![Untitled design - 2022-07-14T104150.585](https://cdn.rasa.my/2022/07/Untitled-design-2022-07-14T104150.585.jpg)
Hujung minggu ni pasti ramai yang buat makan-makan. Jadi pasti nak pencuci mulut yang enak. Jom buat sagu susu cair ni. Mudah dan murah kosnya. Boleh dapat lebih kurang 50 bekas dengan adunan ni.Makan pula sejuk-sejuk, memang nikmat.
Sagu susu cair
Bahan-bahan:
Air gula
0.5kg gula merah
(gula yang makan dengan putu mayan tu. Warna gelap. Bukan brown sugar)
1 cawan gula pasir
1 sudu kecil garam
1.5 liter air
Masak sehingga mendidih
Kuah susu
1 tin susu pekat
*krimer sejat 3
Air 5 tin susu tadi
½ cawan tepung kastad + ½ cawan air
2 sudu kecil garam
5 tutup esen vanilla
Masak sehingga mendidih
Cairkan lagi jika perlu
Sagu
1 kg sagu biji
2 sudu besar sirap
2 tutup esen ros
2 sudu besar emulco strawberry
Cara memasak:
1.Masak sagu dalam air yang mendidih.
2.Bila sagu dah separuh masak, tutup api dan periuk, biarkan sehingga sagu masak kembang sepenuhnya.
3.Tapis sagu untuk buang kanji.
4.Masukkan sirap+esen+emulco, gaul sekata.
5.Biarkan untuk beberapa minit supaya sagu menyerap semua perisa.
Kredit:Diyana Aqilah Kamarudin
Resipi Puding Buah Sedap Dimakan Ketika Sejuk Untuk Jamuan Raya Haji
Jangan Tertipu! Ini 13 Tips Kalau Nak Beli Durian Yang Isi Bagus.
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI