
Waktu pagi selalu terkejar-kejar. Sibuk, kan? Apa kata buat sarapan simple tapi sedap ni. Jom try.
ROTI BAKAR TELUR HANCUR BERKEJU
BAHAN-BAHAN
• 4 biji telur ayam
• 60 ml susu
• Garam dan lada hitam
• Mentega 10 gram
• 25 gram keju cheddar (parut)
BAHAN HIASAN
• Mayones
• Serbuk lada hitam
CARA MEMBUAT
1. Pukul telur ayam dan susu. Perasakan dengan garam dan lada hitam.
2. Cairkan mentega dalam kuali nonstick dan goreng telur ayam dengan api yang sederhana kecil.
3. Kacau telur ayam sesekali. Jangan terlalu hancur. Biarkan selama 4 minit. Akhir sekali masukkan keju.
4. Bakar roti. Letakkan salad dan telur hancur berkeju tadi.
5. Letak mayones dan sedikit serbuk lada hitam kalau nak cantikkan.
Resipi Oleh unknown dari Telegram KakiMakan
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Roti Paun Keladi Istimewa. Wajib Cuba Tau.

Resipi mudah dan ringkas. Boleh cuba hidangkan buat keluarga tercinta.
BAHAN-BAHAN:
- 6 cawan tepung gandum
- 1 ½ cawan susu suam
- 2 sudu makan pes keladi
- ¾ cawan gula
- 11gm yis
- 3 biji telur (saiz A)
- ¼ cawan mentega
- Sedikit cucu cair untuk sapuan
- Sedikit kelapa parut kering
CARA MEMASAK:
- Campurkan yis, pes keladi dan ½ cawan susu suam ke dalam satu bekas besar.
- Biarkan selama 10 minit sehingga keluar buih.
- Masukkan baki 1 cawan susu suam tadi, diikuti dengan gula dan telur. Kacau sehingga gula larut.
- Masukkan mentega dan 3 cawan tepung. Gaul sebati dan masukkan baki 3 cawan tepung dan uli sehingga doh tidak melekat pada tangan. Rehatkan selama 1 jam.
- Bahagikan doh kepada 30gram dan susun di dalam loyang. Tunggu seketika sehingga doh naik dua kali ganda. Gris susu cair di atas permukaan doh dan tabur kelapa parut.
- Bakar pada suhu 180C selama 15 minit.
- Keluarkan dan sedia dinikmati.
Resepi Quiche Ayam Sedap & Menyelerakan. 1 Adunan Ni Dapat 2 Biji

Quiche Ayam tentunya tidak asing lagi bagi para peminat pastri. Sangat sedap dan membuka selera lebih-lebih lagi jika dimakan panas-panas. Tekstur doh pastrinya yang rangup dan lemak ditambah pula dengan inti yang berkrim, menjadikan hidangan ini sebagai sajian yang sempurna sekali. Sesuai dinikmati pada bila-bila masa dan tentunya menambat selera semua. Bagi anda yang nak cuba, Puan Ilham KZ IkhtiarHamil ada kongsikan resipi mudah. Jom lihat cara-cara penghasilannya.
CARA MASAK QUICHE AYAM YANG SEDAP & MUDAH
BAHAN PASTRI (CRUST):
400gm tepung gandum – ayam 2 kali supaya halus – beli online disini
220gm mentega bergaram (sejuk) – potong kiub
1 sudu makan (penuh) gula icing – beli online disini
Secubit garam
5 sudu makan air sejuk berais
CARA-CARA:
1. Satukan tepung, garam dan gula biar sebati.
2. Masukkan mentega. Ramas sehingga jadi seperti serbuk roti.
3. Kemudian masukkan air sejuk sesudu demi sesudu dan uli doh sehingga tidak melekat pada permukaan.
4. Bulatkan doh, balut dalam cling film / plastik dan simpan peti sejuk sekurang-kurangnya 30 minit.
5. Keluarkan doh, bahagi dua dan letakkan ke dalam acuan yang telah di griskan dengan minyak. Tekan-tekan sehingga kemas. Cucuk sedikit permukaan doh dengan garpu. Adunan ini muat untuk 2 loyang.
6. Panaskan ketuhar pada suhu 180°C dan bakar doh selama 10-15 minit. Keluarkan dari ketuhar dan biar seketika. Teknik ini dipanggil blind bake.
BAHAN INTI:
Bawang putih – potong dadu – beli online disini
Bawang Holland – potong dadu – beli online disini
Dada ayam – potong kecil (gaul dengan Mixed Herbs)
Brokoli
Serbuk lada hitam – beli online disini
Perasa Cukup Rasa
Garam
Tomato ceri – potong dadu
Capsicum – potong dadu
Minyak untuk menumis
CARA-CARA:
1. Atas api sederhana, tumis bawang sehingga kekuningan dan naik bau.
2. Masukkan ayam, kacau sehingga mula keluar air.
3. Masukkan brokoli dan kacau sebati.
4. Kemudian tambahkan pula serbuk lada hitam, cukup rasa dan garam mengikut cita rasa masing-masing.
5. Perlahankan api, masukkan tomato dan capsicum. Bila tomato dan capsicum mulai layu, tutup api.
BAHAN KUAH TOPPING:
5 biji telur saiz jumbo
5 sudu makan susu full cream – beli online disini
100gm keju cheddar parut
100gm keju mozzarella parut – beli online disini
*Kalau tak nak letak keju, tukar dengan mencampurkan sedikit tepung gandum untuk pekatkan sedikit adunan kuah.
CARA-CARA:
1.Satukan semua bahan, pukul rata sehingga sebati. Ketepikan
CARA MEMASAK:
1. Ambil loyang yang sudah dimasak crust pastrinya tadi.
2. Masukkan inti dengan secukupnya. Ratakan.
3. Tuang kuah topping sehingga rata.
4. Masukkan kembali ke dalam ketuhar dan bakar pada suhu 200°C selama 30 minit.
5. Quiche Ayam sedia untuk dihidangkan.
INFO: Satu adunan ini boleh dapat 2 loyang Quiche
Kredit resipi & foto: Puan Ilham KZ IkhtiarHamil
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Resipi Kerabu Kaki Ayam Campur Mangga Muda. Sangat Sedap & Cukup Rasa
Resepi Sos Sotong Stim Limau Ala Thai Paling Sedap. Mudah Je Caranya
Cara Buat Jemput Jemput Nasi Sedap. Garing Di Luar Lembut Di Dalam
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official
4 Resipi Mudah Sarapan Untuk Anak-Anak, Masak Guna Air Fryer Je

Bila bab makan pagi untuk anak-anak, mestilah kena yang mudah dan sedap. Anak-anak memang teruja nak makan tapi mak-mak kena pandai nak sesuaikan menu yang sesuai.
Jadi, apa kata kita kongsikan 4 resipi mudah sarapan untuk anak-anak, bagi menggalakkan mereka untuk makan pagi. Sangat senang resipi yang dikongsikan Afzal Sukasuki ni.
PAI CARBONARA
BAHAN-BAHAN:
Roti paratha (saya guna Royale Paratha Fatihah)
Bawang holland | dipotong dadu – beli online di sini
400gm daging cincang | dicuci bersih
1 tin sos carbonara – beli online di sini
1 biji kuning telur (untuk disapu atas roti)
Sayur campur (optional)
CARA-CARA:
1. Goreng daging cincang terlebih dahulu sehingga kering. Angkat dan dibiarkan sejuk seketika. Tumis bawang holland. Masukkan daging cincang yang siap digoreng tadi.
2. Kemudian masukkan sayur campur (optional). Masukkan sos carbonara. Masak sehingga mendidih sebelum diangkat dan dibiarkan sejuk seketika.
[Jangan Terlepas Resipi Menarik Di Channel Rasa]
3. Potong roti paratha kepada 2 bahagian. Letak bahan-bahan carbonara tadi sebagai inti ke dalam doh roti paratha.
4. Boleh kelim tepi roti paratha tadi menggunakan garfu. Sapu kuning telur pada atas doh carbonara.
5. Masukkan ke dalam air fyer selama 15 minit pada suhu 180°C. Dah siap, boleh dihidang kepada anak-anak.
ROTI SOSEJ COMEL
BAHAN-BAHAN:
Roti paratha (saya guna Royale Paratha Fatihah)
Sosej ayam
Kuning telur
TONTON Macaron Teh Tarik
CARA-CARA:
1. Potong roti paratha kepada 12 bahagian kecil seperti pizza. Potong sosej menjadi 3 bahagian.
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
2. Gulung sosej tersebut dengan potongan-potongan kecil roti paratha tadi. Sapu setiap gulungan sosej dengan kuning telur.
3. Masak di dalam air friyer pada suhu 180°C selama 5 minit. Siap dan boleh dihidang kepada anak-anak.
PIZZARIA
BAHAN-BAHAN:
Roti paratha (saya guna Royale Paratha Fatihah)
Sos bolognaisse
Beacon ayam/daging
Lada benggala/nenas
Keju mozarella
TONTON Kuah Rojak Mi Bersama Zabedah Jambeli
CARA-CARA:
1. Biarkan roti paratha lembut pada suhu bilik. Sapu rata sos bolognaise.
2. Susun beacon ayam/daging. Tabur lada benggala/nenas. Tabur keju Mozarella.
3. Bakar di dalam air fryer pada suhu 180°C selama 15 minit. Siap.
SOSEJ WRAP WITH MEAT/CHICKEN BEACON
BAHAN-BAHAN:
Roti paratha
Daun salad
Beacon ayam/daging
Mayonis
Sos cili/tomato
Sosej ayam
TONTON Asam Pedas Ikan Kembung | Dapur Rasa Live
CARA-CARA:
1. Masak doh di dalam air fryer selama 10 minit pada suhu 180°C.
2. Susun salad, beacon dan sosej di atas roti paratha tadi.
3. Letak sos dan mayonnaise.
4. Siap dan boleh dihidang kepada anak-anak.
* Selain Roti Paratha Original, korang boleh juga guna Roti Paratha Garlic.
Kredit resipi: Afzal Sukasuki
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
Resipi Mudah Spaghetti Bolognese, Cheezy Wedges, Garlic Bread & Mushroom Soup
Guna Resipi Sama 30 Tahun, Memang Menjadi Buat Biskut Almond Chocolate Chip
Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap Dailymotion @Rasa dan YouTube @Majalah Rasa Official: