Jika anda ingin menikmati roti yang enak, bukan hanya boleh dapatkan di kedai roti sahaja. Kini roti enak boleh didapati di pasar malam. Beruntunglah orang Klang, Shah Alam dan sekitarnya kerana roti enak keluaran yummyliciousCake_house boleh diperoleh di pasar malam. Bukan sahaja enak tetapi paling penting harganya murah serendah RM1 setiap satu.

Roti Pasar Malam Tapi Rasa Mahal

Bermula tujuh tahun lalu, pemilik yummyliciousCake_house, Nuramiza Amirrudin atau lebih mesra dipanggil Miza, 33 tahun sudah mula menghasilkan roti yang ditempah oleh rakan terdekat. Namun permintaan semakin banyak membuatkan dia terfikir untuk menghasilkannya secara komersial. Sedikit demi sedikit, Miza mengusahakan produk roti dan donutnya dan kini dia mempunyai ramai pelanggan tetap yang menempah atau mendapatkannya di pasar malam.

ROTI SEGAR

Roti Pasar Malam Tapi Rasa Mahal

IKLAN

Roti Pasar Malam Tapi Rasa Mahal

Roti Pasar Malam Tapi Rasa Mahal

Roti Pasar Malam Tapi Rasa Mahal

Ditanya apakah keistimewaan roti enak keluaran yummyliciousCake_house, menurut Miza semuanya adalah disebabkan oleh kesegaran. Roti dihasilkan setiap hari dan dijual terus kepada pelanggan. Tidak disimpan untuk dijual keesokan hari.

“Kami memulakan produksi membuat roti dan kek pada jam 7 pagi setiap hari. Selalunya semua produk akan siap dimasak pada jam 3.30 petang. Kami buat roti dan donut menggunakan 25 kilogram tepung setiap hari. Selepas siap semuanya dan dibungkus elok, kami terus pergi ke lokasi pasar malam yang telah ditetapkan untuk menjual. Sebab itulah roti kami sedap-sedap semuanya kerana dibuat setiap hari dan dijual terus pada pelanggan,” kata Miza.

IKLAN

Antara produk yang dihasilkan adalah roti golok, roti golok pandan, piza roti, donut, brownies dan coklat jar. Harga produk yang dijual adalah bermula daripada RM1 hingga RM10 sahaja.

CITA RASA UNIK

Menggunakan bahan mentah berkualiti tinggi membuatkan produk yummyliciousCake_house mempunyai cita rasa unik. Malah Miza turut bijak mengolah resipi roti atau donut menjadi lebih sedap.

“Roti golok memang ramai yang jual dan roti itu pernah viral satu ketika dulu. Jadi saya cipta kelainan dengan menghasilkan roti golok pandan. Roti ini lembut dan apabila kita makan akan terasa pandan. Orang kita suka makan roti golok pandan kerana lebih dekat dengan cita rasa orang Melayu,” ujarnya.

IKLAN

Selain itu, coklat jar yang menampilkan bertih beras bersalut coklat turut mendapat perhatian. Ujar Miza, walaupun coklat jar itu baru viral, namun sebenarnya dia sudah lama menjualnya. Malah donut comel yang dijual pada harga RM1 setiap satu itu juga mendapat sambutan hangat daripada pelanggan pasar malam. Boleh dikatakan bahawa roti keluaran yummyliciousCake_house rasanya mahal walaupun hanya dijual di pasar malam.

“Anda yang ingin dapatkan produk donut dan roti, boleh datang ke pasar malam sekitar Bandar Sultan Sulaiman, Batu 4 Jalan Kapar dan Seri Andalas di Klang. Turut ada di Bandar Starcruise, Pulau Indah. Bagi penduduk Shah Alam boleh datang ke pasar malam Padang Jawa,” ujar Miza mengakhiri bicara.

Roti Pasar Malam Tapi Rasa Mahal

Info Kedai:
PEMILIK: Nuramiza Amirrudin
ALAMAT: Lot 1304 Jalan Teluk Kapas, Rantau Panjang, Klang
WAKTU OPERASI: 5 petang hingga lewat malam
WAJIB CUBA: Donut seringgit, coklat jar dan roti golok pandan.

Dapatkan majalah RASA FEBRUARI 2019 untuk kisah kedai ini dengan lebih lanjut.

Roti Pasar Malam Tapi Rasa Mahal

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI