
Bagi penggemar mangga, manisan ini wajib anda cuba.Manis, lemak serta dilengkapi hirisan mangga segar menjadikan ia begitu enak serta tidak muak. Kena cuba!
BAHAN-BAHAN
- 100gm biji sagu
- 2 biji isi mangga
- 100ml susu cair
- 50ml susu pekat manis
- Hirisan mangga untuk hiasan secukupnya
- Didihkan air di dalam periuk dan rebus biji sagu sehingga jernih atau masak.
- Kisar kasar isi mangga bersama susu cair dan susu pekat manis.
- Tuangkan ke dalam mangkuk dan hidangkan bersama sagu yang telah direbus dan hirisan buah mangga.
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
5 Resipi Makanan Ringan Popular Yang Anda Boleh Hasilkan Secara Homemade.

Snek pastinya menjadi kegemaran ramai terutamanya kanak-kanak. Terdapat banyak jenis dijual di pasaran. Namun, pengambilan secara berlebihan tidak digalakkan kerana kebanyakan makanan segera sejukbeku yang dijual mengandungi kadar garam, lemak, MSG serta pengawet yang tinggi.
Untuk keluarga tercinta, anda boleh hasilkan makanan-makanan ini secara homemade. Oleh itu anda boleh mengawal kandungan bahan yang digunakan malah hasilnya juga lebih enak. Jom cuba!
1. DAGING BURGER
BAHAN-BAHAN:
- 2 ketul dada ayam @ daging
- 2 ketul kentang@carrot
- 2 biji telur
- 1 labu bawang besar
- 1 sudu teh lada hitam
- 1 sudu teh lada putih
- 1 sudu teh garam
- 1 sudu teh hilal @ kiup ayam
- 1 sudu teh serbuk soda *
- 3 sudu teh tepung gandum *
- 2 sudu teh tepung ubi.*
CARA MEMASAK:
1. Kisar semua bahan-bahan kecuali yang bertanda ( * ).
2. Gaul sebati dan masukkan dalam bekas. Kemudian campurkan dengan bahan-bahan yang bertanda (*).
3. Masukkan adunan ke dalam acuan bulat ( yang biasanya digunakan untuk menggoreng telur ). Lapik di bawah acuan dan kukus 15-20 minit.
4. Setelah masak, sejukkan daging burger dan bolehlah dibakar atau digoreng.
Nota: jika mahu simpan frozen, lapik setiap kepingan daging dengan menggunakan plastik agar ia mudah dikeluarkan dan tidak melekat.
Kredit resipi & foto: Sabariah Hussain / Siti Fadilah Kamis
==================================================================================================
2. SOSEJ AYAM
BAHAN-BAHAN:
- 1 kg isi ayam
- 1 1/2 sudu teh garam
- 3 ulas bawang putih
- 1/2 sudu teh lada sulah
- 1/2 sudu teh thyme
- 1/2 sudu teh oregano
- 1 tangkai cili kering ( nak pedas letak lebih, yang serbuk pun boleh )
- 1 gelas air / stok ayam
* Anda boleh tambah atau tukar bahan mengikut kreativiti masing-masing.
Saiz gelas plastik untuk menyukat air / stok ayam
CARA MEMASAK:
1. Kisar semua bahan hingga halus dan sebati.
2. Masukkan dalam piping bag, picit memanjang diatas cling flim. Gulung kemas, pusingkan hujung cling flim hingga ketat dan padat. Ikat kuat kanan dan kiri.
3. Didihkan air, rebus dalam 10 minit. Angkat dan rendam dalam air ais sebentar.
4. Tos dan buka balutan cling flim tadi. Bolehlah di goreng atau pan fried. Sosej ini juga boleh disimpan beku.
5. Selamat mencuba!
Kredit resipi & foto: Siti Zarina Jaidon
===================================================================================================
3. CHEESY BALL
BAHAN-BAHAN:
- 5 biji ubi kentang
- 1 blok keju mozarella | dipotong kiub
- 1 cawan tepung gandum
- 1/2 cawan minyak masak
- 3 biji telur | dipukul
CARA MEMASAK:
1. Kupas ubi kentang dan rebus. Setelah empuk, lenyekkan hingga hancur. Letak sedikit garam jika perlu.
2. Kemudian masukkan minyak dan tepung gandum. Uli. Jika terlalu lembik, tambah tepung gandum sedikit demi sedikit.
3. Cubit adunan tepung tadi dan leperkan. Kemudian isikan dengan keju.
4. Bulatkan adunan sebegini.
5. Celup bebola ke dalam bancuhan telur.
6. Kemudian golekkan di dalam bekas beriswi serbuk roti hingga rata.
7. Celup sekali lagi dalam adunan telur.
8. Salutkan sekali lagi dalam serbuk roti. Ulang proses sehingga semua bahan habis.
9. Panaskan minyak dan goreng bebola keju menggunakan api sederhana sehingag kekuningan.
10. Sedia untuk dinikmati. Mengancam sungguh!
Kredit resipi & foto: Che Kelly Muhamad
=================================================================================================
4. ONION RING
BAHAN-BAHAN:
- 2 sudu makan tepung gandum
- 3 sudu makan tepung beras
- 3 biji telur | dipukul
- Serbuk roti secukupnya
- Bawang besar kuning ( holland) | dipotong bulat
- Keju cheddar keping secukupnya | potong 4 memanjang & balut gulungan bawang
CARA MEMASAK:
1. Sadur gulungan bawang yang telah dibalut dengan kepingan keju bersama bancuhan tepung gandum dan tepung beras hingga rata.
2. Celupkan ke dalam bancuhan telur yang telah dipukul.
3. Kemudian sadurkan dengan serbuk roti.
4. Seterusnya celup kembali ke dalam bancuhan telur diikuti serbuk roti. Salut hingga rata.
5. Panaskan minyak dan goreng hingga garing dan berwarna kuning keemasan.
6. Angkat dan nikmati bersama sos. Memang terbaik!
Kredit resipi & foto: Hayatie Ramli
=========================================================================================
5. NUGGET AYAM
BAHAN-BAHAN:
- 300g daging ayam | dikisar halus.
- 2 sudu teh garam
- Oregano
- lada sulah
- lada hitam
- herbes de provence (mix herbs)
CARA MEMASAK:
1. Gaul sebati semua bahan dengan isi ayam (letak semua herba ikut citarasa anda). Boleh bentukkan bulat, panjang atau ikut kesukaan masing-masing.
2. Salut adunan ayam dengan telur.
3. Kemudian salut lagi dengan bread crumb, ulangi sekali lagi.
4. Dengan api sederhana panaskan kuali dengan tuang minyak secukupnya. Goreng sampai Masak kuning keemasan. Angkat toskan Minyak.
5. Sudah siap boleh cicah dengan sos kegemaran anda.
INFO:
- Kalau suka boleh letak keju dalam adunan ayam tersebut.
- Kalau hendak frozenkan. Salut siap-siap dan letak dalam bekas kedap udara dan simpan dalam peti sejuk.
- Ketika simpan dalam bekas selang selikan dengan plastik supaya tidak melekat dan senang untuk diambil.
Kredit resipi & foto: Izzat Mustaffa
Resipi Puding Cocktail Kastard Mudah, Sesuai Untuk Jamuan

Isi Kandungan
TogglePuding Kastard Cocktail ni memang sedap dan sesuai dihidang untuk tetamu untuk sebarang jamuan. Bahan-bahannya mudah sahaja dan tidak renyah. Bak kata empunya resipi saudari Nor Amirah, Puding Kastard Cocktail ni memang sedap. Rasa manis buah campur pula dengan rasa lemak tepung kastard dan makan sejuk-sejuk. Memang mantap. Ada yang nak resipi ke? Boleh salin dekat bawah ni.
CARA BUAT PUDING COCKTAIL KASTARD SEDAP & MUDAH
BAHAN-BAHAN (boleh pelbagaikan ikut selera):
Nata de coco – beli online disini
Buah dalam tin – beli online disini
Sumi – beli online disini
Laici tin – beli online disini
BAHAN-BAHAN KASTARD:
1 cawan tepung kastard – beli online disini
4 cawan air
4/5 tin susu pekat manis – (kalau nak manis sikit, letak 1 tin susu pekat)
CARA MEMBUAT:
1. Satukan semu bahan, sebatikan kemudian buka api.
2. Kacau sentiasa sehingga mendidih. Masak lama sedikit anggaran 5-10 minit selepas mendidih.
3. Masukkan terus dalam bekas dan biarkan ianya keras di luar (20-30 minit). Kemudian letak dalam peti biasa.
BAHAN KUAH:
1 tin susu cair – beli online disini
2 tin air
Sedikit air buah tin
Sedikit gula
1 sudu teh esen vanila
½ tin susu pekat manis
1 sudu makan tepung jagung – bancuh dengan sedikit air
CARA MEMASAK:
1.Satukan semua bahan dan masak hingga mendidih anggaran 2 minit. Padamkan api. Birkan sejuk seketika.
