Senang je rupanya nak buat udang belon ala Thai ni. Dapat la lepas rasa mengidam nak makan udang ni kat kedai Thai. Buat sendiri kat rumah tentunya lebih puas hati dan terjamin kebersihannya. Jom kita cuba ikut resipi perkongsian Fatyma Idris ini.
UDANG BELON ALA THAI
BAHAN-BAHAN:
Udang
Tepung blue key self raising flour
Telur
Garam secukupnya
Air secukupnya
CARA PENYEDIAAN:
1. Bersihkan udang, buang kulit udang dan biarkan bahagian ekor.
Ads
2. Campur tepung, telur dan garam ke dalam mangkuk.
3. Masukkan air secukupnya. Jangan terlalu pekat dan jangan terlalu cair. Pastikan adunan boleh lekat elok dengan udang.
4. Celup udang dalam adunan tepung dan goreng dalam minyak yang panas.
5. Angkat dan toskan. Sedia untuk dihidangkan.
Ads
TIP:
Untuk hasilkan udang belon yang cantik, boleh guna pencungkil gigi untuk buang kotoran belakang udang. Tak perlu belah belakang udang tu.
Citarasa dan selera setiap orang berbeza-beza. Ada yang suka karipap goreng yang licin dan ada juga yang sukakan karipap menggerutu. Atau orang panggil karipap berjerawat.
Menerusi perkongsian resipi karipap jerawat daripada Arm Ika, walaupun rupa kuih ini tak flawless namun bila makan memang tak cukup satu.
1. Masukkan minyak panas ke dalam tepung. Gaul guna senduk dulu hingga jadi macam serbuk roti. 2. Lepas tu, boleh masukkan air sejuk. Uli-uli hingga sebati. 3. Siap doh untuk kulit karipap. Boleh canai dan bentukkan.
1. Tumis bawang merah, bawang putih dan daun kari hingga jadi kekuningan. 2. Masukkan serbuk kari yang dibancuh dengan sedikit air. Masak hingga garing. 3. Kemudian, masukkan ayam/daging. Gaul sekata. 4. Selepas ayam/daging kelihatan masak, masukkan kentang. Gaul sehingga semuanya sekata.
5. Tambah air mengikut kesesuaian untuk kentang empuk. Masukkan sekali bawang besar. Jangan lupa untuk perasakan dengan garam dan gula. 6. Masak sehingga air kering dan kentang empuk. Apabila rasa semuanya sudah serasi, lengkap rasa masin, manis dan pedas, akhir sekali masukkan daun sup.
*kalau nak simpan untuk frozen, boleh bakar dulu sebelum difrozenkan *hasil dia kalau lepas buat terus goreng, akan dapat kulit yang berjerawat macam dalam gambar. Kalau nak frozenkan tapi nak kulit jerawat, kena GORENG separuh masak.
*Kalau nak kulit licin, kena BAKAR baru dapat kulit karipap pelolesss
Kadang-kadang nak tarik perhatian selera makan anak-anak, mak-mak kena usaha lebih sikit.
Dan bila bentuk kuih yang comel, pasti anak-anak tertarik dan asyik makan je. Jadi, apa kata kita cuba idea menarik daripada Emas Perak ini yang membuatkan kuih sardin roll tampak comel sekali.
1.Panaskan minyak dan juga marjerin. Kemudian, masukkan ke dalam tepung. Gaul menggunakan senduk kerana adunan masih lagi panas ketika ini. 2. Apabila sudah digaul sebati, masukkan air sejuk. Masa ni dah boleh uli menggunakan tangan. Uli sehingga adunan tidak lagi melekat pada tangan. 3. Apabila sudah siap, simpan sekejap di dalam peti sejuk. Lebih kurang dalam 30 minit. Kemudian keluarkan untuk dicanai. 4. Bahagikan doh kepada bahagian-bahagian kecil. Kemudian, canai rata. Caranya sama seperti hendak membuat karipap. 5. Siap dicanai, letakkan inti. Gulungkan. Kemudian, hiris dengan pisau bagi menampakkan kesan seperti dalam gambar.
6. Panaskan minyak. Goreng hingga keemasan.
BAHAN INTI:
Ikan sardin dalam tin Ikan rebus Bawang putih | dihiris Bawang merah | dihiris Lada merah | dihiris
CARA-CARA:
1.Tumis bawang merah, bawang putih dan lada sehingga garing. 2.Kemudian, masukkan ikan. Kacau rata. 3. Perasakan dengan garam, gula dan ajinomoto (kalau suka). Kacau hingga sebati.
Resipi roti ala Burger Big Mac Mcdperkongsian saudari Fatin Pauzi ini nampak sangat sedap dan membuka selera. Menurut beliau, resipi ini sesuai bagi anda yang nak buat perut rasa kenyang tapi tidak penuh, nak jaga perut waktu pagi untuk elak makan nasi berlemak dan berminyak. Sangat mudah cara pembuatannya. Malah suami beliau juga puji, katanya rasa lebih sedap dari burger restoran makanan segerat tersohor tu. Wow… Jomlah cuba. Pasti anda pun akan suka.
CARA MEMASAK: 1. Jika guna daging kisar, goreng dulu daging kisar guna mentega. Jangan letak garam atau gula. Kalau daging slice yang sudah masak, boleh terus letak sahaja. Tidak perlu goreng.
2. Potong bahagian tepi roti. Biar bahagian putih sahaja.
3. Letak keju mozarella atas roti. Baru letak daging.
4. Tutup dengan sekeping lagi roti dan penyet bahagian tepi biar melekat dan tertutup. Ia bertujuan supaya elak keju dan daging keluar ketika dimasak. Lakukan hingga bahan habis.
5. Pecahkan telur dalam mangkuk. 6. Letak susu segar dan lada sulah dengan secukup rasa dan pukul sampai sebati.
7. Panaskan mentega dalam kuali sampai cair.
8. Rendam habis roti dalam campuran telur tadi dan masukkan ke dalam kuali.
9. Goreng sampai masak dan balikkan roti. Biarkan bahagian satu lagi masak sempurna dan keperangan.
10. Roti ala Burger Big Mac Mcd sudah siap. Semasa masih panas, terus potong bahagian tengah kalau nak tengok keju meleleh. Sedia untuk dinikmati.
Kay’s Steak & Lobster yang sudah sedekad mengukuhkan kedudukan sebagai restoran 'semi fine dining' yang menyajikan menu stik dan udang kara premium kini melebarkan...