Untitled design - 2020-12-16T185112.951

Terasa nikmat bila dapat menikmati pastri yang enak. Buat anda terkenang-kenang dan rasa puas bila dapat merasai pastri yang memenuhi citarasa. Dessert atau pemanis mulut memang menjadi pelengkap setiap kali acara makan-makan selesai.

Bila diri rasa stres dapat tat atau kek sedap,diminum pula dengan segelas kopi atau teh memang cukup sempurna. Bad mood pun boleh hilang.Banyak bakeri dan Patisserie yang menyediakan aneka macam makanan pemuas sweet tooth. Salah satunya yang wajib anda cuba ialah hidangan pastri di Marc et Farid Pâtisserie. Memang peminat pastri takkan meragui dengan keenakan pastri di sini.

Menurut Mohd Tawfik Tumeran (Farid) yang juga Director, Pastry Chef Marc Farid Bakery Sdn Bhd, perniagaan awal bermula hanya dari rumah pada tahun 2016 setelah pulang dari Paris. Pada waktu itu dibuat sekadar suka-suka bagi mengisi masa yang ada di Malaysia.

Kualiti Jadi No 1 Di Marc et Farid Pâtisserie Untuk Kepuasan Pelanggan

 

“Saya tiada latar belakang dalam perniagaan. Mendapatkan pendidikan di The University of Sydney, Australia dalam bidang sains perubatan dan kemudiannya melanjutkan pengajian dalam pembuatan pastri di Paris. Mungkin semasa di Sydney, saya banyak belajar selok-belok urusan perniagaan kerana saya pernah bekerja dan menjadi antara tulang belakang Jackie M. Jackie merupakan bekas bos yang saya hormati. Beliau sangat passionaté dalam mempromosikan produk makanan malaysia di Australia. Sewaktu belajar di Sydney, saya bekerja keras dengan melakukan beberapa pekerjaan antaranya bekerja di pasar pagi, pasar malam, restoran dan saya juga ada menjual kuih muih ke restoran Malaysia di Sydney,”akuinya.

Cabaran perniagaan
Memulakan perniagaan amatlah sukar. Barangkali warga Malaysia sudah terbiasa dengan struktur kedai dan restoran di Malaysia. Bagi Farid, kualiti dan rasa harus diutamakan terlebih dahulu kemudian diikuti dengan rupa. Marc et Farid Pâtisserie menawarkan pilihan produk yang menggunakan bahan bahan berkualiti sahaja.

Kualiti Jadi No 1 Di Marc et Farid Pâtisserie Untuk Kepuasan Pelanggan

 

Cabaran tentunya banyak. “Dari soal pelanggan, delivery dan staf. Pertamanya produk kami hasilnya sejujurkan tidak begitu murah. Mungkin bagi segelintir hanyanya adalah harga kayangan. Namun bahan yang kami gunakan setanding dengan harga. Untuk menerangkan kepada pelanggan adalah amat sukar kerana tidak semua yang tahu apa itu dan ini. Keduanya, kami bermula hanyalah untuk pembelian bawa pulang, namun pelanggan yang datang sering komplen akan tidak cukup ruang, kedai terlalu kecil dan sebagainya. Jika dilihat di Paris, ruang kedai adalah amat terhad. Konsep kami adalah serupa namun sukar diterima di Malaysia.

IKLAN

Kualiti Jadi No 1 Di Marc et Farid Pâtisserie Untuk Kepuasan Pelanggan

 

 

Ketiga, oleh kerana produk kami kebanyakkannya fragile (mudah cair) cabaran yang paling hebat adalah dari segi penghantaran. Pada awalnya kami sering mendapat maklum balas kek rosak dan sebagainya. Kini Alhamdulillah, perkara sedemikian jarang berlaku. kami kadang sediakan ice pack untuk runner kami guna bagi menghantar produk kepada pelanggan. Kami akan suggest jenis delivery yang bersesuaian dengan produk yang mereka beli dan jarak penghantaran.

Akhirnya cabaran yang paling kuat adalah untuk mencari staf. Staf datang dan pergi. Kebanyakan anak muda masa kini bukanlah mahu bekerja lama, masing masing mengingînkan jenama sendiri, masing-masing mahu menjadi bos. Inilah cabaran paling kuat saya rasa. Untuk melatih mereka bukanlah satu dua minggu tetapi berbulan-bulan lamanya. Saya percaya, perniagaan yang kuat memiliki team sokongan yang kuat. Perniagaan tidak akan berjaya hanya dengan saya seorang. Saya memerlukan team yang berdedikasi, passionate dan berkerja keras. Mereka merupakan tulang belakang saya,”ceritanya.

Kualiti Jadi No 1 Di Marc et Farid Pâtisserie Untuk Kepuasan Pelanggan

Tat dan kek adalah bestseller
Marc et Farid Pâtisserie menawarkan French pastry. Di sini lebih memberi tumpuan kepada tat dan kek. Namun begitu turut ditawarkan pai, quiches dan tidak lupa nasi lemak. “Konsep kami asalnya hanya sebuah butik pastri untuk pelanggan membeli dan dibawa pulang. Tetapi kini, perlahan-perlahan kami beralih ke konsep kafe.
Produk sedia juga banyak. Namun kerana kekangan dari segi masa, staf, saiz kedai banyak produk kami ada yang dalam rotation basis. Kami juga ada menawarkan produk tetap yang pelanggan akan mencari setiap kali berkunjung ke kedai kami,”ceritanya.

IKLAN

Kualiti Jadi No 1 Di Marc et Farid Pâtisserie Untuk Kepuasan Pelanggan

Kualiti Jadi No 1 Di Marc et Farid Pâtisserie Untuk Kepuasan Pelanggan
Tat adalah best seller di sini. Oleh itu terdapat tiga tat tetap yang sentiasa menjadi pilihan pelanggan iaitu Tat strawberi, tat lemon dan tat chocolate praline. Bagi kek pula antara yang disukai pelanggan ialah absolute chocolate. Kek ini dibuat menggunakan 100% chocolate valrhona. Rasanya sangat ´rich in flavour’.

Kualiti Jadi No 1 Di Marc et Farid Pâtisserie Untuk Kepuasan Pelanggan

Kualiti Jadi No 1 Di Marc et Farid Pâtisserie Untuk Kepuasan Pelanggan
Selain tat dan kek, produk yang selalu sold out dalam jangka masa yang cepat adalah cannelé. Rasanya seakan kuih bingka- lembut dan berlemak di dalam dan rangup di luar membuatkan orang Malaysia meminatinya. Ia menggunakan Vanilla bean yang sebenar dari Madagascar dan 100% lilin lebah untuk mendapatkan rasa dan tekstur yang diinginkan.

Kualiti Jadi No 1 Di Marc et Farid Pâtisserie Untuk Kepuasan Pelanggan
Marc et Farid Pâtisserie juga terkenal dengan biskut yang seringkali mendapat sambutan biarpun bukan hari raya. Biskut dihasilkan pada setiap hari. Biskut karamel dan biskut romias merupakan dua bestseller di sini.
Pastri dan kek boleh ditempah sekurang-kurangnya tiga hari sebelum (tidak termasuk Isnin). Namun ianya bergantung kepada kekosongan slot sedia ada.

Kualiti Jadi No 1 Di Marc et Farid Pâtisserie Untuk Kepuasan Pelanggan

IKLAN

Strategi pemasaran
“Kami memasarkan di @marcetfarid_.Barang kali kami masih belum begitu aktif di sosial media. Kami masih seperti ´french brand’ yang begitu discret. Ini kerana kapasiti pengeluaran kami masih rendah. Kami berharap untuk bulan bulan seterusnya akan beralih ke pemasaran online bagi memudahkan urusan pelanggan untuk membeli dan dihantar terus. Ia juga memudahkan kami kerana pesanan yang masuk melalui aplikasi whatsapp kini sudah tidak mampu kami handle.

Sememangnya pandemik Covid-19 banyak memperlahankan usaha-usaha yang kami telah rancang sejak setahun yang lalu. Perniagaan merosot pada bulan pertama PKP dilaksanakan. Alhamdulillah, perniagaan mula bangkit dan ramai pelanggan yang datang membeli dan memberikan sokongan.
Jualan setelah pandemik amatlah mengejutkan saya, kerana hasil jualan bertambah dari bulan ke bulan. Tapi saya percaya, 1-2 tahun akan datang merupakan masa yang kritikal bagi ekonomi negara untuk recover dari pandemik ini. Oleh itu, saya menjangkakan perniagaan saya mungkin akan menerima impak dalam masa itu.

Saya percaya setiap perniagaan ada target market mereka sendiri untuk mengekalkan perniagaan dan stay relevant. Mendapatkan target market yang betul adalah penting. Kita mahu mereka untuk terus membeli dan menyokong. Selain itu, hubungan dengan regular customer juga penting. Kita perlu tahu apa yang pelanggan mahukan. Saya juga percaya individuality adalah sangat penting. saya tidak mudah terikut kepada ‘viral/ trend’ di Malaysia. Bagi saya itu hanyalah semusim. Sebaliknya idea adalah untuk kekal di pasaran dalam jangka masa yang lama. Kita perlu ada identiti sendiri. Usah peduli kepada persaingan. Just do what you thing is right for you. Mereka di luar sana akan menilai dan menghargaînya. Saya percaya kepada rezeki dan kerja keras. Rezeki tidak akan datang sekiranya kita tidak berusaha,”akuinya.

Bagi yang ingin merasa keenakan pastri di sini boleh singgah di unit 2, buzz’ar, twentyfive.7 sales gallery, Teluk Panglima Garang.

Kualiti Jadi No 1 Di Marc et Farid Pâtisserie Untuk Kepuasan Pelanggan

Cara Buat Cheese Tart Buncit. Puas Makan & Boleh Buat Jualan

Scone Homemade Sedap Macam Di Cameron Highland. Ini Cara Buat Guna 3 Bahan Je

Resipi Shepard Pie Terlajak Sedap.Cara Masak Step By Step Gerenti Jadi

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI