tepung rose @ tepung gandum
- 5gm yis kering
- 30gm mentega cair
- 25gm gula aising
- 125ml susu
- 60gm kuning telur
- 2 gm garam
Bahan ‘topping’:
- 50gm gula
- 50gm tepung gandum
- 50gm mentega
- 1 gm serbuk kopi Nescafe
CARA MEMASAK :
Cara buat doh :
- Masukkan tepung, garam, yis, gula dan mentega ke dalam mangkuk adunan.
- Kemudian masukkan susu dan kuning telur, sedikit demi sedikit
- Ulikan doh hingga tidak melekat di tepi mangkuk dan boleh meregang
- Bentukkan doh dan biarkan ia kembang dua kali ganda selama sejam.
- Ambil doh tumbuk untuk keluarkan angin, dan bulatkan bentuk donut masukkan inti,
- Kemudian biarkan selama 20 minit, untuk proses gebukan donut.
- Panaskan minyak di dalam kuali, dan goreng hingga keperangan dengan api yang sederhana.
- Toskan dan biarkan sejuk sebelum menaburkan atau menekap permukaan donat di atas campuran bahan topping.
Cara buat topping :
- Campurkan kesemua bahan-bahan topping hingga membentuk tekstur yang diinginkan (usah terlalu halus)
Saiz hidangan : 15 keping, 33 gm setiap satu
Waktu memasak : 25 minit
Cara memasak : Goreng minyak penuh
Jenis masakan : Donut
Keistimewaan : Berperasa kopi dengan aroma yang sungguh memikat selera.
Anggaran kos : RM 20-30
Info Chef : Anda boleh memasukkan serbuk kopi sedikit untuk rasa kopi yang lebih ‘kuat’
RESIPI : CHEF FREDERIC OGER
Terima kasih : PASTRY INSTITUTE OF ST HONORE, TTDI Plaza, A1-11, Jalan Wan Kadir 3, Taman Tun Dr Ismail, Kuala Lumpur
Roti Sosej & Piza Mini, Senang Je Nak Buat

Kali ni RASA nak kongsikan resipi yang best sesangat. Satu resipi boleh buat dua hidangan. Pertama roti sosej dan kedua mini piza. Guna doh yang sama je. Yang membezakannya adalah toping. Jom try buat jom.
BAHAN DOH
3/4 cawan air suam
1 sudu kecil yis
1 sudu besar gula
1 sudu besar susu pekat manis
2 cawan tepung gandum atau tepung roti
Secubit garam
1 sudu besar mentega
Kuning telur (tambah sedikit air untuk disapu pada roti)
Sosej (direbus dulu)
Mix vege (campurkan dengan mayones)
Sos cili
Mayones
Ginilah rupanya.
Susun toping ikut kegemaran anda.
CARA MEMBUAT
1. Satukan air suam, yis, gula dan susu pekat manis dalam 1 bekas. Biarkan mengembang.
2. Dalam mangkuk lain, campurkan tepung gandum, garam dan mentega. Gaul rata.
3. Masukkan adunan yis yang sudah kembang tadi.
4. Uli sehingga sebati dan perap adunan selama 1 jam.
5. Selepas adunan mengembang, tumbuk-tumbuk supaya keluar angin. Bentukkan roti ikut cita rasa.
6. Sapukan kuning telur. Letak sosej dan mix vege. Hiaskan dengan sos dan mayones
7. Biarkan roti 20 minit supaya roti mengembang semula.
8. Panaskan oven pada suhu 170 darjah selsius dan bakar selama 25 minit.
Yummy!
Selamat mencuba!
Kredit Resipi: Hidayati Hana
Nak dapatkan peralatan memasak yang baru? Semuanya menarik, jom klik link ni untuk cuci mata. Mana tahu ada yang berkenan kan? Klik sini.
Resipi Roti Kukus Viral, Sedap & Boleh Pelbagaikan Inti

Isi Kandungan
ToggleSedapny Roti Kukus! Bila tengok ada makanan yang viral di media sosial, pasti kita teringin nak merasanya kan. Tapi kadang-kadang faktor lokasi yang jauh, boleh membantut hasrat tersebut. Jadi, apa kata kita cuba buat sendiri saja roti kukus yang viral di Bangi. Menerusi perkongsian daripada Juliana Jue Cullen ini, dia mencari sendiri resipi roti kukus di Youtube. Manakala untuk fillingnya, boleh dipelbagaikan mengikut citarasa masing-masing.
RESIPI ROTI KUKUS VIRAL
BAHAN-BAHAN:
425gm tepung pau/tepung gandum
75gm tepung tang mien (optional) | boleh cari di kedai bakeri, kalau tak ada boleh guna sepenuhnya tepung pau/gandum ye
125gm gula halus
5gm yis
5gm baking powder
50gm shortening (lemak sayur)
+-225gm-240gm air sejuk
CARA MEMASAK:
1. Adun bahan dengan menggunakan mixer. Masa lebih kurang 30 min low speed
2. Adunan akan dapat 4 bekas kod 4573, setiap timbangan doh 225gm-228gm.
3. Proofing lebih kurang 1 jam-1 jam 30 min bergantung kepada cuaca.
4. Kukus selama 25 minit ke 30 minit. Pastikan balut tutup pengukus dengan kain.
5. Roti yang siap dikukus, sejukkan dulu baru potong. Gunakan pisau yang bergigi halus. Boleh dapatkan di kedai bakeri, pelbagai size ada.
6. Lebihan roti yang belum diisi filling, boleh simpan dalam peti beku. Nak guna, kena kukus semula bagi dia lembut balik.
7. Filling boleh dipelbagaikan mengikut kreativiti masing-masing.
8. Nak jimat, bancuh guna tepung gandum dulu. Dah mahir sikit, baru cuba tepung pau.
Kredit resipi: Juliana Jue Cullen
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
Lebih Puas Makan & Jimat, Buat Sendiri Hot & Roll Crispy Di Rumah
Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap Dailymotion @Rasa dan YouTube @Majalah Rasa Official: