Ada pelbagai menu boleh dimasak menggunakan roti dan juga sardin. Bagi anda yang ada kedua-dua bahan ini di rumah, apa kata cuba resipi Roti Goreng Sardin yang dikongsi oleh saudari Elina Kamarudin. Bahan-bahannya cukup mudah dan cara memasaknya pun ringkas sahaja. Sesuai sangat dinikmati pada bila-bila masa.
CARA MASAK ROTI GORENG SARDIN
BAHAN-BAHAN:
1 bungkus roti sandwic – hiris petak kecik 1 tin kecil sardin – lenyek – beli online disini 1 sudu makan cili boh @ cili giling – beli online disini 2 biji bawang merah – hiris 1-2 biji cili hijau – hiris bulat 3 ulas bawang putih -hiris – beli online disini Air – anggaran 1/2 tin sardin 1 pokok sawi – hiris Minyak untuk menumis Secubit garam Gula dan cuka secukup rasa
CARA MEMASAK: 1. Panaskan minyak dan tumis bawang merah serta bawang putih hingga layu.
Ads
2. Masukkan cili boh. Tumis lagi hingga cili masak.
3. Kemudian masukkan ikan sardin yang telah dilenyek. Pastikan sos sardin juga dimasukkan bersama. Gaul rata.
4. Bila sardin kelihatan sekata, perasakan dengan garam, gula dan juga cuka dengan secukupnya.
5. Tambahkan hirisan sawi dan juga cili hijau. Kacau lagi.
6. Masukkan air. Gaul semua bahan dan biarkan mendidih.
7. Masukkan hirisan roti. Gaul hingga semua bahan bergaul dengan sempurna.
Cantiknya Kuih Lapis Rainbow ni. Rasa sayang nak makan. Kepingan kuih tu dilapis sempurna. Nampak gambar je pun dah dapat rasa keenakannya. Bagi anda yang menggemari Kuih Lapis, resipi perkongsian saudari Azura Felula ni boleh dicuba.
Ayam Goreng 65 antara menu favourite kalau makan di kedai mamak. Makan dengan nasi dan kari, memang layan. Ramai juga cuba resipi ni di rumah tapi tak menjadi. Rupanya nak goreng pun ada caranya. Nak tahu caranya? Kali ini jom kita belajar cara memasak Ayam Goreng 65 mengikut resipi perkongsian Sheena Supramaniam.
1. Di dalam mangkuk berisi ayam, masukkan semua bahan perapan ayam dan gaul sebati.
2. Tutup mangkuk dengan aluminium foil atau masukkan ke dalam bekas kedap udara. Simpan di dalam peti sejuk. Perap sekurang-kurangnya 1 jam dan maksimum semalaman. (Empunya resipi perap selama 4 jam)
3. Selepas perap, masukkan tepung jagung dan tepung beras.
4. Masukkan daun kari dan gaul sebati.
5. Panaskan minyak dan biarkan api kecil sehingga minyak betul-betul panas. Lebih kurang 5 minit.
6. Bila api sudah panas, masukkan ayam dan naikkan api kepada sederhana besar.
7. Selepas masukkan ayam, jangan kacau selama 2 minit. Kemudian, pusing sebelah lagi dan biarkan selama 2 minit. Ulang langkah ini untuk seminit atau 2 minit. Masa untuk masak ayam ini dalam 5 hingga 7 minit sahaja.
8. Angkat ayam dan perah sedikit limau nipis sebelum dimakan.