Ada bermacam-macam resipi telur dadar tapi pernah tak anda cuba resipi Telur Dadar Terung Bakar? Sangat mudah resipi ni dan hanya menggunakan 2 bahan utama sahaja iaitu telur dan juga terung yang diperisakan dengan garam. Rasanya memang sedap malah sangat mudah nak masak. Bagi yang terasa nak makan telur dadar panas-panas bersama nasi putih hangat, ini ada resipi best yang dikongsi oleh saudari Jastia Taza ni. Nampak sempoi je tapi memang enak. Anda boleh cuba. Cubalah. Anda pasti puas hati dengan rasanya. Jika mahukan rasa lebih enak, boleh dihidang bersama air asam atau sambal belacan.
CARA MASAK TELUR DADAR TERUNG BAKAR
BAHAN-BAHAN:
2 biji terung
2 biji telur
Garam dan perasa secukupnya
Minyak masak secukupnya
CARA MEMASAK:
Ads
1. Bakar terung atas api sekali dengan kulit hingga warna ungu bertukar hitam.
2. Biarkan sejuk dan buang kulit terung yang kehitaman tadi.
3. Pecahkan telur dalam bekas dan pukul sekejap. Masukkan garam dan perasa tambahan lain. Boleh juga tambah lada sulah atau lada hitam.
4. Masukkan terung dalam bekas berisi telur tadi, lenyekkan pakai garpu.
5. Masukkan dalam kuali yang berisi minyak panas. Goreng macam buat telur dadar biasa tu.
Pisang adalah salah satu buah yang sangat sedap kalau dijadikan hidangan pemanis mulut. Antara pemanis mulut yang sedap dimakan adalah puding. Selepas disejukkan dalam peti ais, puding dimakan begitu sahaja dan boleh melegakan tekak. Kali ini RASA kongsikan resipi Puding Pisang Sos Kastard yang pastinya boleh menawan selera ramai.
PUDING PISANG SOS KASTARD
BAHAN PISANG MENTEGA
Pisang secukupnya
Mentega secukupnya
CARA MEMBUAT PISANG MENTEGA
1. Panaskan mentega.
2. Goreng sekejap pisang tadi. Ketepikan.
BAHAN KASTARD
1 tin susu cair
1 biji kuning telur ayam
1/2 cawah air
1 sudu besar gula
1 sudu besar tepung kastard
1 ikan daun pandan
CARA MEMBUAT KASTARD
1. Campur semua bahan kecuali daun pandan sehingga sebati. Tapiskan ke dalam periuk.
2. Masak dengan api perlahan dan kacau. Jangan berhenti kacau. Masukkan daun pandan. Setelah mendidih, terus angkat. Sejukkan.
3. Simpan dalam peti ais.
4. Untuk menghidang, letakkan pisang di dalam mangkuk. Tuangkan kuah kastard. Hiaskan dengan buah-buahan kering atau kekacang seperti gajus atau badam.
Aneka resipi berasaskan ikan bilis, mudah dan sedap. Ikan bilis memang jadi pilihan tatkala kita nak masak hidangan yang ringkas. RASA kongsikan beberapa resipi masakan berasaskan ikan bilis. Nak lagi sedap hanya tambahkan bahan-bahan tambahan supaya ikan bilis goreng tersebut tak rasa ‘kosong’.
Lauk mudah dan ringkas ini tak memerlukan bahan yang banyak. Cara penyediaannya pun mudah je. Simple tapi sedap terangkat. Ikan bilis ni mampu menaikkan selera juga tau.
Apa lagi, jom cuba resipi masakan berasaskan ikan bilis yang RASA kongsikan ni.
KAILAN IKAN BILIS
BAHAN-BAHAN:
Segenggam Ikan Bilis
2 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 kiub pati ikan bilis
1 sudu besar udang kering
2 sudu besar kicap manis
2 sudu besar sos tiram
1 ikat kailan
5 biji cili api merah
Air secukupnya
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
CUCUR KUCAI IKAN BILIS
BAHAN-BAHAN:
2 cawan tepung
Segenggam ikan bilis
1 ikat daun kucai
2 biji cili merah
1 biji bawang merah
2 sudu kecil garam
1 sudu kecil serbuk kunyit
2 cawan air suam
Cara membuat boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
SAMBAL BILIS BUNGA KANTAN
1 cawan ikan bilis
1/2 biji bawang holland
1 sudu besar cili kering kisar
4 ulas bawang putih
1 sudu teh pes asam jawa
Sedikit air
1 sudu besar gula melaka
1/2 kiub pati ikan bilis
Gula
5 tangkai daun kesum
1 batang bunga kantan
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
SAMBAL BILIS KICAP
BAHAN-BAHAN:
3 biji cili merah
10 biji bawang merah kecil
4 ulas bawang putih
Segenggam cili padi hijau
5 sudu makan kicap manis
Segenggam ikan bilis
1 sudu teh pes asam jawa
Garam
Gula
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
LEMPENG & SAMBAL IKAN BILIS
BAHAN-BAHAN LEMPENG:
1 ½ cawan tepung gandum
1 sudu kecil garam
1 sudu besar minyak masak
1 ½ cawan air
1 biji telur
BAHAN-BAHAN SAMBAL IKAN BILIS:
150g-200g ikan bilis
1 cwn minyak masak
2 biji bawang besar
15-20 tangkai cili kering
4 biji bawang merah kecil
3-4 ulas bawang putih
1/2 inci belacan (pilihan)
1 keping kecil gula nisan
Sedikit jus asam jawa
Garam secukup rasa
Sedikit gula
Perasa jika suka
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
SAMBAL SIRAM
BAHAN-BAHAN:
2-3 ulas bawang putih
2-3 biji bawang merah
Minyak secukupnya (untuk menggoreng)
8-10 tangkai cili kering
Ikan bilis secukupnya
Belacan (jika suka)
Minyak panas
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
Kalau dulu-dulu, tak pekena nasi kandar sekali dalam seminggu memang tak sah. Memang padu la nasi kandar mamak kan.
Namun memandangkan kita dinasihatkan untuk duduk di rumah, maka kena buat sendiri sajalah.
Jom kita cuba buat mengikut resipi yang dikongsi saudari Ella Hussain ini. Memang nampak sedap.
RESIPI MACAM MANA NAK BUAT NASI KANDAR PADU
Tips: *Saya guna serbuk kari jenama Babas naaaa. *Masak kari guna belanga tau, jangan guna periuk. Nanti rasa dia tak ‘kaw’. *Kari yang sedap kena bagi likat dan masak kena 3-4 kali kering air (maksud bila kering, tambah air, kering tambah air), 100% serbuk kari tak guna santan *Untuk kicap, saya guna kicap Mudim Merah
1.Kisar bawang putih, halia, kiub pati ayam dan telur sehingga halus. Ketepikan. 2. Kemudian, ayam dicuci bersih dan toskan. Jangan berair. Kelar sikit isi-isi ayam , untuk bagi masuk bahan perap dalam isi ayam. 3. Dah kisar semua, masukkan dalam ayam yang diletakkan dalam besen.
4. Masukkan juga serbuk kari daging, serbuk kari ikan, serbuk lada, tepung jagung, serbuk lada putih, serbuk kunyit, garam, gula, ajinomoto dan serbuk pasti sedap (yang ni agak-agak la ye. Saya pakai letak saja. Tiada sukatan. Garam jangan banyak sebab serbuk kari dah masin dan daun kari.)
5. Gaul semua dan sebatikan. Perap dulu 4-5 jam. Kemudian, goreng. Api kena panas dan ayam kena tenggelam. Dah masuk ayam, perlahankan semula api. Jangan kecil sangat, sedang-sedang saja.
1. Kisar bawang besar dan bawang putih. Ketepikan. 2. Kemudian, masuk minyak masak dalam belanga. Tumis 3 sekawan dan dan halia yang diketuk hingga naik bau. 3. Kemudian, masuk bahan kisar tadi. Kacau sekejap kemudian, tuang terus serbuk kari daging dan serbuk kari ikan. (saya tak bancuh dah, terus tuang dan saya tak reti agak-agak tapi saya bagi sukatan tu, nanti adjust sendiri ye)
4. Tuang air dan tunggu kering dan tambah air lagi. Lepas tu, masuk garam, ajinomoto, gulad dan kiub ayam maggi. (adjust sendiri, tiada sukatan tertentu. Sesedap mulut sendiri naaa)
5. Masak guna api sedang saja. Nanti dia naik minyak tu, rasakan sama ada perlu tambah apa yang patut. Kemudian, tutup api.
6. Nak masuk ayam atau daging, masukkan masa bubuh air tadi supaya empuk dan masak elok. Nak masuk kacang, kentang atau terung ke, boleh saja kalau kari yang ni.
1. Ricik halus bawang putih dan bawang merah. Kemudian tumis bawang dengan halba campur dan daun kari. 2. Tuang serbuk kari daging, kari ikan, serbuk cili dan air. Kacau rata. Kemudian perasakan dengan garam, gula dan ajinomoto serta serbuk pasti sedap maggi. (tiada sukatan, agak-agak saja) 3. Masak macam kari versi 1. Kering air, masuk air lagi. Ulang 2,3 kali. Kemudian, dekat nak masak, letak sotong. Kacau sekejap dan dah siap. (boleh juga nak letak udang, tak kisah apa).
RESIPI DAGING MASAK HITAM@KICAP SIMPLE
BAHAN-BAHAN:
1 biji bawang merah 1 biji bawang putih 3 sekawan ½ inci halia | diketuk Daun kari 1 sudu besar serbuk cili Kicap
CARA-CARA:
1.Kisar bawang merah dan bawang putih. 2. Kemudian, tumis 3 sekawan bersama dengan halia dan daun kari. Kemudian masukkan bahan kisar tadi. Kacau rata. 3. Masukkan serbuk cili. Kacau sekejap, kemudian masukkan kicap (bagi banyak sikit). 4. Kemudian, masukkan daging dan air. Masak sehingga daging empuk. Selepas tu, baru perasakan dengan gula, ajinomoto dan pasti sedap maggi. Tak perlu garam kerana kicap dah masin. Siap.
RESIPI KOBIS GORENG
BAHAN-BAHAN:
Kobis | ricik halus memanjang Bawang putih | ricik halus Bawang merah | ricik halus Secubit halba campur Daun kari Secubit serbuk kunyit
CARA-CARA:
1.Tumis bawang merah, bawang putih, halba campur dan daun kari sehingga naik bau. 2. Kemudian, masukkan kobis, serbuk kunyit, garam, aajinomoto dan pasti sedap. Kacau-kacau. Siap.
CARA HIDANGAN:
*Untuk nasi, saya buat nasi minyak saja. Dalam nasi, letak kas-kas sikit. Dalam hujung sudu je, jangan banyak. (kalau tak suka, jangan letak) *Boleh rebus telur asin dan bendi. *Nak lagi sedap, bungkus dalam kertas surat khabar dan perap semua kuah dalam 5 ke 1o minit. Cubalah, insya-Allah sedap macam dekat kedai mamak.