2. Untuk menghidang, letak sumi, laici, buah dalam tin, sumi dan nata de coco dalam bekas bersesuaian.
3. Potong kastard yang telah mengeras tadi. Saiznya ikut kesesuaian. Jangan terlalu besar.
4. Tuang kuah yang dimasak tadi. Sejukkan sebelum dinikmati atau boleh juga hidangkan bersama ais. Selamat mencuba!
Kredit resipi & foto: Nor Amirah
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Resipi Daging Masak Merah, Ini Rahsia Masak Sedap Macam Dekat Kedai
Resipi Cucur Bilis Tambah Kucai & Cili Kering Tumbuk, Sangat Sedap!
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official
Nasi Daging Air Asam Morocco ,Sajian Raya Istimewa Dari Chef Liza Zainol.

Chef Liza Zainol memang wanita luar biasa. Bakatnya bukan sahaja diwarisi oleh anaknya Chef Azrin Zuliani atau lebih dikenai sebagai Chef Erin tetapi kesemua lima anaknya mahir memasak. Paling mengkagumkan putera tunggal beliau seorang anak OKU, Mohamad Azrol Afifi juga boleh memasak makanan mudah.
Bekas guru bahasa Inggeris ini juga telah berjaya mengeluarkan produk makanan sendiri sambal Azza yang juga bakal disusuli dengan beberapa produk perencah dan rempah ratus yang lain. Harapannya adalah semoga anak-anak dapat meneruskan legasinya dalam bidang masakan dan menjadi usahawan yang berjaya dalam bidang ini.
Bagi sajian Raya ni Chef Liza Zainol dan anaknya Chef Erin sudi berkongsi lauk Nasi Daging Air Asam Morocco.
Nasi Daging Air Asam Ala Moroccan
Bahan-Bahan :
- 4 cawan beras basmati
- 5 cawan air rebusan daging
- 1 cawan susu cair
- Garam secukup rasa
A: Bahan untuk direbus bersama daging :
- 1 kg daging /dipotong kiub (10 ketul)
- 1 sudu makan rempah kurma
- 4 kuntum bunga lawang
- 2 batang kulit kayu manis
- 3 ulas bawang merah /dikisar
- 3 ulas bawang putih /dikisar
- 3 sm halia – dikisar
- 1 sudu teh lada hitam/ditumbuk lumat
- 6 cawan air
B: Bahan untuk ditumis
- 2 sudu makan minyak sapi
- 2 labu bawang besar/ dihiris nipis
- 4cm halia
- 2 helai daun pandan pandan
- 1 sudu makan rempah Biryani
- 1 sudu makan rempah kari daging
Bahan air asam:
3 biji tomato merah
2 biji bawang besar/ hiris nipis
2 biji air asam limau/limau nipis
2 sudu makan sambal belacan
Cara Memasak:
1. Rebus daging bersama bahan A sehingga lembut, ketepikan
2. Tumis bahan B sehingga naik bau kemudian masukkan rempah biryani dan rempah kari daging.
3. Kemudian masukkan beras basmati, kacau dan tuang air rebusan daging dan susu cair, masukkan garam, biarkan mendidih..
4. Setelah beras tadi hampir kering, masukkan daging ke dalam nasi, dan masak lagi 15 minit. Sedia untuk dihidang dalam bekas tajin. (periuk tradisi Morocco)
5. Cara memasak air asam : Campurkan semua bahan di atas, garam dan gula secukup rasa.
6. Hidangkan bersama nasi daging.
TIP CHEF LIZA: Agar beras basmathi lembut dan gebu, rendamkan beras selama setengah jam bersama garam dan cuka.