Hujung minggu ni pasti ramai yang buat makan-makan. Jadi pasti nak pencuci mulut yang enak. Jom buat sagu susu cair ni. Mudah dan murah kosnya. Boleh dapat lebih kurang 50 bekas dengan adunan ni.Makan pula sejuk-sejuk, memang nikmat.

 

Sagu susu cair

Sagu Susu Cair Boleh Dapat 50 Bekas, Makan Sejuk Memang Nikmat

Bahan-bahan:

Air gula

0.5kg gula merah

(gula yang makan dengan putu mayan tu. Warna gelap. Bukan brown sugar)

1 cawan gula pasir

1 sudu kecil garam

1.5 liter air

Masak sehingga mendidih

Kuah susu

IKLAN

1 tin susu pekat

*krimer sejat 3

Air 5 tin susu tadi

½ cawan tepung kastad + ½ cawan air

2 sudu kecil garam

5 tutup esen vanilla

Masak sehingga mendidih

Cairkan lagi jika perlu

Sagu

IKLAN

1 kg sagu biji

2 sudu besar sirap

2 tutup esen ros

2 sudu besar emulco strawberry

Cara memasak:

1.Masak sagu dalam air yang mendidih.

2.Bila sagu dah separuh masak, tutup api dan periuk, biarkan sehingga sagu masak kembang sepenuhnya.

3.Tapis sagu untuk buang kanji.

IKLAN

4.Masukkan sirap+esen+emulco, gaul sekata.

5.Biarkan untuk beberapa minit supaya sagu menyerap semua perisa.

Sagu Susu Cair Boleh Dapat 50 Bekas, Makan Sejuk Memang Nikmat

Kredit:Diyana Aqilah Kamarudin

Resipi Bahulu Berlauk Inti Kurma Daging Lain Dari Yang Lain

Resipi Puding Buah Sedap Dimakan Ketika Sejuk Untuk Jamuan Raya Haji

Jangan Tertipu! Ini 13 Tips Kalau Nak Beli Durian Yang Isi Bagus.

 

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI