Kek Batik Indulgence ni tengah hangat viral di laman-laman sosial dan grup masakan. Bagi anda yang nak cuba buat sendiri manisan enak ini, resipi perkongsian saudari Ainie Syeema ni boleh dicuba. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.

CARA BUAT KEK BATIK INDULGENCE

 

BAHAN KEK BATIK (LOYANG SAIZ 6 INCI):

  • 125gm mentega – boleh ganti dengan marjerin
  • 100gm milo
  • 90gm susu pekat manis
  • 2 sudu makan serbuk koko
  • Esen vanilla secukupnya
  • 150gm biskut Marie – boleh guna perisa coklat atau biasa
  • Tambahan 150ml sudu perisa coklat untuk kek batik versi lembut

Resipi Viral Kek Batik Indulgence Yang Sedap & Mudah Dihasilkan.

CARA MEMASAK:
1. Pertama sekali, sediakan asas kek batik terlebih dahulu. Panaskan mentega dalam kuali / periuk. Lagi senang guna Non Stick Pan.

Resipi Viral Kek Batik Indulgence Yang Sedap & Mudah Dihasilkan.
2. Bila mentega cair sepenuhnya, masukkan susu pekat manis dan bahan kering. Ada penambahan disitu, rahsia untuk boost flavour dengan meletakkan secubit garam dan sedikit serbuk Coffee / Nescaffe. Tambahan susu perisa coklat jika mahu buat kek batik versi lembut.

Resipi Viral Kek Batik Indulgence Yang Sedap & Mudah Dihasilkan.
3. Masukkan Vanilla Flavour @ esen vanilla.

Resipi Viral Kek Batik Indulgence Yang Sedap & Mudah Dihasilkan.
4. Akhir sekali masukkan Biskut Marrie yang dah dipatah-patahkan. Gaul hingga sebati dan masukkan ke dalam loyang.

Resipi Viral Kek Batik Indulgence Yang Sedap & Mudah Dihasilkan.
5. Lapik loyang ‘loose base’ ( tapak boleh buka) dengan baking paper. Masa tengah panas ni, tekan adunan kek batik supaya padat. Sejukkan pada suhu bilik, baru masukkan dalam peti ais. Biarkan mengeras selama 2 jam.

Resipi Viral Kek Batik Indulgence Yang Sedap & Mudah Dihasilkan.

IKLAN

WHITE CHOCOLATE MOOSE

BAHAN-BAHAN:

  • 200gm dairy whipping cream ( krim putar tenusu)
  • 80gm coklat compound putih ( white chocolate)
  • 1 sudu teh gelatin+ 1 sudu makan air sejuk
  • 1 sudu teh Chef Amer Silky Vanilla Flavour – boleh ganti dengan esen vanilla

Resipi Viral Kek Batik Indulgence Yang Sedap & Mudah Dihasilkan.

CARA MEMASAK:
1 . Pukul Dairy Whipping Cream pada kelajuan sederhana, sampai soft peak sahaja. Jangan over beat sampai kental, nanti mousse akan jadi ketul ketul. Ketepikan.

Resipi Viral Kek Batik Indulgence Yang Sedap & Mudah Dihasilkan.
2. Cairkan coklat putih guna kaedah double boiler atau guna microwave sahaja. Ketepikan.

Resipi Viral Kek Batik Indulgence Yang Sedap & Mudah Dihasilkan.
3. Cairkan gelatin yang dicampur dengan air sejuk tadi menggunakan microwave atau kaedah double boiler. Kacau sampai larut. Ketepikan.

Resipi Viral Kek Batik Indulgence Yang Sedap & Mudah Dihasilkan.
4. Masukkan coklat putih ke dalam whipping cream. Coklat kena masukkan masa masih suam. Kaup balikkan hingga sebati. Jangan kacau lama sangat nanti terlebih pukul.

IKLAN

Resipi Viral Kek Batik Indulgence Yang Sedap & Mudah Dihasilkan.
5. Masukkan gelatin dan esen vanilla. Kacau sebati.

Resipi Viral Kek Batik Indulgence Yang Sedap & Mudah Dihasilkan.
6. Tuang White Chocolate Moosse ke atas Kek Batik yang sudah disejukkan tadi. Ratakan. Pastikan Kek Batik telah dibuat awal sekurang-kurangnya 2 jam sebelum membuat mousse.

Resipi Viral Kek Batik Indulgence Yang Sedap & Mudah Dihasilkan.
7. Sejukkan dalam peti sejuk sekurang-kurangnya selama 30 minit.

Resipi Viral Kek Batik Indulgence Yang Sedap & Mudah Dihasilkan.
8. Bila mousse dah betul-betul ‘set’, curahkan Chocolate Ganache diatasnya. ( resipi ada di bawah)

Resipi Viral Kek Batik Indulgence Yang Sedap & Mudah Dihasilkan.
9. Sejukkan Kek Batik Indulgence selama 2 jam supaya kek betul-betul set’.

Resipi Viral Kek Batik Indulgence Yang Sedap & Mudah Dihasilkan.
10. ‘Bila kek dah sejuk, keluarkan dari loyang, potong dan nikmati.

Resipi Viral Kek Batik Indulgence Yang Sedap & Mudah Dihasilkan.

IKLAN

Resipi Viral Kek Batik Indulgence Yang Sedap & Mudah Dihasilkan.

INFO: Untuk potongan kek yang cantik dan kemas, guna pisau yang telah dilayur diatas api atau dicelup dengan air suam.

 

CHOCOLATE GANACHE

BAHAN-BAHAN:

  • 300gm dairy whipping cream
  • 30gm sirap glukos – boleh beli di kedai bakeri
  • 500gm coklat gelap
  • 20gm mentega

CARA MEMASAK:
1. Didihkan sirap glukos bersama dengan whipping cream.
2.Tuang ke dalam bekas berisi coklat gelap. Kacau hingga coklat larut sepenuhya.
3. Tambahkan mentega. Kacau sehingga adunan menjadi licin dan berkilat.

 

Kredit resipi Kek Batik & foto: Ainee Syeema ( Bakingroom By Ainee Syeema)

Kredit resipi Kek Batik Indulgence & foto: Ainee Syeema ( Bakingroom By Ainee Syeema)

Kredit resipi Chocolate Ganache: Azlita Masam Manis

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI