Kek Batik Indulgence ni tengah hangat viral di laman-laman sosial dan grup masakan. Bagi anda yang nak cuba buat sendiri manisan enak ini, resipi perkongsian saudari Ainie Syeema ni boleh dicuba. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
CARA BUAT KEK BATIK INDULGENCE
BAHAN KEK BATIK (LOYANG SAIZ 6 INCI):
125gm mentega – boleh ganti dengan marjerin
100gm milo
90gm susu pekat manis
2 sudu makan serbuk koko
Esen vanilla secukupnya
150gm biskut Marie – boleh guna perisa coklat atau biasa
Tambahan 150ml sudu perisa coklat untuk kek batik versi lembut
CARA MEMASAK: 1. Pertama sekali, sediakan asas kek batik terlebih dahulu. Panaskan mentega dalam kuali / periuk. Lagi senang guna Non Stick Pan.
2. Bila mentega cair sepenuhnya, masukkan susu pekat manis dan bahan kering. Ada penambahan disitu, rahsia untuk boost flavour dengan meletakkan secubit garam dan sedikit serbuk Coffee / Nescaffe. Tambahan susu perisa coklat jika mahu buat kek batik versi lembut.
3. Masukkan Vanilla Flavour @ esen vanilla.
Ads
4. Akhir sekali masukkan Biskut Marrie yang dah dipatah-patahkan. Gaul hingga sebati dan masukkan ke dalam loyang.
5. Lapik loyang ‘loose base’ ( tapak boleh buka) dengan baking paper. Masa tengah panas ni, tekan adunan kek batiksupaya padat. Sejukkan pada suhu bilik, baru masukkan dalam peti ais. Biarkan mengeras selama 2 jam.
WHITE CHOCOLATE MOOSE
BAHAN-BAHAN:
200gm dairy whipping cream ( krim putar tenusu)
80gm coklat compound putih ( white chocolate)
1 sudu teh gelatin+ 1 sudu makan air sejuk
1 sudu teh Chef Amer Silky Vanilla Flavour – boleh ganti dengan esen vanilla
CARA MEMASAK: 1 . Pukul Dairy Whipping Cream pada kelajuan sederhana, sampai soft peak sahaja. Jangan over beat sampai kental, nanti mousse akan jadi ketul ketul. Ketepikan.
2. Cairkan coklat putih guna kaedah double boiler atau guna microwave sahaja. Ketepikan.
3. Cairkan gelatin yang dicampur dengan air sejuk tadi menggunakan microwave atau kaedah double boiler. Kacau sampai larut. Ketepikan.
4. Masukkan coklat putih ke dalam whipping cream. Coklat kena masukkan masa masih suam. Kaup balikkan hingga sebati. Jangan kacau lama sangat nanti terlebih pukul.
5. Masukkan gelatin dan esen vanilla. Kacau sebati.
6. Tuang White Chocolate Moosse ke atas Kek Batik yang sudah disejukkan tadi. Ratakan. Pastikan Kek Batik telah dibuat awal sekurang-kurangnya 2 jam sebelum membuat mousse.
7. Sejukkan dalam peti sejuk sekurang-kurangnya selama 30 minit.
Ads
8. Bila mousse dah betul-betul ‘set’, curahkan Chocolate Ganache diatasnya. ( resipi ada di bawah)
9. Sejukkan Kek Batik Indulgence selama 2 jam supaya kek betul-betul set’.
10. ‘Bila kek dah sejuk, keluarkan dari loyang, potong dan nikmati.
INFO: Untuk potongan kek yang cantik dan kemas, guna pisau yang telah dilayur diatas api atau dicelup dengan air suam.
Ads
CHOCOLATE GANACHE
BAHAN-BAHAN:
300gm dairy whipping cream
30gm sirap glukos – boleh beli di kedai bakeri
500gm coklat gelap
20gm mentega
CARA MEMASAK: 1. Didihkan sirap glukos bersama dengan whipping cream. 2.Tuang ke dalam bekas berisi coklat gelap. Kacau hingga coklat larut sepenuhya. 3. Tambahkan mentega. Kacau sehingga adunan menjadi licin dan berkilat.
Rasa tak mau makan malam dengan menu berat, apa kata anda cuba lempeng gulung yang gerenti ketagih sekali makan mesti nak cuba lagi. Yang penting ia sedap dan mudah disediakan. Anak-anakpun gerenti suka. Kalau buat lebih boleh dijadikan bekal untuk anak ke sekolah atau anda bawa ke pejabat keesokan harinya..
LEMPENG GUNTING CICAH SAMBAL TUMIS DAGING KISAR
BAHAN-BAHAN:
2 cawan tepung gandum
2 biji telur
1 cawan susu rendah lemak
1 sudu makan mentega
1 sudu teh garam
Air secukupnya
BAHAN SAMBAL TUMIS DAGING KISAR:
250gm daging kisar
1 biji bawang Holland | dadu kecil
2 ulas bawang putih | cincang halus
1sudu makan pes cili kering
2 sudu makan sos balognes
Garam dan gula secukup rasa.
Minyak masak secukupnya
CARA MEMASAK:
Masukkan semua bahan di dalam mesin pengisar.
Kisar sebati hingga menjadi adunan yang tidak terlalu pekat atau cair.
Panaskan kuali non stick, sapukan sedikit minyak untuk permulaan.
Tuangkan adunan lebih kurang satu senduk bulat.
Ratakan menjadi bulat yang nipis.
Setelah masak angkat dan gulung. Lakukan hingga habis adunan.
Seterusnya sediakan Tumus Daging Kisar.
Panaskan minyak, tumis bawang putih dan merah hingga wangi.
Nak cari menu yang mengenyangkan dan mudah siap waktu sarapan, cubalah kacang pool yang sangat popular di Johor. Bahan asasnya kacang, terutamanya kacang parang dan 'baked beans'.
Ada juga resepi menggunakan lebih dari sejenis kacang, dimasukkan juga kacang panggang dan kacang merah, memang lagi ‘terangkat’lah rasanya. Memang betul-betul berkhasiat .Kacang pool pada asalnya adalah hidangan timur tengah yang dikenali sebagai foul medammas.
Beza kacang pool dan foul medammas ialah ia menggunakan daging cincang,..ummph bertambah sedaplah jawabnya. Sedap dicicah dengan roti bakar ni.
KACANG POOL
BAHAN -BAHAN :
1/2 tin kacang parang (saiz 425 gm)
1/2 tin kacang panggang @baked beans (saiz 425 gm)
400 gm daging kisar
1 tin kecil tomato puri
3 ulas bawang putih |dikisar
5 biji bawang merah |dikisar
Satu biji telur | digoreng
3 sudu minyak sapi
Garam dan gula secukup rasa
Hiasan:
1 biji cili hijau – hiris
1 biji bawang merah – potong kecil
Cara Membuat:
1.Panaskan minyak sapi di dalam kuali. Tumis bawang putih dan bawang merah hingga naik bau.
2.Masukkan daging cincang, masak hingga kekuningan
3.Kemudian, masukkan tomato puri. Kacau seketika.
4.Selepas itu, masukkan kacang parang dan kacang panggang. Masukkan garam dan gula secukup rasa. Masukkan sedikit air jika mahu.
5.Kacau dan masak sehingga kuah menjadi pekat.
6.Angkat dan masukkan ke dalam pinggan.
7.Di atas pinggan, letakkan telur mata, kemudian hiaskan dengan hirisan limau kasturi, cili hijau dan bawang merah.
8.Boleh dinikmati bersama roti putih.
Kalau berkunjung ke Johor terutamanya Johor Bahru jangan lupa menikmati sajiannya. Kalau min suka singgah di Restoran Kacang Pool Haji, di Larkin, JB kerana kacang poolnya memang padulah rasanya
Masakan paprik cukup terkenal di kedai makan di seluruh Malaysia. Hidangan lengkap dengan isi ayam, udang, sotong, dan sayur-sayuran dengan rasa yang enak.
PAPRIK UDANG BANJIR
BAHAN-BAHAN:
Ayam/udang/sotong
Lobak merah,
bunga kubis,
jagung kecil,
tomato,
cendawan,
kacang panjang,
kacang buncis
Cili kering kisar satu senduk
1 biji bawang holland-dihiris
1 biji bawang merah-dihiris
5 ulas bawang putih-dihiris
Halia-dihiris
Serai-diketuk
Daun limau purut
Bawang besar/holland potong bulat
2 sudu sos cili
2 sudu sos tomato
2 sudu sos tiram
2 sudu kicap manis
Garam
Gula
Serbuk perasa
Air
CARA MEMASAK:
Panaskan sedikit minyak. Tumiskan bawang putih, halia bawang merah, bawang besar dan bawang putih sehingga naik bau.
Masukkan dalam cili kering kisar dan tumis hingga garing.
Masukkan sedikit air, sos cili, sos tiram, sos tomato dan serai.
Selepas itu masukkan lobak merah, kubis bunga dan daun limau purut.
Perasakan dengan garam, gula dan serbuk perasa ikut citarasa anda.
Masukkan udang, cendawan, tomato, dan bawang holland. Akhir sekali masukkan kacang buncis atau kacang panjang.
INFO: Boleh tambah isi ayam, sotong atau daging. Boleh juga campurkan ikut citarasa anda.